Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 8 Wrz 2007, 19:13 Temat postu: Tradycyjne wesele i Ĺlub na Islandii |
|
|
Czy ktoĹ z Was orientuje siÄ jak wyglÄ
da taki tradycyjny Ĺlub i wesele na Islandii?
Oraz wszystkie zwiÄ
zane z tym zwyczaje?
Pewnie wiÄkszoĹÄ mĹodych IslandczykĂłw pobiera siÄ na modĹÄ amerykaĹskÄ
, ale moĹźe sÄ
gdzieĹ jeszcze kultywowane jakieĹ dawniejsze tradycje.
RĂłwnieĹź czciciele Asatru mogÄ
mieÄ ciekawe obrzÄ
dki weselene.
JeĹli byliĹcie na islandzkim weselu to dajcie znaÄ, co jest tam innego niĹź u nas, a co identyczne?  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 17:17 Temat postu: |
|
|
Czy Islandczycy nie zapraszajÄ
Was na swoje wesela??
MyĹlaĹem, Ĺźe posypiÄ
siÄ opisy róşnych imprez, a tu cisza...
CzyĹźby byĹo tak dobrze, Ĺźe urywaĹ Wam siÄ film  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 17:20 Temat postu: |
|
|
tu gdzie pracuje w hotelu byla raz impreza weselna
nic szczegolnego nie zauwazylem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 18:11 Temat postu: |
|
|
zreszta moda na slub dopiero wchodzi. z tego co slyszalam to czasem jest tylko obiad i dowidzenia a w bogatszych roidzinkach to zabawa potrafi trwac i 2 dni.
Raz u jednej znajomej syna bylo takie wesele. bylo to w lato czyli caly czas swiecilo slonce i jednemu z biesiadnikow pomylily sie czasy. byla 15 a on myslal ze to 3 rano i chcial sie jeszcze bawic hehehe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 20:53 Temat postu: |
|
|
Ja tylko widziaĹam zdjÄcia z islandzkiego wesela i to co przykuĹo moja uwagÄ Ĺźe na stoĹach przyktĂłrych siedzieli goĹcie staĹy tylko dzbanki z kawÄ
, filizanki a jedynie w rogu sali jakiĹ stóŠze skromna iloĹciÄ
potraw.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 21:20 Temat postu: |
|
|
co do stolow to ja widzialem syto zaopatrzony stol, i tort weselny byl
to zalezy chyba od kielni organizatorow.
Temat ciekawy, oczywiscie staroislandzkie zwyczaje a nie te made from peopole-glupole |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 7:44 Temat postu: |
|
|
Ĺluby to dziwna tradycja IslandczykĂłw. Raczej nie sÄ
skĹonni do powiedzenia sobie tak na caĹe Ĺźycie zbyt pochopnie. WiÄc czÄsto tak bywa, Ĺźe nowoĹźeĹcy czÄsto juĹź majÄ
spory staz Ĺźycia ze sobÄ
i zazwyczaj jedno lub wiÄcej dzieci i bez ogĹaszania wszwem i wobec po cichutku biorÄ
Ĺlub, po czym oznajmiajÄ
to swojemu rodzeĹstwu, znajomym z pracy i caĹÄj reszcie Ĺwiata. A potem funduja sobie bajecznÄ
podróş na pzykĹad na MajorkÄ. I w takim wypadku wesele to czysta abstrakcja. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Marta Luiza
| Dołączył: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 14 Wrz 2007, 12:14 Temat postu: |
|
|
Sluby i wesela, niczym szczegolnym sie nie roznia . Rodzaj poczestunku zalezy od zasobnosci kieszeni panstwa mlodych, natomiast przewaznie alkohol jest platny co oczywiscie jest zrozumiale przy tak wysokich cenach i nikt nie protestuje. W czasie wesela sa przemowienia i czasami wystepy gosci , a pozniej tance do bialego rana( chyba ze wesele jest latem )przy muzyce kapel,dj´ow lub puszczanej przez panstwa mlodych.
Po za tym znam wiecej ludzi po slubie na Islandii niz w Polsce w mojej grupie wiekowej 30-latkow, wiec wydaje mi sie ze nie mozna uogolniac ,mowiac ,ze Islandczycy nie sa skorzy do zawierania zwiazkow malzenskich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARKO
| Dołączył: 02 Mar 2006 | Posty: 9 | Skąd: KRAKOW |
|
Wysłany: 15 Wrz 2007, 7:12 Temat postu: |
|
|
To znaczy.Ĺźe goĹcie weselni sami pĹacÄ
za wypity alkohol? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 15 Wrz 2007, 19:02 Temat postu: |
|
|
WidzÄ, Ĺźe skromnie siÄ imprezuje na Islandii podczas wesel, jeĹli alkohol muszÄ
kupowaÄ sobie goĹcie
Taki zwyczaj bardziej przydaĹby siÄ w Polsce, to byĹoby spokojniej na niejednym weselu
A tak z ciekawoĹci zapytam: moĹźe ktoĹ widziaĹ tradycyjne wesele islandzkie w telewizji? Pewnie czasami islandzka TV pokazuje róşne tradycje i przy okazji mogliby pokazaÄ taki tradycyjny Ĺlub  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 15 Wrz 2007, 20:30 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisał: | W czasie wesela sa przemowienia i czasami wystepy gosci |
To moze byc skandynawska specyfika -- tu podczas wesela goscie prezentuja ulozone przez siebie piosenki na temat panstwa mlodych (ich milosci, okolicznosci poznania sie itp.). Zwyczaj, wydaje mi sie, dosc sympatyczny . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Wrz 2007, 1:30 Temat postu: |
|
|
dzis do hotelu w ktorym pracuje przyjechala na noc para ,ktora dzis sie pobrala.
szampan do pokoju i takie mieli weselicho .
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 16 Wrz 2007, 1:36 Temat postu: |
|
|
 _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2007, 11:22 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | szampan do pokoju i takie mieli weselicho . |
Dobrze, ze szampan przynajmniej a nie jakies wino musujace.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 17 Wrz 2007, 13:14 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisał: | zyzak napisał: | szampan do pokoju i takie mieli weselicho . |
Dobrze, ze szampan przynajmniej a nie jakies wino musujace.  |
no i dobrze,ze przynajmniej hotel byl . To juz jest cos  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nastia
| Dołączył: 10 Lut 2016 | Posty: 1 | Skąd: BiaĹystok |
|
Wysłany: 10 Lut 2016, 14:58 Temat postu: |
|
|
MiaĹem okazjÄ uczestniczyÄ w takim 'islandzkim Ĺlubie' w roku 2012. ByĹem w tym kraju wĂłwczas po raz pierwszy.
Wszystko co przed Ĺlubem - wysyĹanie zaproszeĹ, organizacja samego wesela itp. - kaĹźdy ten etap przypominaĹ takie same przygotowania jak w Polsce. Sam dla pary mĹodej zaĹatwiaĹem takie specjalne zawieszki na butelkÄ, gdyĹź podobnych nie mogli znaleĹşÄ tam na miejscu
Co do samej ceremonii : normalna, chrzeĹcijaĹska msza (nie znam siÄ za bardzo na tym, gdyĹź jestem ateistÄ
).
W kaĹźdym bÄ
dĹş razie, wesele byĹo bardzo fajne. Ciekawe dania, duĹźy wybĂłr. ZaskoczyĹo Mnie to, Ĺźe muzyka jest bardzo ciekawa - przypomniaĹa takÄ
iĹcie skandynawskÄ
muzykÄ biesiadnÄ
.
Nie wiem czy to taki zwyczaj, ale duĹźo alkoholu byĹo na bazie spirytusu (50-60%) Mocne i rzeĹkie zarazem.
Impreza pierwszorzÄdna tylko Ĺźe - wiaĹo
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|