Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2007, 1:40 Temat postu: |
|
|
Poleczka napisa: | Filip takie drogie mieszkania w stolicy?? no i 100 000 na zycie to tez duzo. znam 4 osobowa rodzine ktora utrzymuje sie za 50 tys. (jedzenie) ale w mniejszym miasteczku. no ale stolica to stolica  |
Ja potrafi臋 wyda膰 50 tys na jeden tydzie艅 (zw艂aszcza jak odwiedz臋 polski sklep ) i te偶 jest nas 4. Tylko wliczam w to np. pampersy, chemi臋 i niestety papierochy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2007, 7:50 Temat postu: |
|
|
no nie wiem jak to jest, ale faktycznie wydaj膮 50 tys na m-c!! fakt ze robia zakupy w Bonusie ale mimo wszystko daj膮 rad臋 sie za to utrzymac. ja zebym miala to tez bym wydawa艂a tyle na tydzien ale niestety jak si臋 ma tyle na utrzymanie, trzeba da膰 rad臋. pozdrawiam serdecznie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 41 | Sk眃: Cia艂em Polska_Szczecin - sercem Islandia Rejkiawik |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2007, 20:09 Temat postu: |
|
|
to prawda.
200 000 ISK na 3 osobow膮 rodzin臋 na pocz膮tek ok :hyhy:
a ,偶e bezczynnie nie mam zamiaru przebywa膰 w Isl. z czasem p贸jd臋 do pracy ....wtedy 1,5 roczna Jula p贸jdzie do przedszkola ....a ja wezm臋 si臋 za robot臋
damy rad臋 .....mysl臋
 _________________ "Zabierz mnie do Kraju paradoksu ...Do kraju lodu i ognia " |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 41 | Sk眃: Cia艂em Polska_Szczecin - sercem Islandia Rejkiawik |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2007, 20:10 Temat postu: |
|
|
_acha_ napisa: | to prawda.
200 000 ISK na 3 osobow膮 rodzin臋 na pocz膮tek ok
a ,偶e bezczynnie nie mam zamiaru przebywa膰 w Isl. z czasem p贸jd臋 do pracy ....wtedy 1,5 roczna Jula p贸jdzie do przedszkola ....a ja wezm臋 si臋 za robot臋
damy rad臋 .....mysl臋
 |
_________________ "Zabierz mnie do Kraju paradoksu ...Do kraju lodu i ognia " |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| _acha_
|
Wys砤ny: 18 Pa 2007, 11:09 Temat postu: |
|
|
bez sensu ... zacytowa艂am sam膮 siebie ....
sorry za za艣miecenie ....  _________________ "Zabierz mnie do Kraju paradoksu ...Do kraju lodu i ognia " |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 13:13 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 poszukuje Jolki z kt贸r膮 jaki艣 czas temu rozmawia艂am na temat za艂atwienia urlopu macierzy艅skiego Jolka je艣li mnie czytasz mam pro艣b臋 m膮偶 aktualnie siedzi na islandii na robocie ja jestem z c贸reczk膮 w domku nikt nie mo.ze mu pom贸c w za艂atwieniu macierzy艅skiego ogromna pro艣ba czy mozesz poda膰 sw贸j numer telefonu na mojego maila lipkaza@wp.pl m膮偶 zadzwoni艂by do Ciebie i mog艂aby艣 mu pom贸c odwdzi臋czymy sie stokrotnie pa pozdrawiam i mam nadzieje 偶e mo偶na na Ciebie liczy膰 pa czekam BARDZO PILNE daj zna膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
| Do潮czy: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 17:11 Temat postu: |
|
|
czytam niektore posty i az przykro pomyslec o tych, ktorzy je pisza. Nie wiem czy Polacy chca innych odstraszyc, czy pokazac jakim sie jest panem, ale chce powiedziec wszytskim, ktorzy maja rodziny, ze za 200 tys koron 3 osoobowa rodzina jest w stanie sie utrzymac! Nie wiem czy hanba jest kupowanie w bonusie (ja tam robie wiekszosc zakupow), to sklep, w ktorym sa w wiekszosci te same artykuly co w hagkaupie, noatunie czy innych tylko 2 razy tansze. Najwiecej pieniazkow wydaje sie na mieszkanie, ktore w stolicy niestety nie jest tanie( ok 100 tys) , ale pamietajcie, ze przyjdzie taki dzien, ze dzieciaczki pojda do przedszkola, a mamy do pracy i pieniazkow bedzie zawsze wiecej. A rodzina powinna byc razem!!!! Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 18:15 Temat postu: |
|
|
Martusia masz absolutna racje.Przy 200 tys utrzyma sie nawet 5 osobowa rodzina (znam taki przypadek) no ale wiesz skoro ktos szaleje co likend, mam na mysli pub imprezki itd to trudno aly te 200 tys komus starczylo i bardzo duzo jest tu mlodych ludzi ktorzu zyja z miesiaca na miesiac pomimo iz sa tu sami ale coz za przyjemnosc trzeba placic POZDRAWIAM _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 18:17 Temat postu: |
|
|
A zmieniajac juz temat to interesuje mnie czy jest tu moze jakas dziewczyna ktora przebywajac na is nie pracowala a otrzymala zasilek macierzynski po urodzeniu?BARDZO PILNE DZIEKI _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 18:40 Temat postu: |
|
|
z tego co slyszalam od znajomej (wiec nie jest to na 100 % pewne) kobieta musi przepracowac 6 miesiecy i wtedy przysluguja jej wszystkie dodatki, ale powiem Ci ze najlepiej dowiedziec sie w jakim urzedzie to sie zalatwia i tam zadzwonic albo podjechac i sie zapytac, zeby miec 100 % pewnosc |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 19:55 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny czy ktoras moze napisac jak ma wygladac to zaswiadczenie od lekarza o terminie porodu. Bo moj mi napisal ale w skrocie 31 Hbd
LMP 24.03.07 EDD 31.12.2007 i nie wiem czy takie moze byc.jak myslicie??
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 20:04 Temat postu: |
|
|
martusia tak jak pisa艂am wczesniej, znam 4osobowa rodzine ktora na jedzenie wydaje 50 tys koron miesiecznie. my bedziemy mieli ok 150 tys na utrzymanie i wiem ze damy rade bo wymagajacy nie jestesmy. jak ma艂a pojdzie do przedszkola to ja myk do pracy i bedzie tylko LEPIEJ pozdrawiam wszystkich t臋skni膮cych za rodzin膮 :* |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
|
Wys砤ny: 19 Pa 2007, 20:55 Temat postu: |
|
|
zycze powodzenia i trzymam kciuki, ja tydzien temu poszlam do pracy i juz jest lepeij, mozenie w portfelu, ale na duchu . A nie wiem czy wiesz, ale dzieciatko musisz zapisac wczesniej do przedzszkola, bo czeka sie dosyc dlugo. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
|
Wys砤ny: 20 Pa 2007, 7:51 Temat postu: |
|
|
martusia nie dzi臋kuj臋 wiem o tym przedszkolu (na forum wyczyty艂am juz chyba wszystko) ale ja lec臋 pod koniec grudnia wi臋c zaczn臋 za艂atwia膰 to wszystko zapewne w styczniu. a propos, mam pytanie - czy je艣li ani ja ani m膮偶 nie b臋dziemy na Islandii wymaganego okresu p贸艂 roku, b臋d臋 mog艂a zapisa膰 ma艂膮 do przedszkola?? zastanawiam si臋 jeszcze nad "艣ci膮gni臋ciem" mamy lub te艣ciowej i nie wiem czy to nie by艂oby najlepsze rozwi膮zanie. ale mam jeszcze czas na podj臋cie decyzji.
pozdrawiam serdecznie i 偶ycz臋 mi艂ego dnia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2007, 12:37 Temat postu: |
|
|
Z zapisaniem do przedszkola nie bedzie problemu ( bez wzgledu ile jestescie na Islandii) pod warunkiem, ze macie swoje kennitala i pozwolenie na pobyt. Bez tego nie da rady. Wezcie tez akt urodzenia dziecka, moze byc potrzebny przy kennitalach dziecka. Problem z zapisaniem do przedszkola jest zazwyczaj, kiedy jest 1,5-2 roczne. Jesli jest starsze to jest latwiej :-) zycze powodzenia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2007, 12:40 Temat postu: |
|
|
Hej Malwina zasilek macierzynski jest mozliwy w formie najnizszej wyplaty, ale nie pracujaca przyszla mamusia musi przebywac na Islandii 12 miesiecy. To tez gwarantuje, ze za sam porod nie zaplacisz- a sa to ogromne koszty. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2007, 14:40 Temat postu: |
|
|
nie wiem kto pisze ze za porod sie placi.ja jestem tu niecaly rok,w marcu urodzilam i za porod nie placilam.domyslam sie ze za porod placa te osoby ktore ich jeszcze nie objelo pol roku pobytu w islandii albo przyjechaly w ciazy juz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
|
Wys砤ny: 20 Pa 2007, 18:03 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o zapisanie dziecka do przedszkola to potrzebujesz kenitala dziecka i musisz miec zlozony wniosek do UTL-u (wniosek o pozwolenie na pobyt), a do tego potrzebny Ci akt ur dziecka w jezyku angielskim i akt zawarcia zwiazku malzenskiego rowniez w jezyku angielskim. Sciagniecie babci do pilnowania to tez rozwiazanie, ale wydaje mi sie, ze lepiej aby dzieci jak najszybciej poszly do przedszkola i uczyly sie jezyka. Ja zapisalam synka we wrzesniu (ma prawie 3 latka) i do przedszkola idzie juz pod koniec listopada, ale w sytuacji gdy rodzice maja prace mozna sprobowac porozmawiac z kierownikiem przedszkola i poprosic o skrocenie okresu oczekiwania. My zamiast 3 miesiecy bedziemy czekac 2,5 , niby nie duzo, ale zawsze cos. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 21 Pa 2007, 0:58 Temat postu: |
|
|
o kurcze ja przyjechalam do chlopaka w lutym i zaraz potem zaszlam w ciaze rodze w grudniu i to bedzie juz 10 mies jak tu jestem wiec nadal nic niewiem czy za porod bede cos placic czy nie _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 21 Pa 2007, 1:01 Temat postu: |
|
|
no a jesli chodzi o macierzynski to zlozylam juz wniosek i powiedzieli ze moga mi przyznac 43 tys co miesiac przez 6 miesiecy ale odpowiedz dadza dopiero we wtorek jestem cekawa jak to bedzie _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|