Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| emila
| Do潮czy: 12 Pa 2007 | Posty: 7 | |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 21:57 Temat postu: |
|
|
WITAM
DZIEKUJE ZA INFORMACJE TAK TEZ WLASNIE MYSLALAM.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emila
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:00 Temat postu: |
|
|
A MOZE KTOS WIE CZY KONSUL MA TERAZ JAKIES DYZURY W REYKAVIKU?W OGOLE TO NIE MAM POJECIA JAK MOZE NIE BYC POLSKIEGO KONSULA PRZY TAKIEJ ILOSCI POLAKOW NA ISLANDII  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:39 Temat postu: czesc |
|
|
witam serdecznie! jestem obecnie w 7 mies ciazy i termin porodu mam na poczatek grudnia.mieszkam w Keflaviku.mam takie pytanie czy ktoras z was orientuje sie czy placi sie za porod?jestem troche zagubiona bo nigdzie nie moge sie nic konkretnie dowiedziec odsylaja tylko z urzedu do urzedu nawet w szpitalu nie potrafia mi odp na to pytanie.bardzo prosze o jakies info pozdrawiam wszystkie mamy  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emila
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:46 Temat postu: |
|
|
CZESC MALWINKO
JAK JUZ SIE PEWNIE ZORIENTOWALAS TO TAK NAPRAWDE NIKT DOKLADNIE NIE WIE JAK TO JEST Z TYM PLACENIEM.NO ALE Z TEGO CO JA SIE ORIENTUJE TO TRZEBA BYC TU UBEZPIECZONYM POL ROKU WTEDY ZA POROD PRAWDOPODOBNIE SIE NIE PLACI  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emila
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:48 Temat postu: |
|
|
WIESZ MOZE MALWINKO CZY PLACI SIE ZA TLUMACZA W KEFLAVIKU I CZY DLUGO TRZEBA CZEKAC NA PIERWSZA WIZYTE U GINEKOLOGA? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:51 Temat postu: czesc |
|
|
emilia na wizyte u ginekologa czekalam jakies 2-3 tyg a za tlumacza placi szpital tylko musisz przy rejestracji powiedziec ze potrzebny ci tlumacz oilsko islandzki.rozumiem ze jestes w ciazy?w jakiej miejscowosci mieszkasz?pozdro _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 22:56 Temat postu: |
|
|
emilia tylko problem w tym ze ja nie pracowalam w islandi tylko moj chlopak i to wszystko sie strasznie komplikuje.chodzimy zalatwiamy i nic nie wiemy jak narazie to syslumadurin w keflaviku zalatwia mi pobyt na stale i papiery ze zyjemy razem z chlopakiem wtedy bedzie placil mniejsze podatki i przy okazji bedzie tez odprowadzal podatek rowniez za mnie.jesli chodzi o tlumacza to calkowite koszty pokrywa szpital tylko musisz powiedziec ze go potrzebujesz przy rejestracji a na wizyte u ginekologa czekalam jakies 2 tyg dokladnie nie pamietam bo teraz chodze tylko do poloznej na wizyty  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 23:01 Temat postu: |
|
|
emilko odezwij sie moze na moje gg bedzie szybciej i prosciej wymieniac sie informacjami nieznam tu nikogo a znajomosc z przyszla mama zawsze sie przyda moj nr gg 431606 pozdrowionka _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emila
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 23:29 Temat postu: |
|
|
ok malwinko odezwe sie na gg a mieszkam w keflaviku no ja wlasnie miesiac temu stracilam prace no i musze isc na bezrobocie odezwe sie pozdrowionka  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emila
|
Wys砤ny: 12 Pa 2007, 23:51 Temat postu: |
|
|
MALWINKO A CZY KORZYSTASZ Z TLUMACZA?NO I OGOLNIE JAKA JEST OPIEKA? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 13 Pa 2007, 12:27 Temat postu: |
|
|
emila-pisalam juz, ze konsul jest na dyzurze 14 i 16 pazdziernika o godz.17-20 w Ahusie
Ja urodzilam synka w lipcu, dzis konczy 3 miesiace, jezeli chodzi o opieke i porod to jak najbardziej pozytywnie, jestem zadowolona i polecam kazdej dziewczynie rodzic na Islandii
Wizyty sa tylko u poloznej, nie wyglada to tak jak w Polsce (tylko pdst.badania )ale jest ok, jezeli cos jest zle to kieruja na USG jezeli wszystko w normie to po 20tc nie ma juz dodatkowych badan.
pozdrawiam przyszle mamy!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 13 Pa 2007, 16:50 Temat postu: |
|
|
emilia u ginekologa nie kozystalam z tlumacza poniewaz rozmawia po angielsku tylko u poloznej 1 raz kozystalam poniewaz ona tylko po islandzku mowi a teraz przy kazdej wizycie juz wiem jak i co wiec tlumacz jest nie potrzebny tylko bada i to wszystko  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 13 Pa 2007, 16:52 Temat postu: |
|
|
emilia pewnie ty tez pojdziesz tylko raz do ginekologa a potem tylko do poloznej raz w miesiacu a po 30 tyg ciazy juz czesciej _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 41 | Sk眃: Cia艂em Polska_Szczecin - sercem Islandia Rejkiawik |
|
Wys砤ny: 14 Pa 2007, 20:40 Temat postu: |
|
|
Pytanie z innej beczki
Czy za 20 000 ISK trzyosobowa rodzina "przetrwa" (mieszkanie + 偶ycie)
Czy to "z motyk膮 na ksi臋偶yc ?"
Buziaki  _________________ "Zabierz mnie do Kraju paradoksu ...Do kraju lodu i ognia " |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 14 Pa 2007, 20:42 Temat postu: |
|
|
_acha_ napisa: | Pytanie z innej beczki
Czy za 20 000 ISK trzyosobowa rodzina "przetrwa" (mieszkanie + 偶ycie)
Czy to "z motyk膮 na ksi臋偶yc ?"
Buziaki  |
heheheheheheheheheh jaja sobie robisz? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 41 | Sk眃: Cia艂em Polska_Szczecin - sercem Islandia Rejkiawik |
|
Wys砤ny: 14 Pa 2007, 20:50 Temat postu: |
|
|
jaaaaaa
200 000
 _________________ "Zabierz mnie do Kraju paradoksu ...Do kraju lodu i ognia " |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 14 Pa 2007, 20:56 Temat postu: |
|
|
No juz lepiej bo za 20k koron silandzkich to chyba ciezka utrrzymac by bylo 3 osobowa rodzine w Polsce.
A wiec tak. 100.000 to wynajecie mieszkania. Zostaje 100.000 za to sie przetrwa pod warunkiem ze nie macie wlasnego samochodu do pracy blisko autobusami nie trzeba jezdzic miesieczny kosztuje sporo www.straeto.is --- tutaj cenniki Jest to tylko na przezycie - dentysta czy inny niespodziewany wydatek bedzie problemem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 15 Pa 2007, 9:24 Temat postu: |
|
|
Filip takie drogie mieszkania w stolicy?? no i 100 000 na zycie to tez duzo. znam 4 osobowa rodzine ktora utrzymuje sie za 50 tys. (jedzenie) ale w mniejszym miasteczku. no ale stolica to stolica  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Pa 2007, 20:15 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisa: | Filip takie drogie mieszkania w stolicy?? no i 100 000 na zycie to tez duzo. znam 4 osobowa rodzine ktora utrzymuje sie za 50 tys. (jedzenie) ale w mniejszym miasteczku. no ale stolica to stolica  |
Stolica, nie stolica, w przypadku jedzenie nie ma tutaj wiele do rzeczy bo - przy tego rzedu dochodach bo pozostaje zywienie sie w Bonusie ( no bo przeciez nie w 10-11). Naprawde jestem pelen podziwu dla 4-osobowej rodziny ktorej wydatki na jedzenie to 50k czyli niespelna 1700 dziennie co daje ponad czterysta koron dziennie na osobe. Wg mnie jest to o wiele za malo na przyzwoite jedzenie. Takie jest moje zdanie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2007, 1:37 Temat postu: |
|
|
Odno艣nie becikowego w Polsce, dzi艣 si臋 doczyta艂am, 偶e jednak si臋 na nie za艂api臋
Wcze艣niej po becikowe trzeba by艂o zg艂osi膰 si臋 do 3 miesi臋cy od urodzenia dziecka a od czerwca tego roku jest na to 12 miesi臋cy. Jak b臋d臋 w Polsce to Weronika b臋dzie mia艂a 4 miesi膮ce, wi臋c dostanie "par臋 groszy" na dzie艅 dobry od Ojczyzny  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|