Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2008, 19:02 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, czy wy tez mialyscie wrazenie "niedobadania" w ciazy?
Przyklad: w Polsce prywatnie przyjmujacy ginekolog przynajmniej raz w miesiacu robi ciezarnej USG, zaleca szczegolowe badania krwi, monitoruje zmiany hormonow tarczycy, bada czy nie ma jakis niekorzystnych zmian w ukladzie rodnym, itd. Na Islandii pani ginekolog w czasie spotkania podala mi reke i to byl caly jej kontakt z pacjentem - przez godzine opowiadala mi o urokach macierzynstwa. Jesli to mnie ma uspokoic - to to nie dziala!!! Jestem w 11 tygodniu i chce wiedziec czy w ogole jestem jeszcze w ciazy, czy tez moze to tylko fatamorgana, czy moje hormony tarczycy, ktore nie byly w porzadku, nie zwariowaly jeszcze bardziej. Pani ginekolog mi wyjasnila, ze nieee, na Islandii nie bada sie w ciazy tarczycy, nie ma potrzeby, a krew to tylko na grupe krwi, syfilis, HIV i cos tam jeszcze, chyba rozyczke. A cytomegalia? Toksoplazmoza? Zoltaczka? Hmmm. Zapisano mnie na sonar gdzies za 3 tyg, ale jesli to tez bedzie zrobione tak po lebkach no to juz nie wiem... Powaznie rozwazam wyjazd do Polski na jakis weekend - najwyzej zrobie gruntowne badania tam. Jasne, ze moge odpuscic i take it easy i jesli wszystko bedzie dobrze to bede mowic, ze bylo swietnie. Ale jesli na przyklad dziecko urodzi sie chore z powodu jakiegos niedopatrzenia to sie chyba ZAGRYZE.
I jeszcze pytanie - czy lekarze przyjmujacy prywatnie, np. w Domus Medica, maja troche inne podejscie? Ktoras z was chodzi? Czekam na rady, bo, nie ukrywam, temat troche mnie przerosl... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| owieczkowo
| Do潮czy: 17 Pa 2007 | Posty: 76 | |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2008, 20:53 Temat postu: |
|
|
ja tak moze troche nie dokonca na temat..ale w Domus Medica - 2,5 miesiaca temu nie chcieli mnie przyjac do lekarza bo powiedzili ze maja juz komplet pacjentow i nie przyjmuja nowych..wogole..( nie chodzilo mi o ginekologa). Bylam w sumie u 4 lekarzy tutaj - i tez oprucz uscicku reki i pokazania stopy (mam spuchnieta jedna od 5 miesiecy bez przerwy) niczego sie nie dowiedzialm..ani czemu to tak..ani jak dlugo jeszcze..ani co z tym zrobic..nie zostalam tez pokierowana na jakies dalsze badania..a stopa jak byl spuchnieta tak jest...
tez sie zastanwaiam nad sensem leczenia sie tutaj..;/
nie wiem czy to ich taki styl bycia..ze sie niczym nie przejmuja..;/ _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| szczur4x4
 | Do潮czy: 09 Sty 2008 | Posty: 251 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2008, 21:49 Temat postu: |
|
|
niestety ale chyba tak to tu wygl膮da, nie tylko Wy macie takie obawy... dla nas wszystkich jest to bardzo dziwne, ale jedyne co mnie troch臋 uspokaja to to 偶e procentowo w stosunku do polski 艣miertelno艣c noworodk贸w tutaj jest znikoma , cieszy膰 si臋 czy p艂aka膰 ?................................ |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| szczur4x4
 | Do潮czy: 09 Sty 2008 | Posty: 251 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 1 Lut 2008, 21:53 Temat postu: |
|
|
widz臋 Basiu 偶e nasze dzieci to b臋d膮 prawdziwi r贸wie艣nicy r贸偶nica mo偶e tygodnia .! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 1 Lut 2008, 23:23 Temat postu: |
|
|
Na to wyglada! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 13:29 Temat postu: |
|
|
witam!!! ja urodzilam w grudniu. szczerze mowiac to na opieke nie narzekam. mialam robione szczegolowe badania krwi i moczu a co wizyte u poloznej mialam badany mocz cisnienie tetno dziecka z tym ze tylko raz polozna skierowala mnie na usg a tak to bylam 2 razy sama od siebie. na opieke nie narzekalam choc dziwne dlamnie bylo to ze w okresie swiat w szpitalu w keflaviku nie bylo zadnego lekarze pelniacego tam dyrzur i musialam jechac do reykjaviku urodzic _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 15:16 Temat postu: |
|
|
Malwina, gdzie chodzilas robic USG na wlasna reke? U mnie w przychodni robia, ale na zlecenie poloznej... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| wika
| Do潮czy: 31 Gru 2006 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 21:30 Temat postu: |
|
|
hej,mamu艣ki,mia艂y艣cie mo偶e skierowanie na testy prenetalne bo mojej kolezance lekarz zleci艂 badania a ona odm贸wi艂a bo pracowa艂a z dziewczyna kt贸ra je zrobi艂a i lekarze powiedzieli jej ze dziecko ma downa i tak 4 miesi膮ce do porodu przechodzi艂a w fatalnym stanie a dziecko urodzi艂o sie zupe艂nie zdrowe,a wy robi艂yscie je w czasie ci膮偶y |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 21:31 Temat postu: |
|
|
no ja mieszkam w keflaviku i tu to tylko w szpitalu.zapisalam sie do ginekologa i powiedzialam mu ze chce usc. _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 21:45 Temat postu: |
|
|
ja nie robilam i dziecko urodzilo sie zdrowe.a zreszta co te badania dadza ze jesli wykaze te badanie ze dziecko ma downa?ja uwazam ze co ma byc to bedzie i mtrzeba myslec ze zdrowe sie urodzi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 2 Lut 2008, 21:49 Temat postu: |
|
|
Ja bylam dwa razy na usg w 12 i 21 tygodniu. Przy pierwszym badaniu zapytano mnie czy chce miec badanie w 21 tyg i ja chcialam. Na pierwsze badanie dostalam skierowanie od poloznej oba badania byly robione w szpitalu, bardzo dokladnie ,zwlaszcza w 21 tyg ,polecam gdzie sprawdzaja serce i mierza takiego malucha, to b. uspokaja. W 12 tyg. sprawdzaja tez czy nie ma downa i innych chorob chromosomowych. Wszystkie badanie o ktore poprosilam , mialam robione , natomiast wiedzialam , ze jestem w ciazy po badaniu krwi i mialam potwierdzenie od lekarza ginekologa , ktory ogladal mnie na usg w pierwszym mcu. Chodzilam do ginekologa w Domus Medica ktorego polecil mi moj lekarz domowy i tak na prawde to on zamowil dla mnie wizyte. Lekarz ma w gabinecie usg wiec wszysko jest jasne szybko. W ciazy zadawalam duzo pytan i po prostu domagalam sie odpowiedzi. Nie wiem co ci doradzic Basiu, mnie wystarczyla ta opieka tutaj , albo mialam szczescie , choc przyznaje ze moja polozna doprowadzala mnie do szalu mowiac , ze niektore moje objawy przejda mi po porodzie. Mialam ogromne ilosci wody w organizmie,ogromny brzuch i nogi i dlonie puchly mi juz w 6 mcu, dodaje ze moj Malu urodzil sie wczesnie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 3 Lut 2008, 13:42 Temat postu: |
|
|
Marto, a robilas badania na hormony tarczycy? To jest moje glowne zmartwienie w tej chwili. Bez skierowania nie chca ich zrobic, a moja ginekolog uwaza, ze nie trzeba ich robic...  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 4 Lut 2008, 15:36 Temat postu: |
|
|
Mialam badanie na wszystkie hormony ,rowniez te tarczycy, robilam je w Glæsibæ ale mialam skierowanie od mojego ginekologa. Natomiast robilam to przed ciaza i nic w trakcie, nawet o tym ie pomyslalam a mam powiekszona tarczce i chyba powinnam sie teraz zbadac. A twoj domowy lekarz nie moglby ci wypisac skierowania? Popros go, nawet przez telefon, nie musisz do niego isc. Dopiero pozniej z wynikami pewnie, sprobuj, a jak nie to sie wkurz i rozplacz to zawsze dziala  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Sever
| Do潮czy: 21 Lip 2007 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 4 Lut 2008, 15:56 Temat postu: |
|
|
Witam
Poszukujemy z zona polskich poloznych w okolicach Selfos, wyczytalem na forum ze sa na pewno w keflawiku ale to jest kawalek drogi i szukamy blizej jesli macie jakies info to bede bardzo wdzieczny. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lut 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
witam, jestem w 21 tyg. , czy jest moze jeszcze jaka艣 mamusia kt贸ra oczekuje dzidziusia w czerwcu ?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2008, 15:41 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny dostalam zasilek rodzinny, przyszedl czek dla mnie i dla meza, ale nie wiem za jaki okres czasu. Moze ktoras sie orientuje ? Maly urodzil sie w lipcu i dostalismy po 20 000 kr.
Pozdrawiam przyszle mamy, piszcie co u Was  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| esmerka31
| Do潮czy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2008, 15:45 Temat postu: hej |
|
|
Co 3 miesiace, czyli nastepny w maju, sierpniu listopadzie.Tyle ze placa to zaliczkowo a potem oczywiscie rozliczaja:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2008, 20:11 Temat postu: rodzinne |
|
|
halo mam pytanie a propos tego rodzinnego. Czy te 20.000 to ta kwota naliczona z pensji czyli 80%?? czy mo偶e poj臋cia mi si臋 myl膮?? Prosze o dok艂adniejsze wyjasnienie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2008, 20:13 Temat postu: kurs |
|
|
Czy kt贸ra艣 z mam wraz z tatusiami wybiera si臋 na kurs dla przyszlych rodzic贸w organizowany w jezyku polskim?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| esmerka31
| Do潮czy: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2008, 20:29 Temat postu: hej |
|
|
zasilek rodzinny to nie to samo co urlop macierzynski |
|