Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 11 Sty 2008, 22:44 Temat postu: |
|
|
Nie rozumie jednego ktos napisal informacje ze w banku bedzie pracowac osoba co zna polski i tyle.
Czemu jak ktos cos napisze to jestescie zobligowani mu dolozyc, przeczytales nie dla ciebie odpusc. Moze komus sie ta informacja przyda, moze bedzie chcial zalatwic cos wiecej niz tylko wplacic/wyplacic pieniadze.
Swoja droga ciekaw jestem Filip czy wiesz w 100% co w banku podpisales, bo szczerze watpie, chyba ze ci pani wszystko na angielski przetlumaczyla.
Nie moglem sobie odpuscic choc czuje ze powinienem, bo raczej waszego rozumowania nic nie zmieni. Bez urazy
Pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Verde
| Dołączył: 09 Sty 2008 | Posty: 8 | Skąd: Lublin |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 10:03 Temat postu: |
|
|
Witajcie
ansswis napisał: | Czemu jak ktos cos napisze to jestescie zobligowani mu dolozyc, przeczytales nie dla ciebie odpusc [...] Bez urazy
Pzdr |
Zgadzam siÄ z tobÄ
ansswis jak najbardziej. Siedzi sobie tutaj taka grupa juĹź "tubylcĂłw" i wziÄĹa sobie widaÄ za honor pisaÄ posty w sposĂłb taki, jakby oni tutaj, ola Boga, juĹź wszystko wiedzieli, bo juĹź kilka lat na Islandii siedzÄ
. OdpuĹÄcie sobie panowie i zauwaĹźcie, Ĺźe sÄ
jeszcze inni ludzie, ktĂłrzy chociaĹźby tak jak ja tu przyjadÄ
nowi i bÄdÄ
przyjeĹźdĹźaÄ. A pomocy bÄdÄ
potrzebowaÄ.
To taka moja refleksja, bo przeczytaĹem caĹe to forum i rzuca siÄ w oczy grupa wszystkowiedzÄ
cych, ktĂłrzy nigdy (no, moĹźe z wielkim wyjÄ
tkiem) nie napiszÄ
niczego pomocnego, a wydaje im siÄ, Ĺźe sÄ
jakoĹ wyjÄ
tkowo Ĺmieszni.
Jestem tu nowy, za granicÄ
teĹź siedziaĹem sporo czasu, doĹwiadczenie mam. Ale nie przyszĹo mi nigdy do gĹowy, Ĺźeby dogryzaÄ komuĹ z powodu tego, Ĺźe jeĹli ktoĹ niedawno przyjechaĹ do innego kraju pĂłjdzie wĹaĹnie do polskiego pracownika, ktĂłry moĹźe mu sporo rzeczy podpowiedzieÄ, skoro na forum zostanie na przykĹad wyĹmiany i usĹyszy, Ĺźe sobie na Islandii nie poradzi? Bo z takimi odpowiedziami teĹź siÄ spotkaĹem.
A poza tym nie zapominajmy, Ĺźe jesteĹmy tutaj najwiÄkszÄ
mniejszoĹciÄ
narodowÄ
i wrÄcz dziwne byĹoby, Ĺźeby nie byĹo pracownikĂłw, ktĂłrzy mĂłwiÄ
po polsku wĹaĹnie w placĂłwkach takich jak banki, czy róşne urzÄdy. W GB moĹźna juĹź coraz czÄĹciej takich ludzi spotkaÄ.
ZastanĂłwcie siÄ panowie, bo takie jest moje wraĹźenie po przeczytaniu postĂłw z forum.
A forum zakĹada sie po to, Ĺźeby pomagaÄ i dzieliÄ siÄ, a nie krytykowaÄ w czambuĹ.
Pozdrawiam
P.S. JeĹli ktoĹ siÄ poczuĹ uraĹźony przepraszam, bo jest tutaj naprawdÄ duĹźo pomocnych ludzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 11:16 Temat postu: |
|
|
Temat jest dobry. Sama wielokrotnie pomagalam znajomym w zalatwianiu spraw bankowych i urzedowych.
Przeciez wielu ludzi niestety nawet w Polsce nie korzysta z wielu mozliwosci pomnazania swoich pieniedzy itd. Czesto Polacy bedacy tutaj korzystaja tylko z rachunku bankowego - wplata, wyplata, przelew i Western Union. Wiedza, ze mogliby zalozyc lokate ale nie chca z nikim sie dzielic informacja ile maja na koncie i kolo sie zamyka, bo przeciez nie pojda do banku bo boja sie ze sie nie dogadaja. Nie mowie tu juz o funduszach inwestycyjnych, ktore sa duzo lepsza forma oszczedzania i innych produktach bankowych.
Nawet zalozenie uslug elektronicznych (dostepu do konta przez internet) i pozniej korzystanie z tego dla niektorych osob stanowi problem.
Dlaczego nie potrafimy byc wyrozumiali wobec osob nie znajacych jezyka islandzkiego czy angielskiego? Przeciez czesto osoby przyjezdzaja tu naprawde na jakis czas i w dodatku nie maja ani czasu, ani glowy do nauki jezykow obcych.
Viking - inne narodowosci tak sobie radza, ze trzymaja kase co najwyzej na lokacie i wysylaja do swoich najdrozsza z mozliwych drog czyli poprzez Western Union bo nie potrafia wypelnic druku przelewu. Swift czy BIC, IBAN, beneficjent itd to pojecia zupelnie niezrozumiale. Mam nadzieje, ze dla ciebie to zaden problem bo to jest zupelnie podstawowe slownictwo bankowe. Druga sprawa - bardzo wielu Tajlandczykow, Filipinczykow, Kenijczykow i innych ma tylko wyksztalcenie podstawowe wiec jak ty sobie wyobrazasz zeby taka osoba zostala pracownikiem banku??? Nie ma szans i tyle. Zreszta wielu z nich posluguje sie islandzkim w mowie i to z wieloma bledami bez stosowania konigacji i deklinacji a angielski to tez poziom co najwyzej podstawowy tez niekoniecznie w pismie. Oczywiscie sa wyjatki, ktore mowia i pisza dobrze nie tylko w jezyku islandzkim ale to tylko wyjatki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
agatka napisał: | o funduszach inwestycyjnych, ktore sa duzo lepsza forma oszczedzania |
Skarbie o czym ty mowisz? Bessa w najlepsze. Niedzwiedz ryczy glosno.
Zeby zamrazac pieniadze w fi trzeba sie liczyc z inwestycja dlugofalowa a i tak bardzo ryzykowna. _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 12:58 Temat postu: |
|
|
Ja dolaczam sie do glosow krytycznych. I nie rozumiem panstwa, ktorzy polemizuja z, wydawaloby sie, oczywista oczywistoscia, ze jak ktos nie zna przynajmniej jezyka angielskiego, nie powinien sie wybierac za granice do pracy. Im wiecej instytucji, w ktorych siedza Polacy pomagajacy i prowadzacy za raczke, tym wiecej osob, ktore przyjezdzac beda kompletnie do tego nieprzygotowane. A najazd taniej i niekomunikatywnej sily roboczej to chyba nie to, o co Islandii (i innym krajom) chodzi. Uwaga Unregistered o wedce i rybie jest bardzo trafna. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 13:25 Temat postu: |
|
|
Mam propozycje.
Z racji tego Ĺźe jesteĹmy najliczniejszÄ
grupÄ
wystosujmy list do tutejszego rzÄ
du z ĹźÄ
daniem aby po przylocie na IslandiÄ dla kaĹźdego ktĂłry nie zna Ĺźadnego jÄzyka i nie potrafi korzystaÄ z internetu byĹ przydzielany na staĹe tĹumacz. BÄdzie spÄdzaÄ z takÄ
osobÄ
24h na wypadek jak by siÄ zakochaĹ w osobie o innym jÄzyku jak Polski. W ten sposĂłb rozwiÄ
Ĺźemy wszystkie problemy.
A tak na serio.........
Cytat: | ... korzystanie z tego dla niektorych osob stanowi problem.
Dlaczego nie potrafimy byc wyrozumiali wobec osob nie znajacych jezyka islandzkiego czy angielskiego? ... |
Powtarzam to problem tych ludzi. A ja mam doĹÄ postrzegania PolakĂłw jako nieudacznikĂłw ktĂłrych trzeba prowadziÄ za rÄ
czkÄ. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 14:30 Temat postu: |
|
|
Filip - co do funduszy inwestycyjnych - jest ich kilka rodzai i inwestycja dlugoterminowa tyczy sie najbardziej funduszy z wiekszoscowym udzialem akcji. Fundusze oparte o bezpieczne papiery sa mniej zyskowne (ale bardziej zyskowne niz standardowa lokata) ale nie ma w nich elementu ryzyka i mozna w nie inwestowac krotkoterminowo. Fundusze sie nie wiaza z zamrazaniem pieniedzy. Mozesz kupowac i sprzedawac jednostki kiedy ci to pasuje.
Popatrzcie z drugiej strony - dla banku, ktory ma tylu polskich klientow posiadajacych nieulokowane i niezagospodarowane srodki to zrodlo duzego zysku jesli pomoze te srodki odpowiednio ulokowac... Niewykorzystane ogromne mozliwosci sprzedazy produktow bankowych.
I co powiesz na to Viking??? Czy od tej strony tez myslales? Duzy kawalek cista do skonsumowania... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Sty 2008, 14:38 Temat postu: |
|
|
agatka napisał: | Fundusze oparte o bezpieczne papiery sa mniej zyskowne (ale bardziej zyskowne niz standardowa lokata) |
Nie ma czegos takiego jak bezpieczne papiery. Masz zapewne na mysli fundusz oparty na obligacjach emitowanych przez Skarb Panstwa. Tutaj tez bym polemizowal. Pieniadze trzeba zamrozic na minimum rok zeby to mialo sens. Bank zarowno za nabycie jak i odkupienie zasobow takiegoo funduszu pobierze prowizje. A konia z rzedem temu co okresli kurs islandzkiej korony w stosunku do dolara, euro za rok czasu. _________________ Filip broni
Filip radzi
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 10:34 Temat postu: |
|
|
Przy funduszach generalnie trzeba miec reke na pulsie i mniej wiecej orientacje. Jezeli wybiera sie np fundusze oparte na akcjach to przy tych najbardziej agresywnych optymalnym okresem jest 5 lat bo wtedy zadne wahania na gieldzie nie maja na nasza kase zgromadzona w funduszu wplywu. Co do funduszy "bezpieczmych" (to akurat ten oparty tylko na obligacjach byl gorszy niz lokata) to tutaj niestety jeszcze nie interesowalam sie nimi wiem ze w Polsce nawet zakup jednostek np funduszu chroniacego kapital (oparty na obligacjach, bonach skarbowych i innych papierach gwaratowanych czy poreczanych przez panstwo - one sa bezpieczne pod warunkiem, ze Panstwo nie zbankrutuje)) na okres 3-6 misiecy byl bardziej oplacalny niz lokata nawet po odjeciu prowizji. Zreszta jesli trzymalo sie przez 6 miesiecy kase na tym funduszu to pozniej nie bylo prowizji za sprzedaz jednostek.
Pisales o bessie i myslac dlugoterminowo to jest lepiej kupowac fundusze oparte o akcje wasnie w czasie trwania bessy bo jednostka jest tansza a pozniej trzeba na 5 lat zapomniec o tej kasie...
Co tam kazdy musi sam myslec i podejmowac decyzje odnosnie swojej wlasnej kasy...
Ja jeszcze niestety nie potrafie na tyle biegle czytac po islandzku, zebym mogla sobie sama poczytac i zrozumiec regulaminy roznych oferowanych tu w Islandii produktow bankowych ale przyjdzie ten czas - kiedys - mam nadzieje... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 10:46 Temat postu: |
|
|
Wiesz FilipR79 milo wiedziec, ze jest ktos to sie dobrze orientuje w rynku finansowym Islandii i jest wstanie wyjasnic niuanse a takze zapisy regulaminowe. Moze kiedys sie do Ciebie usmiechne i zgodnie z tym co masz w podpisie - Filip broni, Filip radzi, Filip nigdy Cie ne zdradzi - bede mogla zwrocic sie do Ciebie o stosowna porade i liczyc na to, ze bedzie to uczciwa pomoc.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 13:14 Temat postu: |
|
|
No to ja mam pytanie do Filipa. Czy moĹźesz doradziÄ mi jakÄ
Ĺ lokate 3- miesiÄcznÄ
?? Jesli masz w tym rozeznanie tutaj. Wiem, Ĺźe to moĹźe za krĂłtki czas ale myĹle, Ĺźe warto ulokowaÄ gdzieĹ pieniÄ
Ĺźki i mieÄ z tego maĹy procent. Szkoda, Ĺźe nie pomyĹlaĹam o tym wczesniej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 13:45 Temat postu: |
|
|
dorcia_4 napisał: | No to ja mam pytanie do Filipa. Czy moĹźesz doradziÄ mi jakÄ
Ĺ lokate 3- miesiÄcznÄ
?? Jesli masz w tym rozeznanie tutaj. Wiem, Ĺźe to moĹźe za krĂłtki czas ale myĹle, Ĺźe warto ulokowaÄ gdzieĹ pieniÄ
Ĺźki i mieÄ z tego maĹy procent. Szkoda, Ĺźe nie pomyĹlaĹam o tym wczesniej. |
zainwestyj w kontrabande |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 13:51 Temat postu: |
|
|
Wiesz na 3 miesiace to specjalnej roznicy nie bedzie w jakim banku ulokujesz, no chyba ze grube miliony chcesz ulokowac. Niektorzy lokuja w lokaty euro lub tez dolarowe. Wtedy mozesz zyskac takze na wzroscie danej waluty jaki nastapi w ciagu tych 3 miesiecy. Oczywiscie jest ryzyko ze dana waluta stanieje wtedy odsetki ktore zyskalas moga nawet nie pokryc straty wyniklej z tego spadku. _________________ Filip broni
Filip radzi
|
Powrót do góry |
|
 |
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 13:57 Temat postu: |
|
|
Ok dziÄki Filip. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 18:28 Temat postu: |
|
|
A ja proponuje fundusze oszczednosciowe w Euro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 18:34 Temat postu: |
|
|
Zawsze jak nie wiecie co zrobiÄ z pieniÄdzmi to moĹźecie je wpĹaciÄ na konto Radio Maryja.
Ojcu Dyrektorowi sÄ
potrzebne te pieniÄ
dze, odebrali mu dotacje 15 mln euro na jego szkoĹÄ.
Biedaczek.  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mariuszfly@o2.pl
| Dołączył: 14 Sty 2008 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 15 Sty 2008, 0:23 Temat postu: To nie ich wina tak jak i TwojÄ
winÄ
nie jest to ze jesteĹ |
|
|
:oops poziom niektĂłrych zawsze bedzie mnie zadziwiaĹ a zawsze siÄ obawiaĹem ze umrÄ ze zdziwienia poziomem niektĂłrych forumowiczĂłw dlatego na ogóŠnie zabieram nigdy (zazwyczaj )gĹosu chyba ze juĹź nie mogÄ .
Pozdrawiam Tych z ludzkÄ
twarzÄ
i sercem ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Sty 2008, 0:25 Temat postu: |
|
|
viking napisał: | Zawsze jak nie wiecie co zrobiÄ z pieniÄdzmi to moĹźecie je wpĹaciÄ na konto Radio Maryja.
Ojcu Dyrektorowi sÄ
potrzebne te pieniÄ
dze, odebrali mu dotacje 15 mln euro na jego szkoĹÄ.
Biedaczek.  |
podal bys przynajmniej numer konta do tego radia...a swoja droga...co on biedaczek teraz zrobi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|