Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 7 Kwi 2005, 18:00 Temat postu: Literatura |
|
|
SÄ
juĹź tematy o muzyce, kinie... czas przedyskutowaÄ islandzkÄ
literaturÄ 8)
Jakie ostatnio ciekawe pozycje z lub o Islandii przeczytaliĹcie? Wolicie sagi, poezjÄ czy wspĂłĹczesnÄ
prozÄ? _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 7 Kwi 2005, 20:00 Temat postu: |
|
|
Gdzies niedawno pisalam o "Islandzkim rejsie", wiec moze jednak temat literatury gdzies jest? Nie pamietam gdzie... Ale jest wyszukiwarka...  _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 8 Kwi 2005, 8:12 Temat postu: |
|
|
Dyskusje o ksiÄ
Ĺźkach juĹź nieraz siÄ pojawiaĹy, ale nie byĹo jednego konkretnego tematu, wiÄc go zaĹoĹźyĹam 8)
Teraz czytam: JĂłhannes Helgi - "Svort Messa" (Czarna Msza)
Dopiero zaczÄĹam, ale juĹź mnie wciÄ
gnÄĹo. Narazie mogÄ powiedzieÄ, Ĺźe poczÄ
tek dobry, napiszÄ wiÄcej, jak przeczytam
P.S. Nul, widzÄ w profilu Akureyri - czekam na relacjÄ z wyprawy  _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
|
Wysłany: 8 Kwi 2005, 19:03 Temat postu: |
|
|
Nooo... zebym ja to mogla nazwac wyprawa
Poza pierwszymi dwoma dniami to mam tu wikt i opierunek
Ale pewnie kiedys cos napisze...
Bo na szczescie Internet w Akureyri dziala...
Ale chyba nie chcesz, zebym siedziala w sieci zamiast gdzies nad fiordem...
Pozrawiam wszystkich tych, ktorzy chcieliby tu przyjechac, a (jeszcze) nie moga! _________________ A-Nul
Ostatnio zmieniony przez Nul dnia 10 Kwi 2005, 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 8 Kwi 2005, 23:05 Temat postu: KsiÄ
Ĺźka |
|
|
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?p=5619#5619
MoĹźnaby przenieĹÄ tamten temat do Kultury...
SwojÄ
drogÄ
czytajÄ
c Rejs moĹźna teĹź byĹo wyĹowiÄ sporo informacji o Islandczykach i Islandii w latach 60-tych.
Prawdopodobnie jeszcze wtedy poziom Ĺźycia na Islandii mĂłgĹ byÄ gorszy niĹź w Polsce. GdzieĹ jest mowa, Ĺźe dopiero co powstaĹ pierwszy jacht-club i islandccy Ĺźeglarze z duĹźÄ
ciekawoĹciÄ
przyjÄli zawiniÄcie takiej jednostki do portu w Reykjaviku.
DziĹ wzajemne stosunki Polacy-Islandczycy sÄ
nieco odmienne. To zwykle Islandczcy teraz dysponujÄ
najnowoczeĹniejszÄ
technikÄ
, a my moĹźemy siÄ uczyÄ
MoĹźna sobie tylko wyobraziÄ ile bohaterowie tej ksiÄ
Ĺźeczki musieli przejĹÄ zanim dostali pozwolenie na rejs... Nie ma tego oczywiĹcie w samej ksiÄ
Ĺźce, ale wyczuwa siÄ podĹwiadomie, Ĺźe to taki milczÄ
cy wstÄp. _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
|
Wysłany: 9 Kwi 2005, 18:27 Temat postu: |
|
|
aha, pozwolenie, paszporty, wizy... _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Auliya
| Dołączył: 22 Sty 2005 | Posty: 43 | Skąd: Sosnowiec |
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 20:31 Temat postu: |
|
|
dzis rano mialam przyjemnosc poznac 'po omacku' pana danielssona. wzruszajace, dobre na taka pogode jak dzis i odpowiednio krotkie,chyba 120 stron warto poszperac w biblitokach, zwykle maja sagi, laxnesa porozwalanego, gdy miecz twoj krotki - nie wiem kogo to, ale jest po prostu wszedzie, na moje nieszczescie przeczytalam zakonczenie i popsulam sobie zabaw... no i standardowo 101 reykjavik, zaznacze, ze im biblioteka jest na wiekszej wsi, tym wieksze prawdopodobienstwo ciekawych tytulow, co prawda, w slaskiej nie sprawdzalam, ale nie chce mi sie jechac, kiedy jest w czym wybierac pod nosem:) _________________ Reprezentujemy PartiÄ RewolucyjnÄ
Czarnego PiÄ
tku, Frakcja PopoĹudnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kamila
 | Dołączył: 19 Wrz 2004 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2005, 22:33 Temat postu: |
|
|
ooo, ja rĂłwnieĹź caĹkiem niedawno miaĹam okazjÄ przeczytaÄ 'po omacku'. rzeczywiĹcie bardzo miĹa lektura, a deszczowa pogoda pasuje jak ulaĹ
u mnie w bibliotece jest pĂłlka z literaturÄ
skandynawskÄ
, z ktĂłrej caĹy czas korzystam. czytaĹam jeszcze 'dzwon islandii' i moĹźe coĹ jeszcze islandzkiego, ale w tej chwili nie pamiÄtam, co byĹo autora norweskiego, szwedzkiego, a co islandzkiego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 22 Wrz 2005, 13:10 Temat postu: |
|
|
A ja ostatnio przeczytalem "Sprzedana wyspe"-Laxnessa i bardzo mi sie podobala o czym swiadczy ponizszy cytat,lecz nie podoba mi sie jego zamilowanie do komunizmu,ale do tego juz sam sie przyznal,iz to byl subtelnie rzecz ujmujac blad...ksiazka warta przeczytania,heh klasyka _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2005, 23:33 Temat postu: |
|
|
polecam rowniez "niezaleznych", "fleciste", ale przede wszystkim "czysty ton" laxnessa - po prostu cacko a ciekawym innego rodzaju literatury, no i tym, ktorzy jeszcze nie czytali (o ile tacy na iceland.pl w ogole sa) - "101 reykjavik" helgasona w przekladzie jacka godka. polecam goraco
... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Wrz 2005, 7:36 Temat postu: |
|
|
Ja przeczytaĹem tylko "Dzwon Islandii" Laxnessa. Oj, mÄczyĹem siÄ dĹugo, bo albo autor cieĹźki, albo tĹumacz koszmarny. A do wielbicieli trudnych pisarzy nie naleĹźÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Paź 2005, 8:12 Temat postu: |
|
|
jak rowniez "salka valka" laxnessa, na podstawie ktorej powstal tak wlasciwie jeden z pierwszych fabularnych (i bardziej tresciwych niz te pierwsze), filmow islandzkich, choc rezyserem byl chyba dunczyk, lecz tenze to narod islandczycy wczesniej niebardzo darzyli sympatia (tak przynajmniej wynika z innych ksiazek laxnessa, no z historii).. he  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Axelma
| Dołączył: 26 Lis 2007 | Posty: 7 | Skąd: KoĹcian |
|
Wysłany: 26 Lis 2007, 20:40 Temat postu: Islandzkie ksiÄ
Ĺźki po polsku |
|
|
Witam wszystkich!
IslandiÄ
zaczÄĹam siÄ interesowaÄ dawno, dawno temu, bÄdÄ
c pod urokiem ksiÄ
Ĺźek Margit Sandemo. Sama lit. islandzka jakoĹ mnie nie wciÄ
gnÄĹa, ale chciaĹabym siÄ dowiedzieÄ czy moĹźecie poleciÄ mi jakieĹ polskie tĹumaczenia prozy, gĹĂłwnie tej wydanej w ostatnich latach:)) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 27 Lis 2007, 13:07 Temat postu: |
|
|
Tak, proponuje zaczac od przejrzenia tego, co na forum juz bylo na ten temat . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| silje
| Dołączył: 14 Gru 2007 | Posty: 4 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 12:05 Temat postu: |
|
|
[quote="monellina"]polecam rowniez "niezaleznych", "fleciste", ale przede wszystkim "czysty ton" laxnessa - po prostu cacko a ciekawym innego rodzaju literatury, no i tym, ktorzy jeszcze nie czytali (o ile tacy na iceland.pl w ogole sa) - "101 reykjavik" helgasona w przekladzie jacka godka. polecam goraco ...[/quote]
ano, sa tacy ,co jeszcze nie czytali, a chcieliby.
a czy w bibliotece w reykjaviku mozna znalezc te pozycje, bo chyba nic takiego nie znalazlam. A w oryginale ciezko mi bedzie przez ktorakolwiek z tych ksiazek przebrnac... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 17:24 Temat postu: |
|
|
Szczerze watpie, czy w Reykjaviku sa ksiazki islandzkie tlumaczone na polski. Jesli juz, to na angielski. Ale moze sie myle.
Dziwie sie, ze mialas problemy ze znalezieniem ksiazek w Polsce. W moim prowincjonalnym miescie byla w bibliotece osobna polka na literature skandynawska i kilka pozycji tam bylo. A Laxnessa sporo trafilam w antykwariatach swego czasu. Moze sprobuj na Allegro? _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 22:14 Temat postu: |
|
|
Ireth napisał: | Szczerze watpie, czy w Reykjaviku sa ksiazki islandzkie tlumaczone na polski. Jesli juz, to na angielski. Ale moze sie myle.
Dziwie sie, ze mialas problemy ze znalezieniem ksiazek w Polsce. W moim prowincjonalnym miescie byla w bibliotece osobna polka na literature skandynawska i kilka pozycji tam bylo. A Laxnessa sporo trafilam w antykwariatach swego czasu. Moze sprobuj na Allegro? |
Ksiazki ktore zostaly przetlumaczone na angielski bywaja dostepne w ksiegarniach.
Polskie tlumaczenia jeszcze nie.
Co do 101 Reykjavik to w Polsce byl problem z ta ksiazka gdyz byla ona bardzo szybko wyprzedana i nie bedzie raczej dodrukow. Osobiscie akurat bylem poza Polska gdy ksiazka zostala wydana i pozniej (po kilku miesiacach) nie dalo juz sie jej zdobyc (w 3miescie). "Musialem" przeczytac 101 po angielsku.
Nie bedzie dodrukow bo wydawnictwo zakonczylo swoj zywot.
Nie jestem pewien ale chyba podobnie bylo z "Wyspa Diabla" Einara Karasona. Wydawnictwo zapowiadalo kolejne ksiazki tego autora jednak nie zdazylo tego dokonac przed likwidacja.
Coz zarobkowo Islandia moze i byc w Polsce atrakcyjna ale raczej nie kulturowo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| silje
|
Wysłany: 31 Sty 2008, 21:27 Temat postu: |
|
|
[quote="Ireth"]Dziwie sie, ze mialas problemy ze znalezieniem ksiazek w Polsce. W moim prowincjonalnym miescie byla w bibliotece osobna polka na literature skandynawska i kilka pozycji tam bylo. A Laxnessa sporo trafilam w antykwariatach swego czasu. Moze sprobuj na Allegro?[/quote]
Nie napisalam ,ze szukalam w Polsce bo w niej nie mieszkam od paru juz lat.
A od niedawna mieszkam w Islandii i chcialabym poznac od strony literatury ten kraj.
Dziekuje w kazdym razie za odzew na moj post.
Poszperam w ksiegarniach,w takim razie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| silje
|
Wysłany: 31 Sty 2008, 21:40 Temat postu: |
|
|
Ale rozumiem ze Kielce w profilu mym mogly zasugerowac Polske.
Jakos tak w przyplywie tesknoty za domem rodzinnym wpisalam miejsce urodzenia,a nie zamieszkania.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| helgi
| Dołączył: 08 Wrz 2006 | Posty: 33 | Skąd: Gdansk |
|
Wysłany: 21 Lip 2008, 23:51 Temat postu: |
|
|
silje napisał: | Ale rozumiem ze Kielce w profilu mym mogly zasugerowac Polske.
Jakos tak w przyplywie tesknoty za domem rodzinnym wpisalam miejsce urodzenia,a nie zamieszkania.
 |
Znalazles cos? Jakas ksiazke? Mysle, ze moge Ci pomoc, bo kilka mam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|