Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| olga0501
| Do潮czy: 16 Sty 2014 | Posty: 7 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2014, 0:20 Temat postu: Re: pytanie |
|
|
stokrotka28 napisa: | Hej Dziewczyny .Jestem na zwolnieniu 100% do dzis mialam placone jeszcze od pracodawcy Papiery do macierzynskiego jeszcze nie zlozylam bo pani powiedziala zebym wypelnila dodatkowy papier o 2 miesiace extra noi potrzebuje specjalnego papieru od lekarza ktory dzis dostane .Zloze papiery dopiero w poniedzislek potem musze czekac na odpowiedz a jak mi nie przyznaja te 2 miesiace exstra to papiery musze zlozyc do eflingow a tam nie wiem do ktorego sie sklada jak nie zdaze to zostane bez kasy...????? Po co oni robia tyle zamieszania I nie wiem co mam robic zeby sie nie spoznic I jednak dostac skas te pieniadze czy ktoras a was byla w podobnej sytuacji |
jezeli masz prawo do urlopu macierzysnkiego... to na tej samej podstawie przyznaja te 2 msc ekstra... trzeba tylko dostarczyc dodatkowy papier od lekarza stwierdzajacy ze nie jestes zdolna do pracy... to sie nazywa te dwa msc ekstra ... fæðingaorlof vegna veikindi 铆 meðg枚ngu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
| Do潮czy: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2014, 20:42 Temat postu: Re: porod w wodzie |
|
|
wens napisa: | Czy ktoras z was rodzila w wodzie albo slyszala czy wogole jest to mozliwe? I jakie sa zwiazane z tym koszta? |
Prawie wszystkie pokoje porodowe s膮 wyposa偶one w wanne do porodu i jak przyjmuj膮 Ci臋 na porod贸wk臋 do najpierw kieruj膮 do pokoi z wannami wi臋c jest ma艂a szansa na to 偶e trafisz tam gdzie wanny nie ma. Mo偶esz z niej skorzysta膰 w ka偶dym momencie porodu. Ja siedzia艂am w wannie prawie do ko艅ca troch臋 pomaga艂o na b贸le krzy偶owe, na fina艂 wola艂am wyj艣膰 - mimo 偶e na pocz膮tku planowa艂am 偶e chc臋 rodzi膰 w wodzie .... po prostu czu艂am 偶e musz臋 wyj艣膰 i ju偶...
Je艣li chcesz rodzi膰 w wodzie to odpada znieczulenie zewn膮trzoponowe ale b臋dziesz mog艂a korzysta膰 z gazu b臋d膮c w wannie, ale na b贸le krzy偶owe niewiele pomaga.
No i nic za korzystanie z wanny nie p艂acisz oczywi艣cie. _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
GIN膭CYM GATUNKIEM, odpar艂 艢mier膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| morsuczek
| Do潮czy: 26 Lis 2008 | Posty: 79 | |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2014, 9:44 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny, pytanko male mam... kiedy wyplacaja macierzynskie z urzedu faedingaorlof? Ostatniego czy trzeba czekac do 1go?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 31 Sie 2014, 16:27 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny chcia艂am si臋 pochwali膰, 偶e 26.08 urodzi艂am c贸reczk臋 ma na imi臋 艁ucja:) to by艂 m贸j drugi por贸d, ale niestety gorszy od pierwszego, co zdziwi艂o nawet po艂o偶n膮, zacz臋艂am w wannie i korzysta艂am tylko z gazu, na b贸le parte naprawd臋 nie pomaga. Ca艂e szcz臋艣cie ju偶 mam to za sob膮 Malutka cudowna, tylko piersi mi nie藕le gryzie:( opieka w szpitalu jak zwykle na 100%. pozdrawiam Asia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 2 Wrz 2014, 17:54 Temat postu: |
|
|
ASIA81 napisa: | Hej dziewczyny chcia艂am si臋 pochwali膰, 偶e 26.08 urodzi艂am c贸reczk臋 ma na imi臋 艁ucja:) to by艂 m贸j drugi por贸d, ale niestety gorszy od pierwszego, co zdziwi艂o nawet po艂o偶n膮, zacz臋艂am w wannie i korzysta艂am tylko z gazu, na b贸le parte naprawd臋 nie pomaga. Ca艂e szcz臋艣cie ju偶 mam to za sob膮 Malutka cudowna, tylko piersi mi nie藕le gryzie:( opieka w szpitalu jak zwykle na 100%. pozdrawiam Asia |
Gratulacje
Je艣li karmisz piersi膮 to polecam stron臋 mlekomamy.pl
Co do gazu to na b贸le krzy偶owe te偶 nie pomaga nied艂ugo wyjdzie 偶e w og贸le nie pomaga a daj膮 nam go tylko po to 偶eby sie czym艣 zaj膮膰 i troch臋 odwr贸ci膰 uwag臋  _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 2 Wrz 2014, 19:28 Temat postu: |
|
|
ASIA81 napisa: | Malutka cudowna, tylko piersi mi nie藕le gryzie:( |
Jeszcze mo偶e dopisz臋 偶e polecam kupi膰 Lanolin臋 na pogryzione sutki.
Mo偶na dosta膰 w haugaupie na dziale gdzie pieluchy, w aptece te偶 powinna by膰. Nie trzeba zmywa膰 przed karmieniem bo jest w pe艂ni naturalna. Ja smarowa艂am zaraz po ka偶dym karmieniu i myciu bo tak mnie ma艂y ssak gryz艂 偶e my艣la艂am 偶e mi sutki odgryzie. Mnie bardzo pomog艂a. Mam te偶 silikonowe nak艂adki do karmienia ale nie u偶ywam ich w og贸le jak raz spr贸bowa艂am gdy mia艂am strasznie pogryziony sutek to bola艂o jeszcze gorzej ni偶 bez, tylko lanolina da艂a rad臋. Ma艂a tubka wystarczy艂a mi na 2,5mc intensywnego smarowania. _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 3 Wrz 2014, 12:56 Temat postu: |
|
|
ju偶 zakupi艂am:)) niestety troszk臋 mi ten b贸l ju偶 w g艂owie siedzi, w dzie艅 zaczynam z nak艂adk膮 sylikonow膮, ale po chwili 艣ci膮gam, w nocy z nak艂adk膮...mam nadziej臋, 偶e za par臋 dni b臋dzie lepiej. dzi臋kuj臋 i pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gloomibir
| Do潮czy: 30 Pa 2013 | Posty: 15 | Sk眃: Blonduos |
|
Wys砤ny: 4 Wrz 2014, 14:41 Temat postu: |
|
|
w ktorym dniu miesiaca wyplacany jest fædingarorlof? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 7 Wrz 2014, 23:40 Temat postu: |
|
|
gloomibir napisa: | w ktorym dniu miesiaca wyplacany jest fædingarorlof? |
Mi wyp艂acaj膮 29-tego ka偶dego miesi膮ca, tak jak urodzi艂am synka  _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| myszka2301
| Do潮czy: 11 Lut 2009 | Posty: 12 | Sk眃: Reykjav铆k |
|
Wys砤ny: 8 Wrz 2014, 10:48 Temat postu: |
|
|
kpkacha napisa: | gloomibir napisa: | w ktorym dniu miesiaca wyplacany jest fædingarorlof? |
Mi wyp艂acaj膮 29-tego ka偶dego miesi膮ca, tak jak urodzi艂am synka  |
Ja dostaj臋 ostatniego dnia miesi膮ca, lub wcze艣niej je艣li to jest sobota/niedziela |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 8 Wrz 2014, 12:17 Temat postu: herbatke na laktacje |
|
|
Ma ktos moze do sprzedania albo wie gdzie mozna kupic 😊[/b] |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 10 Wrz 2014, 17:05 Temat postu: Re: herbatke na laktacje |
|
|
stokrotka28 napisa: | Ma ktos moze do sprzedania albo wie gdzie mozna kupic 😊[/b] |
Na laktacj臋 najlepiej przystawia膰 dziecko do piersi jak najcz臋艣ciej.... sprawdzone. Przystawiaj nawet co 1-1,5h naet je艣li maluch podoi 5 minut to pobudza gruczo艂 do pracy, no i nie stresowa膰 si臋 bo im wi臋cej stresu tym mniej mleka i pi膰 du偶o wody 偶eby si臋 nie odwodni膰, najlepiej szklaneczk臋 po ka偶dym karmieniu. U mnie ma艂y nie toleruje w mleku 偶adnych herbatek zio艂owych - nasilaj膮 nam kolki tylko.
Jak m贸j ma艂y jednego dnia 偶yczy艂 sobie by膰 na cycu prawie non stop to p贸藕niej nie mog艂am sobie z cyckami poradzi膰, ma艂y nie dawa艂 rady 艣ci膮ga膰 ca艂ego mleka i robi艂y mi si臋 zastoje... _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| morsuczek
| Do潮czy: 26 Lis 2008 | Posty: 79 | |
|
Wys砤ny: 11 Wrz 2014, 0:02 Temat postu: |
|
|
Ktos moze polecic cos na kolke dla poltora miesiecznego dzidziusia ?
[/list] |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karla1 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 17 Sty 2009 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 11 Wrz 2014, 11:27 Temat postu: |
|
|
morsuczek napisa: | Ktos moze polecic cos na kolke dla poltora miesiecznego dzidziusia ?
[/list] | . W aptece mozna kupi膰 MINIFOM kosztuje oko艂o 2 tys. My tez podawali艣my naszej malutkiej od 1,5 msc bo espumisan i esputicon nie dzia艂a艂y. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| madzio艂ek=)
| Do潮czy: 21 Pa 2008 | Posty: 171 | Sk眃: Hafnarfjordur |
|
Wys砤ny: 11 Wrz 2014, 12:02 Temat postu: |
|
|
W aptece mozna kupi膰 MINIFOM kosztuje oko艂o 2 tys. My tez podawali艣my naszej malutkiej od 1,5 msc bo espumisan i esputicon nie dzia艂a艂y.[/quote]
dzieki wielkie za pomoc  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| donatello12
| Do潮czy: 12 Sie 2012 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 11 Wrz 2014, 18:54 Temat postu: sluz w kupce |
|
|
witam mam 3 miesieczna coreczke od miesiaca w jej kupce znajduje sie bardzo duzo sluzu, nie wiem czy to moze byc oznaka skazy bialkowej, moze ktoras z was miala podobna sytuacje jesli tak to prosilabym o jakies rady. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 13 Wrz 2014, 19:45 Temat postu: |
|
|
U nas kolki s膮 od 3 tygodnia 偶ycia. Minifon, espumisan, ulgix z PL, nic nie pomog艂o. Pomog艂o odstawienie mleka krowiego i wszystkich przetwor贸w mlecznych (mas艂o, sery, jogurty), nawet w臋dliny i produkty kt贸re zawieraj膮 serwatk臋.
Jesli i to nie pomo偶e (po ok tygodniu powinna by膰 znaczna poprawa) to radz臋 si臋 uda膰 do pediatry od kolek do Domus Medica.
Co do 艣luzu w kupce - wraz z kolkami pojawi艂y si臋 w艂a艣nie takie kupy 艣luzowate, o barwie od 偶贸艂tej do ciemno zielonej. Jak napisa艂am wy偶ej mleka i 偶adnych przetwor贸w mlecznych nie jem, trzymam bardzo restrykcyjn膮 diet臋, kolek nie ma, ale s膮 gazy i w艂a艣nie ten 艣luz w kupkach. w艂a艣ciwie to od 3 tygodnia 偶ycia nie mieli艣my w艂a艣ciwej kupki... ale tutaj lekarze m贸wi膮 偶e dop贸ki normalnie przybiera na wadze, nie ma gor膮czki to wszystko jest dobrze.
艢luz w kupce mo偶e oznacza膰 dwie rzeczy, albo infekcj臋 uk艂adu pokarmowego albo (je艣li nie ma innych objaw贸w) alergi臋 pokarmow膮 i wtedy trzeba wyeliminowa膰 z jad艂ospisu to co uczula. Ja niestety nie odkry艂am z jakiego powodu u mnie s膮 takie kupy. Ma艂y przybiera na wadze bardzo 艂adnie i innych objaw贸w nie ma a z mojej diety wyeliminowa艂am ju偶 tyle produkt贸w 偶e chyba bym musia艂a 偶y膰 na samej wodzie.
Na chwil臋 obecn膮 wprowadzam do swojego menu kaw臋 zbo偶ow膮 bo zawiera probiotyki z cykorii mo偶e to pomo偶e. _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| donatello12
| Do潮czy: 12 Sie 2012 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2014, 21:49 Temat postu: |
|
|
Dziekuje za informacje, a mam jeszcze jedno pytanko a moglabys mi napisac jak nazywa sie ten specjalista od kolek w Domus Medica i aby zrobic badanie z kalu to potrzebne jest skierowqanie od lekarza? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kpkacha
|
Wys砤ny: 15 Wrz 2014, 15:53 Temat postu: |
|
|
donatello12 napisa: | Dziekuje za informacje, a mam jeszcze jedno pytanko a moglabys mi napisac jak nazywa sie ten specjalista od kolek w Domus Medica i aby zrobic badanie z kalu to potrzebne jest skierowqanie od lekarza? |
Geir Friðgeirsson - Domus Medica.
Co do badania z ka艂u to nie wiem bo nie mia艂am robione, podejrzewam 偶e w DM zrobisz jak Ci lekarz da skierowanie bo i tak za to p艂acisz w ko艅cu to wizyta prywatna. _________________ "- A czym byliby ludzie bez mi艂o艣ci?
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| md78
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 27 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2014, 0:10 Temat postu: |
|
|
Witam, czy badanie ktg w 40tyg. ci膮偶y jest robione z urz臋du, czy to widzimisi臋 po艂o偶nej? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|