Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2007, 12:20 Temat postu: |
|
|
gruzlica jednak jest choroba zakazna i chociaz nie ma jej na Islandii to jednak w Polsce wystepuje a ja przeciez bede do Polski jezdzic chociaz podobno obecnie gruzlica jest uleczalna, wiec na prawde nie wiem czy dmuchac na zimne, pewnie jestem przewrazliwiona. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2007, 13:09 Temat postu: |
|
|
gdybym jechala teraz do Polski zaszczepilabym dziecko,wole dmuchac na zimne. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
| Do潮czy: 17 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: reykiavik |
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2007, 16:39 Temat postu: |
|
|
lepiej szczepic my nie jestesmy islandczykami pamietajmy o tym i nasze dzieci chociaz rodzone tutaj maja inne geny lepiej zapobiegav niz leczyc  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wys砤ny: 30 Wrz 2007, 12:30 Temat postu: |
|
|
Rozumiem ,ze wy wszystkie szczspilyscie przeciw gruzlicy ,tez pewnie tak zrobie. Czy trzeba wczesniej jakos zadzwonic do przychodni i poprosic o przygotowanie szczepionki , nasze szczepeinia zaczynamy 11 pazdziernika i nie mam pojecia czy na gruzlice maja w kazdej przychodni czy musza zamawiac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 30 Wrz 2007, 13:07 Temat postu: |
|
|
Na 99,99% maja w kazdej przychodni, wyjatkiem moze byc Grimsey o ile tam jest przychodnia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 1 Pa 2007, 0:52 Temat postu: |
|
|
A ja nie szczepi艂am Oliwii. W Polsce by艂am z ni膮 3 razy, pierwszy raz po艂o偶na m贸wi艂a, 偶e jak chc臋 to mog膮 zaszczepi膰, potem ju偶 nic nie wspomina艂a.
Teraz z Weronik膮 zn贸w zapytam co s膮dzi po艂o偶na, ale chyba te偶 szczepi膰 nie b臋d臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 1 Pa 2007, 8:58 Temat postu: |
|
|
a ja nie wiem co bym zrobi艂a bo ca艂y czas jestem w Polsce, tylko m臋偶u艣 na Islandii  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Pa 2007, 9:09 Temat postu: |
|
|
ja tez malego nie szczepilam ale gdybym jechala zima do Polski to zaszczepilabym,bo jak latem nie szczepilam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wys砤ny: 1 Pa 2007, 12:14 Temat postu: |
|
|
Elza74 , wydaje mi sie ,ze pora roku nie ma nic wspolnego z wystepowaniem gruzlicy, mozna sie nia zarazic przez caly rok, przewaznie w zle wentylowanych pomieszczeniach (centrach handlowych) przez przemieszczajace sie pradki gruzlicy zwane pradkami Kocha. Na gruzlice umarlo wiele osob co oczywiscie wiemy z literatury polskiej okresu pozytywizmu  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 1 Pa 2007, 12:34 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisa: | Na gruzlice umarlo wiele osob co oczywiscie wiemy z literatury polskiej okresu pozytywizmu  |
Widze ze wesolo sie zrobilo to taki dowcip a propos pozytywizmu:
Temat matury pisemnej z jezyka polskiego 2002:
"Osama bin Laden, pozytywista czy romantyk" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
|
Wys砤ny: 4 Pa 2007, 16:08 Temat postu: |
|
|
a jak w og贸le Wasze dzieci znosz膮 "islandzk膮" pogod臋? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2007, 10:22 Temat postu: |
|
|
Moj synek ma 3 miesiace i na razie codziennie jest na spacerku i w wozku spi przed domem, chyba to lubi bo spi lepiej niz w lozeczku :)Czasem pada, czasem wieje, ale jak na razie jest ok.Mysle, ze jak bedzie ostra zima to zrezygnujemy ze spacerow tylko bede go wystawiac na 15min w wozku zeby zlapal troche swiezego powietrza.
U mnie na razie problem z jedzeniem ( nawet do 16 razy na dobe na cycku ) i ze spaniem (za malo, w nocy budzi mnie co 1godz.i chce jesc
Moze macie jakis pomysl zeby nam pomoc ?
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
|
Wys砤ny: 5 Pa 2007, 20:08 Temat postu: |
|
|
Lipc贸wka bardzo dobrze robisz z tymi spacerami i wystawianiem dziecka na 艣wie偶e powietrze. mam nadziej臋, 偶e moja ma艂a jak ju偶 tam dotrzemy to nie b臋dzie zbytnio chorowa艂a. je艣li chodzi o cyca to to zawsze jest ci臋偶ka sprawa, z moj膮 by艂o w sumie tak samo, tyle 偶e nie budzi艂a si臋 co godz, mammamija. a je z tego cyca czy tylko tak se muka? bo dzieci jednak "cwane" s膮. moja ma艂a te偶 w nocy si臋 budzi 偶eby sobie poci膮ga膰 "mamusi臋" jako takiego sposobu niestety nie znam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2007, 16:21 Temat postu: |
|
|
Hej Lipaza666.Jak Twoje malenstwo.?Mam do Ciebie pytanko,czy Twoj maz skladal papiery o urlop ojcowski, bo ja tez jestem w Polsce i chcialabym zeby moj maz tez przylecieal na 3 miesiace z Islandii jezeli jest taka mozliwosc. daj znac czy Wam przyznali i czy odrazu daja odpowiedz.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 41 | Sk眃: Cia艂em Polska_Szczecin - sercem Islandia Rejkiawik |
|
Wys砤ny: 8 Pa 2007, 12:02 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie mamusie :-)
Kochane !
Mam do WAS kilka pyta艅 ....
Ot贸偶 m贸j m膮偶 obecnie jest w Islandii .....w Rejkiawiku..od 4 miesi臋cy ...
ok marca chcia艂yby艣my z nasz膮 Juli膮 ( 16 miesi臋cy ) do Niego do艂膮czy膰
bo smutno nam tak by膰 ...偶y膰 osobno ...On tam my tu ( w Polsce)
W chwilii "przyjazdu" na Islandie nie podj臋艂abym odrazu pracy ....
Czy jest mo偶liwo艣膰 pomocy od panstwa ?
Zasi艂ek rodzinny ? Dofinansowanie mieszkania ?
S艂ysza艂am ,偶e tak ....no ale ...Wy napewno macie info z 1 r臋ki ....
jako mieszkanki Islandii ....
Prosz臋 o informacje je偶eli bedziecie tak mi艂e !!
Pozdrawiam , ca艂uje maluszki i g艂aszcze brzuszki
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 9 Pa 2007, 9:36 Temat postu: |
|
|
Hej Jolka. Czy moglabys nam pomoc? bo cos Lipaza nie odpowiada, chyba cieszy sie mezem i dzieckiem.
Czy moglabys napisac kt贸re dokladnie papiery z tej stronki wypelnia ojciec a ktore pracodawca, bo nie znamy angielskiego i nie mamy sie kogo poradzic.
Z gory dziekuje i pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wys砤ny: 9 Pa 2007, 10:44 Temat postu: |
|
|
Application for payments from the Childbirth Leave Fund, Father, to wypelnia ojciec , natomiast nie ma po angielsku formularza dla pracodawcy, jest na stronie islandzkiej i nazywa sie Tilkynning um fæðingarorlof. Do tego potrzebne jest potwierdzenie ciazy z przewidywana data narodzin, kopia kwitkow o zarobkach z ostatnich dwoch m-cy, i karta podatkowa. Te dokumenty trzeba przeslac minimum 6 tygodni przed spodzieanym porodem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wys砤ny: 9 Pa 2007, 10:45 Temat postu: |
|
|
odpisuja mniej wiecej po 3 do 4 tygodni , a miesieczna pensja to 80 % sredniej zarobkow |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 9 Pa 2007, 12:32 Temat postu: |
|
|
Dzieki Ci bardzo.Marta Luiza czy mozesz jeszcze napisac czy pieniadze sa odrazu wyplacane w calosci czy co miesiac jako wyplata.
my juz teraz bedziemy sie o to starac 19 ide do lekarza po termin porodu.Mam termin dopiero na 31.12 ale maz przyjezdza 20.12 i chcielibysmy zeby przyjechal na 3 miesiace dlatego tak szybko zalatwiamy zeby zdazyli odpowedziec zanim przyleci do Polski.
pozdrawiam
i jeszcze raz dzieki za pomoc |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|