Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| zbych
| Do潮czy: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2014, 22:20 Temat postu: |
|
|
ja mia艂am u艂o偶enie po艣ladkowe a bardzo chcia艂am rodzic naturalnie wiec posz艂am na obracanie dzidziusia w szpitalu ba艂am si臋 strasznie ale wszystko posz艂o bardzo dobrze Najpierw robili ktg ok 30min sprawdzaj膮c bicie serduszka skurcze potem wzi臋li mnie do osobnej sali p艂o偶y艂am si臋, usg sprawdzili jeszcze raz czy jest po艣ladkowe i pani doktor sprawnie szybko przemie艣ci艂a dzidzie trwa艂o to ok 2 minut bola艂o ale do zniesienia potem zn贸w na ktg ok 30min i do domu C贸rcia urodzi艂a si臋 2 dni po terminie 艣liczna i zdrowa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 2 Cze 2014, 23:01 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny jak to jest z tym zwolnieniem?? chcia艂abym zmniejszy膰 godz. pracy do 60%, kto b臋dzie p艂aci艂 za pozosta艂e 40%. Jestem w 7 mcu ci膮偶y, pracuj臋 w przedszkolu i troch臋 ju偶 mi ci臋偶ko.
Dzi臋ki za odpowied藕
pozdrawiam Asia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Cze 2014, 10:41 Temat postu: pytanie |
|
|
JA MAM W SUMIE TO SAMO PYTANIE CHCIALABYM PRZEJSC NA 50% I JAK TO JEST Z TYM ZWOLNIENIEM |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 4 Cze 2014, 11:23 Temat postu: |
|
|
Ja ju偶 nie do ko艅ca wszystko pami臋tam ale cz臋艣膰 wyp艂aca艂 pracodawca, a pozosta艂膮 cz臋艣膰 Tryggingastofnun.
Jednak pracodawca powinien Wam udzieli膰 informacji na ten temat. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| myszka2301
| Do潮czy: 11 Lut 2009 | Posty: 12 | Sk眃: Reykjav铆k |
|
Wys砤ny: 4 Cze 2014, 12:15 Temat postu: |
|
|
Ze zwolnieniem od lekarza idziecie do pracodcawcy i jezeli macie niewykorzystane dni chorobowe ( 2 w miesiacu ) p艂aci wam pracodawca a jezeli nie to zwiazki zawodowe. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
| Do潮czy: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 7 Cze 2014, 11:34 Temat postu: zwolnienie |
|
|
myszka2301 napisa: | Ze zwolnieniem od lekarza idziecie do pracodcawcy i jezeli macie niewykorzystane dni chorobowe ( 2 w miesiacu ) p艂aci wam pracodawca a jezeli nie to zwiazki zawodowe. |
Mo偶e rozwin臋.
Je艣li nie macie lekarza rodzinnego, powiedzcie po艂o偶nej, ona um贸wi Was do lekarza w jego godzinach przeznaczonych dla ci臋偶arnych, je艣li macie lekarza rodzinnego w przychodni mo偶ecie uda膰 si臋 bezpo艣rednio do niego.
Jak lekarz wystawi Wam zwolnienie to zanosicie do zak艂adu pracy, dopytajcie 偶eby ksi臋gowa/ksi臋gowy obliczy艂 na ile wystarczy Wam dni chorobowych. Jak ju偶 Wam si臋 ko艅cz膮 dni chorobowe idziecie do zwi膮zk贸w i tam zajmie si臋 Wami specjalnie oddelegowana do tego osoba, dostaniecie papiery do wype艂nienia w zak艂adzie pracy (zak艂ad powinien je ju偶 sam odes艂a膰 do zwi膮zk贸w). Do czasu wykorzystania ca艂ego chorobowego (24 dni w roku) b臋dzie p艂aci艂 zak艂ad pracy, potem b臋d膮 p艂aci膰 zwi膮zki za ten czas w kt贸rym nie pracujecie, ze zwi膮zk贸w nale偶膮 Wam si臋 2 miesi膮ce. _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
GIN膭CYM GATUNKIEM, odpar艂 艢mier膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 8 Cze 2014, 9:30 Temat postu: pytanie |
|
|
JESTEM W 24 TYGODNIU I OD PARU DNI NAKA MNIE OPUCHLIZNA RAK TWARZY NOG ....po nocy wstaje I czuje spuchniecie calego ciala glownie rak nog I twarzy czy ktoras z was miala takie objawy .Do wizyty u poloznej zostalo mi 2 tygodnie ...czytalam ze to moze byc grozne ale wiecie w internecie wszystko mozna wyczytac |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
| Do潮czy: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 8 Cze 2014, 13:53 Temat postu: Re: pytanie |
|
|
stokrotka28 napisa: | JESTEM W 24 TYGODNIU I OD PARU DNI NAKA MNIE OPUCHLIZNA RAK TWARZY NOG ....po nocy wstaje I czuje spuchniecie calego ciala glownie rak nog I twarzy czy ktoras z was miala takie objawy .Do wizyty u poloznej zostalo mi 2 tygodnie ...czytalam ze to moze byc grozne ale wiecie w internecie wszystko mozna wyczytac |
W takich przypadkach nie czeka si臋 na ustalon膮 wizyt臋 a dzwoni do po艂o偶nej je艣li masz do niej nr bezpo艣redni, je艣li nie to dzwonisz do swojej przychodni opisujesz problem, podajesz kto jest twoj膮 po艂o偶n膮 i powinna oddzwoni膰 w ci膮gu godziny (chyba 偶e jest na urlopie to zadzwoni inna po艂o偶na lub piel臋gniarki od razu skieruj膮 ci臋 do lekarza). _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
GIN膭CYM GATUNKIEM, odpar艂 艢mier膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
| Do潮czy: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wys砤ny: 8 Cze 2014, 16:14 Temat postu: |
|
|
wal do poloznej, to moze byc objaw stanu przedrzucawkowego czy cos. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| markud
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 19 | |
|
Wys砤ny: 13 Cze 2014, 10:10 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny obecnie jestem na zasi艂ku dla bezrobotnych okaza艂o sie ze jestem w ci膮zy czy w takim przypadku pozostaje na zasi艂ku czy przechodz臋 na inny socjal i jak to wyglada finansowo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| moniaaa85 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 20 Lut 2011 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 13 Cze 2014, 18:12 Temat postu: praca na mcierzy艅skim |
|
|
Witam.
Czy kto艣 orientuje si臋 czy mo偶na dorobi膰 do macierzy艅skiego i ile je艣li idzie si臋 na wi臋cej ni偶 p贸艂 roku? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
Wys砤ny: 13 Cze 2014, 20:31 Temat postu: |
|
|
Markud, ja bylam na zasilku od okolo 4 miesiaca do konca ciazy, takze spoko. Normalnie pobierasz calosc swiadczenia, i z dniem kiedy idziesz na urlop macierzynski w dniu porodu, zasilek zostaje zawieszony. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jk123
| Do潮czy: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wys砤ny: 21 Cze 2014, 19:56 Temat postu: badania |
|
|
Dziewczyny mam pytanie odnosnie badan.
Czy robia tutaj badanie na toksoplazmowe i kiedy?
Kiedy w ogole zrobia mi jakakolwiek morfologie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 22 Cze 2014, 22:05 Temat postu: |
|
|
Morfologi臋 mia艂am zrobion膮 w 12 tyg ci膮偶y, a co do badania na toksoplazmoz臋 to niestety nie wiem, musisz zapyta膰 po艂o偶nej. Je偶eli masz zwierz臋ta, a zw艂aszcza kota to powinni Ci zrobi膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megi19855
| Do潮czy: 19 Cze 2008 | Posty: 31 | Sk眃: borlakshofn |
|
Wys砤ny: 25 Cze 2014, 18:24 Temat postu: porod na islandi |
|
|
witam pisze u drugi raz i mam pytanie czy ktoras z Pan wziela becikowe w polsce bp slyszalam ze jest taka mozliwossc nawet jesli urodzone sa za granica polski czy moge prosic o jakas pooc esli ktoras z was sie orientuje i jakie papiery trzeba ze soba miec . dziekuje bardzo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megi19855
| Do潮czy: 19 Cze 2008 | Posty: 31 | Sk眃: borlakshofn |
|
Wys砤ny: 25 Cze 2014, 18:26 Temat postu: Re: porod na islandi |
|
|
witam pisze tu drugi raz i mam pytanie czy ktoras z Pan wziela becikowe w polsce bo slyszalam ze jest taka mozliwossc nawet jesli dziecko urodzone jest za granica polski czy moge prosic o jakas pomoc jesli ktoras z was sie orientuje i jakie papiery trzeba ze soba miec . dziekuje bardzo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| megii797
| Do潮czy: 30 Pa 2012 | Posty: 6 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jk123
| Do潮czy: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wys砤ny: 5 Lip 2014, 18:33 Temat postu: sklepy |
|
|
Czy w Reykjaviku sa w ogole jakies dobrze zaopatrzone sklepy z artykulami dla dzieci? chcialam zrobic maly rekonesans w kwestii wyprawki麓, wozek, akcesoria, ubranka i nie znalazlam nic, mysle sobie, ze pewnie nie wiem, gdzie szukac. Mozecie cos polecic? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kasia89
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|