Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 3 Kwi 2014, 14:52 Temat postu: WYWOLANIE PORODU |
|
|
NA CZYM POLEGA NA ISLANDI WYWOLANIE PORODU TU NA ISLANDI .. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 3 Kwi 2014, 17:29 Temat postu: Re: WYWOLANIE PORODU |
|
|
edzia napisa: | NA CZYM POLEGA NA ISLANDI WYWOLANIE PORODU TU NA ISLANDI .. |
Pewnie na tym samym co gdzie indziej, tylko tamto jest gdzie indziej, a to na Islandii. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 3 Kwi 2014, 23:26 Temat postu: |
|
|
Najpierw dadza ci tabletke do polkniecia wywolujaca skurcze i zapewn kaza jechac do domu.. Jesli nic sie nie zmieni, lub bedzie szlo wolno, wtedy podadza ci kroplowke ktora wywola silne skurcze. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 3 Kwi 2014, 23:27 Temat postu: |
|
|
Jesli boisz sie wywolania to sprobuj moze poszalec z partnerem, mi pomoglo na tyle, ze w piatek dwie godziny po fakcie wyladowalam na porodowce, a wywolanie mialam ustawione na poniedzialek  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| olga0501
| Do潮czy: 16 Sty 2014 | Posty: 7 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2014, 23:04 Temat postu: uczulenie w ciazy |
|
|
czy sa tu jakies leki dla kobiet w ciazy na uczulenia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ba艂wanek
| Do潮czy: 10 Wrz 2013 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 24 Kwi 2014, 19:04 Temat postu: |
|
|
Kobietki powiedzcie mi co trzeba ze soba zabra膰 na porod贸wk臋? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 24 Kwi 2014, 23:28 Temat postu: |
|
|
ba艂wanek napisa: | Kobietki powiedzcie mi co trzeba ze soba zabra膰 na porod贸wk臋? |
W sumie niewiele. W szpitalu w kazdym pokoju i lazience masz jednorazowe majtki, duze podpaski i podklady poporodowe, reczniki, luzne koszulki i reczniki , a dla dziecka pampersy. Przynioslam wszystko swoje, upierano sie, zebym korzystala ze szpitalnych. Moje drugie dziecko zostalo nawet tydzien dluzej w szpialu na inkubatorze, to dostalam z magazynu cala pake pampersow, zebym nie musiala biegac co chwile, bylo tez mleko modyfikowane i jednorazowe buteleczki, w razie potrzeby w kazdej chwili mozna dostac. Jakby sie uprzec to sa tez takie pieluszki flanelowe zeby przykryc dziecko, ale ja mialam swoj mieciutki kocyk. Wez na pewno dla siebie szampon, cos do umycia sie, bo po porodzie bedzie potrzeba prysznica Takze artykuly kosmetyczne, wiadomo szczotka do wlosow, szczoteczka do zebow, pasta, wygodne ciuchy i ubranka dla niemowlaczka. Wystarcza body, kaftanik, spodenki z zakrytymi nozkami, czapeczka i lapki niedrapki, no i oczywiscie cos na wyjscie, jakis kombinezon i grubsza czapeczka.Wez mokre chusteczki dla niemowlaczka jakby ci smolke walnelo na dzien dobry, bo w szpialu raczej nie uzywaja ) Jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem to po kilku godzinach was wypuszcza do domu ( pierwsze dziecko urodzilam o 12 w poludnie - o 21.00 wyszlismy do domu, drugie dziecko urodzilam o 3 w nocy - wyszlam w lunchu, ale za pare godzin wrocilam bo byl konflikt krwi i dziecie zareagowalo ostra zoltaczka, wymagalo dluzszego pobytu w szpialu ) . Takze nie tachaj calej torby, wystarczy naprawde niewiele, ewentualnie jak ci cos zabraknie, to partner dowiezie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ba艂wanek
| Do潮czy: 10 Wrz 2013 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 25 Kwi 2014, 12:10 Temat postu: |
|
|
Dzi臋kuj臋 :* |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DOTI24
| Do潮czy: 01 Pa 2010 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 26 Kwi 2014, 16:58 Temat postu: Hej |
|
|
Mam do was pytanie mamy Moja c贸rka krzywo stawia n贸偶ki przy chodzeniu, ma 4,5 lata. Kiedy艣 by艂am z ni膮 u lekarza rodzinnego m贸wi艂, 偶e jest za wcze艣nie by co艣 stwierdzi膰, 偶e to si臋 zmieni. Nic si臋 nie zmieni艂o od tamtego czasu wr臋cz przeciwnie pogorszy艂o si臋. Moje pytanie gdzie mog艂abym zg艂osi膰 si臋 do lekarza, ale ju偶 specjalisty? Czy kt贸ra艣 z was mia艂a ju偶 taki problem? Prosz臋 o pomoc. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 26 Kwi 2014, 21:39 Temat postu: |
|
|
Kurcze Doti nawet mi nie mow, bo dzisiaj zauwazylam, ze moj dwulatek ma plaskostopie i krzywo stawia nozke ( skrzywienie podobne do plaskostopia ).. Tez szukam specjalisty, ale jak tobie przy czterolace powiedzial ze jeszcze za wczesnie... Oczywiscie ze nie jest za wczesnie... Im wczesniej tym latwiej korygowac wady ! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 26 Kwi 2014, 21:41 Temat postu: |
|
|
zapytalam sie na forum dla miedzynarodowych rodzicow w Islandii na facebooku i dostalam ten link : http://fotatak.net/barnainnlegg |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 1 Maj 2014, 8:16 Temat postu: pytani |
|
|
czy jak sie ma wizyte u poloznej albo jakies badania i bierze sie dzien wolny to czy powinnien zaplacic pracodawca za ten dzien.....  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2014, 10:05 Temat postu: |
|
|
Pracodawca powinien zaplacic. A ty powinnas pojsc do pracy tego dnia bo caly dzien badanua nie zajmuja tylko 30 min. Mi placili normalnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2014, 10:06 Temat postu: |
|
|
Pracodawca powinien zaplacic. A ty powinnas pojsc do pracy tego dnia bo caly dzien badanua nie zajmuja tylko 30 min. Mi placili normalnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2014, 19:31 Temat postu: |
|
|
Czy sa tu jakies tabletki rozkurczowe jak nospa wypisywane bez recepty czy tzeba isc do lekarza |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 7 Maj 2014, 10:09 Temat postu: |
|
|
oj, ja bym w ciazy rozkurczowych nie ryzykowala.. Mozesz wywolac wczesniejsze skurcze nieporzebnie.Nospe to sie bierze na bole menstruacyjne, a nie w ciazy Zasada jest prosta : jezeli cos cie boli, to mozesz wziasc Paratabs lub Panodil, one sa w aptece bez recepty. Najlepiej jedna tabletke. Dwie ciaze przelecialam na tych tabletach w wypadku bolu glowy na przyklad i zle nie bylo dasz rade ! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| morsuczek
| Do潮czy: 26 Lis 2008 | Posty: 79 | |
|
Wys砤ny: 7 Maj 2014, 11:08 Temat postu: |
|
|
Kasia89 napisa: | oj, ja bym w ciazy rozkurczowych nie ryzykowala.. Mozesz wywolac wczesniejsze skurcze nieporzebnie.Nospe to sie bierze na bole menstruacyjne, a nie w ciazy Zasada jest prosta : jezeli cos cie boli, to mozesz wziasc Paratabs lub Panodil, one sa w aptece bez recepty. Najlepiej jedna tabletke. Dwie ciaze przelecialam na tych tabletach w wypadku bolu glowy na przyklad i zle nie bylo dasz rade ! |
ja nie wiem czemu, ale moja polozna odradzila branie mi PANODILa. powiedziala, zebym brala PARATABS w dawkach normalnych czyli 1-2 tabletki 4 razy dziennie, czyli co 8 godzin. i tez pomaga jestem juz w polowie 6 miesiaca i czasami tak mi bol plecow dokucza, biore 2 tabsy i jest ok  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 7 Maj 2014, 12:01 Temat postu: |
|
|
no,no, ja tez bralam czesciej Paratabs. chociaz o obydwoch dowiedzialam sie od poloznych .. Ale na ulotce Panodil jest napisane, ze mozna brac w ciazy. mi jednak jakos bardziej pomagal Paratabs. Bralam w obydwu ciazach i to i to i wszystko bylo okej W kazdym razie rozkurczowych nie ryzykowalabym, na logike nospa w ciazy nie pomoze bardzo, ewentualnie wywola szybszy porod. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
| Do潮czy: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 7 Maj 2014, 14:02 Temat postu: kurs |
|
|
Hej, nowy termin kursu dla przysz艂ych rodzic贸w w j臋zyku polskim odb臋dzie si臋 21-22.05 przychodnia na Miodzie. Kurs w poprzednim terminie si臋 niestety nie odby艂 gdy偶 jedna z par zrezygnowa艂a. Mam nadziej臋 偶e ten si臋 odb臋dzie. Je艣li jest kto艣 jeszcze zainteresowany do艂膮czeniem to prosz臋 dzwoni膰 pod numer przychodni 5851400 https://www.heilsugaeslan.is/?PageID=796 _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
GIN膭CYM GATUNKIEM, odpar艂 艢mier膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|