reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Wpływ różnicy wieku na kontakty międzyludzkie
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
zyzak
Go¶æ
PostWys³any: 24 Wrz 2007, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ObsikanyRekin napisa³:
A ja ponad tydzień po wyborach uzyskam prawa wyborcze :|

miales zabrane prawa obywatelskie czy dopiero 18-stka ???
Powrót do góry
ObsikanyRekin

Do³±czy³: 28 Lip 2006
Sk±d: Czubkofjordur, Kretynvik
PostWys³any: 27 Wrz 2007, 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zyzak napisa³:
ObsikanyRekin napisa³:
A ja ponad tydzień po wyborach uzyskam prawa wyborcze :|

miales zabrane prawa obywatelskie czy dopiero 18-stka ???

Nie no dobre to było Very Happy Co ja jakaś recydywa? Very Happy Mam 18-tke Wink zapraszam wsyztskich na impreze Smile mam zamiar uwalić sie w trupa... Wpadniesz zyzak? Very Happy Odżajer zapraszam Wink i wsyzscy inni pominięci...
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWys³any: 27 Wrz 2007, 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkiego najlepszego OR.

Ja się nie pojawię, bo trochę kilometrów nas dzieli.

Warto jednak dodać trochę goryczki do tego świętowania: 18-te urodziny nic nie znaczą. Mimo, że dostaje się dowód osobisty, mimo, że zyskuje się prawa wyborcze - to wszystko powinieneś traktować podejrzliwie, bo sam chyba czujesz, że za te parę dni nie dokona się jakiś cud i nie staniesz się nagle bardziej dojrzały.

Może mając 15 lat byłeś na tyle dojrzały by otrzymać te prawa, a może jesteś na tyle niedojrzały, że prawa te powinieneś dostać, gdy będziesz miał lat 40, a może nigdy.
Ponieważ osobiście uważam, że 90% społeczeństwa to ludzie, którzy nie są na tyle dojrzali by głosować w wyborach, więc nie obrażaj się na mnie.
Bo to, że ktoś nie jest dojrzały według moich kryteriów, nie oznacza, że jest kompletnym idiotą lub że ma umysł kilkulatka.
Ale o ile większość ludzi potrafi sobie zrobić prosty opatrunek, to do dokonania operacji wycięcia wyrostka robaczkowego potrzeba specjalisty. To samo dotyczy się głosowania.
Nie wolno nam głosować, tylko dlatego, że skończyliśmy 18 lat życia (według nowych definicji 18 i 3/4 bo jeszcze ok. 9 miesięcy dochodzi - ciekawe, czy ktoś obchodzi hucznie dzień poczęcia - pewnie rodzice nie pamiętają tej ważnej daty Smile ).

Dlatego właśnie demokracja to droga do nikąd. Dopóki rządzą szare masy, to można im wmówić wszystko. A media podsycają tylko to poczucie "spełnienia obowiązku obywatelskiego".
Czy gdyby odbywały się wybory jaką metodą ma być usuwany wyrostek robaczkowy, to też byście się tak garnęli do pełnoletności, by móc pójść i zagłosować? Czy tak spełniony "obowiązek obywatelski" nie byłby szkodą dla pacjenta (kraju)?
Gdyby ludzie byli uczciwi i umieli sami przyznać: NIE JESTEM SPECJALISTĄ I NIE WIEM CZYJ PROGRAM JEST LEPSZY DLA KRAJU, to gdybyśmy mieli tak ultrauczciwych ludzi, to rządziliby nami kompetentni ludzie wybierani przez tych, co znają się na rzeczy.

Dlatego 18-tka nie jest lepsza ani gorsza od urodzin 15-tych czy 30-tych.

Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że 18-tka to będzie dla Ciebie przepustka do świata kłamstwa, gdzie będą Ci powtarzać, że jesteś dorosły, a Ty im uwierzysz, bo jednak dorosły nie jesteś.
Prawdziwą dojrzałość osiągniesz mająć 50 lat i wtedy zdasz sobie sprawę, że zmarnowałeś 20 lat życia na myślenie, że jesteś dorosłym i ważnym obywatelem. A tymczasem zamiast wpadać w taki głupi kanał, należało wykorzystac te 20 lat, by osiągnąć prawdziwą dojrzałość w wieku lat np. 40.
Być może akceptacja iż jest się dzieckiem, jest najbardziej dorosłą rzeczą jaką można zrobić.
Ktoś kiedyś powiedział, że najbardziej dzieciącą rzeczą jest udawanie i chęć bycia dorosłym. Niektórym to zostaje do końca życia. Grają pysznie swe role. Są jak zombi, ich życie polega na udowadnianiu, że są dorosłymi. A dorosłymi okazują się często ludzie, którzy twierdzą, że są jak dzieci.

Oczywiście, mogę się mylić co do Ciebie OR, w końcu Cię nie znam.
Ale nie miej złudzeń. Każdemu z nas wydaje się, że jest wyjątkowy i że to wszyscy inni się mylą. Największe kłamstwa serwujemy sami sobie (to nie pusty frazes) Smile

Tak więc baw się na urodzinach, bądź sobą i nigdy nie chciej zostać dorosłym. Nie chodź na wybory, bo nie jesteś specjalistą od ekonomii, gospodarki, polityki i nie przeczytałeś programów wszystkich partii - w takim wypadku twój wybór nie będzie sprawiedliwy.
A człowiek jest człowiek zarówno bez jak i z dowodem osobistym Smile
Nie dowód osobisty czyni człowieka...

P.S. Coś mam chyba jakiś nastrój melancholijno-filozoficzny, bo piszę takie "mądre" posty, z których i tak nikt nie skorzysta Very Happy
Podobno piszemy takie posty tylko po to by udowodnić innym jacy to jesteśmy mądrzy. Mam nadzieję, że ten powód nie był głównym u mnie... Smile
ObsikanyRekin

Do³±czy³: 28 Lip 2006
Sk±d: Czubkofjordur, Kretynvik
PostWys³any: 28 Wrz 2007, 17:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spoko odżajer nie upije Smile Jeszcze nigdy mi sie to nie zdarzyło. A chciałem głosowac na człowieka a nie na partie! Wink Przecyztałem cały post i mózg mi sie zlansował Smile Dzięki...ja czekam na imprezke (rodzinna) Smile
police55
Go¶æ
PostWys³any: 30 Wrz 2007, 15:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odżajer Egzegeta napisa³:

Prawdziwą dojrzałość osiągniesz mająć 50 lat i wtedy zdasz sobie sprawę, że zmarnowałeś 20 lat życia na myślenie, że jesteś dorosłym i ważnym obywatelem. A tymczasem zamiast wpadać w taki głupi kanał, należało wykorzystac te 20 lat, by osiągnąć prawdziwą dojrzałość w wieku lat np. 40.

I tu się zgadzam. Tak było, czego i Wam życzę.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.