Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2013, 16:13 Temat postu: |
|
|
Latwiej nie latwiej, raczej mniej skomplikowane to wszystko niz w Polsce, jazda tez mi sie latwiejsza wydaje chocby z racji tego, ze tutaj nawierzchnia na ulicy jest w calosci, a przed maska nie wyskoczy ci pociag, tramwaj czy trolejbus Trudniej jest ze wzgledu na bariere jezykowa, bo jak sie nie zna angielskiego lub islandzkiego, to potrzebny tlumacz.
Aczkolwiek ja sie porozumiewam i po islandzku, i po angielsku, a zdalam za 4 razem dopiero . No coz, nie oszukujmy sie- nie wszyscy sa urodzonymi keirowcami hehehe, u mnie po prostu wyszedl na jaw brak talentu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
| Dołączył: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2013, 20:32 Temat postu: |
|
|
Tez slyszalam, ze latwiej. Ale co ja sie wypowiadam, jeszcze nawet auta nie umiem odpalic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Poulie
| Dołączył: 08 Wrz 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 24 Paź 2013, 20:06 Temat postu: Prawo jazdy kat. A |
|
|
Witam, potrzebuje paru informacji dotyczacych kursu na prawo jazdy kategori A. chcialbym od wiosny zaczac a nie wiem ile mnie to bedzie kosztowalo i gdzie sie zglosic.. Prosze o jakieĹ informacje jeĹli ktoĹ coĹ wie.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Lut 2014, 18:14 Temat postu: prawo jazdy |
|
|
witam potrzebuje namiary na polskiego instruktora ktory uczy na islandii jazdy samochodem...potrzebuje to bardzo wazne gdyz chce przystapic do kursu prawa jazdy _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rzuhwa1
| Dołączył: 03 Mar 2014 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 14 Mar 2014, 11:36 Temat postu: |
|
|
a czy polskie prawojazdy sÄ
uznawane? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Mar 2014, 22:58 Temat postu: |
|
|
DELETED |
|
Powrót do góry |
|
 |
| PIEKARZ Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 13 Mar 2011 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 29 Mar 2014, 23:56 Temat postu: witam |
|
|
Kasia89 napisał: | trzeba miec wyjezdzone 12 h przynajmniej, zeby przystapic do teorii i 14 h zeby przystapic do praktycznego. Trzeba zaliczyc 3 szkoy teoretyczne : numer 1 (6h), numer 2 (6h) i numer 3 (4h), przy czym numer 3 jest fantastyczna, rozwiazuje sie rozne grupowe zaqdania i ma okazje pojezdzic na samochodach symulujacych wpadanie w poslizg lub dachowanie. Egzamin teoretyczny sklada sie z czesci A i B, czesc B wiadomo trudniejsza, w pierwszej mozna zrobic o ile dobrze pamietam 2 bledy w drugiej 5 czyli razem 7, sa ez teorie po angielsku i polsku, ja pisalam test po poslku. Trwa 45 minut. Praktyka trwa okolo 40 minut i trzeba na niej zaliczyc na pewno dwupasmowe rondo, parkowanie na wstecznym, zasade prawej strony an osiedlu, ograniczenia predkosci, i zmiane pasow na wielopasmowce, ale to zalezy od instruktora. W czasie kursu dosaje sie tez zielone tablice, ktore mozna wykorzystac w jezdzie z drugim kierowca .. Czyli jezeli facet, dziewczyna, brat, siostra, mama , tata, kolega maja samochod i chca cie uczyc, musza sobie zalatwic pieczake z syslumadur, miec ukonczone 24 lata i prawo jazdy przynajmniej od 5 lat , przyklejaja sobie naklejeczke z tylu i mozna z nimi ejzdzic , pod warunkiem ze sa w samochodzie.
No i koszty :
Ja za godzine jazdy placilam 6.000, ale nie ukrywam, ze instruktorem byl znajomy znajomych.
Egzamin teoretyczny 3.000
Egzamin praktyczny 8.400
wydanie dokumentu 3.000
pierwsza teoria 16.000
druga teoria 13.000
trzecia teoria - 38.000
Kursy teoretyczne regularnie organizowane sa co jakis czas w jezyku polskim z tlumaczem, ale ja tam szczerze powiedziawszy zaliczylam islandzki , usiadlam sobie z tylu w konciku, bylo duzo szybciej niz czekanie na tlumaczone spotkania tam raz na 2 miesiace czy cos.
Ceny sa na okol prawo jazdy zdawalam w lutym 2013 a teorie robilam jesczze w 2012 roku wiec nie pamietam dokladnie. |
witam, jestem w trakcie zdawania prawa jazdy . Poczytalam co Pani napisala i mam pytanie na temat parkowania tylem, czy tu jest parkowanie rownolegle ??' czy prostopadle zlewej strony ??? Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojtekszelma
| Dołączył: 03 Sty 2011 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 9 Kwi 2014, 14:30 Temat postu: zapytanie |
|
|
ZGUBILEM PRAWO JAZDY TO BYLO POLSKIE NOWE CO POWINNIENEM TERAZ ZROBIC ABY UZYSKAC PRAWO JAZDY JAK NAJTANSZYM KOSZTEM I FATYGA ISLANDZKIE GDZIE SIE KONTAKTOWAC ITP |
|
Powrót do góry |
|
 |
| turboneta
 | Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 9 Kwi 2014, 15:29 Temat postu: |
|
|
Najlepiej zadzwoĹ do urzÄdu, ktĂłry wystawiĹ Ci prawo jazdy i tam dowiedz siÄ wszystkiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Michal83x83
| Dołączył: 17 Lis 2014 | Posty: 3 | Skąd: ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 17 Lis 2014, 8:59 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie lepiej zrobiÄ prawo jazdy w Polsce. Jest to znacznie taĹsze rozwiÄ
zanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sensmajda
| Dołączył: 31 Lip 2012 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 21 Sty 2015, 10:03 Temat postu: |
|
|
No nie wiem... zaleĹźy jakÄ
politykÄ wyznaje WORD... mi egzaminator przy 3 podejĹciu powiedziaĹ, Ĺźe ogĂłlnie to on by mnie przepuĹciĹ bo bĹÄdy byĹy drobne, ale musza wyrobiÄ limity... No serio? Celowe uwalanie kursantĂłw za pierdoĹy, Ĺźeby kasa siÄ zgadzaĹa. takie rzeczy tylko w Polsce... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Queen
| Dołączył: 16 Lip 2010 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 8 Lut 2015, 19:39 Temat postu: |
|
|
Witam
wie ktoĹ moĹźe po jakim czasie przedawniaja siÄ punkty karne ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aadrianna
| Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 12 Mar 2015, 17:49 Temat postu: |
|
|
Witam, pytanie; po ilu wyjezdzonych godzinach moĹźna przystÄ
piÄ do egzaminĂłw? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tot-3
| Dołączył: 21 Lut 2008 | Posty: 41 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Mar 2015, 2:39 Temat postu: |
|
|
Queen napisał: | Witam
wie ktoĹ moĹźe po jakim czasie przedawniaja siÄ punkty karne ? |
po roku punkty sie przedawniajÄ
jest w pl i na Icelandi tak samo ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aadrianna
| Dołączył: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Kwi 2015, 17:16 Temat postu: |
|
|
punkty karne na Islandii wygasaja w przeciagu 3lat w tej samej kolejnosci jak zostaly zebrane.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jedi561
| Dołączył: 31 Sty 2016 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 31 Sty 2016, 22:35 Temat postu: prawojazdy kat A |
|
|
Witam jestem nowym forumowiczem i jeĹźeli pisze post w zĹym miejscu to proszÄ mnie nie wyrzucaÄ lub byĹy juĹź takie tematy ale nie mogÄ znaleĹşÄ moich odpowiedzi chciaĹ bym siÄ dowiedzieÄ jak jest z prawem jazdy na motocykl ile kosztuje ile trwa kurs jak jest z egzaminem i ogĂłlnie jak wszystko wyglÄ
da i czy trzeba mieÄ prawo jazdy na pojemnoĹÄ 125 czy nie za wszystkie odpowiedzi bardzo dziÄkuje bo nie dĹugo przeprowadzam siÄ na islandie i chciaĹbym zrobiÄ prawko na motocykl tam na Islandii |
|
Powrót do góry |
|
 |
|