Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| gregi146
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 19:28 Temat postu: jak uwolnic sie od pracy |
|
|
witam ,,mam wypowiedzenie od 1 grudnia,znalazlem inna prace ale cos mi sie wydaje za szef nie bedzie chcial mnie zwolnic,,co robic? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 20:32 Temat postu: |
|
|
CoĹ tu nie tak,skoro masz juz wypowiedzenie to jak nie bedzie chciaĹ cie zwolnic?  _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 20:53 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe sformuowanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gregi146
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 21:31 Temat postu: jak uwolnic sie od pracy |
|
|
bo ponoc wypowiedzenie obowiazuje 3 miesiace |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 21:36 Temat postu: Re: jak uwolnic sie od pracy |
|
|
gregi146 napisał: | bo ponoc wypowiedzenie obowiazuje 3 miesiace | Po 2 latach naleĹźy sie miesiÄ
c,aaaa zapewnie chodzilo o to ze klega chciaĹ sie przedwczesnie zwolnic a nie czekac na koniec wypowiedzienia... _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 21:42 Temat postu: |
|
|
No chyba ze tak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Dołączył: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 22:08 Temat postu: Re: jak uwolnic sie od pracy |
|
|
gregi146 napisał: | witam ,,mam wypowiedzenie od 1 grudnia,znalazlem inna prace ale cos mi sie wydaje za szef nie bedzie chcial mnie zwolnic,,co robic? |
To jak bedziesz dumal czy ci sie wydaje czy nie to na pewno szybciej sie nie zwolnisz. Zazwyczaj szefostwo idzie na reke osobom na wypowiedzeniu i tak jestes zwolniony wiec co im zalezy trzymac sie dluzej czy krocej. musisz isc i sie zapytac osobiscie bo nikt inny ci w tej sprawie nic wiecej nie powie. pozdrawiam. _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 22:31 Temat postu: |
|
|
Niekoniecznie , jesli to jeszcze 3 miesiace to zysk dla zakladu, pracownikowi nie trzeba dawac wtedy podwyzki ani innych swiadczen, aczkolwiek jesli pracodawca w porzadku to da wolne od reki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 3 Sty 2010, 22:41 Temat postu: |
|
|
Nowy pracodawca chyba zdaje sobie sprawe ,ze z ksiezyca nie spadles i gdzies pracowales ,wiec wie i liczy sie z okresem wypowiedzenia u ostatniego pracodawcy .
Rozmowa ,rozmowa i jeszcze raz rozmowa ....,ale nie na forum tylko smigaj do jednego i drugiego szefa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| herde.pl
| Dołączył: 24 Gru 2009 | Posty: 26 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 4 Sty 2010, 20:09 Temat postu: Re: jak uwolnic sie od pracy |
|
|
gregi146 napisał: | bo PONOÄ wypowiedzenie obowiazuje 3 miesiace |
podpisujÄ
c wypowiedzenie chyba zostaĹeĹ poinformowany na jaki czas je otrzymaĹeĹ, musisz po prostu
a) spytaÄ pracodawcÄ czy moĹźesz odejĹÄ za porozumieniem stron, jeĹźeli siÄ nie zgodzi to
b) pracowaÄ dalej, lub
c) porzuciÄ pracÄ i podjÄ
Ä nastÄpnÄ
, wszystko zaleĹźy od Twojego podejĹcia do sprawy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2013, 12:21 Temat postu: chcÄ siÄ zwolniÄ |
|
|
Witam.
ChciaĹabym spytaÄ jak tu jest z zasiĹkiem kiedy sama siÄ zwolniÄ??
PracujÄ na Islandii juĹź ponad rok w szklarnii. Ostatnio praca wymÄcza mnie strasznie fizycznie i przede wszystkim psychicznie przez innych pracownikĂłw. nie mam juĹź siĹy iĹÄ kaĹźdego dnia do roboty. kolezanka powiedziala mi ze w takim przypadku moge sie zwolnic i pojsc na zasilekj. tylko pytanie czy mi wtedy rĂłnieĹź przysĹuguje??
i kolejne moje pytanie jesli tak to co powinnam zrobic krok po kroku Ĺźeby ten zasiĹek dostac? musze pojsc do szefa dogadac sie z nim jakos? podawac powod? czy tylko rozwiÄ
zaÄ kontrakt? musi byc napisane ze np z mojej winy/jego albo ze za porozumieniem stron cyz to jest wazne? i ile mam okresu wypowiedzenia? jak to wyglÄ
da z skĹadaniem wniosk,Ăłw? z czekaniem na ten zaziĹÄk? i jak wyglÄ
da jak juz dostane?? musze sie co jakiĹ czas zgĹaszaÄ na jakieĹ rozmowy?
Tylko tu jest problem - nie posiadam prawa jazdy ani samochodu a raczej nikt nie bedzie mogl mnie wozic czy na takie rozmowy czy do innej pracy, bo moj chlopak pracuje a mieszkamy w malej wiosce oddalonej od selfossu o ponad 40km od fludiru tez ok 40 a juz o reykjaviku nie mowie dlatego moze byc ciezko z dojezdzaniem do nowej pracy a w mojej wiosce mysle ze juz zadnej pracy sie nie znajdzie.
ProszÄ o pomoc, bo juĹź napprawdÄ nie dajÄ rady, a do Polski nie mogÄ wrĂłciÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2013, 21:28 Temat postu: |
|
|
Aj, aj, nieciekawa sytuacja. Jezeli zwolnisz sie sama, to niestety pracodawca wpissze ci zapewne, ze to ty rozwiazalas kontrakt, chyba ze masz jakiegos super pracodawce. A wedy niestety w urzedzie pracy nie patrza na to najlepiej, ja tak zrobilam i musialam odbyc 3 miesieczna "kare" - zwolnilam sie pod koniec kwienia, pierwszy zasilek otrzymalam w sierpniu, plus musialam pisac "list" do kierownictwa , dlaczego sie zwolnilam . Niby nic wielkiego, napisalam szczerze i zasilek dostalam, ale jednak trzeba to trzeba.
Polecam jednak przeniesic sie do jakiegos miasta, duzo wiekszy wybor pracy, lub szukac pracy z zamieszkaniem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziggi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 16 Lut 2013 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2013, 22:07 Temat postu: |
|
|
nie koniecznie 3 miesiace,nawet do 6 miesiecy tzw kara.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rmkowalczyk
| Dołączył: 20 Sie 2013 | Posty: 9 | Skąd: Katowice |
|
Wysłany: 26 Sie 2013, 9:53 Temat postu: |
|
|
CiÄĹźka sytuacja . Skontaktuj siÄ z nowym pracodawcÄ
i powiedz mu jaka jest sytuacja moĹźe wspĂłlnie wymyĹlicie jakiĹ plan dziaĹania |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ziomex123-91
| Dołączył: 22 Lip 2012 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 19 Lut 2014, 19:52 Temat postu: zasilek |
|
|
jak wyglada sprawa jesli chce odejsc z pracy bo jestem gnÄbiona przez pracownikĂłw, nie mam juz sily, moj pracodawca kompletnie nic z tym nie robi, chce zaczac prace gdzie indziej ale nie wiem ile czasu mi zajmie zanim znajde nowa prace, ale chcialabym sie sama zwolnic, pewnie bede musiala przepracowac jakis miesiac lub wiecej jeszcze , (no chyba ze da sie zwolnic z dnia na dzien,bez okresu wypowiedzenia?) ale chcialabym spytac jak to jest z zasilkiem w takiej sytuacji? na jakiej zasadzie musze zerwac kontrakt, tak zeby jak najszybciej dostac zasilek. ile sie czeka na taki zasilek i co trzeba zrobic zeby go w ogole dostac, i jaka to jest w ogole kwota, co kiedy znajde nowa prace np za pol roku, jak wtedy zalatwic formalnosci z rezygnacja z zasilku??
ale wpierw najwazniejsze dla mnie pytanie:
czy nalezy mi sie zasilek, jak tak to po jakim czasie i w jakiej kwocie, jak szef napisze na wypowiedzeniu ze to ja sama sie zwalniam? (czy on musi wtedypisac powod, lub ja przy skladaniu wniosku o zasielk czy to jest zbedne?)?
prosze o szybka odpowiedz bo juz nie wytrzymuje psychicznie, mam straszna depresje, potrzebuuje odciac sie od tej toksycznej pracy i atmosfery.
a w marcu mija mi 3 lata jak bede pracowac nieprzerwalnie u tego pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 19 Lut 2014, 22:32 Temat postu: |
|
|
Ja kiedy zwolnilam sie sama, i pracodawca napisal na zwolnieniu, ze zwolnilam sie sama, musialam napisac do vinnumalasofnunm podanie o zasilek z wyjasnieniem, dlaczego sie zwolnilam, i powiedziano mi w Vnmst, ze "lepiej, zeby bylo dobre". Widocznie bylo dobre, bo przynzano mi zasilek, w kwocie okolo 170 000 miesiecznie, ale musialam odczekac 3 miesiace "kary" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Magdam
| Dołączył: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skąd: Reyjanesbaer |
|
Wysłany: 7 Kwi 2014, 17:56 Temat postu: |
|
|
Czyli nie byĹo dobre. Gdyby byĹo nie czekalabys z powodu tzw kary.
Samo wyjaĹnianie nie pomaga,trzeba mieÄ dowody, ze dziaĹo sie w pracy Ĺşle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| waalczynski
| Dołączył: 15 Maj 2014 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 15 Maj 2014, 14:24 Temat postu: |
|
|
Mam takÄ
samÄ
sytuacjÄ i od dwĂłch miesiÄcy nie mogÄ nic znaleĹşÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| joannabrodak
| Dołączył: 18 Sie 2014 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 18 Sie 2014, 17:47 Temat postu: |
|
|
ja bylam teraz...ale to byl zly okres....teraz pojade jak skoncze studio dopiero |
|
Powrót do góry |
|
 |
|