Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 13:47 Temat postu: GwaĹt w Selfoss |
|
|
Wlasciwie to nie wiem co napisac bo to jest tylko informacja ktora sie pojawila po ostatnim weekendzie. Kto chce to zrozumie lub sobie przetlumaczy przynajmniej sens tej informacji.
http://www.ruv.is/heim/frettir/frett/store64/item175321/
W skrocie:
4 polskich obywateli i jedna dziewczyna.
Nauðgun to po polsku gwalt.
Teraz sprawa zajmuje sie policja
Jakies komentarze?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 13:59 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jakies komentarze?? |
ciÄĹźko coĹ komentowaÄ jak jest garstka informacji
wiadomo coĹ o dziewczynie, jakiej byĹa narodowoĹci?
czy mĂłwiÄ
coĹ wiÄcej o tych Polakach - czym siÄ zajmowali na codzien, itd?
PS. Tak retorycznie siÄ zapytam, czy jakby gwaĹtu dokonaĹo 4 IslandczykĂłw, to byĹby inny gwaĹt? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 14:17 Temat postu: |
|
|
bylby islandzki. tak jest polski. ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 19:28 Temat postu: |
|
|
wyslac takich do domu! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Marta Luiza
| Dołączył: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 20:41 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: | wyslac takich do domu! |
raczej do wiezienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 21:17 Temat postu: |
|
|
Czy ktoĹ zna statystyki dotyczÄ
ce przestÄpstw wĹrĂłd rodotiwytych IslandczykĂłw i imigrantĂłw?
Interesuje mnie jaki odsetek imigrantĂłw (ogĂłĹem) dokonuje przestÄpstw, a jaki odsetek autochtoni... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 21:32 Temat postu: |
|
|
nie wiem jaki jest odsetek ale po tym jak sie isladnia otworzyla w 2006 w maju to bardzo czest sie slyszy o jakis rozbojach. ciagle kogos bija a gwalt tez juz nie jest pierwszy raz. oczywiscie islandczycy tez robia problemy ale nie na taka skale jak nasi rodacy.
oczywiscie to my bedziemy na swieczniku a nie oni bo swojego nie widza. ale szczerze to ja juz nie czuje sie tak bezpiecznie w islandi jak pare lat temu.
naprawde szkoda ze tacy ludzie przyjezdzaja i robia opinie innym normalnym. nie kazdy jest taki sam a coraz czesciej slysze ze islandczycy o polakach maja opinie pijakow i wlasnei takich lobuzow.
ponos od stycznia ma wrocic viza do islanid nie wiem czy to prawda?
a co do wysylanie do wiezienia to islandzkie wiezienia sa troche przepelnione - wiec tez islandczycy sie wykazuja jak widac tylko jakos o tym sie nie trabi mocno. ja jestem za wyslanie m przestempcy do polski i na odsiadke tam juz w polsce w polskim wiezieniu. gwalciciele maja"fajnie" w "hotelu" tak ze tu w islandi nie dosc ze na koszt islandzkiego podatnkia by seidzieli to jeszcze na za male "smarowanie" by sie zalapali. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| HARRY75
 | Dołączył: 15 Cze 2007 | Posty: 417 | Skąd: z KÄ
towni |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 21:47 Temat postu: |
|
|
... wiÄc my jako uczciwa islandzka polonia powinniĹmy zaczynaÄ gromadziÄ chrust i ostrzyÄ pale...nie zapominajmy o smole i pierzu .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 21:58 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisał: |
wiadomo coĹ o dziewczynie, jakiej byĹa narodowoĹci?
|
Jakie to ma znaczenie?
Czy chcesz tez wiedziec czy byla atrakcyjna, ubrana w sposob wyzywajacy, pijana albo pod wplywem innych srodkow?
To nie ma nic wspolnego z gwaltem o ktory sa teraz ci Polacy podejrzani.
Z tego co mi wiadomo to byla/jest Islandka.
czy mĂłwiÄ
coĹ wiÄcej o tych Polakach - czym siÄ zajmowali na codzien, itd?
|
Nie. Przebywaja na Islandii w celach zarobkowych. Nic wiecej. Zadnych imion, inicjalow ani wieku.
PS. Tak retorycznie siÄ zapytam, czy jakby gwaĹtu dokonaĹo 4 IslandczykĂłw, to byĹby inny gwaĹt? |
Skoro pytasz sie retorycznie to ja Ci odpowiem rowniez retorycznie.
Gwalt bylby taki sam.
Natomiast co do polskosci podejrzanych. Najpierw zatrzymane byly 3 osoby i nie bylo podawane ich obywatelstwo. Dopiero przy czwartym zatrzymaniu wyszlo ze wszyscy zatrzymani sa obywatelami RP (tylkko nie wiem, ktory mamy obecnie numer).
Dlatego ze pojawil sie watek polski pozwolilem sobie zalozyc nowy temat w dziale z wiadomosciami. Gwaltow na Islandii dokonuje sie kilku czy tez kilkunastu rocznie (nie znam danych i mam ta informacje z rozmow w pracy) jednak sytuacja gdy sprawcami moga sie okazac Polacy jest godna zwrocenia uwagi.
Podobno wyroki za gwalty sa tutaj raczej niskie, czyli w przypadku potencjalnego oskarzenia i skazania moga otrzymac jakies "smieszne" kary.
Najwazniejsze ze to jest swieza sprawa i sytuacja sie caly czas zmienia. Dzis z tej czworki zostalo dwie osoby w areszcie. Moze sie rowniez okazac ze sprawca lub sprawcami sa osoby innego obywatelstwa. Poki co to podejrzanymi nadal sa Polacy.
p.s. co do zmiany tematu. to jest decyzja prowadzacych forum. moj temat byl inny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:00 Temat postu: |
|
|
MuszÄ przyznaÄ, Ĺźe czujÄ siÄ tutaj zdecydowanie bezpieczniej niĹź w Polsce, wiÄc nie jestem sobie w stanie wyobraziÄ, Ĺźe mogĹo byÄ jeszcze bardziej bezpiecznie, co nie znaczy, Ĺźe kwestionujÄ Twoje odczucia w tej kwestii Lovisa...
i proszÄ wybaczyÄ "brak wraĹźliwoĹci", ale jakoĹ nie ruszajÄ
mnie takie niusy jak ten, bo w sumie co mam zrobiÄ w zwiÄ
zku z tym?
samobiczowaÄ siÄ za ludzi, ktĂłrzy pochodzÄ
z tego samego kraju co ja? skierowaÄ wzrok na buty i chodziÄ zaswstydzonym z powodu moich rodakĂłw? nie wiem co jeszcze...
ps. jak jestem w centrum w weekend, to czÄĹciej widzÄ niegrzeczynych IslandczykĂłw niĹź imigrantĂłw...
i to IslandczykĂłw zachowujÄ
cych siÄ nie gĹoĹno, a DRÄCYCH RYJA...
choÄ zawsze mogĹem mieÄ "pecha" nie widzieÄ PolakĂłw w podobnych sytuacjach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:06 Temat postu: |
|
|
@unregistered:
dziÄki za wiÄcej informacji.
jak bÄdziesz miaĹ coĹ wiÄcej, to sobie pokomentujÄ jeszcze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:11 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisał: | Czy ktoĹ zna statystyki dotyczÄ
ce przestÄpstw wĹrĂłd rodotiwytych IslandczykĂłw i imigrantĂłw?
Interesuje mnie jaki odsetek imigrantĂłw (ogĂłĹem) dokonuje przestÄpstw, a jaki odsetek autochtoni... |
Prawdopodobnie nikt takich badan nie robi. Statystyka obejmuje inne wskazniki jednak bez narodowosci badz obywatelstwa skazanych:
http://www.statice.is/Statistics/Health,-social-affairs-and-justi/Crime
Co do tego jakie odseteki tych grup dokonuja przestepstw to nie ma niestety zbyt wielkiego znaczenia. Zawsze jest tak ze przestepstwa obcokrajowcow sa "bardziej widoczne" lub "glosniejsze" i takie wrazenie moze powstac gdy sledzi sie media. Nie tylko na Islandii ale tak jest chyba w kazdym kraju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:13 Temat postu: |
|
|
dziÄki
unregistered napisał: |
Zawsze jest tak ze przestepstwa obcokrajowcow sa "bardziej widoczne" lub "glosniejsze" i takie wrazenie moze powstac gdy sledzi sie media. Nie tylko na Islandii ale tak jest chyba w kazdym kraju. |
to ma swojÄ
nazwÄ: heurystyka dostÄpnoĹci (o spadajÄ
cych samolotach teĹź czÄĹciej sĹyszysz niĹź o wypadkach samochodowych) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:17 Temat postu: |
|
|
a ja mysle ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
jest nas duzo teraz i tak jak w a husie rozmawialismy polski jest nie zrozumialy i nie wiedza o czym rozmawiamy wiec coz im pozostaje jak gadac ze polak drze ryja na ulicy jak jest pijany. szkoda ze nie widza swoich laseczek dracych sie bez gaci tarzajacych po chodniku.
faktycznie wyrok za gwalt jest smiesznie krotki na islandi, czasem nawet 6 miesiecy. za zabujstwo 16 lat. no to czego tu jeszcze chciec?
oni wychodza z zalozenia ze nie ma takiej przestepczosci i nie trzeba zaostrzac wyrokow. kiedys morderstwo tak jedno na rok bylo.
tylko ze siedziec w islandzkim "hotelu" a gdzies tam to jest naprade roznica.
tu mozna wychodzic na przepustki na weekendy, pracowac, czsem wystarczy ze wracasz o 20 a caly dzien pracujesz czy odwiedzasz rodzine, znajomych. to troche dziwne, nie?
a gdzie miejsca w ktorych nie ma tv nie ma internetu, korespondencja cenzurowana, nie mozna nic przeslac, koszt rozmowy jest bardzo slony i nie dzwoni sie czesto. rodzina daleko zeby przybic psychicznie, zdolowac... islandia czsem za dobra jest... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:20 Temat postu: |
|
|
Statystyk nie znam.
Ale z doĹwiadczenia i obserwacji widzÄ Ĺźe teraz jest gorzej.
Jeszcze dwa lata temu w piÄ
tek w nocy i sobotÄ na Laugavegur policjÄ widziaĹo siÄ sporadycznie. A dzisiaj za jeden przejazd tÄ
ulicÄ
spotyka siÄ nawet kilka pieszych patroli policji. Ciekawe czemu?
Dawniej ludzie w piÄ
tkowe i sobotnie noce wychodzili siÄ zabawiÄ. Teraz jakaĹ czeĹÄ teĹź, ale jest spora grupa ktĂłra myĹli tylko o tym jak i komu zrobiÄ zadymÄ. Nawet w Cafe Viktor Polscy ochroniarze patrzÄ
komu dokopaÄ. SiedziaĹem kiedyĹ na Ĺawce na przeciwko i przez godzinÄ ich obserwowaĹem. Zamiast zajmowaÄ siÄ pilnowaniem porzÄ
dku to szukali zadymy.
I na jakÄ
cholerÄ komuĹ statystyki. Wystarczy patrzeÄ i sĹuchaÄ. Jak jakaĹ zadyma to na 99,9 % bÄdzie sĹychaÄ Polski jÄzyk...................... _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:21 Temat postu: |
|
|
dokladnie zgadzam sie z Vikingiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:31 Temat postu: |
|
|
viking napisał: | Statystyk nie znam.
Ale z doĹwiadczenia i obserwacji widzÄ Ĺźe teraz jest gorzej.
Jeszcze dwa lata temu w piÄ
tek w nocy i sobotÄ na Laugavegur policjÄ widziaĹo siÄ sporadycznie. A dzisiaj za jeden przejazd tÄ
ulicÄ
spotyka siÄ nawet kilka pieszych patroli policji. Ciekawe czemu? |
a skÄ
d mam wiedzieÄ czemu:)
viking napisał: | I na jakÄ
cholerÄ komuĹ statystyki. Wystarczy patrzeÄ i sĹuchaÄ. Jak jakaĹ zadyma to na 99,9 % bÄdzie sĹychaÄ Polski jÄzyk...................... |
na takÄ
cholerÄ, Ĺźe jak rozmawiam z Polakami albo czytam to forum, to widzÄ PolakĂłw narzekajÄ
cych na innych PolakĂłw heh
a zadym to nie widziaĹem, tylko sĹyszÄ od innych PolakĂłw, Ĺźe Ci wstrÄtni Polacy znowu coĹ zrobili... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| HARRY75
 | Dołączył: 15 Cze 2007 | Posty: 417 | Skąd: z KÄ
towni |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 22:42 Temat postu: |
|
|
popieram Viking'a
jest o wiele gorzej co widzÄ w kaĹźdy weekend
a jestem tu tylko od maja...
te same jednostki tĹukÄ
ce siÄ niemiĹosiernie po gÄbach...
niebawem cafe viktor stanie siÄ nowÄ
atrakcjÄ
turystycznÄ
Islandii
i do tego jeszcze zaczepki w stylu "a skÄ
d k... jesteĹ"
tak miĹo Ĺźe aĹź serce boli |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gniewomir
 | Dołączył: 18 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 31 Paź 2007, 23:28 Temat postu: |
|
|
Thorze GromowĹadny, widzisz i nie reagujesz?  _________________ "As long as winds will blow..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 1 Lis 2007, 2:58 Temat postu: |
|
|
ProszÄ pamiÄtaÄ, Ĺźe tam "gdzie jest zadyma i sĹychaÄ polski jÄzyk" to byÄ moĹźe jacyĹ ludzie bijÄ
Polaka i on woĹa o pomoc...
To taka moja maĹa dygresja, bo jest pewnie jest jednak tak jak mĂłwi Viking, Ĺźe w duĹźej czÄĹci przypadkĂłw to akurat polskiej narodowoĹci sÄ
Ĺobuzy.
Ale warto nie iĹÄ za stereotypami i kaĹźdy przypadek analizowaÄ oddzielnie.
Poza tym, za kaĹźdym razem powtarzam, tam gdzie mĂłwiÄ
cy po polsku ludzie kogoĹ bijÄ
, to trzeba powiedzieÄ, Ĺźe sprawcÄ
zĹego uczynku jest ZĹY CZĹOWIEK, a nie Polak, ĹlÄ
zak. WrocĹawianin, mieszkaniec dzielnicy Psie Pole, mÄĹźczyzna, Ĺysy, kibic Widzewa.
Uwielbienie dla klasyfikowania ludzi wedĹug niepotrzebnych kryteriĂłw, buduje wĹaĹnie niepotrzebne stereotypy.
JeĹli 30% PolakĂłw jest zĹa, to aĹź 70% jest dobra!!! Tego siÄ trzymajmy.
A ĹšLI LUDZIE to osobny narĂłd... ale o tym juĹź kilka razy pisaĹem gĹuuuuugie elaboraty w dziale o Polakach na Islandii. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|