Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| jk123
| Dołączył: 18 Sie 2012 | Posty: 75 | |
|
Wysłany: 25 Maj 2014, 21:01 Temat postu: szczepienia |
|
|
Czy orientujecie sie, czy na Islandii jest prawny obowiazek szczepien? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia89
| Dołączył: 29 Gru 2011 | Posty: 176 | |
|
Wysłany: 26 Maj 2014, 12:10 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy ci to pomoze, ale jak kiedys z powodu wiadomosci o smierci rodzica z Polski nie poszlam do swojej przychodni na szczepionke z dziecieciem, i nie zadzwonilam, ze nie przyjde, to w przeciaqgu godziny urywaly sie do mnie telefony od pielegniarki, poloznej, pani z recepcji i lekarza. Razem dzwonili jakies 14 razy. Takze chyba jest prawnie regulowane, bo cos za bardzo sie zmartwili,ze sie nie pojawilismy. Oczywiscie przeprosilam i poporsilam o wyznaczenie innego terminu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| miiii
| Dołączył: 21 Kwi 2014 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 26 Maj 2014, 18:48 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny , Jezeli ktora miala taka sama sytuacje , prosze o pomoc . A wiec pracuje na islandii od kilka lat , no i zaszlam w ciaze , dzidzius pojawiaja sie niedlugo , ale ojciec dziecka jest w polsce i pracuje tam na islandie przyjezdza tylko na urlop , wiem ze o macie reynslu star am sie sama i tutaj bo chce urodzic tutaj , ale jak to jest pozniej z aktem urodzenia i paszportem ? PĂłzniej chciaĹabym wyjechaÄ z dzieckiem na urlop do polski i wrĂłciÄ po kilku miesiÄ
cach do pracy , gdyĹź mam taka moĹźliwoĹÄ wiec jak to jest ze szczepieniami? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 26 Maj 2014, 20:11 Temat postu: odp. |
|
|
Hej Kasia, dzieki za odpowiedz. Takie wydzwanianie zdarza sie i mnie, jesli nie pojawie sie na jakiejkolwiek wizycie , wiec moze to niekoniecznie chodzilo o szczepienie. Z informacji, ktore wyszukalam wynika, ze szczepienia na Islandii nie sa jednak obowiazkowe i zaleza od woli rodzica. Mam nadzieje ze tak jest, wolalabym nie przekonac sie kiedys na wlasnej skorze, ze jest inaczej. Wiem z innych wiadomosci , ze masz dzieci, wiez pewnie znasz tez jakies inne mamy Prosze daj znac, gdybys slyszala o kims, kto nie szczepi dziecka i czy nie ma w zwiazku z tym problemow.
P.S. Czy zaczynasz we wrzesniu islandzki na HI? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| myszka2301
| Dołączył: 11 Lut 2009 | Posty: 12 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 15 Lip 2014, 16:42 Temat postu: laktator |
|
|
Witam MamuĹki! Potrzebuje laktatora, jeĹli ktĂłraĹ ma i chciaĹaby sprzedaÄ to proszÄ o kontakt  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kpkacha
| Dołączył: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 1 Sie 2014, 0:00 Temat postu: problem z maleĹstwem |
|
|
Hej mamusie... czy miaĹyĹcie moĹźe taki problem z maluszkami:
co maĹy robi mi dziwne kupy a wĹÄ
sciwie to nie kupy tylko dosĹownie woda z niego wypĹywa zielonkawa (jak oliwa z oliwek) z grudkami mleczka, a zanim puĹci takÄ
kupÄ to siÄ prÄĹźy i mÄczy jakby miaĹ zatwardzenie. Do tego mamy straszne gazy, czasem suche czasem wĹaĹnie mokre z tÄ
oliwkowÄ
wodÄ
. Nie ma Ĺźadnej temperatury, nie jest osowiaĹy, je normalnie.... tylko prÄĹźy siÄ przy bÄ
kach ktĂłych ma duĹźo. Wieczorami oczywiĹcie mamy kolki.
MaĹy ma miesiÄ
c dopiero. Sama nie wiem co mam o tym myĹleÄ. PoĹoĹźna i pielÄgniarka mĂłwiÄ
Ĺźe dopĂłki jest na samej piersi to kaĹźda kupa jest normalna.
Ja dietÄ trzymam, juĹź praktycznie wszystko odstawiĹam co mogĹam, surowe warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, jem tylko gotowane, lekkostrawne rzeczy a maĹy dalej wypróşnia siÄ wodÄ
.... raz jest jej wiÄcej raz mniej, oznak odwodnienia nie ma.
Sama nie wiem co o tym myĹleÄ. _________________ "- A czym byliby ludzie bez miĹoĹci?
GINÄCYM GATUNKIEM, odparĹ ĹmierÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kpkacha
| Dołączył: 10 Kwi 2011 | Posty: 74 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 3 Sie 2014, 12:25 Temat postu: Pieluchowanie wielorazowe |
|
|
Hej.
Czy sÄ
tu mamusie ktĂłre pieluchujÄ
dzieci wielorazowymi pieluszkami?
Nie chodzi mi o tetrÄ a o wilelorazĂłwki typu AIO, SIO, kieszonki.
Jakich najczÄĹciej uĹźywacie? Ja lubiÄ AIO mimo Ĺźe bardzo dĹugo schnÄ
, z kieszonkami za duĹźo zachodu jak siÄ jest samym z dzidziÄ
w domu.
Ja przez pierwszy tydzieĹ uĹźywaĹam jednorazĂłwek a w drugim powoli przechodziĹam na wielorazĂłwki, teraz (maĹy ma 1 miesiÄ
c) jesteĹmy praktycznie tylko na wielorazĂłwkach, jednorazĂłwkÄ uĹźywam od biedy raz na tydzieĹ jak akurat mam wszystkie pieluszki brudne lub mokre i nie zdÄ
ĹźyĹy wyschnÄ
Ä.
NajwaĹźniejsza róşnica to to Ĺźe maĹemu siÄ tyĹek nie odparza i nie ma takiego czerwonego jak w pampersach, pozatym przy jego mokrych bÄ
kach i wodnistych kupach jednorazĂłwki paskĂłdnie sie mu do skĂłry przyklejaĹy i przy zmianie pieluchy musiaĹam wrÄcz odrywaÄ pieluchÄ od skĂłry..
Czekam wĹaĹnie na nowÄ
dostawÄ kolejnych wielorazĂłwek bo stwierdziĹam Ĺźe mam ich za maĹo a pozatym sÄ
Ĺliczne i kupowanie ich to sama przyjemnoĹÄ  _________________ "- A czym byliby ludzie bez miĹoĹci?
GINÄCYM GATUNKIEM, odparĹ ĹmierÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| baĹwanek
| Dołączył: 10 Wrz 2013 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 7 Sie 2014, 0:26 Temat postu: |
|
|
Mamuski na macierzynskim mam pytanie. Wskoczyl wam juz rachunek z podatku na konto bankowe? Bo wlasnie nie wiem o co chodzi a na pewno mam do zapĹaty a fo tej pory nie przyszlo mi nic na konto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| simonarvk
| Dołączył: 23 Mar 2013 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 7 Sie 2014, 0:32 Temat postu: |
|
|
mi z rodzinnego zabrali od razu i pomniejszonÄ
kwotÄ o podatek przelali na konto bankowe  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| baĹwanek
| Dołączył: 10 Wrz 2013 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 7 Sie 2014, 8:41 Temat postu: |
|
|
Ja rodzinne dostane dopiero od nowego roku bo niedawno urodzilam. Wiec u mnie to nie to... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| iks
| Dołączył: 30 Wrz 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 12 Sie 2014, 14:31 Temat postu: powrĂłt po macierzyĹskim do pracy |
|
|
Dziewczyny nie dĹugo koĹczy mi siÄ macierzyĹski. Czy muszÄ przedtem ,,zgĹosiÄ,, u pracodawcy Ĺźe wracam, czy po prostu idÄ normalnie do pracy? I jeszcze jedno, czy muszÄ wykorzystaÄ urlop za poprzedni rok ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 15 Sie 2014, 13:00 Temat postu: |
|
|
Pewnie pisze w zlym miejscu, ale moze mamy sa poinformowane:)
Zastanawia mnie to, ze nie moge znalezc stoisk z duzym wyborem serow, typu ser owczy czy kozi. Jakies pomysly?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
| Dołączył: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 15 Sie 2014, 21:11 Temat postu: |
|
|
Dzieki, sprawdze! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| logitech00
| Dołączył: 01 Cze 2012 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 20 Sie 2014, 13:21 Temat postu: Przedszkole |
|
|
czy ktos wie ile mniej wiecej kosztuje miesiecznie przedszkole prywatne dla jednego dziecka na 8 godzin ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| myszka2301
| Dołączył: 11 Lut 2009 | Posty: 12 | Skąd: ReykjavĂk |
|
Wysłany: 5 Wrz 2014, 16:04 Temat postu: |
|
|
A moĹźe ktoĹ orientuje siÄ, gdzie dostanÄ woreczki do mroĹźenia pokarmu (mleka)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jk123
|
Wysłany: 6 Wrz 2014, 17:03 Temat postu: woreczki |
|
|
hej, nie widzialam woreczkow, ale plastikowe pojemniki na mleko medela w aptece (dokladnie w Rima) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pyza27
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 15 Wrz 2014, 14:14 Temat postu: zabki |
|
|
Witam
Mamusi pisze do was z zapytaniem czy sa tu jakies skuteczne maci ,lub cos co pomoze na bolesne zabkowanie u 6 miesiecznego dziecka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pyza27
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 15 Wrz 2014, 14:32 Temat postu: zabki |
|
|
Witam
Mamusi pisze do was z zapytaniem czy sa tu jakies skuteczne maci ,lub cos co pomoze na bolesne zabkowanie u 6 miesiecznego dziecka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BubblesNFun
| Dołączył: 05 Sty 2011 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2014, 12:34 Temat postu: . |
|
|
woreczki do mroĹźenia mleka sÄ
w kaĹźdej aptece, w sklepach z artykuĹami dzieciÄcymi (fifa, babysam..) oraz na laugavegur w mĂłðurĂĄst i w rekstrarland na skeifanie;)
o Ĺźel na bolesne zÄ
bkowanie najlepiej zapytaÄ w aptece. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|