Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Krisfp
| Doczy: 04 Kwi 2015 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 4 Kwi 2015, 20:06 Temat postu: Książki do nauki języka islandzkiego. Rekomendacje. |
|
|
Dzień dobry wszystkim Forumowiczom.
Tak jak stoi w temacie, chciałbym się zapytać o książki do nauki języka islandzkiego. Język islandzki nie jest zbyt popularny, więc i podręczników do niego niewiele. Po angielsku dużo więcej i mimo, że posługuję się angielskim to jednak wolałbym się uczyć języka islandzkiego po polsku.
Słowników czy też mini rozmówek parę jest, choć też niewiele i prawie zawsze nie na stanie w księgarniach. Ale prawdziwy problem pojawia się przy książce do gramatyki. Już parę języków się nauczyłem i wiem, że jak poczytam gramatykę to potem bardzo dużo mi to pomaga. Jednak wygląda na to, że nie ma takiej książki. Znaczy jest, ale jej nie ma W necie udało mi się wyszukać tylko jedną: "Islandzka gramatyka, Deklinacja – kurs z ćwiczeniami". Autorzy to Karl Smári Hreinsson i Katarzyna Jacewicz. Ale niestety jest ona nie do dostania w Polsce. Nawet nie wiem, czy jest ona (ta książka) dobra. Może już na miejscu, na Islandii, będzie można ją dostać. Ale wolałbym zacząć ćwiczyć przed wyjazdem do tego kraju.
I tu wielka prośba do Państwa. Czy ktoś zna jakieś książki do gramatyki islandzkiej w języku polskim, godne polecenia. Mogą też Państwo polecić który ze słowników jest lepszy.
Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie konstruktywne komentarze.
Miłego dnia życzę wszystkim.
Krzysztof |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Altec
| Doczy: 04 Cze 2012 | Posty: 1 | Skd: Kraków. |
|
Wysany: 8 Lip 2015, 13:18 Temat postu: |
|
|
Według mnie najlepszym słownikiem jest wydawncitwo Stansialwa i Marty Bartoszek - Słownik Polsko-Islandzki i Islandzko-Polsko. Zdecydowanie największa i najbardziej merytoryczna pozycja na polskim rynku. Obecnie chyba tylko na allegro dostepne. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|