Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2008, 11:27 Temat postu: |
|
|
dziewczyny,czy kt贸ra艣 bra艂a becikowe w Polsce??ja pzylecia艂am do Polski urodzic,poszlam po becikowe a oni mi powiedzieli ze nam sie nie nalezy bo maz pracuje za granica i on ma sie tam starac.jak bylo u was?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 15 Sty 2008, 18:53 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to jeden rodzic musi co najmniej rok przed urodzeniem dziecka mieszka膰 w Polsce. A to 偶e ojciec jest za granic膮 to nie ma tu nic do rzeczy. Tym bardziej 偶e tu becikowego brak. Mo偶esz powiedzie膰 偶e sama wychowujesz dziecko i musz膮 wyp艂aci膰. Ja si臋 nie stara艂am bo oboje mieszkamy za granic膮 wi臋c nam si臋 nie nale偶y. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 15 Sty 2008, 19:09 Temat postu: |
|
|
dzieki dziewczyny za odpowiedzi, pojde jeszcze raz.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 17 Sty 2008, 16:16 Temat postu: |
|
|
aniapl,mia艂a艣 racj臋.trzeba by膰 w Polsce rok przed urodzeniem dziecka zeby dosta膰 becikowe.nam si臋 nie nale偶y bo ja przylecia艂am 3 miesi膮ce przed rozwi膮zaniem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 19 Sty 2008, 17:46 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 !!dziewczyny szukam odpowiedzi mam zamiar latem do艂膮czy膰 do m臋偶膮 na Islandii z ma艂膮 c贸reczk膮 kt贸ra ma tera 4 miesi膮ce m膮偶 poma艂u za艂atwia mieszkanie i w og贸le obydwoje si臋 dowiadujemy r贸偶nych rzeczy! a ja mam pytanie co ze szczepionkami u dzieci moja nie wybierze 3wszystkich a czy na Islandii b臋dzie ich kontynuacja przecie偶 tam dzieci szczepi膮 na co innego acha i czy jak tu jestem na 3 letni wychowawczym to tam mog臋 podj膮膰 jak膮艣 prac臋 na p贸l etatu i czy gdybym tam nie pracowa艂a to dostan臋 socjala??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Sty 2008, 17:58 Temat postu: |
|
|
co do szczepionek beda dalej kontynuowac,tylko musisz wziazc ksiazeczke szczepien i zdrowia dziecka.a co do reszty to nie wiem, |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 19 Sty 2008, 19:56 Temat postu: |
|
|
oki dzi臋ki elza74 !!!to teraz mo偶e kt贸ra艣 z Was wie czy tam jak zajad臋 z dzieckiem i b臋d臋 bez pracy to dostan臋 jak膮艣 kas臋 czy co??? bo tu w Polsce w swojej pracy b臋d臋 na wychowawczym !!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2008, 16:38 Temat postu: |
|
|
Zdaje sie, ze dziecko musi byc 6 miesiecy na Islandii zanim dostaniesz na nie jakies pieniadze, reszte wyrownuja pozniej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 20 Sty 2008, 18:01 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki za odpowied藕 tak my艣la艂am!! acha a czy mo偶na wykonywa膰 jak膮艣 prac臋 cha艂upnicz膮 i czy m贸j m膮偶 otrzyma do pensji dodatki na dziecko kt贸re nie urodzi艂o si臋 na Islandii????pozdrawiam _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2008, 19:29 Temat postu: |
|
|
Prace bedziesz mogla zaczac, nie ma problemu :-) Poszukasz niani do dziecka, albo znajdziesz na wieczory, jak maz wroci z pracy. co do pieniedzy na dziecko..... nie ma tu zadnych dodatkow, oprocz tzw, rodzinnego wyplacanego co kwartal. Kwota zalezy od tego w jakiej jestescie sytuacji: czy malzenstwo, czy oboje pracujecie itp. Nie ma tego za wiele, a wyliczane jest na podstawie zeznania podatkowego. Jesli przyjedziesz z dzieckiem teraz, pierwsza wyplata tego swiadczenia bedzie w lutym 2009 roku. Trzeba sie przygotowac na to, ze dziecko na Islandii jak wszedzie "kosztuje", a na pieniadze na nie bedziesz miala tylko te, ktore.....sama zarobisz :-) Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 14:17 Temat postu: |
|
|
Hej mgj. Ja jestem na Islandii od czerwca 2006. Slyszalam ze zasilek na dzieci bedzie nam przyslugiwal po roku rozliczeniowym takze w lutym tego roku powinnismy dostac pieniadze, na dwojke dzieci. Sek w tym czy oni sami nam przysla kase czy musimy dodatkowo sie jeszcze a to upominac lub skladac jakis wniosek? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 14:34 Temat postu: |
|
|
hejka
ja slyszalam ze nic nie trzeba wypelniac,wysla czek do domu.tak slyszalam.zobaczymy jak bedzie naprawde. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 17:39 Temat postu: Hallo |
|
|
Nie trzeba skladac zadnego podania. 1 lutego wysylaja czek, mozna tylko zglosic, zeby wplacali na konto, podaje sie tylko wtedy nr konta itp. Ale tego nie robilam, wiec nie wiem, gdzie i co :-) Jaka kwote dostaniesz to zalezy od waszej sytuacji finansowej, ale nie sa to duze kwoty. Chyba, ze jestes tzw. samotna matka, wtedy jest cos ok. 70tys. ISK.
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 17:57 Temat postu: |
|
|
a jesli dziecko urodzilo sie w marcu tamtego roku tu w islandii to tez dostene w lutym?? czy w maju??
dziekuje za odpowiedz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 21:15 Temat postu: |
|
|
cze !!! mam zapytanie czy za 200.000 ty艣 koron 3 osoby utrzymaj膮 si臋 na Islandii w tym ma艂e dzieci膮tko??????????? _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 21:26 Temat postu: |
|
|
Lipaza666 napisa: | cze !!! mam zapytanie czy za 200.000 ty艣 koron 3 osoby utrzymaj膮 si臋 na Islandii w tym ma艂e dzieci膮tko??????????? |
Za 200 milionow koron sie da wyzyc!!! A pomijajac Twoj blad:
Jesli tyle malzonek dostaje na reke to sie utrzymacie ale juz bylo prawie identyczne pytanie poszukaj. W skrocie: bedzie Wam ciezko bo samo wynajecie mieszkania to juz 100.000 i zostaje 100.000 ale wyzyc sie da ale bez szalenstw _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KA呕DY KILOGRAM OBYWATELA Z WY呕SZYM WYKSZTA艁CENIEM SZCZEG脫LNYM DOBREM NARODU |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 22 Sty 2008, 21:34 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisa: | Lipaza666 napisa: | cze !!! mam zapytanie czy za 200.000 ty艣 koron 3 osoby utrzymaj膮 si臋 na Islandii w tym ma艂e dzieci膮tko??????????? |
Za 200 milionow koron sie da wyzyc!!! A pomijajac Twoj blad:
Jesli tyle malzonek dostaje na reke to sie utrzymacie ale juz bylo prawie identyczne pytanie poszukaj. W skrocie: bedzie Wam ciezko bo samo wynajecie mieszkania to juz 100.000 i zostaje 100.000 ale wyzyc sie da ale bez szalenstw |
zgadzam z FilipR79,chociaz raz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 25 Sty 2008, 18:53 Temat postu: |
|
|
No tak ale m贸j m膮偶 ma dosta膰 s艂u偶bowe mieszkanie rodzinne i mamy za nie mniej p艂aci膰???? _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|