Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| saxsa
| Do潮czy: 17 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: reykiavik |
|
Wys砤ny: 23 Wrz 2007, 23:18 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny kenitala daja dziecku odrazu po porodzie czy trzeba samemu zalatwiac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Wrz 2007, 0:02 Temat postu: |
|
|
szpital to zalatwia.jedynie musisz zalatwic zezwolenie na pobyt maluszka  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| KO
 | Do潮czy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Sk眃: z piek艂a |
|
Wys砤ny: 24 Wrz 2007, 0:27 Temat postu: |
|
|
Witam, przyznaj臋 si臋 od razu, 偶e nie chcia艂o mi si臋 czyta膰 wszytskich 19 stron w tym temacie wi臋c mo偶e odpowiedzi na moje pytania ju偶 gdzie艣 s膮.
Pyta艅 mam kilka
1)
Gdzie艣 tutaj na forum czyta艂em, 偶e na islandi por贸d kosztuje ponad milion koron, rozumiem, 偶e to je偶eli kto艣 si臋 tutaj znajdzie przypadkiem(turystycznie np) bo chyba nie ZAWSZE? No bo z nami to jest tak, 偶e moja ma teraz prac臋 na okres pr贸bny i ten okres pr贸bny ko艅czy jej si臋 za jaki艣 czas, podej偶ewam wi臋c, 偶e jej nie przed艂u偶膮 bo b臋dzie ju偶 wida膰 bebzon. Jak to jest z kosztami porodu, je偶eli Ona nie b臋dzie pracowa膰 a ja b臋d臋?
2)
(to jest g艂upie pytanie wiem) Gdzie w keflaviku puj艣膰 do lekarza?(poszli艣my do przychodni, ale "panienka z okienka" kaza艂a nam czeka膰 w kolejce do og贸lnego(co wyda艂o nam si臋 troch臋 g艂upie) a, 偶e kolejka by艂a d艂uga to nie czekali艣my i na razie nie byli艣my wcale . Gdzie chodzi艂y艣cie do lekarza w keflaviku?
2b)
Czy ka偶da wizyta u lekarza co艣 kosztuje? w przypadku je偶eli 偶ona pracuje i w przypadku kiedy ju偶 nie b臋dzie pracowa膰(b臋d臋 ja)
No dobra, na razie nic mi do g艂owy nie przychodzi wi臋cej.
Pozdrawiam ci臋偶ar贸wki i nie tylko  _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 24 Wrz 2007, 14:35 Temat postu: |
|
|
a wiec ko to jest tak jak nie jestes ubezpieczony to porod moze cie wyniesc od pol miliona wzwysz ubezpieczenie przysluguje ci po pol roku legalnego pobytu ale mi przyznano na podstawie przepracowanych 6 miesiecy radze sie wybrac do ubezpieczalni i tam doradza co zrobic bez ubezpieczenia wizyta wynosi ok 5000zl plus tlumacz 8000zl z ubezpieczeniem nic nie placisz za wizyte i badanie na pierwsza wizyte radze sie wybrac do szpitala na oddzial polozniczy tam skieruja was do waszej przychodni w waszym rejonie na islandii ginekologo przyjmujre od czwartego miesiaca ale juz teraz radze wybrac sie do szpitala na potwierdzenie ciazy pozdrawiam serdecznie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 19:02 Temat postu: |
|
|
Bylam u konsula zlozyc dokumenty o paszport dla synka i okazalo sie, ze od pazdziernika otworza filie w Reykjaviku -to dobra wiadomosc dla wszystkich oczekujacych.Swoja droga mlody ten konsul i troche zakrecony
Jak tam dzieciaczki-hartuja sie w te pogode ?Wystawiacie na dwor ?
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 19:21 Temat postu: |
|
|
KO kazda wizyta u ginekologa kosztuje. Ja swego czasu placilam niecale 3000 ale jeszcze wtedy mialam taka karte z nfz z polski. Pozniej na islandzkim ubezpieczeniu tez tyle placilam. Chodzilam do lekarza w keflaviku, przyjmuje on w szpitalu. Taki stary zgred ale innego w Keflaviku nie ma. Dodam ze ja nie pracuje, tylko maz.
Pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 19:28 Temat postu: |
|
|
Elza74 twoj maly ma juz 4 zabki? Z tego co pamietam to urodzilas krotko przedemna. Mojej malej tez juz leci 6 miesiac a zebow jeszcze nie widac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 19:29 Temat postu: |
|
|
tak ma 4 zabki,i probuje siadac i na tym sie konczy ze nie usiadzie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 19:31 Temat postu: |
|
|
Winia kazde dziecko rozwija sie inaczej a zabki wyjda w swoim czasie dowiesz sie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 20:21 Temat postu: |
|
|
ja odkad mam ubezpieczenie za wizyty u ginekologa nie place a do zwyklego lekarza mam znizke 50 procent czyli place 350koron kobiety w ciazy wizyty kontrolne i badania maja za darmo jezeli maja ubezpieczenie na islandii  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
|
Wys砤ny: 26 Wrz 2007, 20:31 Temat postu: |
|
|
Wiem, moj starszy synus mial 8 miesiecy jak mu wyszedl pierwszy zabek. Myslalam ze malej wyjda szybciej ale pewnie bedzie tak samo
Moja mala wazy juz 7870! I jest silniejsza od starszego braciszka  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| KRYSTEK
| Do潮czy: 27 Wrz 2007 | Posty: 1 | Sk眃: polska |
|
Wys砤ny: 27 Wrz 2007, 14:23 Temat postu: |
|
|
SIemacie wszscy. pracuje w islandii od 1.5 roku teraz jestem w polsce na malym urlopiku. Chce powiedziec ze islandia jest krajem gdzie mozna zarobic niezle pieniadze ale zeby tam zostac na stale to nie dla mnie pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lovisa Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Wrz 2007, 15:37 Temat postu: |
|
|
a ty krystek w ciazy jestes czy juz urodziles ze sie tu akurat wpisales??
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 27 Wrz 2007, 18:33 Temat postu: |
|
|
Winia a karmisz ma艂膮 tylko cycem czy ju偶 co艣 jej podajesz??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2007, 14:22 Temat postu: |
|
|
Czesc Poleczka. Juz nie karmie cycem, podaje jej mleko oraz kleik. Gotuje jej takze zupki i sama przyrzadzam deserki, przewaznie z jablka i marchewki, zajada az sie jej uszka trzesa Pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2007, 20:51 Temat postu: |
|
|
Winia to sporo wazy ta Twoja ma艂a moja w tym wieku wa偶y艂a 7100, przy wadze urodzeniowej 4100. ale chyba jednak dzieci karmione "sztucznie" szybciej przybieraj膮 na wadze, tak mi sie wydaje. moja ca艂y czas na cycu, a ma 10 miesi臋cy. pozdrawiam wszystki mamy bardzo serdecznie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2007, 20:56 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisa: | przy wadze urodzeniowej 4100. |
O to prawie dokladnie jak moj synek 4080.
Poleczka napisa: | moja ca艂y czas na cycu, a ma 10 miesi臋cy. |
Tak trzymac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2007, 10:47 Temat postu: |
|
|
Drodzy rodzice dzieci urodzonych na Islandii, od kilku tygodni zastanawiam sie czy szczepic mojego malego na gruzlice, co wy zrobiliscie? Lekarz powiedzil mi,ze jest moj wybor i jezeli uwazam ze w Polsce istnieje ryzyko zarazenia gruzlica to tak. Z drugiej strony ,tyle islandzkich dzieci wyjezdza i mieszka po za Islandia i jakos nikt tym sie nie przejmuje. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2007, 11:28 Temat postu: |
|
|
ja bym raczej zaszczepila  |
|