Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 13 Wrz 2007, 0:20 Temat postu: |
|
|
mam kilka pytan.czy mozna 2 m-ce macierzynskiego meza przepisac na zone?i jak to zrobic?czy mozna przedluzyc macierzynski jesli tak to jak?czy ktos moze mi wytlumaczyc jak zalatwic pozwolenie na pobyt dla dziecka? i kennitala dla dziecka? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 13 Wrz 2007, 2:00 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to nie mo偶na przej膮膰 m臋偶a macierzy艅skiego. S膮 to 3 miesi膮ce matki, 3 miesi膮ce ojca i 3 miesi膮ce wsp贸lne, kt贸re przewa偶nie bierze matka.
Mo偶na sobie te偶 roz艂o偶y膰 macierzy艅ski chyba na rok, tylko wtedy miesi臋czne wyp艂aty te偶 b臋d膮 podzielone.
Mo偶na si臋 stara膰 o 3 miesi臋czny urlop wychowawczy ale bezp艂atny, szczeg贸艂贸w nie znam.
Pozwolenie za艂atwiasz w "utletingu", tak jak sobie. A kennitala dziecko dostaje od razu po urodzeniu tutaj. A je艣li nie jest urodzone tutaj to chyba w hagstofie si臋 za艂atwia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| soley
| Do潮czy: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Sk眃: HFJ |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 11:25 Temat postu: |
|
|
Pracuje w ubezpieczalni VIS , jezeli macie jakies pytania wzgledem ubezpieczen sluze pomoca.
6900218 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 16:23 Temat postu: |
|
|
Witajcie zalatwilam pozwolenie na pobyt i kennitala dla corki.no i jeszcze zeby bylo wiecej zalatwiania,to musze zalatwic pozwolenie na pobyt dla mojego synka ktory tu sie urodzil w marcu.nei wiedzialam o tym.myslalam ze nie potrzeba pozwolenia na pobyt dla dziecka urodzonego tu w islandii. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
| Do潮czy: 17 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: reykiavik |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 17:08 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny a akt urodzenia dostaje sie odrazu w szpitalu po poporodzie? jakie dokumenty trzeba przeslac do ambasady aby otrzymac paszport dla dziecka i czy mozna o pesel staeac sie przez ambasade i o wpis do urzedu cywilnego? i ile kosztuje notariusz i tlumacz? troche pytan ale moze ktoras z was wie? pozdrowienia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 17:54 Temat postu: |
|
|
saxsa,idziesz wpierw do thjodskra i musisz wypelnic 2 druczki jedno na imie a drugie faedingarvottord.za akt urodzenie placisz 800 koron. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 18:38 Temat postu: |
|
|
dzieki elza a gdzie to jest?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 18:42 Temat postu: |
|
|
Saxsa do paszportu tymczasowego potrzebujesz:
-polski akt urodzenia dziecka, ja mia艂am islandzki, a polski mia艂am dos艂a膰 poczt膮, bo nie mia艂am przy sobie,
-akt 艣lubu rodzic贸w, lub je艣li 艣lubu brak to uznanie ojcostwa,
-ksero z paszport贸w rodzic贸w, po艣wiadczone ale nie wiem u kogo, ja po prostu paszport pokaza艂am konsulowi i on podstemplowa艂 ksero,
-zezwolenie na wydanie paszportu podpisane u notariusza, lub je艣li p贸jdziesz do konsula to podpiszesz przy nim,
-2 kwestionariusze paszportowe,
-3 zdjecia dziecka,
-jaki艣 dodatkowy papier o wydanie paszportu, pro艣ba czy co艣 takiego, ale to dostaniesz z innymi papierami z ambasady.
Teraz 23-25 wrze艣nia ma by膰 w rkv-ku konsul, ja posz艂am jak by艂 na pocz膮tku wrze艣nia. Zebra艂am papiery, na miejscu wszystko wype艂ni艂am i odda艂am. Paszport powinnam dosta膰 w ci膮gu 3 tyg.
Z艂o偶y艂am te偶 podanie o nadanie peselu. Polski akt urodzenia za艂atwi艂a moja mama w Polsce. Zostanie tylko kwestia zameldowania w Polsce i to albo osobi艣cie albo te偶 przez konsula.
Mam nadziej臋, 偶e nic nie pomiesza艂am
A koszt贸w nie znam, t艂umasz chyba 4-5 tys za godzine, albo jak papiery to 4 tys za stron臋, ale co do tego to pewno艣ci nie mam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 18:54 Temat postu: |
|
|
thjodskra znajduje sie na Borgartun 24,na 2 pietrze. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 14 Wrz 2007, 20:26 Temat postu: |
|
|
dzieki dziewczyny za informacje ja mam jeszcze troche czasu ale zbieram juz informacje ania twoja mama musiala miec w polsce jakies upowaznienie od ciebie zeby zalatwic ten akt urodzenia ja rodze dopiero 9 listopada ale tych spraw papierkowych troche jest  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 20 Wrz 2007, 14:51 Temat postu: |
|
|
hej dziewczynki a powiedzcie mi czy szpital zapewnia cos dla maluszka np pieluszki na pierwsze dni? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 20 Wrz 2007, 15:00 Temat postu: |
|
|
saxsa,w szpitalu sa pieluszki,ubranka.tylko pozniej na wyjscie dzidzia musi miec swoje rzeczy.a dla kobiet po porodzie sa podpaski poporodowe w szpitalu,tak ze nie musisz brac ze soba. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Wrz 2007, 16:12 Temat postu: |
|
|
Saxsa, moja mama nie potrzebowa艂a nic ode mnie, tylko akt urodzenia.
A w szpitalu dostajesz wszystko dla dziecka, tak jak pisze Elza74.
Przygotuj sobie tylko ciuszki dla dziecka na wyj艣cie ze szpitala a sobie we藕 szlafrok i kapcie i oczywi艣cie te偶 co艣 do ubrania na wyj艣cie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 20 Wrz 2007, 16:42 Temat postu: |
|
|
i jeszcze nosidelko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 21 Wrz 2007, 17:29 Temat postu: |
|
|
aniapl mozesz mi napisac w jakich godzinach przyjmowal konsul i czy bylo duzo ludzi jak Ty bylas.Chcialabym zalatwic te dokumenty zwiazane z paszportem jak najszybciej.Jeszcze jedno-czy oplata musi byc w NOK, czy moze on przyjmowal korony islandzkie ?
Jak tam Wasze maluszki ?Moj synek zmienia sie z dnia na dzien i jest coraz lepiej,lubi duzo zjesc i krotko spac
pozdrawiam wszystkie mamy i te, ktore wkrotce nimi beda |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 21 Wrz 2007, 17:59 Temat postu: |
|
|
Czesc dziewczyny. Moja kluseczka (tak mowie na swoja corcie) skonczyla wczoraj 5 miesiecy, miala juz 2 szczepionki i wazy niespelna 9 kilo! Jest zdrowa i ma sie dobrze, tak jak mamusia Choc czasem jest jak w cyrku, bo starszy synus nie usiedzi w miejscu, dobrze ze jeszcze mala nie chodzi bo razem by lobuzowali.
Pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 21 Wrz 2007, 22:08 Temat postu: |
|
|
Lipcowka jak ja by艂am u konsula to przyjmowa艂 od 13.00 a ludzi by艂o sporo, sam konsul m贸wi艂, 偶e si臋 nie spodziewa艂 tylu os贸b, dlatego powiedzia艂, 偶e b臋d膮 teraz przyje偶d偶a膰 cz臋艣ciej.
Op艂at臋 zrobi艂am w banku i do konsula zanios艂am tylko kwitek-potwierdzenie. Tak powiedzia艂, 偶e b臋dzie lepiej, wi臋c nie wiem czy on przyjmuje pieni膮dze i w jakiej walucie.
A ja ju偶 w niedziel臋 odbieram paszport dla Weroniki. Konsul zadzwoni艂 do mnie w poniedzia艂ek, 偶e paszport jest gotowy, wi臋c min臋艂y tylko 2 tyg od z艂o偶enia papier贸w.
M贸j maluszek daje mi nie藕le w ko艣膰. Jest strasznie uzale偶niona od cyca a ka偶da mama wie co to znaczy, brak chwili na cokolwiek innego. Wa偶y ju偶 5200, wi臋c cyc jej 艂adnie s艂贸偶y Najgorzej, 偶e nie chce smoczka a widz臋, 偶e bardzo jej si臋 podoba cmokanie w艂asnej r膮czki. Pewnie b臋d膮 z tym problemy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 22 Wrz 2007, 0:24 Temat postu: |
|
|
dzieki ndziewczyny ale wam zazdroszcze ze mozecie tulic juz swoje malenstwa dzieki za informacje a konsul w ta niedziele przyjmuje od16 do 20 we wtorek od 17 do 20 i w sobote 29 od 17 do 20 pozdrowienia dla wszystkich  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 22 Wrz 2007, 15:01 Temat postu: |
|
|
Dzieki dziewczyny za szybki odzew!!!!
Moj synek tez ciagle ssie raczki, a smoka to tylko do snu mu wcisne
Winia to duza masz juz dziewczynke, moj maly wazy 6.5kg i ma 10 tyg.
lezy sobie teraz w lezaczku i guga do nas, jest coraz grzeczniejszy.
Trzymajcie sie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 22 Wrz 2007, 15:08 Temat postu: |
|
|
H ej dziewczyny,moj synus ma juz 4 zabki,probuje siadac,w pazdzierniku bedzie mial 6 m-cy terazy wazy 8.350.no juz zaczyna wiecej jesc.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|