Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| sad234
 | Dołączył: 22 Paź 2005 | Posty: 47 | Skąd: zachĂłd |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 19:20 Temat postu: Najpopularniejsi ĹźyjÄ
cy Islandczycy |
|
|
.. mĂłj pierwszy post, wiÄc wypada siÄ przywitaÄ ..
.. dobry wieczĂłr ..
.. na kaĹźdy narĂłd spoglÄ
da siÄ przez pryzmat jego najpopularniejszych ĹźyjÄ
cych reprezentantĂłw .. Polacy sa kojarzeni z WaĹÄsa, BoĹkiem .. no a teraz .. kto trzeci? .. Wajda? .. PolaĹski? .. Szymborska? .. jeszcze do niedawna odpowiedĹş byĹa prosta - Ĺp Jan PaweĹ II ..
.. podobnie jest z IslandiÄ
..
.. pierwsze miejsce - Bjork ..
.. drugie miejsce - Eidur Gudjonson z Chelsea ..
.. trzecie .. no wĹaĹnie? .. kogo proponujecie? ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 19:43 Temat postu: |
|
|
Hmmm...trudne pytanie...moĹźe VigdĂs FinnbogadĂłttir?
Poza tym witamy na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 20:11 Temat postu: |
|
|
_AnĂta_ napisał: | ...moĹźe VigdĂs FinnbogadĂłttir?
|
Wikipedia napisał: | VigdĂs FinnbogadĂłttir (ur. 15 kwietnia 1930) - prezydent Islandii w latach 1980-1996.
Przed objÄciem urzÄdu prezydenta VigdĂs FinnbogadĂłttir byĹa dziaĹaczkÄ
kulturalnÄ
. ZaĹoĹźyĹa m.in. pierwszÄ
na Islandii grupÄ teatralnÄ
. W latach 1976-1980 byĹa czĹonkiem komitetu doradczego Rady Nordyckiej ds. kultury. ZaĹoĹźyĹa takĹźe szkoĹÄ dla przewodnikĂłw turystycznych.
W 1980 roku jako pierwsza kobieta na Ĺwiecie zostaĹa wybrana w demokratycznych wyborach na stanowisko prezydenta. ZostaĹa ponownie wybrana w 1984 i 1992, gdy nie pojawiĹ siÄ Ĺźaden kontrkandydat. W 1988 wĹrĂłd zgĹoszonych kandydatĂłw otrzymaĹa zdecydowane poparcie.
Po zakoĹczeniu ostatniej kadencji w 1996 objÄĹa katedrÄ Rady Kobiet PrzywĂłdczyĹ Ĺwiata (Council of Women World Leaders) w John F. Kennedy School of Government przy Uniwerstycie Harvard. Jest takĹźe ambasadorem dobrej woli UNESCO |
.. na pewno postaÄ nietuzinkowa .. ale nazwisko dla przeciÄtnego Europejczyka .. nawet nie o to chodzi, Ĺźe trudne do wymĂłwienia i zapamiÄtania .. caĹkowicie nieznane .. niech bÄdzie pani Vigdis .. ale moĹźe ktoĹ ma inne propozycje? ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:31 Temat postu: |
|
|
Ty chyba znasz odpowiedz (mi nic nie Ĺwita ) zdradz tÄ
tajemnice |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:43 Temat postu: |
|
|
.. nie .. nie znam odpowiedzi .. z racji tego, Ĺźe studiujÄ psychologiÄ, to stawiaĹbym na w miarÄ sĹynnego profesora psychologii Uniwersytetu Islandzkiego w Reykjaviku Erlendura Haraldssona .. ale ten goĹÄ jest popularny tylko w pewnych kregach .. na pewno nie moĹźna go traktowaÄ jako postaÄ szczegĂłlnie reprezentatywnÄ
dla Islandii ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 26 Paź 2005, 16:38 Temat postu: |
|
|
Niech bÄdzie pani Vigdis, bo... teĹź jestem z 15 kwietnia  _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
|
Wysłany: 26 Paź 2005, 17:35 Temat postu: |
|
|
.. z tego moraĹ .. Ĺźe ten trzeci .. ( ta trzecia) .. kojarzyÄ siÄ musi z jakÄ
Ĺ osobistÄ
zbieĹźnoĹciÄ
.. jeĹli nie zainteresowanie zawodowe, emocja .. to przynajmniej astrologia ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| malwinka
| Dołączył: 01 Lip 2004 | Posty: 53 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 0:58 Temat postu: |
|
|
Bobby Fischer
A tak na serio to moze Sigur RĂłs... ale ich jest bodajze trzech...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bartus22-1
| Dołączył: 31 Sie 2005 | Posty: 112 | Skąd: Krosno |
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 15:04 Temat postu: |
|
|
wracajÄ
c do tematu a moĹźe Unnur Birna VilhjĂĄlmsdĂłttir jako postaÄ a nie jako nazwisko |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 31 Sty 2006, 13:36 Temat postu: |
|
|
a ja bym postawil na Magnusa Ver Magnussona albo Jona Palla Sigmarssona(nieodnalzalem czy jeszcze zyje)-znakomitych silaczy _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helgi
| Dołączył: 08 Wrz 2006 | Posty: 33 | Skąd: Gdansk |
|
Wysłany: 29 Wrz 2006, 23:10 Temat postu: |
|
|
sad234 napisał: | .. z tego moraĹ .. Ĺźe ten trzeci .. ( ta trzecia) .. kojarzyÄ siÄ musi z jakÄ
Ĺ osobistÄ
zbieĹźnoĹciÄ
.. jeĹli nie zainteresowanie zawodowe, emocja .. to przynajmniej astrologia ..  |
Laxness moĹźe? W koĹcu nie kaĹźdy dostaje Nobla. Ale kto go dziĹ czyta. Pewno Bobby Fischer (choÄ naturalizowany) jest bardziej znany. A nas PolakĂłw dodatkowo moĹźe rajcowaÄ to, Ĺźe przez kilka dni podczas pamietnego meczu (kiedy byĹ jeszcze obywatelem USA) ze Spasskim jeĹşdziĹ Polskim Fuatem 125. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 6 Lis 2007, 2:43 Temat postu: |
|
|
bartus22-1 napisał: | wracajÄ
c do tematu a moĹźe Unnur Birna VilhjĂĄlmsdĂłttir jako postaÄ a nie jako nazwisko |
Popieram, moj typ to takze boska Unnur. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Salka Valka
| Dołączył: 31 Sie 2007 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 6 Lis 2007, 22:52 Temat postu: |
|
|
Ja rĂłwnieĹź siÄ podpiszÄ pod Laxnessem, wprawdzie on juĹź nie Ĺźyje, ale ĹźyjÄ
jego powieĹci. I strasznie mnie wkurza, Ĺźe nie mogÄ znaleĹşÄ w bibliotece "Bazy atomowej", wszytko jest, ale oczywiĹcie tej ksiÄ
Ĺźki nie ma! Grrrrruyyyyyyy............................................................................... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 7 Lis 2007, 0:21 Temat postu: |
|
|
a ja zanim tu dotarlem znalem tylko Eidura Smare Gudjonsena
i jezeli ludzie wogole kojarza go z Islandia to mysle ze znac go moze w tej chwili najwiecej osob. Pilka nozna w koncu najpopularniejszy sport na swiecie. Przynajmniej tak mowia a ja tam wole basket. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 7 Lis 2007, 0:24 Temat postu: |
|
|
ha nie doczytal ze jest juz na drugim miejscu, spojrzalem tylko na bjork i swoja droga przed przyjazdem nie wiedzzialem ze ona jest Islandka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helgi
| Dołączył: 08 Wrz 2006 | Posty: 33 | Skąd: Gdansk |
|
Wysłany: 8 Lis 2007, 20:23 Temat postu: |
|
|
Salka Valka napisał: | Ja rĂłwnieĹź siÄ podpiszÄ pod Laxnessem, wprawdzie on juĹź nie Ĺźyje, ale ĹźyjÄ
jego powieĹci. I strasznie mnie wkurza, Ĺźe nie mogÄ znaleĹşÄ w bibliotece "Bazy atomowej", wszytko jest, ale oczywiĹcie tej ksiÄ
Ĺźki nie ma! Grrrrruyyyyyyy....................................................... |
JeĹli w bibliotece w Polsce, to tytuĹ moĹźe byÄ "Sprzedana wyspa", bo ile pamÄtam pod takim tytuĹem wyszĹa w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Salka Valka
| Dołączył: 31 Sie 2007 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 9 Lis 2007, 12:15 Temat postu: |
|
|
To moĹźliwe. Teraz jestem w kropce, bo ja czytaĹam "SprzedanÄ
wyspÄ", ale nie pamiÄtam czy we wstÄpie "Sprzed..." nie pisano o "Bazie...". JuĹź nic nie wiem. W kaĹźdym razie Laxness byĹ wielki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|