Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| marcinmj
| Dołączył: 19 Sie 2006 | Posty: 28 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 27 Maj 2007, 14:01 Temat postu: |
|
|
Ja po prostu ide do banku i mowie ze maja przeslac np rownowartosc 30 tysiecy koron na moje konto w euro w polsce i nie ma zadnego problemu, a pieniadze nie ida nigdy dluzej niz 3 dni robocze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monmila
| Dołączył: 25 Cze 2007 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 25 Cze 2007, 22:17 Temat postu: |
|
|
MĂłj mÄ
Ĺź jest od miesiaca w Islandii i takĹźe chce przewieĹÄ pieniadze z 3 mc przy sobie poniewaĹź w poprzedniej pracy ma 1 mc urlopu,1 mc zwolnienia i 1 mc opieki wiec jakieĹ grosze dostane wiec nie potrzebne jest przesyĹanie pieniedzy.
A ktoĹ prĂłbowaĹ przesĹaÄ pieniÄ
dze przelewem na adres domowy Ale pewnie tym sÄ
zwiazane wieksze koszty |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 26 Cze 2007, 21:28 Temat postu: |
|
|
Najlepiej przesylac pieniadze za pomoca przelewu przez heimabanki (internet) Kosztuje to 500kr -kaupthing bank,( jednorazowa oplata ,bez znaczenia jaka kwota jest przelewana) i nie trzeba latac po bankach. Dobrym tez rozwiazaniem jest western union ale koszta sa wysokie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KrzynioPL
| Dołączył: 14 Kwi 2007 | Posty: 104 | |
|
Wysłany: 27 Cze 2007, 19:31 Temat postu: |
|
|
ja korzystam z landsbanki i place 800 ISK niezaleznie od sumy - przelew idzie 2 dni i poki co jestem zadowolony, kazdy robi jak woli  _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 16:42 Temat postu: |
|
|
KrzynioPL napisał: | ja korzystam z landsbanki i place 800 ISK niezaleznie od sumy - |
Nieprawda, jesli przelewasz mala kwote - nie wiem jaka jest granica chyba rownowartosc 10000 koron musisz zaplacic wiecej ( jesli dobrze pamietam 2400 koron) takze gdy przelewasz wieksza kwote ( chyba ponad 200.000 koron) zaplacisz wiecej za przelew. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 22:03 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisał: | KrzynioPL napisał: | ja korzystam z landsbanki i place 800 ISK niezaleznie od sumy - |
Nieprawda, jesli przelewasz mala kwote - nie wiem jaka jest granica chyba rownowartosc 10000 koron musisz zaplacic wiecej ( jesli dobrze pamietam 2400 koron) takze gdy przelewasz wieksza kwote ( chyba ponad 200.000 koron) zaplacisz wiecej za przelew. |
Natomiast w banku z koniczynkÄ
w tamtym roku przy przelewie 300.000 z IS do PL zaplacilem 800kr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Cze 2007, 13:26 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | Natomiast w banku z koniczynkÄ
Ja w tym roku przelewalem 4000 euro i musialem wybrac kto poniesie dodatkowe koszty - bank zleceniodawcy czy bank do ktorego idzie przelew wiec podejrzewam ze w Twoim wypadku bylo tak samo. Nie bede sie na ten temat rozpisywal bo OE w jednym z tematow wyjasnial to. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KrzynioPL
|
Wysłany: 29 Cze 2007, 20:21 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | FilipR79 napisał: | KrzynioPL napisał: | ja korzystam z landsbanki i place 800 ISK niezaleznie od sumy - |
Natomiast w banku z koniczynkÄ
przelewalem ponad 100 000 isk do polski i zaplacilem tylko 800 isk _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Cze 2007, 10:50 Temat postu: |
|
|
KrzynioPL napisał: | przelewalem ponad 100 000 isk do polski i zaplacilem tylko 800 isk |
Pisalem o ponad 200 000 a nie o 100 0000. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KrzynioPL
|
Wysłany: 1 Lip 2007, 19:01 Temat postu: |
|
|
 _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 15:44 Temat postu: |
|
|
Witam!
Mam konto na Islandii w Kaupthingu.
ChciaĹbym zrobiÄ przelew do Inteligo w Polsce.
JakÄ
walutÄ najlepiej wybraÄ dla przelewu miÄdzynarodowego.
USD, EUR czy ISK?
Chodzi mi o to, czy mĂłj polski bank poradzi sobie z odbiorem przelewu w ISK? (nie wiem jak dokĹadnie dziaĹajÄ
systemy bankowe)
Z gĂłry dziÄki za wszelkie informacje:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:20 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisał: | Witam!
Mam konto na Islandii w Kaupthingu.
ChciaĹbym zrobiÄ przelew do Inteligo w Polsce.
JakÄ
walutÄ najlepiej wybraÄ dla przelewu miÄdzynarodowego.
USD, EUR czy ISK?
Chodzi mi o to, czy mĂłj polski bank poradzi sobie z odbiorem przelewu w ISK? (nie wiem jak dokĹadnie dziaĹajÄ
systemy bankowe)
Z gĂłry dziÄki za wszelkie informacje:) |
Zdecydowanie euro. _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:50 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisał: | Zdecydowanie euro. |
dlaczego?
czy wystÄpujÄ
problemy z przelewami w ISK?
z gĂłry dziÄki za odp:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:00 Temat postu: |
|
|
kriz_dux napisał: | FilipR79 napisał: | Zdecydowanie euro. |
dlaczego?
czy wystÄpujÄ
problemy z przelewami w ISK?
z gĂłry dziÄki za odp:) |
Tutaj mam konto w Sparisjodurinnie a w Polsce tez mam inteligo.
Wiec tak:
- dolar odpada - bo sa jakies dodatkowe koszty - przez Stany przelew "idzie" czy cos
- korony mozesz na sile wyslac ale kazdy Ci to odradzi bo przelicznik bedzie gorszy jakbys w euro wysylal
Oczywiscie wszystko ma swoje znaki zapytanie. Przelew idzie 2-3 dni robocze wiec np. jak wyslesz w euro i euro przed dwa dni sporo straci, zawsze istnieje ryzyko. Ale moim zdaniem EURO. _________________ Filip broni
Filip radzi
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:09 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisał: | - dolar odpada - bo sa jakies dodatkowe koszty - przez Stany przelew "idzie" czy cos |
rozumiem;
dolarem i tak chyba nie zamierzaĹem przelewaÄ, gdyĹź sÄ
doĹÄ zauwaĹźalne róşnicy miÄdzy wartoĹciÄ
USD w stosunku do PLN i do ISK
quote="FilipR79"]- korony mozesz na sile wyslac ale kazdy Ci to odradzi bo przelicznik bedzie gorszy jakbys w euro wysylal[/quote]
a wiesz jaki jest przelicznik ISK/PLN w przelewach miÄdzynarodowych do Polski? czy brany jest z tabeli kursĂłw NBP?
quote="FilipR79"]Oczywiscie wszystko ma swoje znaki zapytanie. Przelew idzie 2-3 dni robocze wiec np. jak wyslesz w euro i euro przed dwa dni sporo straci, zawsze istnieje ryzyko. Ale moim zdaniem EURO.[/quote]
ok.
dziÄki za info:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:10 Temat postu: |
|
|
poprawka postu:
FilipR79 napisał: | - dolar odpada - bo sa jakies dodatkowe koszty - przez Stany przelew "idzie" czy cos |
rozumiem;
dolarem i tak chyba nie zamierzaĹem przelewaÄ, gdyĹź sÄ
doĹÄ zauwaĹźalne róşnicy miÄdzy wartoĹciÄ
USD w stosunku do PLN i do ISK
FilipR79 napisał: | - korony mozesz na sile wyslac ale kazdy Ci to odradzi bo przelicznik bedzie gorszy jakbys w euro wysylal |
a wiesz jaki jest przelicznik ISK/PLN w przelewach miÄdzynarodowych do Polski? czy brany jest z tabeli kursĂłw NBP?
FilipR79 napisał: | Oczywiscie wszystko ma swoje znaki zapytanie. Przelew idzie 2-3 dni robocze wiec np. jak wyslesz w euro i euro przed dwa dni sporo straci, zawsze istnieje ryzyko. Ale moim zdaniem EURO. |
ok.
dziÄki za info:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:22 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jaki. Ale zaloguj sie na www.inteligo.pl i tam masz na gorze opcje "pomoc", wyslij do nich zapytanie tak bedzie najpewniej. _________________ Filip broni
Filip radzi
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 8 Sty 2008, 0:30 Temat postu: . |
|
|
Najlepiej jest zalozyc sobie dodatkowe konto w EUR w Polsce i wysylac bezposrednio w EUR. Pozniej przewalutowujesz sobie kiedy jest korzystny kurs. Wysylajac w koronach na konto zlotowkowe stracisz na przeliczniku napewno - bo bank ksieguje takie przelewy po nizszm kursie - przy malych przelewach nie ma znaczenia. Oplaty zaleza od banku w ktorym posiadasz konto. Warto dowiedziec sie o oplaty takze w Polsce. Np w BZWBK nie jest pobierana oplata od przychodzacych przelewow zagranicznych - ale jeszcze jakis czas temu byla oplata procentowa od kwoty ale nie wiecej niz 150 zl.
jesli jest oplata od przelweu odbieranego to robiac tutaj przelew powinno sie zaznaczyc, ze koszty bankow zagranicznych pokrywa zleceniodawca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2008, 0:22 Temat postu: |
|
|
MoĹźna teĹź kasiorÄ kisiÄ w skarpecie, najlepiej rok. Potem skarpetÄ z zawartoĹciÄ
wkĹada siÄ w kopertÄ i wysyĹa do Polski.
Zapach jest tak wĹciekĹy, Ĺźe gwarancja, Ĺźe nikt nie ruszy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 11 Mar 2008, 14:26 Temat postu: |
|
|
Ktory Islandzki bank oferuje mozliwosc zrobienia przelewu internetwoego do Polski? Znalazlam, ze Kauþting czy jakos sie to pisze oferuje taka usluge, ktorys jeszcze? Z gory dziekuje za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|