Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 21 Lis 2013, 14:21 Temat postu: Re: Air Iceland |
|
|
Tapioka napisał: | Witam, mam pytanie dotyczÄ
ce lotĂłw po Islandii liniÄ
Air Iceland. LÄ
dujÄ w Keflaviku po godzinie 15. Czy jest szansa Ĺźe zdÄ
ĹźÄ na samolot z Reykjaviku Domestic do Akureyri o 18.45 uwzglÄdniajÄ
c zmianÄ czasu itd, bo zapewne takowa bÄdzie.. KtoĹ moĹźe leciaĹ taryfÄ
Youth Standby (Waitlisted) i wie jak to dziaĹa? Z gĂłry dziÄkujÄ za pomoc!  |
JeĹźeli lÄ
dujesz o godzinie 15-ej w Keflaviku, to o jakiej zmianie czasu mowa? Na bilecie masz podany czas lokalny.
JeĹźeli wszystko pĂłjdzie sprawnie po wylÄ
dowaniu (np. nie zatrzymajÄ
CiÄ celnicy do kontroli), to spokojnie zdÄ
Ĺźysz do Reykjaviku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tapioka
| Dołączył: 19 Lis 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 22 Lis 2013, 21:05 Temat postu: |
|
|
dziÄkujÄ, faktycznie teraz spojrzaĹam dokĹadnie na bilet mam zamiar dojechaÄ flybusem na dworzec autobusowy, czy jest stamtÄ
d daleko na lotnisko w Rvk..? Przepraszam za tyle pytaĹ, ale stres juĹź jest nieziemski ;p |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jar
| Dołączył: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skąd: Lublin |
|
Wysłany: 22 Lis 2013, 23:15 Temat postu: |
|
|
Tapioka napisał: | mam zamiar dojechaÄ flybusem na dworzec autobusowy, czy jest stamtÄ
d daleko na lotnisko w Rvk..? |
Jest to w zasiÄgu krĂłtkiego marszu z terminala autobusowego BSI.
Tu masz mapkÄ google'a ze skalÄ
odlegĹoĹci, po zidentyfikowaniu obu obiektĂłw wĹÄ
cz sobie obraz satelitarny przy duĹźym powiÄkszeniu:
https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=111808612040074372763.0000011112d068e717722
Wychodzi mi na to, Ĺźe to jest nieco ponad kilometr idÄ
c ulicÄ
Njardgata wokóŠlotniska. Obchodzisz je od prawej strony patrzÄ
c od BSI. Pewnie bÄdziesz taszczyÄ bagaĹź, wiÄc zaĹóş co najmniej 15-20 minut.
SprĂłbuj zresztÄ
zapytaÄ o dokĹadne dojĹcie personel na terminalu BSI, skoro dojedziesz tam w Ĺrodku dnia.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tapioka
| Dołączył: 19 Lis 2013 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 24 Lis 2013, 13:42 Temat postu: |
|
|
dziÄkujÄ za pomoc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kajfasz
| Dołączył: 14 Sty 2014 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 14 Sty 2014, 14:24 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
Wybieramy siÄ do Islandii w dniach 20.04 - 30.04.2014.
Tak wiÄc przylatujemy na miejsce (Keflavik) w niedzielÄ wielkanocnÄ
. Zapewne jest to dzieĹ wolny od pracy, podobnie jak poniedziaĹek wielkanocny; sĹyszaĹem teĹź, Ĺźe 24.04 rĂłwnieĹź jest wolny (dzieĹ lata?) - poprawcie mnie, jeĹli siÄ mylÄ.
W zwiÄ
zku z tym pytanie, czy po przylocie bÄdziemy mieli moĹźliwoĹÄ pĂłjĹÄ do Bonusu czy innego taniego marketu i zrobiÄ tam zapasy ĹźywnoĹci. A jeĹli nie, to co szanowna spoĹecznoĹÄ forumowa radzi? ZabraÄ trochÄ zapasĂłw z Polski i przeczekaÄ do wtorku, 22.04? Czy jeszcze inny pomysĹ?
Drugie pytanie: nasz plan to wypoĹźyczyÄ auto (4x4) i zrobiÄ koĹo po Wyspie. Pytanie czy o tej porze roku dotrzemy do Landmannalaugar?
Wielkie dziÄki za odpowiedĹş. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anula222
| Dołączył: 29 Maj 2009 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 14 Sty 2014, 15:49 Temat postu: hej |
|
|
o tej porze roku zeby dojechac do landmana lagur potrzebne jest zmpoz odyfikowane auto najlepiej na koĹa 38'' i dobra znajomosc terenu poz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pawelek3D
| Dołączył: 15 Sty 2014 | Posty: 5 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 17 Sty 2014, 10:34 Temat postu: Zainteresowany |
|
|
Opisz proszÄ wyprawÄ jak wrĂłcisz, jestem bardzo ciekaw Islandii do ktĂłrej chciaĹbym kiedyĹ polecieÄ.
Wybieramy siÄ do Islandii w dniach 20.04 - 30.04.2014. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| adammak
| Dołączył: 17 Sty 2014 | Posty: 6 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 21 Sty 2014, 9:18 Temat postu: |
|
|
Czy podróş po Islandii jest kosztowna? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 21 Sty 2014, 17:41 Temat postu: |
|
|
tak jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania-sz2
| Dołączył: 28 Sty 2014 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 12 Lut 2014, 15:27 Temat postu: odprawa graniczna |
|
|
Witam,
wybieram siÄ w tym roku rodzinnie na IslandiÄ, wĹasnym samochodem. JuĹź wiem Ĺźe moĹźna wwieĹşÄ bez opĹat 3 kg jedzenia, a reszta podlega
opĹacie celnej 7%. PlanujÄ zabraÄ wiÄcej jedzenia, zwĹaszcza sĹoiczki i kaszki mleczne dla maĹego dziecka (bo juĹź wiem od miĹych forumowiczek Ĺźe na Islandii nie ma z tym szaleĹstwa). Mam wiÄc pytanie, jak to wyglÄ
da technicznie, tzn. na jakiej podstawie celnicy naliczajÄ
cĹo? Czy ktoĹ z was miaĹ takÄ
sytuacjÄ i potrafi mi coĹ napisaÄ o tej procedurze.
Pozdrawiam i bÄdÄ wdziÄczna za odpowiedĹş |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piotr102
| Dołączył: 10 Lut 2008 | Posty: 33 | Skąd: wrocek |
|
Wysłany: 14 Lut 2014, 9:20 Temat postu: |
|
|
ByĹem kilkakrotnie na Islandii, za kaĹźdym razem celnicy mnie kontrolowali. Nigdy nie sprawdzali mnie pod wzgledem ilosci wwoĹźonego jedzenia tylko co wwoĹźÄ. Raz zabrali mi wÄdliny bo nie pisaĹo na nich gotowane a tylko wÄdzone. CzytajÄ
bardzo sprawnie polskie etykiety. ZabierajÄ
teĹź nabiaĹ - jaja, sery itp. SÄ
przy tym bardzo mili sprawiajÄ
c wraĹźenie, ze i oni majÄ
ochotÄ na nasze wÄdliny. MusiaĹem sprawdziÄ ich wÄdliny i niestety bardzo blisko im do psiej karmy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hak3rka
| Dołączył: 02 Mar 2014 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 2 Mar 2014, 14:40 Temat postu: |
|
|
piotr102 napisał: | Raz zabrali mi wÄdliny bo nie pisaĹo na nich gotowane a tylko wÄdzone. |
A co oni tacy nietolerancyjni dla wÄdzonej wÄdliny? STOP NIETOLERANCJI wobec niewinnych wÄdlin! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piotr102
| Dołączył: 10 Lut 2008 | Posty: 33 | Skąd: wrocek |
|
Wysłany: 2 Mar 2014, 15:30 Temat postu: |
|
|
MoĹźe raczej gĹodni po dĹugiej zimie
Uwaga majÄ
tĹumacza - google @ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| guzikmichal85
| Dołączył: 03 Mar 2014 | Posty: 6 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 26 Mar 2014, 8:32 Temat postu: |
|
|
Na jakie ceny hoteli nastawiaÄ siÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 26 Mar 2014, 16:22 Temat postu: |
|
|
guzikmichal85 napisał: | Na jakie ceny hoteli nastawiaÄ siÄ? | . booking.com wszystko ci powie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Koniu0739
| Dołączył: 20 Maj 2008 | Posty: 135 | Skąd: PrzemyĹl-Zasanie/Selfoss |
|
Wysłany: 30 Mar 2014, 19:52 Temat postu: |
|
|
guzikmichal85 napisał: | Na jakie ceny hoteli nastawiaÄ siÄ? |
wysokie!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| RobertM
| Dołączył: 25 Kwi 2014 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 25 Kwi 2014, 14:04 Temat postu: |
|
|
Witam,
Nie znalazĹem podobnego tematu wiÄc podepnÄ siÄ pod ten watek. PotrzebujÄ rady dotyczÄ
cej ubrania potrzebnego na wyprawÄ do Islandii. Nie bÄdzie to jakaĹ ekstremalna wyprawa, bo bÄdziemy poruszaÄ siÄ samochodem i spaÄ w hotelach. Jakie spodnie najlepiej kupiÄ, kurtkÄ, buty mam (mam nadzieje, Ĺźe Ĺredniej klasy campusy trekingowe wystarczÄ
) O czym trzeba pamiÄtaÄ przy ubiorze? Co jest najwaĹźniejsze jeĹli o ubiĂłr chodzi? 10 dni 27 maj do 5 czerwiec tego roku, objazd wyspy. Z gĂłry dziÄkujÄ za pomoc.
Nie wiem czy to na tym forum przeczytaĹem to zdanie, ale ktoĹ napisaĹ, Ĺźe po wizycie na Islandii stwierdziĹ, Ĺźe nie ma rzeczy nieprzemakalnych:) TrochÄ mnie to przeraziĹo wiÄc wolÄ siÄ dopytaÄ o ubranie:)
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Kwi 2014, 19:45 Temat postu: |
|
|
to zalezy co bedziecie robic, czy tylko przejedziecie sie dookola wyspy czasem wysiadajac z samochodu czy moze bedziecie sie gdzies zapuszczac gĹebiej (na pieszo). Jezeli macie ochote na standardowa objaĹźdĹźkÄ + oczywiscie standardowe popularne wsrod turystow miejsca to nie ma sie co wysilac jezeli chodzi o ubranie zwlaszcza jezeli macie samochod i bedziecie spac w hotelach. Jezeli macie ochote na cos wiecej no to odpowiednie buty do Ĺazenia oczywiscie, przeciwdeszczowa kurtke z kapturem, czapke, rekawiczki, spodnie na krotkie dystanse (przy dobrej pogodzie) raczej normalne wygodne przede wszystkim, jezeli jakis dalszy przemarsz to przeciwdeszczowe. Pogoda moze byc rozna w zaleznoscie gdzie i czy bedziecie mieli szczescie, zdarza sie, ze i snieg spadnie w maju
Tak naprawde to wszystko zalezy od podejscia rok temu bylam swiadkiem prĂłby zdobycia, najwyzszego wodospadu Islandii
,przez nasze rodaczki, w balerinach i tenisĂłwkopodobnym obuwiu (pomijajac reszte ich odziezy ochronnej ) Dosc ciekawie radziĹy sobie na odcinku wyposazonym w liny. Tak czy siak nie poddaĹy sie i zdobyĹy. OdwazyĹy sie rowniez na prĂłbe przekroczenia wodospadu na jego najwyzszym odcinku, jednak nie udaĹo im sie pokonac silnego nurtu i porywistego wiatru.
Czyli dla chcacego nic trudnego! Powodzenia! _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 26 Kwi 2014, 18:23 Temat postu: |
|
|
KrĂłlik, po twojej nowej "foci" i poĹcie ĹmiÄ twierdziÄ, ze daĹaĹ siÄ oswoiÄ
taka maĹa poprawka do twojego posta, Glymur jest drugim co do wysokoĹci wodospadem na Islandii, pierwszy jest MorsĂĄrfoss leĹźÄ
cy na jÄzorze MorsĂĄjokull (czÄĹÄ Vatnjokull)  _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 26 Kwi 2014, 18:28 Temat postu: |
|
|
RobertM napisał: | Witam,
Nie znalazĹem podobnego tematu wiÄc podepnÄ siÄ pod ten watek. PotrzebujÄ rady dotyczÄ
cej ubrania potrzebnego na wyprawÄ do Islandii. Nie bÄdzie to jakaĹ ekstremalna wyprawa, bo bÄdziemy poruszaÄ siÄ samochodem i spaÄ w hotelach. Jakie spodnie najlepiej kupiÄ, kurtkÄ, buty mam (mam nadzieje, Ĺźe Ĺredniej klasy campusy trekingowe wystarczÄ
) O czym trzeba pamiÄtaÄ przy ubiorze? Co jest najwaĹźniejsze jeĹli o ubiĂłr chodzi? 10 dni 27 maj do 5 czerwiec tego roku, objazd wyspy. Z gĂłry dziÄkujÄ za pomoc.
Nie wiem czy to na tym forum przeczytaĹem to zdanie, ale ktoĹ napisaĹ, Ĺźe po wizycie na Islandii stwierdziĹ, Ĺźe nie ma rzeczy nieprzemakalnych:) TrochÄ mnie to przeraziĹo wiÄc wolÄ siÄ dopytaÄ o ubranie:)
pozdrawiam |
proponujÄ siÄ zaopatrzyÄ w jakies ciuchy z polaru, (cienkie spodnie polarowe plus bluza), a jako wierzchniÄ
warstwe polecam jakÄ
Ĺ membranÄ typu Gore-tex. raczej nie spodziewaĹbym sie niskich temperatur a raczej silnych wiatrĂłw i opadĂłw.
odradzam baweĹne, po pierwsze wilgotna szybko wychĹadza organizm, po drugie jest ciÄĹźka. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
|