reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Wyprawy po Islandii - pytania
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 20, 21, 22  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
turboneta

PostWysłany: 21 Lis 2013, 14:21    Temat postu: Re: Air Iceland Odpowiedz z cytatem

Tapioka napisał:
Witam, mam pytanie dotyczące lotów po Islandii linią Air Iceland. Ląduję w Keflaviku po godzinie 15. Czy jest szansa że zdążę na samolot z Reykjaviku Domestic do Akureyri o 18.45 uwzględniając zmianę czasu itd, bo zapewne takowa będzie.. Ktoś może leciał taryfą Youth Standby (Waitlisted) i wie jak to działa? Z góry dziękuję za pomoc! Smile

Jeżeli lądujesz o godzinie 15-ej w Keflaviku, to o jakiej zmianie czasu mowa? Na bilecie masz podany czas lokalny.
Jeżeli wszystko pójdzie sprawnie po wylądowaniu (np. nie zatrzymają Cię celnicy do kontroli), to spokojnie zdążysz do Reykjaviku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tapioka

PostWysłany: 22 Lis 2013, 21:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję, faktycznie teraz spojrzałam dokładnie na bilet Smile mam zamiar dojechać flybusem na dworzec autobusowy, czy jest stamtąd daleko na lotnisko w Rvk..? Przepraszam za tyle pytań, ale stres już jest nieziemski ;p
Powrót do góry
Jar

PostWysłany: 22 Lis 2013, 23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tapioka napisał:
mam zamiar dojechać flybusem na dworzec autobusowy, czy jest stamtąd daleko na lotnisko w Rvk..?

Jest to w zasięgu krótkiego marszu z terminala autobusowego BSI.
Tu masz mapkę google'a ze skalą odległości, po zidentyfikowaniu obu obiektów włącz sobie obraz satelitarny przy dużym powiększeniu:

https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=111808612040074372763.0000011112d068e717722

Wychodzi mi na to, że to jest nieco ponad kilometr idąc ulicą Njardgata wokół lotniska. Obchodzisz je od prawej strony patrząc od BSI. Pewnie będziesz taszczyć bagaż, więc załóż co najmniej 15-20 minut.
Spróbuj zresztą zapytać o dokładne dojście personel na terminalu BSI, skoro dojedziesz tam w środku dnia.
Pozdrawiam
-J.
Powrót do góry
Tapioka

PostWysłany: 24 Lis 2013, 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję za pomoc Smile
Powrót do góry
kajfasz

PostWysłany: 14 Sty 2014, 14:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,

Wybieramy się do Islandii w dniach 20.04 - 30.04.2014.
Tak więc przylatujemy na miejsce (Keflavik) w niedzielę wielkanocną. Zapewne jest to dzień wolny od pracy, podobnie jak poniedziałek wielkanocny; słyszałem też, że 24.04 również jest wolny (dzień lata?) - poprawcie mnie, jeśli się mylę.
W związku z tym pytanie, czy po przylocie będziemy mieli możliwość pójść do Bonusu czy innego taniego marketu i zrobić tam zapasy żywności. A jeśli nie, to co szanowna społeczność forumowa radzi? Zabrać trochę zapasów z Polski i przeczekać do wtorku, 22.04? Czy jeszcze inny pomysł?

Drugie pytanie: nasz plan to wypożyczyć auto (4x4) i zrobić koło po Wyspie. Pytanie czy o tej porze roku dotrzemy do Landmannalaugar?

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Powrót do góry
anula222

PostWysłany: 14 Sty 2014, 15:49    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

o tej porze roku zeby dojechac do landmana lagur potrzebne jest zmpoz odyfikowane auto najlepiej na koła 38'' i dobra znajomosc terenu poz
Powrót do góry
pawelek3D

PostWysłany: 17 Sty 2014, 10:34    Temat postu: Zainteresowany Odpowiedz z cytatem

Opisz proszę wyprawę jak wrócisz, jestem bardzo ciekaw Islandii do której chciałbym kiedyś polecieć.

Wybieramy się do Islandii w dniach 20.04 - 30.04.2014.
Powrót do góry
adammak

PostWysłany: 21 Sty 2014, 9:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy podróş po Islandii jest kosztowna?
Powrót do góry
Koniu0739

PostWysłany: 21 Sty 2014, 17:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jest!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ania-sz2

PostWysłany: 12 Lut 2014, 15:27    Temat postu: odprawa graniczna Odpowiedz z cytatem

Witam,
wybieram się w tym roku rodzinnie na Islandię, własnym samochodem. Już wiem że można wwieźć bez opłat 3 kg jedzenia, a reszta podlega
opłacie celnej 7%. Planuję zabrać więcej jedzenia, zwłaszcza słoiczki i kaszki mleczne dla małego dziecka (bo już wiem od miłych forumowiczek że na Islandii nie ma z tym szaleństwa). Mam więc pytanie, jak to wygląda technicznie, tzn. na jakiej podstawie celnicy naliczają cło? Czy ktoś z was miał taką sytuację i potrafi mi coś napisać o tej procedurze.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź
Powrót do góry
piotr102

PostWysłany: 14 Lut 2014, 9:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłem kilkakrotnie na Islandii, za każdym razem celnicy mnie kontrolowali. Nigdy nie sprawdzali mnie pod wzgledem ilosci wwożonego jedzenia tylko co wwożę. Raz zabrali mi wędliny bo nie pisało na nich gotowane a tylko wędzone. Czytają bardzo sprawnie polskie etykiety. Zabierają też nabiał - jaja, sery itp. Są przy tym bardzo mili sprawiając wrażenie, ze i oni mają ochotę na nasze wędliny. Musiałem sprawdzić ich wędliny i niestety bardzo blisko im do psiej karmy Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hak3rka

PostWysłany: 2 Mar 2014, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piotr102 napisał:
Raz zabrali mi wędliny bo nie pisało na nich gotowane a tylko wędzone.

A co oni tacy nietolerancyjni dla wędzonej wędliny? STOP NIETOLERANCJI wobec niewinnych wędlin!
Powrót do góry
piotr102

PostWysłany: 2 Mar 2014, 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może raczej głodni po długiej zimie lol
Uwaga mają tłumacza - google @
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guzikmichal85

PostWysłany: 26 Mar 2014, 8:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na jakie ceny hoteli nastawiać się?
Powrót do góry
MARCINIS1

PostWysłany: 26 Mar 2014, 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

guzikmichal85 napisał:
. booking.com wszystko ci powie
Powrót do góry
Koniu0739

PostWysłany: 30 Mar 2014, 19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

guzikmichal85 napisał:

wysokie!!!
Powrót do góry
RobertM

PostWysłany: 25 Kwi 2014, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Nie znalazłem podobnego tematu więc podepnę się pod ten watek. Potrzebuję rady dotyczącej ubrania potrzebnego na wyprawę do Islandii. Nie będzie to jakaś ekstremalna wyprawa, bo będziemy poruszać się samochodem i spać w hotelach. Jakie spodnie najlepiej kupić, kurtkę, buty mam (mam nadzieje, że średniej klasy campusy trekingowe wystarczą) O czym trzeba pamiętać przy ubiorze? Co jest najważniejsze jeśli o ubiór chodzi? 10 dni 27 maj do 5 czerwiec tego roku, objazd wyspy. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie wiem czy to na tym forum przeczytałem to zdanie, ale ktoś napisał, że po wizycie na Islandii stwierdził, że nie ma rzeczy nieprzemakalnych:) Trochę mnie to przeraziło więc wolę się dopytać o ubranie:)

pozdrawiam
Powrót do góry
WielkiBialyKrolik

PostWysłany: 25 Kwi 2014, 19:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to zalezy co bedziecie robic, czy tylko przejedziecie sie dookola wyspy czasem wysiadajac z samochodu czy moze bedziecie sie gdzies zapuszczac głebiej (na pieszo). Jezeli macie ochote na standardowa objażdżkę + oczywiscie standardowe popularne wsrod turystow miejsca to nie ma sie co wysilac jezeli chodzi o ubranie zwlaszcza jezeli macie samochod i bedziecie spac w hotelach. Jezeli macie ochote na cos wiecej no to odpowiednie buty do łazenia oczywiscie, przeciwdeszczowa kurtke z kapturem, czapke, rekawiczki, spodnie na krotkie dystanse (przy dobrej pogodzie) raczej normalne wygodne przede wszystkim, jezeli jakis dalszy przemarsz to przeciwdeszczowe. Pogoda moze byc rozna w zaleznoscie gdzie i czy bedziecie mieli szczescie, zdarza sie, ze i snieg spadnie w maju Smile

Tak naprawde to wszystko zalezy od podejscia Smile rok temu bylam swiadkiem prĂłby zdobycia, najwyzszego wodospadu Islandii
,przez nasze rodaczki, w balerinach i tenisówkopodobnym obuwiu (pomijajac reszte ich odziezy ochronnej Smile ) Dosc ciekawie radziły sobie na odcinku wyposazonym w liny. Tak czy siak nie poddały sie i zdobyły. Odwazyły sie rowniez na próbe przekroczenia wodospadu na jego najwyzszym odcinku, jednak nie udało im sie pokonac silnego nurtu i porywistego wiatru.

Czyli dla chcacego nic trudnego! Very Happy Powodzenia!
roger9300
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 26 Kwi 2014, 18:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Królik, po twojej nowej "foci" i poście śmię twierdzić, ze dałaś się oswoić Smile
taka mała poprawka do twojego posta, Glymur jest drugim co do wysokości wodospadem na Islandii, pierwszy jest Morsárfoss leżący na jęzorze Morsájokull (część Vatnjokull) Wink
Make nothing but memories.

http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej
Powrót do góry
roger9300
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 26 Kwi 2014, 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RobertM napisał:
Witam,

Nie znalazłem podobnego tematu więc podepnę się pod ten watek. Potrzebuję rady dotyczącej ubrania potrzebnego na wyprawę do Islandii. Nie będzie to jakaś ekstremalna wyprawa, bo będziemy poruszać się samochodem i spać w hotelach. Jakie spodnie najlepiej kupić, kurtkę, buty mam (mam nadzieje, że średniej klasy campusy trekingowe wystarczą) O czym trzeba pamiętać przy ubiorze? Co jest najważniejsze jeśli o ubiór chodzi? 10 dni 27 maj do 5 czerwiec tego roku, objazd wyspy. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie wiem czy to na tym forum przeczytałem to zdanie, ale ktoś napisał, że po wizycie na Islandii stwierdził, że nie ma rzeczy nieprzemakalnych:) Trochę mnie to przeraziło więc wolę się dopytać o ubranie:)

pozdrawiam

proponuję się zaopatrzyć w jakies ciuchy z polaru, (cienkie spodnie polarowe plus bluza), a jako wierzchnią warstwe polecam jakąś membranę typu Gore-tex. raczej nie spodziewałbym sie niskich temperatur a raczej silnych wiatrów i opadów.
odradzam bawełne, po pierwsze wilgotna szybko wychładza organizm, po drugie jest ciężka.
Make nothing but memories.

http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 20, 21, 22  Następny
Strona 15 z 22

Skocz do: