Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| FABIUS23
| Do潮czy: 21 Pa 2007 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 9:23 Temat postu: porod |
|
|
hej mam pytanie bo szczerze mowiac jak czytalam posty to sie poglubilam jestem w islandi jKIES TRZY MIESIACE i mam kennitala tylko czekam na karte pobytu tylko niewiem kiedy ja otrzymam.w grudniu bede rodzic i nie jestem tu ubezpieczona ale moja polozna mi powiedziala ze jak przywioze z polski formularz e 104 i wykupie islandzkie ubezpieczenie to juz bede traktowana jako islandka i bede placic mniej tylko niewiem jak jest ze szpitalem czy bede placic za porod czy juz nie .niewiem co robic czy rodzic tu czy w polsce czekam na odpowiedz z gory dziekuje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 13:14 Temat postu: |
|
|
[b]Kto jest ubezpieczony?
Osoby spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EEA):[/b] Zgodnie z prawem, osoby, kt贸re przebywaj膮 w Islandii przez sze艣膰 miesi臋cy, automatycznie podlegaj膮 ubezpieczeniu. Okres sze艣ciu miesi臋cy liczony jest od dnia zarejestrowania i zameldowania si臋 w Biurze Ewidencji Ludno艣ci (Þj贸ðskr谩). Aby zarejestrowa膰 sw贸j legalny adres, osoba powinna z艂o偶y膰 podanie o zezwolenie o pobyt w Urz臋dzie Emigracyjnym (脷tlendingastofnun).
Cz艂onkowie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EEA): Ubezpieczeniu podlegaj膮 osoby, kt贸re s膮 legalnie zarejestrowane w Islandii albo by艂y ubezpieczone w EEA przez ostatnie sze艣膰 miesi臋cy. Przed przylotem do Islandii osoby te powinny pobra膰 druk E-104, kt贸ry upowa偶nia do tych samych 艣wiadcze艅, z kt贸rych korzystaj膮 Islandzczycy. Udaj si臋 do Zak艂adu Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych (Tryggingastofnum R铆kisins) z drukiem E-104, a otrzymasz islandzk膮 kart臋 zdrowia.
to informacja ze strony Ahus-su |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 13:17 Temat postu: |
|
|
czesc fabius! milo slyszec ja tez rodze w grudniu. sluchaj to zalezy czy jestes tu z chlopakiem lub mezem tez. ja jestem tu z chlopakiem i w syslumadurin pomogli nam mi zlozyli karte o pobyt bo sama nie pracujac nie moglam i takrze zalatwiaja nam taki papier ze zyjemy razem bez slubu i wtedy chlopak bedzie za mnie odprowadzal podatki i w tym przypadku nie powinnam placic za porod ale wiesz trzeba czekac 3 miesiace i do konca sama niewiem jak to bedzie ale i tak zdecydowalam juz dawno ze urodze tutaj opieka jest tu poprostu super 100 razy lepiej jak w polsce.niema co sie zastanawiac a jak pojedziesz do polski rodzic to tak szybko tu nie wrocisz z takim maluszkiem przynajmiej miesiac lub 2 bedziesz w polsce.ale to juz decyzja nalezy do ciebie. no i jeszcze rozni nas to ze ja jestem tu 10 mies a ty tylko 3 wiec dokladnie niewiem jak to w twoim przypadku jest.moze napisz cos wiecej z kim ty jestes czy pracowalas itd pozdrawiam _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 13:29 Temat postu: |
|
|
no i pytanie z innej beczki. czy ktos moze ma na sprzedaz fotelik samochodowy dla niemowlaka w dobrym stanie i za rozsadna cene? wiem ze zasmiecam ale probowalam juz na KUPIE-SPRZEDAM lecz tam brak odzewu  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 13:35 Temat postu: |
|
|
malwina86 sprobuj kupic w ubezpieczalni fotelik a raczej nosidelko ,tam mozna kupic tanio,a jak nie to w rumfatalagerinn(rumfacie)  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 22 Pa 2007, 18:00 Temat postu: |
|
|
wielkie dzieki elza za wiadomosc pozdrowiaka _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 15:14 Temat postu: Witam |
|
|
czy ktos sie moze orientuje czy w K贸pavogur jest taki yrzad jak VINNUMALASTOFNUN??? jesli ktos wie prosze o adres bardzo pilne _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 15:15 Temat postu: |
|
|
aha i gdzie sie sklada papiery o zasilek rodzinny? czy trzeba skladac czy zasilek jest przyznany automatycznie? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
| Do潮czy: 17 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: reykiavik |
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 17:24 Temat postu: |
|
|
hej malwina ja caly czas ubiegam sie o ten zasilek te 43000 i caly czas mi odmawiaja a jestem juz rok jutro ide do prawnika daj znac jak ci przyznaja i to napewno bedziesz dostawac co miesiac?bo ja juz nie mam sily z nimi walczyc  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 18:44 Temat postu: |
|
|
saxsa witam dzisiaj dostalam odp odnosnie macierzynskiego.jestem na is juz od lutego i nie pracowalam w grudniu rodze i przyznali mi zasilek macierzynski na 6 miesiecy po 43 tys na miesiac minus podatek to wyzlo 29 tys miesiecznie a zasilek odzinny z tego co wiem przysluguje kazdej rodzinie zamieszkalej na is tylko przyznana kwota zalezy od tego czy jestesmy malzenstwem, czy pracujemy jakie dochody itd. _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 18:55 Temat postu: |
|
|
elza czy moge prosic o bardziej szczegolowa pomoc? wchodze na ta strone i znalazlam jakies aplikacje po angielsku lecz nie zabardzo wiem ktora to jest o zasilek rodzinny.mozesz napisac jak sie ta aplikacja nazywa? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 19:03 Temat postu: |
|
|
Application for payments from the Childbirth Leave Fund, Mother (PDF) (DOC)
Application for payments from the Childbirth Leave Fund, Father (PDF) (DOC) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 19:05 Temat postu: |
|
|
a o zasilek rodzinny to nie wiem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lovisa Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 19:21 Temat postu: |
|
|
malwina86 napisa: | przyznali mi zasilek macierzynski na 6 miesiecy po 43 tys na miesiac minus podatek to wyzlo 29 tys miesiecznie |
tylko sie tak zapytam dlaczego minus podatek?
przeciez do 95 000 nie placi sie podatku, bynajmniej tak slyszlam. a no i co ze skattkortem? powinno chyba byc + 30 000 czy cos kolo tego.
pytam sie z ciekawosci. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 19:58 Temat postu: |
|
|
lovisa ja nie pracowalam i nie mam sztodkortu dlatego taki duzy podatek _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| saxsa
| Do潮czy: 17 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: reykiavik |
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 20:12 Temat postu: |
|
|
malwinko a papiery skladalas w vinnumalastofun tz urzedzie pracy?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 23 Pa 2007, 23:28 Temat postu: |
|
|
saxsa tak dokladnie w tym urzedzie ja tylko wypisalam a oni juz wyslali no i musialam miec zaswiadczenie od poloznej ze jestem w ciazy i to wszystko _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lovisa Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Pa 2007, 7:43 Temat postu: |
|
|
nie wiem dokladnie jaka macie dziewczyny sytuacje ale tak w razie czego na zas napisze ze skattkort mozna podzielic czyli np was skattkort dac mezowi do jego pracy i wtedy on dostanie wassze 30 000.
moze o tym juz wiecie i tak zrobilyscie ale wiecie moze ktos nie wie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 24 Pa 2007, 13:18 Temat postu: |
|
|
lovisa problem w tym ze ja niemam sotkortuie.chcialam sobie wyrobic ale okazalo sie ze musze miec pobyt i ze to pracodawca sklada wniosek o stotkort.wiec do poki nie pojde do pracy to raczej nici ze stotkortu _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|