Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 16:00 Temat postu: Praca po studiach |
|
|
Witam wszystkich to mĂłj pierwszy post na tym forum.
ChciaĹbym po studiach wyjechaÄ na IslandiÄ i tam pracowaÄ. Planuje skoĹczyÄ studia informatyczne lub zwiÄ
zane z informatykÄ
(w PL). Czy mam szansÄ tam szybko znaleĹşÄ jakÄ
Ĺ dobrze pĹatnÄ
prace? (najlepiej w ReykjavĂk). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 16:05 Temat postu: |
|
|
Wiesz, studia jesli dobrze rozumuje skonczysz nie wczesniej niz za 5 lat, wiec trudno tak daleko wybiegac w przyszlosc. Ale dla dobrych informatytkow zawsze znajdzie sie praca, ucz sie tez angielskiego. Mozliwe ze za 5 lat bedzie w Polsce II Irlandia( Tusk tak obiecal). Co prawda Walesa obiecal II Japonie w Polsce i tez za bardzo nie wyszlo no ale.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 16:19 Temat postu: |
|
|
tak to by byĹo za jakieĹ 5 lat
A jak ze Ĺrednim wynagrodzeniem? Jest porĂłwnywalne do np. tego w Anglii?
Ile wynosi Ĺrednia pĹaca na Islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2007, 16:22 Temat postu: |
|
|
Uzyj funkcji szukaj, o srednim wymagrodzeniu jesli mnie pamiec ni emyli pisal swego czasu towarzysz mjkl. I pamietaj wynagrodzenia na Islandii zawsze podawane sa brutto wiec niech Cie nie zmyli wysokosc jesli ktos kiedys zaproponuje Ci prace tutaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hubman
| Dołączył: 31 Sty 2010 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 31 Sty 2010, 14:47 Temat postu: czesc |
|
|
Czesc poniewaz koncze studia w lipcu chce przyjechac na Islandie i chce sie dowiedziec ile sie zarabia na przyklad jako kelner i ile kosztuje zycie? i gdzie najlepiej przyjechac do stolicy czy tez moze do mniejszego miasta?dzieki pozdrawiam z Krakowa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Scissor_Sisters
| Dołączył: 03 Lis 2006 | Posty: 231 | Skąd: Olsztyn |
|
Wysłany: 1 Lut 2010, 20:11 Temat postu: |
|
|
Skoro chcesz byc kelnerem to po co konczyles studia???
W tym fachu wystarczy zawodowka, fluent English, dobry wyglad i maniery. _________________ Mi casa Su casa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| juĹka
| Dołączył: 07 Maj 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 13:30 Temat postu: praca po studiach |
|
|
witam
jestem magistrem filozofii i zastanwialm sie czy znajde jakaĹ prace n aislandii, nie koniecznie strikte w moim zawodzie:] ale jest ciezko dostac prace w jakis organizacjach zajmujacych sie srodowiskiem??baÄ cos takiego ??
dziekuje za inf
Justyna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 14:02 Temat postu: |
|
|
Co mĂłwi bezrobotny filozof do pracujÄ
cego filozofa?
-Dwa hamubrgery i kolÄ proszÄ.
:-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zatroskany ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Paź 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysłany: 24 Maj 2010, 19:50 Temat postu: |
|
|
foo napisał: | Co mĂłwi bezrobotny filozof do pracujÄ
cego filozofa?
A na powaznie to tej magisterce filozofii mozna odpowiedziec ze jest duzo roboty w srodowisku bo trzeba odkopywac teren z pylu wulkanicznego lopatami, ale pracy nie ma .
P.S. Czy jestes gdzies praca w zawodzie dla filozofow? Znaczy sie chodzi o filozofowanie za dobra kaske? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 25 Maj 2010, 23:32 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisał: | foo napisał: | Co mĂłwi bezrobotny filozof do pracujÄ
cego filozofa?
A na powaznie to tej magisterce filozofii mozna odpowiedziec ze jest duzo roboty w srodowisku bo trzeba odkopywac teren z pylu wulkanicznego lopatami, ale pracy nie ma :).
P.S. Czy jestes gdzies praca w zawodzie dla filozofow? Znaczy sie chodzi o filozofowanie za dobra kaske? |
to ty tylko tak, z nudow, za free?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| m3n74l
| Dołączył: 26 Cze 2011 | Posty: 8 | Skąd: BiaĹystok |
|
Wysłany: 26 Cze 2011, 21:32 Temat postu: |
|
|
Podbijam temat, ze wzglÄdu na to, Ĺźe nie mogÄ utworzyÄ nowego ^^.
ChciaĹbym poruszyÄ pewnÄ
kwestiÄ dotyczÄ
cÄ
pracy i studiĂłw.
Otóş obecnie jestem na I roku StosunkĂłw MiÄdzynarodowych w UwB (Uniwersytet w BiaĹymstoku). Rodzice niemalĹźe zmuszajÄ
mnie do skoĹczenia tych studiĂłw ze wzglÄdu na obecnÄ
sytuacjÄ na rynku pracy, a mianowicie: przy wielu ofertach pracy, odrzucane sÄ
CV bez wyksztaĹcenia wyĹźszego, co jest wrÄcz absurdalne.
Moje pytanie, a raczej pytania brzmiÄ
tak:
- czy na Islandii opĹaca siÄ mieÄ wyksztaĹcenie wyĹźsze o kierunku Stosunki MiÄdzynarodowe ?
- jaka jest szansa znalezienia pracy przy wyksztaĹceniu Ĺrednim lub wyĹźszym, z angielskim komunikatywnym ? (I rok skoĹczyĹem z poziomem B2)
Pozdrawiam
m3n74l |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Cze 2011, 20:45 Temat postu: |
|
|
m3n74l napisał: | Podbijam temat, ze wzglÄdu na to, Ĺźe nie mogÄ utworzyÄ nowego ^^.
ChciaĹbym poruszyÄ pewnÄ
kwestiÄ dotyczÄ
cÄ
pracy i studiĂłw.
Otóş obecnie jestem na I roku StosunkĂłw MiÄdzynarodowych w UwB (Uniwersytet w BiaĹymstoku). Rodzice niemalĹźe zmuszajÄ
mnie do skoĹczenia tych studiĂłw ze wzglÄdu na obecnÄ
sytuacjÄ na rynku pracy, a mianowicie: przy wielu ofertach pracy, odrzucane sÄ
CV bez wyksztaĹcenia wyĹźszego, co jest wrÄcz absurdalne.
Moje pytanie, a raczej pytania brzmiÄ
tak:
- czy na Islandii opĹaca siÄ mieÄ wyksztaĹcenie wyĹźsze o kierunku Stosunki MiÄdzynarodowe ?
- jaka jest szansa znalezienia pracy przy wyksztaĹceniu Ĺrednim lub wyĹźszym, z angielskim komunikatywnym ? (I rok skoĹczyĹem z poziomem B2)
Pozdrawiam
m3n74l |
Stosunki Miedzynarodowe oplacaja sie ale tylko po specjalizacji Stosunki Pciowe
Praca to moze by sie znalazla przy patroszeniu ryb ale do tego stosunki sa niepotrzebne.
A powaznie studiowanie Stosunkow Miedzynarodowych to sciema i bezsens. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| m3n74l
|
Wysłany: 30 Cze 2011, 8:07 Temat postu: |
|
|
DziÄki za odpowiedĹş
ZadaĹem takowe pytanie, ze wzglÄdu na brak jakiejkolwiek wiedzy dotyczÄ
cej sytuacji na rynku pracy w Islandii.
Czyli podsumowujÄ
c TwojÄ
odpowiedĹş, w moim przypadku jest Ĺşle ^^" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Cze 2011, 19:44 Temat postu: |
|
|
Zatroskany czy Ty mieszkasz na Wyspie? Bo jeĹźeli nie to daruj sobie te gĹupie gadki. Skoro nie wiesz jak tutaj jest to siÄ nie wypowiadaj. Zaczynasz byÄ mÄczÄ
cy, wiÄc odpuĹÄ sobie.[/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Cze 2011, 21:01 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | Zatroskany czy Ty mieszkasz na Wyspie? Bo jeĹźeli nie to daruj sobie te gĹupie gadki. Skoro nie wiesz jak tutaj jest to siÄ nie wypowiadaj. Zaczynasz byÄ mÄczÄ
cy, wiÄc odpuĹÄ sobie. |
Jak jestes taka madra i w ogole wiesz jak jest na wyspie to doradz cos kandydatowi od Stosunkow Miedzynarodowych. Na razie wychodzi na to ze lubisz puste zadymiarstwo a konkretnie to nic nie potrafisz napisac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seasalt
| Dołączył: 15 Lis 2009 | Posty: 47 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Cze 2011, 23:13 Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z Zatroskanym w pelni, czy to dotyczy Islandii czy Polski...w zasadzie t.s.
Do autora tematu,
Twoj kierunek studiow nie jest beznadziejny, moim zdaniem studiowanie zawsze poszerza horyzonty. Coby to nie bylo, zawsze wszystko przed Toba, moim zdaniem nic nie tracisz.
Faktycznie, w Is. nawet nie masz co z "tym" startowac jak zreszta (moze dla pocieszenia) z wieloma innymi.
Mysle, ze Is. w tym trudnym okresie nie ma zapotrzebowania na ludzi wyksztalconych "z zewnatrz", teraz nawet nie jest latwo o stanowisko robotnicze.
Oboje, ja i moj maz mamy "wyzsze", nie pracujemy fizycznie ale na pewno nie zgodnie z naszym wyksztalceniem, pozdrawiam Cie.
Czasy sa takie a nie inne, nie jest latwo, przynajmniej nie dla wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 7:28 Temat postu: |
|
|
seasalt napisał: | Zgadzam sie z Zatroskanym w pelni, czy to dotyczy Islandii czy Polski...w zasadzie t.s.
Do autora tematu,
Twoj kierunek studiow nie jest beznadziejny, moim zdaniem studiowanie zawsze poszerza horyzonty. Coby to nie bylo, zawsze wszystko przed Toba, moim zdaniem nic nie tracisz. |
Na pewno studiowanie poszerza horyzonty w stosunku do kogos kto macha lopatom - i jesli chce sie je poszerzac. Ale z drugiej strony zabiera to pare lat zycia i duzej czesci nie poszerza horyzontow bo ludzie nastawiaja sie na papier a o tresc splukuja z piwem.
Dlatego ci ida na studia ktore maja poszerzac horyzonty powinni najpierw napisac zobowiazanie: "Nigdy przenigdy nie bede narzekac na to ze po takich studiach nie bede mogl znalezc pracy", oprawic to w ramki i powiesic na scianie.
Jak ktos chce miec prace zwiazana ze studiami to musi isc na studia ktore daja umiejetnosci na ktore jest zapotrzebowanie, najlepiej uniwersalne. Czyli politechnika czy ksiegowosc. Juz takie np. prawo daje podstawy pod umiejetnosci ale sa ograniczone do jednego kraju.
Wiec jak juz ktos jest takim poszerzaczen ze studiuje np. Stosunki Miedzynarodowe to niech przy okazji zrobi tez np. kurs zawodowego kierowcy, operatora wozkow, budowlany czy hydraulika. No bo jak jest taki madry zeby Stosunki Miedzynarodowe posuwac to te kursy w try miga zrobi, nie?
seasalt napisał: |
Faktycznie, w Is. nawet nie masz co z "tym" startowac jak zreszta (moze dla pocieszenia) z wieloma innymi.
Mysle, ze Is. w tym trudnym okresie nie ma zapotrzebowania na ludzi wyksztalconych "z zewnatrz", teraz nawet nie jest latwo o stanowisko robotnicze.
Oboje, ja i moj maz mamy "wyzsze", nie pracujemy fizycznie ale na pewno nie zgodnie z naszym wyksztalceniem, pozdrawiam Cie.
Czasy sa takie a nie inne, nie jest latwo, przynajmniej nie dla wszystkich. |
Oj te "wyzsze" w cudzyslowie. Sprawa jest taka ze ci co sie zalapali jak byl raj na kredyt to czesc z nich ciagnie. Ale dla tych co chca teraz nie ma szans
z "wyzszym", nawet z wyzszym jest cienko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| m3n74l
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 14:17 Temat postu: |
|
|
Szczerze powiedziawszy to nie wykluczam kursĂłw technicznych.
A co do studiĂłw, to one sÄ
na wszelki wypadek - fakt, tracÄ na to swĂłj cenny czas, ale wolÄ mieÄ zabezpieczenie typu wyksztaĹcenie wyĹźsze i jak d*bil iĹÄ do maĹo pĹatnej pracy, niĹź w ogĂłle takowej nie mieÄ. KaĹźdy wie, Ĺźe sytuacja na rynku pracy w Polsce jest nieĹşle popieprzona, i do najprostszych prac zaczynajÄ
braÄ ludzi z wyksztaĹceniem wyĹźszym (na dowĂłd tego, w firmie taty mojej koleĹźanki jest taki proceder - CV z wyksztaĹceniem Ĺrednim idÄ
do Ĺmietnika, a pozostajÄ
z wyĹźszym - Ĺmiech na sali, ale to jest rzeczywistoĹÄ).
CzytajÄ
c wasze posty, tylko utwierdzam siÄ w przekonaniu Ĺźe Stosunki MiÄdzynarodowe mogÄ potraktowaÄ jedynie jako hobby ( w koĹcu sÄ
ciekawe przedmioty, i bÄdÄ mieÄ za darmo naukÄ jÄzyka rosyjskiego, wiÄc wszystko idzie dla mnie na plus).
Pozostaje mi tylko kwestia odnalezienia kursĂłw technicznych, w jakich mogÄ siÄ sprawdziÄ, nabyÄ nieco doĹwiadczenia i wyruszyÄ za granicÄ, a myĹlÄ Ĺźe Islandia byĹaby dobrym wyborem. Ale to sÄ
plany pisane palcem po piasku, chociaĹź nie ukrywam Ĺźe chciaĹbym je speĹniÄ
DziÄkujÄ za wasze opinie, i za zainteresowanie moim wÄ
tkiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seasalt
| Dołączył: 15 Lis 2009 | Posty: 47 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 19:05 Temat postu: |
|
|
Zatroskany napisal ;
"Oj te "wyzsze" w cudzyslowie"
- uzylam cudzyslowu poniewaz nie uzylam pelnego "wyzsze wyksztalcenie" tylko jednego slowa, stad cudzyslow.
Mnie n.p. nie odpowiada popularne "studia wyzsze" a co ? sa srednie lub nizsze?
Nie mam z tym problemu, na szczescie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 20:11 Temat postu: |
|
|
Zatroskany bo ja w przeciwienstwie do Ciebie jezeli nie mam nic do powiedzenia w danym temacie lub nie znam realiow to sie nie wypowiadam a Ty nie wiesz jak jest na wyspie(nie mieszkasz tutaj) a wypowiadasz sie jak malo kto.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|