Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
Wysany: 15 Kwi 2016, 6:40 Temat postu: |
|
|
Dzięki za linka!
Kurczę, dobre pytanie. Nawet nie wiedziałem, że istnieją takie darmowe obiekty. Chociaż musiałem mijać Baldvinsskali w 2003, jeśli wtedy istniała pod tą nazwą. Nie podchodziłem wtedy do tego schronu, bo byłem po noclegu w schronisku nieco wyżej.Ale pamieam widok jaki jś budy i wzmianki o niej w latach późniejszych.
Myślę, że takie ogólnie otwarte obiekty są raczej na Islandii wyjątkiem. Oprócz obsadzonych latem płatnych schronisk są jeszcze schroniska samoobsługowe, płatne. Spałem w takim na szlaku do Askja (Sudurarbotnar). Tu teoretycznie może się zdarzyć, że obiekt zarezerwuje jakaś grupa, ale najczęściej żywego ducha.
Poza tym na mapach i w terenie można spotkać jakieś tajemnicze chaty, którymi nie wiadomo kto zarządza. Np. w dolince u stóp Blafell na S od Myvatn, po E stronie masywu. Tyle, że przeważnie są zamknięte na głucho, jak wymieniona właśnie.
Jeśli ktoś ma więcej informacji o podobnych obiektach, niech się podzieli.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| roger9300 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysany: 15 Kwi 2016, 21:23 Temat postu: |
|
|
Aż mi trochę wstyd a was!!
To nie są darmowe chatki!! na jednym ze zdjęć nawet widać logo Fi- Ferðafélags Íslands, nawet jesli tego nikt nie pilnuje to koszt za nocleg to około 6 tys isk w 2015 roku. to są tak zwane schroniska samoobsługowe. Zrozumcie ludzie, że nawet jak coś stoi otwarte to ne znaczy, że mozna tam wejść i się przespać za darmo. Większość tych waszych darmowych noclegowni to są prywatne własność związków wędkarskich i myśliwskich, za które płacą członkowie związków. Potem się czyta w gazetach, że jacyś turyści urzędowali w takich chatkach pozostawiając worek śmieci, bo przecież ktoś wywiezie. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Kwi 2016, 21:27 Temat postu: |
|
|
Aż mi trochę wstyd a was!!
To nie są darmowe chatki!! na jednym ze zdjęć nawet widać logo Fi- Ferðafélags Íslands, nawet jesli tego nikt nie pilnuje to koszt za nocleg to około 6 tys isk w 2015 roku. to są tak zwane schroniska samoobsługowe. Zrozumcie ludzie, że nawet jak coś stoi otwarte to ne znaczy, że mozna tam wejść i się przespać za darmo. Większość tych waszych darmowych noclegowni to są prywatne własność związków wędkarskich i myśliwskich, za które płacą członkowie związków. Potem się czyta w gazetach, że jacyś turyści urzędowali w takich chatkach pozostawiając worek śmieci, bo przecież ktoś wywiezie. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
|
Powrt do gry |
|
 |
| Jar
| Doczy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skd: Lublin |
|
Wysany: 18 Kwi 2016, 20:28 Temat postu: |
|
|
Hola!, Hola,panie Bartku! Baty za dezinformację należą się raczej autorowi linkowanej strony, a nie mojemu przedpiścy (ani mnie). Za sprostowanie dzięki, choć jest to informacja przede wszystkim dla maciekrei.
Co do Baldvinskali ma Pan niewątpliwie rację -faktycznie, sadząc ze zdjęć wnętrza (teraz przejrzałem dokładniej) jest to w pełni wyposażony schron czyli najprawdopodobniej samoobsługowe schronisko, oczywiście płatne. Ja znam ten typ (dość popularny), bo jak wspominałem, nocowałem w takim gdzie indziej (oczywiście płacąc za nocleg zgodnie z instrukcją i zostawiając stosowny wpis w książce gości). maciekkrei raczej na Islandii jeszcze nie był, więc trudno, by się w tym orientował.
W przypadku, gdy mamy do czynienia z takim obiektem, wewnątrz jest zawsze stosowna informacja o płatności, puszka na pieniądze, specjalne koperty z pieczątką itd. No i konkretne wyposażenie, przede wszystkim kuchenne łącznie z paliwem i techniczną instrukcją obsługi.
Co do pozostałych obiektów z linku, to jeden też wygląda mi bardziej schroniskowo, drugi -raczej na jakiś obiekt użytkowany sezonowo, jakiś gospodarczy czy badawczy. Przypomina jakiś hangar czy magazyn.
W ostatnim przypadku, o ile jest otwarty i nie ma tam wyposażenia które nieproszeni goście mogliby nawet niechcący uszkodzić/zniszczyć swoją obecnością, nie robiłbym tragedii, gdyby ktoś się tam zatrzymał na jedną noc przestrzegając oczywiście porządku i nie zostawiając śmieci. Kwestia oceny sytuacji i zdrowego rozsądku (osobna sprawa, że na 10 porządnych trafi się zawsze 1 niechluj). Większość różnych prywatnych budowli w interiorze, które napotykałem, jest w jakiś sposób zamykana, co świadczy o tym, że ich właściciele takich wizyt sobie nie życzą, co jest ich oczywistym i zrozumiałym prawem. Podobnie jest np. z chatami hodowców reniferów w szwedzkiej Laponii.
W Skandynawii poza Islandią istnieją różne obiekty noclegowe bez obsługi, w tym także bezpłatne schrony turystyczne (sam widziałem 2 takie w Szwecji -b. proste budki z drzwiami, przedsionkiem i okienkiem, wewnątrz mały stół i ława). Płatne schroniska samoobsługowe czy chatki które trzeba rezerwować z wyprzedzeniem u właścicieli-są także. Z tego co wiem, status tych ostatnich jest jakoś określony w sposób wyraźny (zamykane lub przynajmniej informacja), by unikać nieporozumień. Tak przynajmniej wynika z relacji moich przyjaciół bywających głównie FI czy NO. Akurat w SE ja sam się nie natknąłem na nie.
Bezpłatne, ogólnodostępne schrony są też popularne w górach naszych (tj. PL) południowych sąsiadów (SK, a także bardzo rzadko CZ).
Dlatego samo pytanie czy próba zdobycia informacji na temat nie wydaje mi się powodem do biczowania. Osobna sprawa, że takich obiektów akurat w Islandii raczej brak, stąd moje zdziwienie informacją wynalezioną przez Maćka.
Do kompletu dodam dla niego to czego nie napisałem w poprzednim poście, tzn. kwestia schronów ratunkowych (wybrzeże i przełęcze na górskich drogach). Te obiekty są dostępne tylko w razie zagrożenia życia, korzystanie z nich do celów noclegowych jest prawnie zabronione. Ale o tym akurat trąbią wszystkie przewodniki, informatory itp., dlatego nie wspominałem.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Kwi 2016, 20:57 Temat postu: xxx |
|
|
Pisząc posta nie miałem na myśli, ani Ciebie, ani Twojego przedmówcę, tylko osoby, które po powrocie z Islandii piszą blogi, jak to za darmo przespali się tu, czy tam wykorzystując łatwowierność i poczucie uszanowania czyjejś własności. Spotkałem się już nawet ze wskazówkami jak spać za darmo w niektórych domach gościnnych (nie napiszę tu jak, bo zapewne znalazło by się kilku naśladowców).
Pozdrawiam  _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
|
Powrt do gry |
|
 |
| tadeusz
| Doczy: 25 Kwi 2016 | Posty: 1 | Skd: Ponice |
|
Wysany: 25 Kwi 2016, 2:46 Temat postu: wodospad Háifoss |
|
|
Dzień dobry
Czy można dojechać małym autem do wodospadu Háifoss?
Jeżeli nie, czy jest tam jakiś tour albo jakiś transport?
Dzieki |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 26 Kwi 2016, 22:47 Temat postu: Re: wodospad Háifoss |
|
|
tadeusz napisa: | Dzień dobry
Czy można dojechać małym autem do wodospadu Háifoss?
Jeżeli nie, czy jest tam jakiś tour albo jakiś transport?
Dzieki |
da się. Kiedyś jechałem hondą civic. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|