Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| AdiQ
| Doczy: 26 Cze 2007 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 28 Cze 2007, 21:06 Temat postu: Podatek, praca sezonowa, nieletni |
|
|
Witam.. mam bardzo istotne pytanie..
Jak w temacie.. Jestem nieletni (mam 17) i zaczolem nie dawno prace na islandii ktora zamierzam skonczyc z koncem wakacji, co za tym idzie wrocic do Polski.. Co z podatkiem.. jak to sie wszystko liczy w moim przypadku, prosze o dokladnie wytlumaczenie, lub jezeli owy temat istnieje zapodanie linku do niego ;]..?
i Pytanie nr.2 ;]
Czy to prawda ze powyzej XX liczby nadgodzin podatek znacznie wzrasta..?
Z gory dziekuje i Pozdrawiam.. ;] |
|
Powrt do gry |
|
 |
| owieczka.23
| Doczy: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skd: Kraków --> Reykjavik |
|
Wysany: 21 Lip 2007, 0:14 Temat postu: |
|
|
Witam
Wicie, jest tyle tu informacji, że ja sam już nie wiem, jakie mam czytać. Czy może mi ktoś wyjaśnić najlepiej na Privie żeby nie zaśmiecać forum. Będę tu pracował załóżmy miesiąc. W tym czasie zarobię ok. 200 tyś. Koron na czysto. I tu pojawia się pytanie, co mam zrobić po powrocie do polski.??? Czy mam się rozliczyć tam z fiskusem??? Czy tu też mam się rozliczyć? Czy mogę się starać o zwrot podatku, który tutaj mój pracodawca odprowadził do urzędu podatkowego???
Proszę o rzetelne i dokładne wyjaśnienie, co i jak.
Pozdrawiam.
 _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skórze  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Lip 2007, 0:25 Temat postu: |
|
|
heja
jak juz chcesz byc taka super fer wobec Polskiego fiskusa , proponuje zadzwonic z zapytaniem, do Swojego wlasciwego urzedu skarbowego w miejscu zamieszkania, tam wszystkiego sie dowiesz.
powodzenia w dalszym zyciu !!!!!! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| owieczka.23
|
Wysany: 21 Lip 2007, 1:30 Temat postu: |
|
|
No tak Zyzak …. W sumie to masz racje, do tutejszego urzędu też mogę zadzwonić … kurcze wiesz z tobą życie jest jak z bajki. Szkoda ze nasze urzędy skarbowe nie są jak z bajki. I pewnie, co druga Pni w nich nie wie gdzie leży Islandia. No, ale w sumie skoro wszystkiego można się dowiedzieć samemu, zamiast korzystać z doświadczeń innych ….. Czekaj, … to w takim razie poco to forum????  _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skórze  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Old Star
| Doczy: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skd: Down Town czyli z Miasta Daunów |
|
Wysany: 21 Lip 2007, 2:19 Temat postu: |
|
|
owieczka.23 napisa: | No tak Zyzak …. W sumie to masz racje, do tutejszego urzędu też mogę zadzwonić … kurcze wiesz z tobą życie jest jak z bajki. Szkoda ze nasze urzędy skarbowe nie są jak z bajki. I pewnie, co druga Pni w nich nie wie gdzie leży Islandia. No, ale w sumie skoro wszystkiego można się dowiedzieć samemu, zamiast korzystać z doświadczeń innych ….. Czekaj, … to w takim razie poco to forum????  |
Forum jest po to, żebyś sobie poczytał jak inni robią... A nie jak Ty masz robić...
Dla Ciebie to jest Urząd Skarbowy przydzielony Ci zgodnie z zameldowaniem.
Forum nie będzie Twoim Urzędem Skarbowym i nie będzie Cie rozliczać...
Poczytałeś sobie posty i sam zdecyduj co robić
Witamy w dorosłym życiu
Old Star _________________ Kto pisze prawdę, ten nie jest kochany..... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Lip 2007, 2:19 Temat postu: |
|
|
owieczka.23 napisa: | Witam
Wicie, jest tyle tu informacji, że ja sam już nie wiem, jakie mam czytać. Czy może mi ktoś wyjaśnić najlepiej na Privie żeby nie zaśmiecać forum. Będę tu pracował załóżmy miesiąc. W tym czasie zarobię ok. 200 tyś. Koron na czysto. I tu pojawia się pytanie, co mam zrobić po powrocie do polski.??? Czy mam się rozliczyć tam z fiskusem??? Czy tu też mam się rozliczyć? Czy mogę się starać o zwrot podatku, który tutaj mój pracodawca odprowadził do urzędu podatkowego???
Proszę o rzetelne i dokładne wyjaśnienie, co i jak.
Pozdrawiam.
 |
Dobraaa , to Ci powiem .
Tu musisz teoretycznie sie rozliczyc, albo zrobisz to sama albo zrobi to za Ciebie pracodawca ,co sie nie zadko zdaza.
Jak chcesz zrobic to sama, powinnas wiedziec jak - jest napisane wczesniej.
Jak chcesz ujawnic dochody przed Polskim fiskusem ,osiagniete za granica - robisz to w rocznym zeznaniu podatkowym PIT.
Mozesz zapomniec o zwrocie podatku odprowadzonego tutaj przez pracodawce.
co zrobisz to juz Twoja wola.
Jak juz czytalas tutaj to wiesz ,ze jedni nie ujawniaja dochodow zza granicy i nie maja zadnych nieprzyjemnosci, a inni to robia bo im sumienie tak kaze, albo robia to bo slyszeli ze kogos tam fiskus scignal.
Ja osobiscie to chromole te przykladne warianty ,bo z natury jestem anty.
 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| owieczka.23
|
Wysany: 21 Lip 2007, 2:42 Temat postu: |
|
|
Old Star napisa: | owieczka.23 napisa: | No tak Zyzak …. W sumie to masz racje, do tutejszego urzędu też mogę zadzwonić … kurcze wiesz z tobą życie jest jak z bajki. Szkoda ze nasze urzędy skarbowe nie są jak z bajki. I pewnie, co druga Pni w nich nie wie gdzie leży Islandia. No, ale w sumie skoro wszystkiego można się dowiedzieć samemu, zamiast korzystać z doświadczeń innych ….. Czekaj, … to w takim razie poco to forum????  |
Forum jest po to, żebyś sobie poczytał jak inni robią... A nie jak Ty masz robić...
Dla Ciebie to jest Urząd Skarbowy przydzielony Ci zgodnie z zameldowaniem.
Forum nie będzie Twoim Urzędem Skarbowym i nie będzie Cie rozliczać...
Poczytałeś sobie posty i sam zdecyduj co robić
Witamy w dorosłym życiu
Old Star |
Old Star, ale ja nie napisałem ze chce, aby forum mnie rozliczało, czy ktokolwiek. Zadałem trzy pytania, na które jeżeli to możliwe prosiłem o odpowiedz. Co więcej prosiłem o odpowiedz na priva żeby nie zaśmiecać forum. Nie szukam schematów rozliczenia, czy nawet osoby, która by to zrobiła. A dyskusji z cyklu rozliczać czy nie.
Ale w każdym razie dziękuje ci za powitanie w dorosłym życiu!
P.s. Nie wiem jak na Islandii? Ale w Polsce rozliczamy się zgodnie z miejscem naszego zamieszkania a nie zameldowania. Chociaż ta druga opcja też jest możliwa, pod warunkiem ze nie powiesz w US, że mieszkasz gdzieś indziej niż jesteś zameldowany _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skórze  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | Doczy: 16 Kwi 2006 | Posty: 46 | |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| kasijaa
| Doczy: 21 Lip 2007 | Posty: 8 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 7 Sie 2007, 19:42 Temat postu: podatki |
|
|
mam pytanie ma ktos jakiegos znajomego co mogłby mnie rozliczyc z podatku ? przyszło mi4 dni temu z RSKo z ze mam do zapłaty 65tys koron i ja to zaniosłam do mojego pracodawcy i okazało sie ze moj pracodawca nie rozliczył mnie (a powinnien bo jestem na kontrakcie z POlski i tak mnie poinformowano) ale mniejsze z tym . po prostu musze sie teraz rozliczyc bo mi kazał kogos sobie znalesc i mam to zrobic nawet teraz a pozniej gdzies jechac z tym rozliczeniem na 101 .
mam prosbe jak ktos kogos zna co rozlicza dajcie mi znac
z Góry dzieki |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Giery
| Doczy: 04 Wrz 2007 | Posty: 1 | Skd: Radom |
|
Wysany: 4 Wrz 2007, 14:04 Temat postu: ulga podatkowa |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie pod koniec września wybieram się do pracy do Islandii i w związku z tym mam pytanie dotyczące ulgi podatkowej na stronie Islandzkiej Izby Skarbowej dowiedziałem się, że osoby, które przyjeżdżają na Islandię do pracy, na czas określony, powinny zarejestrować się w Urzędzie Statystycznym w celu otrzymania islandzkiego numeru identyfikującego. Powinny one także ubiegać się o kartę podatkową w biurze Naczelnika Krajowej Izby Skarbowej. Pracodawca jest zobowiązany do odprowadzenia podatku pracownika, a do tego, aby mógł on wziąść pod uwagę ulgę podatkową, musi mieć w swoim posiadaniu kartę podatkową każdego pracownika.
Kartę podatkową powinniśmy natychmiast przedłożyć naszemu pracodawcy, zaraz w pierwszych dniach pracy, aby mógł on wykorzystać ją do naliczenia podatku przy pierwszej wypłacie. W przypadku, kiedy pracodawca nie posiada naszej karty podatkowej, przy naliczaniu podatku nie może brać pod uwagę ulgi podatkowej, która się nam należy.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś otrzymał taką kartę, czy może pracodawcy z reguły sami o to dbają? A jeżeli trzeba to załatwić samemu to czy bez znajomości języka islandzkiego i ze słabym angielskim jet sens tam się wybierać? I co się dzieje w przypadku gdy takiej karty nie będę miał czy wtedy przy rozliczeniu rocznym urząd automatycznie sam zastosuję taką ulgę i zwróci część podatku?? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 4 Wrz 2007, 14:11 Temat postu: |
|
|
karte otrzymujesz automatycznie. wystarczy wybrac sie do urzedu & podac swoje dane. wtedy przekazujesz ja pracodawcy & on w odpowiedni sposob redukuje wysokosc podatku naleznego. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| malwina86
| Doczy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Skd: Poznań-Keflavik |
|
Wysany: 2 Lis 2007, 23:55 Temat postu: |
|
|
witam wszystkich! chcialabym sie dowiedziec czy pobierajac zasilek macierzynski musze rozliczyc sie z podatku?jest jeszcze sprawa poniewaz nie pracowalam wogole w islandi i nawet niemam sztotkortu i nie za bardzo wiem jak to teraz bedzie.prosze powiedzcie jesli cos wiecie poozdrawiam  _________________
 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marta Luiza
| Doczy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 3 Lis 2007, 12:11 Temat postu: |
|
|
Tak, od macierzynskiego odprowadza sie podatek i ubezpieczenie. Ubezpieczenie odprowadza za Ciebie twoj zwiazek zawodowy , ale jezeli nie nalezysz do zadnego to powinnas robic to sama. Najlepiej zadzwonic do biura podatkowego i oni ci odpowiedza , bo skoro nie pracowalas, to twoj macierzynski nie jest za wysoki. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| milek
| Doczy: 23 Pa 2007 | Posty: 61 | Skd: Selfoss |
|
Wysany: 1 Gru 2007, 0:27 Temat postu: skattkort zwrot z zeszłego miesiąca |
|
|
Witam,mam pytanko, jestem własnie po pierwszej wypłacie, składałem wniosek o karte podatkowa w Selfoss, urząd miał przesłac mi jąpocztą, czekam a nia i jak na razie sie niedoczekałem wiec nie zwrócono mi podatku i na pytanie skierowane do szefa czy jak dostane te karte to otrzymam zwrot z poprzedniego miesiąca otrzymałem odpowiedz iz on nie wie.
Więc moze wy mi pomożecie, czy dostane zwrot z poprzedniegomiesiąca jesli karte otrzymam dopiero w tym?
Czy jesli data wystawienia karty bedzie z datą z poprzedniego miesiąca otrzymam zwrot?
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje że ktos mnie uswiadomi... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| dorcia_4
| Doczy: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skd: ... |
|
Wysany: 1 Gru 2007, 13:45 Temat postu: |
|
|
Tak otrzymasz zwrot. Jeśli karty nie wyrobią Ci teraz w grudniu to zwrot podatku otrzymasz dopiero w sierpniu dokładnie 1. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| esmerka31
| Doczy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysany: 2 Gru 2007, 0:01 Temat postu: hej |
|
|
albo ostatniego dnia lipca... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| dorcia_4
| Doczy: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skd: ... |
|
Wysany: 2 Gru 2007, 1:54 Temat postu: |
|
|
Możliwe... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Islandor
| Doczy: 27 Lis 2007 | Posty: 3 | |
|
Wysany: 4 Gru 2007, 20:59 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy po 6miesięcznej pracy na kontrakcie w Islandii moge liczyć na jakikolwiek zwrot podatku??  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 14 Gru 2007, 22:47 Temat postu: przepisy dotyczace porozumienia z Islandia w sprawie podatku |
|
|
1999 - Nr 79, poz. 890 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| krystian_k
| Doczy: 03 Sty 2008 | Posty: 3 | Skd: szczecin |
|
Wysany: 4 Sty 2008, 13:44 Temat postu: |
|
|
Czytając co nieco o centrum interesów życiowych dochodzę do wniosku, iż . Ustawa jest nie precyzyjna, zawsze można, ją tak zinterpretować iż podatnik będzie musiał płacić. Jeżeli ktoś ma obowiązek zapłacenia podatku w Polsce, niech zapłaci, gdyż pewnego razu może znaleźć się, osobnik podpisujący się , Życzliwie Informuje |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|