Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 1 Lip 2007, 20:21 Temat postu: |
|
|
Jezeli ma sie rachunki przekraczajace 18 tys kr ,na doroslego, najlepiej pojsc z tym do Tryggingastofnun . Oddadza Wam nadplacone pieniadze i dostaniecie karte znizkowa na reszte wizyt . Tak samo jest z lekami jezeli lekarz stwierdzi ze masz brac jakies lekarstwo przez dluzszy okres czasu, trzeba go poprosic o laeknis vottor dla tryggingi. Tez w takim przypadku nalezy sie zwrot kosztow lekarstwa *nie 100%,, ale zawsze, oraz dostajecie karte znizkowa a dany lek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Lip 2007, 10:45 Temat postu: |
|
|
No wlasnie, ale jesli sie nie pojdzie - Tryggingastofnun przysyla karte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Lip 2007, 20:53 Temat postu: |
|
|
soley napisał: | Jezeli ma sie rachunki przekraczajace 18 tys kr ,na doroslego, najlepiej pojsc z tym do Tryggingastofnun . Oddadza Wam nadplacone pieniadze i dostaniecie karte znizkowa na reszte wizyt . Tak samo jest z lekami jezeli lekarz stwierdzi ze masz brac jakies lekarstwo przez dluzszy okres czasu, trzeba go poprosic o laeknis vottor dla tryggingi. Tez w takim przypadku nalezy sie zwrot kosztow lekarstwa *nie 100%,, ale zawsze, oraz dostajecie karte znizkowa a dany lek. |
To jeĹli mam rachunki na ok 30 000 ISK to mi oddadzÄ
ok 12.000 isk ??
a Jak np. za lek (serie) ktora kosztuje 1.600.000 ISK jaki % procent tej sumy bede musial zaplacic ?? (jesli nie 100% to ile??? 5%, 10% 50% ?)
Jak to byĹo w Waszym (nie waszym) przypadku ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 5 Lip 2007, 13:00 Temat postu: |
|
|
To wszystko zalezy od rodzaju leku. Jezeli jestes zmuszony do przyjmowania jakiegos leku do konca zycia , np, ktory zastepuje funkcje jakiegos organu w organizmie lub bez niego organizm nie moze wogole funkcjonowac wtedy znizki sa nawet 70,80%. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 15:31 Temat postu: |
|
|
Jestem ciekawa czy ktoĹ ma problemy z niedoborem jakiĹ makro, mikroelementĂłw, witamin w organiĹşmie. OczywiĹcie w kontekĹcie Islandii. Mi szczegĂłlnie ostanio dokuczaĹ niedobĂłr magnezu. Dziwna sprawa bo zwracam uwagÄ na to co jem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 16:35 Temat postu: |
|
|
ja mam niedobor zelaza i tez jem wszystko i nawet mam diete zeby to zelazo dostarczac a zawsze mam niedobor.
a na choroby proponuje lychce tranu codziennie. ja nie mialam juz 3 lata kataru a grypa czy angina trwa gora 2 dni. naprawde polecam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 16:36 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Dziwna sprawa bo zwracam uwagÄ na to co jem. |
MoĹźe jak byĹ nie zwracaĹ uwagi to byĹ nie miaĹ problemĂłw. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 18:03 Temat postu: |
|
|
Arysta napisał: | Jestem ciekawa czy ktoĹ ma problemy z niedoborem jakiĹ makro, mikroelementĂłw, witamin w organiĹşmie. OczywiĹcie w kontekĹcie Islandii. Mi szczegĂłlnie ostanio dokuczaĹ niedobĂłr magnezu. Dziwna sprawa bo zwracam uwagÄ na to co jem.  |
ja zaobserwowalem takie zjawisko,ze tu na islandii cos niedobrego dzieje sie z moim szkliwem zebnym.
Przewaznie przy kazdym myciu zebow szczotkujac je, czuje jak bym niemial szkliwa i mial nerwy zebowe na wierzchu.
Nic przyjemnego, zawsze na poczatku musze ostroznie szczotkowac , a pozniej to przemijamija.
Zauwazylem ,ze najgorzej jest po nocy, wieczorem jak myje PRAWIE jest ok.
Nie wiem co jest grane, mam tak tylko na islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 19:53 Temat postu: |
|
|
I jeszcze coĹ szczegĂłlnego co udaĹo mi siÄ zaobserwowaÄ Ĺźe tutaj woda ma takÄ
wĹaĹciwoĹÄ dzieki ktĂłrej szybciej goja siÄ drobne skaleczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 20:13 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | Arysta napisał: | Jestem ciekawa czy ktoĹ ma problemy z niedoborem jakiĹ makro, mikroelementĂłw, witamin w organiĹşmie. OczywiĹcie w kontekĹcie Islandii. Mi szczegĂłlnie ostanio dokuczaĹ niedobĂłr magnezu. Dziwna sprawa bo zwracam uwagÄ na to co jem.  |
ja zaobserwowalem takie zjawisko,ze tu na islandii cos niedobrego dzieje sie z moim szkliwem zebnym.
Przewaznie przy kazdym myciu zebow szczotkujac je, czuje jak bym niemial szkliwa i mial nerwy zebowe na wierzchu.
Nic przyjemnego, zawsze na poczatku musze ostroznie szczotkowac , a pozniej to przemijamija.
Nie wiem co jest grane, mam tak tylko na islandii. |
moze za duzo koli i fajek? ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 20:24 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | zyzak napisał: | Arysta napisał: | Jestem ciekawa czy ktoĹ ma problemy z niedoborem jakiĹ makro, mikroelementĂłw, witamin w organiĹşmie. OczywiĹcie w kontekĹcie Islandii. Mi szczegĂłlnie ostanio dokuczaĹ niedobĂłr magnezu. Dziwna sprawa bo zwracam uwagÄ na to co jem.  |
Nic przyjemnego, zawsze na poczatku musze ostroznie szczotkowac , a pozniej to przemija.
Nie wiem co jest grane, mam tak tylko na Islandii. |
moze za duzo koli i fajek? ;] |
ojej zapomnialem napisac ze kola to scierwo, ktorego nie pijam, a juz sam dym tytoniowy tak dziala na mnie, ze w cymbal moge przylac hehe
odpada |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 23:05 Temat postu: |
|
|
no to zeby ze starosci moze prochnieja ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 23:29 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | no to zeby ze starosci moze prochnieja ;] |
a Ty MichaĹ ,ze starosci to masz skleroze ?
czytaj moj pierwszy post o zebach jeszcze raz...
no i co ??????
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 0:20 Temat postu: |
|
|
skleroza nie boli ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
|
Wysłany: 20 Wrz 2007, 8:52 Temat postu: |
|
|
a to ciekawe bo nie palÄ a koli pijam bardzo maĹo. ZA to moi wspĂłĹlokatorzy pijÄ
tego na tony i nie majÄ
tyego typu problemĂłw. To moĹźe z tÄ
kolÄ
jest odwrotnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aneczka22
| Dołączył: 10 Sie 2007 | Posty: 6 | Skąd: hafnafjordur |
|
Wysłany: 10 Paź 2007, 22:26 Temat postu: dentysta |
|
|
ja niestety musialam skorzystac z wizyty u dentysty(zapalenie dziasla)
zaplacilam 25.000 plus antybiotyki czyli razem ok 30.000
i czeka mnie jeszce jedna wizyta ok 16.000!!
wiec jak widac dentysta jest strasznie drogi i nie mozna sie ubiegac o zwrot kosztow bo dentysci sa prywatni i panstwo nie przyznaje zwrotow!!!
POZDRWAIAM!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| piotr5810
| Dołączył: 16 Paź 2007 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 16 Paź 2007, 1:44 Temat postu: |
|
|
czy ktos mi poradzi gdzie i jak zaĹatwia siÄ EuropejskÄ
KartÄ Ubezpieczen Zdrowotnych?!PracujÄ tutaj juĹź rok ale moje szefowstwo ma w....dalekim powaĹźaniu moje pytania o tÄ
kartÄ.NiedĹugo jadÄ do PL na dĹuĹźszy urlop i tak na wszelki wypadek chciaĹbym jÄ
mieÄ.Pozdrawiam wszystkich na forum! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |