Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 18:13 Temat postu: Pokazywac na codzien, ze jest sie Islandofilem ;-) |
|
|
 _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 18:16 Temat postu: |
|
|
I przy tej okazji mam pytanie odnosnie znaczka IS.
Czy ktos moglby mi podeslac link, gdzie dowiem sie jak dokladnie pprzepisy w naszym pieknym kraju definiuja jego wyglad?
Chcialbym miec twarde argumenty przy ewentualnej "dyskusji" ze strozami prawa.
Dziekuje proszac o pilna odpowiedz:) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 18:51 Temat postu: |
|
|
Znaczek jest prawidĹowy ale nie jestem pewien czy zgodnie z przepisami w Polsce wolno tobie umieszczaÄ identyfikator innego paĹstwa w tym miejscu. A jego wyglÄ
d i umieszczenie regulujÄ
miÄdzynarodowe przepisy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 22:08 Temat postu: Znaczek |
|
|
Jak juĹź mĂłwiĹem, przedstawiony wyĹźej znaczek nie jest prawidĹowy w rozumieniu przepisĂłw, gdyĹź symbolem Islandii (miÄdzynarodowym) jest IS. Natomiast na powyĹźszym znaczku nad I znajduje siÄ kreseczka, a to oznacza, Ĺźe przestaje to byÄ symbol Islandii.
Najprawdopodobniej przepisy nie dopuszczajÄ
rĂłwnieĹź, by w biaĹej elipsie w czarnej obwĂłdce znajdowaĹy siÄ jakiekolwiek kolorowe znaczki (flagi, godĹa itp.).
Poza tym Qortes widzÄ, Ĺźe masz peelkÄ, wiÄc niech stróşe prawa zajmÄ
siÄ powaĹźnymi problemami a nie takimi xxxx.
Zawsze moĹźesz powiedzieÄ, Ĺźe przez jakiĹ czas to byĹ samochĂłd islandzki
MĂłw, Ĺźe to reklama produktu:
IS - najlepszy na Ĺwiecie islandzki lĂłd! JuĹź do kupienia na portalu ICELAND.PL Teraz PROMOCJA! Do kaĹźdego kilograma lodu IS dodajemy drugi GRATIS!!
 _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 22:26 Temat postu: Re: Znaczek |
|
|
OdĹźajer napisał: | Jak juĹź mĂłwiĹem, przedstawiony wyĹźej znaczek nie jest prawidĹowy w rozumieniu przepisĂłw, gdyĹź symbolem Islandii (miÄdzynarodowym) jest IS. Natomiast na powyĹźszym znaczku nad I znajduje siÄ kreseczka, a to oznacza, Ĺźe przestaje to byÄ symbol Islandii.
|
Zgadza sie, sprawdzalem!
Cytat: |
Najprawdopodobniej przepisy nie dopuszczajÄ
rĂłwnieĹź, by w biaĹej elipsie w czarnej obwĂłdce znajdowaĹy siÄ jakiekolwiek kolorowe znaczki (flagi, godĹa itp.).
|
Tego niestety nie udalo mi sie ustalic. Od osoby orientujacej sie w tym temacie dowiedzialem sie, ze nie jest sprecyzowane w naszym prawie jak taki znaczek ma wygladac (stad do wielu podczepiane sa reklamy itd..). Jedyne obwarowanie jest takie, by bylo to jajo..
Cytat: |
Poza tym Qortes widzÄ, Ĺźe masz peelkÄ, wiÄc niech stróşe prawa zajmÄ
siÄ powaĹźnymi problemami a nie takimi xxxx.
|
Bo ja dumny Polak, wiec PL musi byc. A ze strozami prawa lubie sie droczyc;-)
Ogolnie rzecz biorac pelna prowokacja, ciekawe jak dlugo wytrzyma:) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 25 Lis 2004, 23:25 Temat postu: |
|
|
W razie kontroli moĹźesz powiedzieÄ ,Ĺźe nie wiesz jak to usunÄ
Ä bez uszkodzenia lakieru. I zapytaj czy oni chcÄ
to uczyniÄ a wrazie uszkodzenia lakieru poniosÄ
koszty. WyglÄ
dem nie musisz siÄ stresowaÄ bo uĹźywasz tego znaczka jako pamiÄ
tki z podróşy wiÄc nie obowiÄ
zujÄ
Ciebie przepisy o wyglÄ
dzie plakietki. A wyglÄ
da to rĂłwnie Ĺadnie jak znaczek PL na aucie na Wyspie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 26 Lis 2004, 17:48 Temat postu: Re: Znaczek |
|
|
Qortes napisał: | Ogolnie rzecz biorac pelna prowokacja, ciekawe jak dlugo wytrzyma:) |
No my jezdzimy juz z IS-kÄ
prawie pĂłĹtora roku i jest spokĂłj. Raz tylko z daleka krzykneli do nas, pytajÄ
c co to jest. Nie chcialo im sie chyba drÄ
ĹźyÄ tematu i wystarczyĹa im odpowiedĹş, Ĺźe to reklama naszego produktu:)
BÄ
dĹş dzielny i nie daj siÄ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 18 Gru 2004, 15:55 Temat postu: |
|
|
1. grudnia wszedl nowy taryfikator. Wybrane pozycje:
- przepuszczalnosc przedniej szyby .. min 75 %
- przepuszczalnosc pozostalych .. 70 %
- nie wolno zaslaniac tablic rejestracyjnych ( 100 zl )
- ozdabiac ich , czy umieszczac znaczkow i emblematow ( 50 zl )
- umieszczac na samochodzie znakow przynaleznosci panstwowej innego kraju ( 100 zl )
...
- za draznienie psa sasiadow w ciszy nocnej .. 250 zl
- za wyciecie na swojej posesji drzewka nieowocowego bez zgody ... 200 zl (mi sie wydawalo, ze wszystki drzewa musza owocowac, by zachowac ciaglosc gatunku)
- za butelke badz puszke walajaca sie po ziemi w samochodzie 50 zl (bo moze sie zaklinowac pod pedalem hamulca ..)
- za rzucenie niedopalka .. oproznanie popielniczki ... 50 zl
- straz miejska moze wypisac mandat dozorcy , lub wlascicielowi posesji , ktory nie zadbal o wystawienie pojemnika na smieci przed domem ( 100 zl )
- utrudnianie okresowych czyszczen komina - 150zl
"Mandaty sa nie po to, by gnebic obywateli, ale by byl porzadek i by bylo bezpiecznie" - P. Piwecki.
"Moze taryfikator jest obfity ale na pewno jest potrzebny"
 _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :.
Ostatnio zmieniony przez Qortes dnia 18 Gru 2004, 20:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Daniel
| Dołączył: 13 Kwi 2004 | Posty: 116 | Skąd: Katowice |
|
Wysłany: 18 Gru 2004, 19:25 Temat postu: |
|
|
eeee Qortes, nie Ĺźartujesz czasem
Druga czÄĹÄ cennika wyglÄ
da tak absurdalnie, Ĺźe aĹź nieprawdopodobnie :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 18 Gru 2004, 20:45 Temat postu: |
|
|
Qortes napisał: |
- - za butelke badz puszke walajaca sie po ziemi w samochodzie 50 zl (bo moze sie zaklinowac pod pedalem hamulca ..) |
A czy şóĹwia Ĺźywego tuptajÄ
cego po podĹodze auta teĹź przewidzieli? To nie mĂłj pomysĹ, przeczytaĹam w ksiÄ
Ĺźce... _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 18 Gru 2004, 23:05 Temat postu: |
|
|
Nul napisał: | Qortes napisał: |
- - za butelke badz puszke walajaca sie po ziemi w samochodzie 50 zl (bo moze sie zaklinowac pod pedalem hamulca ..) |
cego po podĹodze auta teĹź przewidzieli? To nie mĂłj pomysĹ, przeczytaĹam w ksiÄ
Ĺźce... |
Do tak blyskotliwych pomyslow zgraja bezuzytecznych, nudzacych sie urzedasow wciaz jest u nas zbyt mala. Ale spokojnie, jestesmu w Unii, nadrobimy  _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
| Daniel
|
Wysłany: 18 Gru 2004, 23:47 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie najbardziej rozbawiĹo mnie:
Cytat: | - za draznienie psa sasiadow w ciszy nocnej .. 250 zl |
To siÄ nazywa niczym nie skrÄpowana wyobraĹşnia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 4:25 Temat postu: |
|
|
quote]
Ĺźce...[/quote]
Jak dla mnie zolw to taka duza puszka piwa, co najmniej 75 zl;). ale moze to kwestia aktualnej godziny;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 13:43 Temat postu: |
|
|
Daniel napisał: | Zdecydowanie najbardziej rozbawiĹo mnie:
Cytat: | - za draznienie psa sasiadow w ciszy nocnej .. 250 zl |
To siÄ nazywa niczym nie skrÄpowana wyobraĹşnia  |
To sie nazywa kolejny martwy przepis nie do wyegzekwowania. Bo jak udowodnic, ze to akurat ja draznie psa sasiada?
Bo draznic mozna bardzo latwo. Poprzez samo przejscie chodnikiem wzdluz posesji, nielubiany kolor kurtki, czy rozmowe z przyjacielem. Gdzie wiec zaczyna sie draznienie, a gdzie konczy zwykla psia nadpobudliwosc? Kto odkryje ta granice? Moze spytajmy zwierzaka, co nim kierowalo?
Przepis absolutnie niezyciowy i niemozliwy do wprowadzenia. Wiec po co jest?
Zaraz przypomina mi sie szczyt absurdu z mojego "podworka". PZPN (PZ Pilki Noznej), na fali wstapienia do UE, wprowadzil system licencyjny dla klubow pilkarskich. O ile obwarowania dla klubow pierwszej i drugiej ligi maja jakis sens, to te dla klas nizszych, gdzie nie stac nas na profesjonalna pilke i cala zabawe w futbol traktuje sie jako hobby, zakrawaly na kpine.
Jednym z moich osobistych faworytow byl przepis, okreslajacy minimalna wysokosc plotka, odgradzajacego trybuny od murawy. Teraz dokladnie nie pamietam wartosci, ale niech to bedzie 75cm. Czyis kaprys doprowadzil niemal do bankructwa niektore kluby, ktorych plotki niefartem mialy przykladowo 72 cm. W kraju, gdzie gra sie na nieuzytkach, a pilkarze zamiast w szatniach przebieraja sie w krzakach, badz samochodach, priorytetem stala sie wymiana kilkuset metrow plotu.
Gdybym byl krolem, wystrzelalbym ich wszystkich. _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
| Daniel
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 14:32 Temat postu: |
|
|
WracajÄ
c do problemu draĹźnienia psa - samo sformuĹowanie "draznienie psa sasiadow w ciszy nocnej" juĹź zawiera pewnÄ
lukÄ, a mianowicie, kto jest moim sÄ
siadem a kto nie? Oznacza to zatem, Ĺźe mogÄ za darmo denerwowaÄ psa swoich nie-sÄ
siadĂłw
Ale Ĺźarty na bok. Kiedy czytam co napisaĹeĹ o pĹotkach na boiskach piĹkarskich, przypomina mi siÄ wymiana naszych zielonych strzaĹek na skrzyĹźowaniach na podĹwietlane zielone strzaĹki - to dopiero kosztowaĹo
Krew czĹowieka zalewa, kiedy widzi caĹy nasz baĹagan, marnotrawstwo, korupcjÄ i cwaniactwo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Gru 2004, 14:52 Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem, dlaczego nie wolno nakleiÄ sobie plakietki IS na samochodzie... przecieĹź nie obraĹźa to niczyich uczuÄ, prawda? A tablice rejestracyjne i tak sÄ
polskie wiÄc w razie czego samochĂłd moĹźna zidentyfikowaÄ... i Ĺźeby jeszcze karaÄ za to mandatem 100 zĹ? Absurd za absurdem w tym naszym prawie... jedna wielka groteska, Witkacy byĹby dumny... :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 15 Sty 2005, 11:11 Temat postu: |
|
|
Tak przy okazji.. Przez lata dlugie ;-) honoru WLKP bronil wraz ze mna jedynie kolega Grafitowy.. A tymczasem ostatnio.. Poznanski bastion rosnie w sile! Zauwazyliscie jak nam sie gromadka rozrosla? Cieszy mnie to niezmiernie, moze przy okazji nastepnego icelandowego spotkania nie bede musial juz sam wloczyc sie po Polsce. _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
 | Dołączył: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 15 Sty 2005, 12:14 Temat postu: |
|
|
Qortes napisał: | Tak przy okazji.. Przez lata dlugie ;-) honoru WLKP bronil wraz ze mna jedynie kolega Grafitowy.. A tymczasem ostatnio.. Poznanski bastion rosnie w sile! Zauwazyliscie jak nam sie gromadka rozrosla? Cieszy mnie to niezmiernie, moze przy okazji nastepnego icelandowego spotkania nie bede musial juz sam wloczyc sie po Polsce. |
toz ostatniÄ
razÄ
;> odwiozĹem cie do samego Poznania ;> _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 15 Sty 2005, 12:19 Temat postu: |
|
|
eh a ja samotnie reprezentujÄ mĂłj region  _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
|
Wysłany: 15 Sty 2005, 12:24 Temat postu: |
|
|
Jean Valjean napisał: |
toz ostatniÄ
razÄ
;> odwiozĹem cie do samego Poznania ;> |
Fakt, fakt. Tylko komu ta przyjemnosc bardziej zawdzieczac - Tobie, czy PKP? Hehe 8)
Jakby nie patrzec - oba dotychczasowe powroty mialem bardzo wesole Nie ma to jak dobra miejscowka. _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powrót do góry |
|
 |
|