Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| jaro12369
| Dołączył: 29 Sie 2007 | Posty: 106 | Skąd: ĹĂłdz/ReykjavĂk |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:08 Temat postu: Klaustrofobia a lot samolotem |
|
|
Witam wszystkich
Mam powaĹźny problem i proszÄ o rade osĂłb, ktĂłre maja podobny problemy.
Prawdopodobnie mam klaustrofobie ( nie wejdÄ do windy, zatĹoczonego autobusu, tramwaju,) lot samolotem to bÄdzie naprawdÄ bardzo duĹźe przeĹźycie. ProszÄ o rady i sposoby osĂłb, ktĂłre poradziĹy sobie z tÄ
fobio podczas lotu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:31 Temat postu: |
|
|
Wspolczuje szczerze. Popros o miejsce przy "alejce" (aisle) to raz, dwa, napij sie czegos mocniejszego przed lotem (np. setke wodki). Powodzenia, nie taki diabel straszny . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:34 Temat postu: |
|
|
srodki nasenne moga pomoc. ale nie mieszaj z alkoholem. ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:36 Temat postu: |
|
|
Wybierz sie z wizyta do dobrego psychiatry - na recepte sa dostepne srodki, ktore troche cie przymula, ale ogranicza ryzyko ataku paniki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:36 Temat postu: |
|
|
no i na pewno musisz byc wyspany, najedzony, muzyka na sluchawkach tez pomoze, cos do zucia zeby stres rozladowac, kostka rubika czy cos zeby zajac czym rece & skoncentrowac sie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 21:40 Temat postu: |
|
|
a ja nie potrafie przy alejce siedziec. wole przy oknie. strasznie sie meczylam przy alejce.
mimo ze nic nie widac przez okno to zawsze cos sie wypatrzy. . ja osobiescie wole tez tyl samolotu bo widac wtedy wszystkich i wszystko co sie dzieje.
Ogolnie przezylam ciezkie loty zimowe na islandii wiec taki samolot jak do islandi to pestka. naprawde czas zeci ci szybko. jedynie co to przy starcie poczujesz jak serce szybciej ci popika le to chwilowe i to tylko jest roznica cisnienia. nic sie nie martw i pomysl ze ktos tu czeka na ciebie na lotnisku i ze za 3 godzinki juz tu bedziesz. oczywiscie zalezy z kad lecisz ale tak plus minus. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 23:01 Temat postu: |
|
|
ja Ĺşle znoszÄ loty samolotem radze siedziec od strony przejĹcia, straÄ sie zasnÄ
Ä i przede wszystkim nie mysleÄ o lÄku na ile jest to mozliwe. Lepiej sie czuĹam kiedy patrzyĹam na wyluzowane buzie wspĂłĹpasaĹźerĂłw |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 23:36 Temat postu: |
|
|
aviomarin, 3-4 tabsy na godzine przed lotem , zamuli na tyle ze przekimasz.
Dostepny w aptekach bez recepty.
P.S
zaraz michaĹ mi tu wtrÄ
ci 3 grosze o narkomanii , wiec do niego kieruje info, ze wiem to od znajomego, co ma podobne problemy.
pozdrawiam resztÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika
| Dołączył: 09 Lip 2007 | Posty: 45 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 23:51 Temat postu: |
|
|
odradzam alkohol bo to Ĺźadne wyjĹcie ale Ĺźucie gumy to dobry sposĂłb bo wtedy wytwarza siÄ wiÄcej Ĺliny a w niej jest enzym odpowiedzialny za poziom szczÄĹcia, zadowolenia. gumy lub picie soczku poleca sie teĹź podczas lotu ze wzglÄdu na róşnice ciĹnienia, ktĂłra moĹźe doprowadziÄ do zatykania siÄ ucha, a co wĹaĹnie nie moĹźliwe jest podczas Ĺźucia gumy. awiomarin to takĹźe dobry pomysĹ. nie zapomnij o wodzie( moĹźesz kupiÄ po odprawie bÄ
dĹş juĹź w samolocie) i pozytywnym myĹleniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaro12369
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 6:10 Temat postu: Re: lot samolotem |
|
|
Witam wszystkich i dziÄkujÄ za dobre rady i sĹowa otuchy.
IdÄ do lekarza po jakieĹ proszki.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 8:19 Temat postu: |
|
|
Opowiem Ci mĂłj pierwszy lot. MĂłj pierwszy samolot z Warszawy do Kopenhagi gdzieĹ siÄ zawieruszyĹ i wylecieliĹmy z dwugodzinnym spóşnieniem. LeciaĹam z dwĂłjka dzieci i bardzo siÄ baĹam. a musialam byÄ dzielna, bo jak inaczej. Ĺťeby rozĹadowaÄ nerwy rozmawiaĹam najpierw z kobietÄ
na Warszawskim lotnisku ( to byĹa bardzo ciekawa osoba) i dziÄki temu chyba nie wpadĹam w panikÄ. Potem w samolocie byĹam tak wystraszona ,Ĺźe miaĹam ochote wyskoczyÄ z samolotu jak juĹź siedziaĹam na swoim miejscu. Wtedy znowu zaczeĹam konwersacjÄ z bardzo miĹym panem i dzieki niemu przeĹźyĹam ten pierwszy lot i bardzo mile to wspominam. OkazaĹ siÄ takim dĹźentelmenem, Ĺźe wziÄ
Ĺ moje podrÄczne bagaĹźe i razem przegalopowaliĹmy przez lotnisko w Kopenhadze na miejsce odlotu samolotu do Keflaviku. Bo oczywiĹcie praktycznie na samolot zdÄ
ĹźyĹam w ostatniej chwili. Poprzedni samolot zanim otworzyli drzwi z samolotu od przylotu mineĹo chyba póŠgodziny. OczywiĹcie nie piszÄ ,Ĺźe u Ciebie ma byÄ podobnie ,ale piszÄ po to ,ĹźebyĹ wiedziaĹ,Ĺźe wrazie czego najlepiej z kimĹ porozmawiaÄ wtedy naprawdÄ czĹowiek siÄ czuje o wiele bardziej komfortowo. A wiÄkszoĹÄ ludzi jest naprawdÄ bardzo Ĺźyczliwa i pomocna caĹkowicie bezinteresownie. Napisz nam jak juĹź bÄdziesz tu na miejscu. Pozdrawiam serdecznie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaro12369
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 8:46 Temat postu: Re: lot samolotem |
|
|
Bardzo Ci dziÄkuje GraĹźyno za te ciepĹe sĹowa otuchy.
Wylot 5 paĹşdziernika z Berlina a ja juĹź panikujÄ
Na pewno siÄ odezwÄ po przylocie i opisze caĹo podróş
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaro12369
|
Wysłany: 3 Wrz 2007, 8:56 Temat postu: Re: lot samolotem |
|
|
Witam wszystkich
Jestem po wizycie u lekarza
OtrzymaĹem Ĺrodki, ktĂłre majÄ
mi pomĂłc w przelocie i pozbycia siÄ tej fobii.
Po zaĹźyciu jest ok. myĹlÄ, Ĺźe dam radÄ.
Jak pisaĹem wczeĹniej caĹo podróş opisze 5 paĹşdziernika po wylÄ
dowaniu
Pozdrawiam wszystkich i ĹźyczÄ miĹego dnia.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaro12369
|
Wysłany: 4 Wrz 2007, 10:14 Temat postu: Re: lot samolotem |
|
|
DziÄkujÄ administratorowi za dopisanie w temacie Lot samolotem sĹowa -klaustrofobia
MoĹźe to zwiÄkszy iloĹÄ odpowiedzi.
Jeszcze raz dziÄkujÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AnnaPatrycja
| Dołączył: 02 Lip 2011 | Posty: 3 | Skąd: Varsovie |
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 22:06 Temat postu: |
|
|
TeĹź mam klaustrofobiÄ, ale nie bojÄ siÄ akurat samego lotu samolotem, tylko korzystania z toalety. Mam wielkie problemy z korzystaniem z toalet publicznych, czÄsto siÄ po prostu nie zamykam, np. w pociÄ
gach. W samolocie podobno drzwi skĹadajÄ
siÄ na dwa i trzeba zasunÄ
Ä jakÄ
Ĺ zasuwkÄ. Czy mam siÄ czegoĹ baÄ? Chodzi mi o samo zamkniÄcie tych drzwi, a nie o zasuwanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jaro12369
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 23:42 Temat postu: |
|
|
JeĹli masz problem z KlaustrofobiÄ
radze ci nie wchodziÄ do toalet w samolocie y wiem jakie uczucie moĹźe ciÄ spotkaÄ gdy siÄ zatrzasnÄ
wiec lepiej nie wchod |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janekkisiel
 | Dołączył: 14 Lis 2010 | Posty: 69 | |
|
Wysłany: 3 Lip 2011, 2:14 Temat postu: |
|
|
Moja rada z doĹwiadczenia kup duĹźo miÄtĂłsĂłw lub landrynek i poprostu cmokaj Ĺźeby Ci Ĺliny nie zabrakĹo i najlepiej przed odlotem stopery w uszy albo jakaĹ fajna nutka _________________ PiekĹo po Ĺmierci to nie piekĹo
PiekĹo to Ĺźle przeĹźyte Ĺźycie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AnnaPatrycja
|
Wysłany: 3 Lip 2011, 15:19 Temat postu: |
|
|
jaro12369 napisał: | JeĹli masz problem z KlaustrofobiÄ
radze ci nie wchodziÄ do toalet w samolocie y wiem jakie uczucie moĹźe ciÄ spotkaÄ gdy siÄ zatrzasnÄ
wiec lepiej nie wchod |
OK, lot do np. Londynu a potem na IslandiÄ jest stosunkowo krĂłtki, natomiast w sierpniu czeka mnie 9-godzinny lot do USA, nie wyobraĹźam sobie, abym mogĹa wytrzymaÄ tyle czasu... Mam pomysĹ, Ĺźeby po wejĹciu do toalety po prostu wstawiÄ miÄdzy drzwi a framugÄ pasek od torebki, przez co nie bÄdÄ tak po caĹkowicie zamkniÄta i bedÄ mieÄ wiÄkszy komfort psychiczny
NagĹe otwarcie drzwi przez kogoĹ jeszcze nie bÄdzie koĹcem Ĺwiata, w przeciwieĹstwie do zatrzaĹniÄcia/uczucia niepewnoĹci, czy zamkniÄte drzwi siÄ otworzÄ
... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zatroskany ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Paź 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysłany: 3 Lip 2011, 16:06 Temat postu: |
|
|
AnnaPatrycja napisał: | OK, lot do np. Londynu a potem na IslandiÄ jest stosunkowo krĂłtki, natomiast w sierpniu czeka mnie 9-godzinny lot do USA, nie wyobraĹźam sobie, abym mogĹa wytrzymaÄ tyle czasu... Mam pomysĹ, Ĺźeby po wejĹciu do toalety po prostu wstawiÄ miÄdzy drzwi a framugÄ pasek od torebki, przez co nie bÄdÄ tak po caĹkowicie zamkniÄta i bedÄ mieÄ wiÄkszy komfort psychiczny
NagĹe otwarcie drzwi przez kogoĹ jeszcze nie bÄdzie koĹcem Ĺwiata, w przeciwieĹstwie do zatrzaĹniÄcia/uczucia niepewnoĹci, czy zamkniÄte drzwi siÄ otworzÄ
... |
A czy mialas kontakt z psychiatra w tej sprawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AnnaPatrycja
|
Wysłany: 4 Lip 2011, 16:28 Temat postu: |
|
|