Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 1 Wrz 2007, 11:21 Temat postu: Ginekolog |
|
|
PotrzebujÄ na przedwczoraj namiary do dobrego ginekologa (chodzi o badanie, a nie ciÄ
ĹźÄ).
Najlepiej takiego, ktĂłry bÄdzie skĹonny przyjÄ
Ä mnie nawet w weekend. Reykjavik i okolice. MogÄ pofatygowaÄ siÄ nawet kilkadziesiÄ
t kilometrĂłw za stolicÄ.
DziÄkujÄ za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Wrz 2007, 12:12 Temat postu: |
|
|
to moze do szpitala musisz sie udac i tam zapytac skoro to nagly przypadek?
ale u nich to pewnie i tak przyjmi cie zwykly lekarz i kaze dzwonic od poniedzialku zeby umowic sie na wizyte. ale mam nadzieje ze sie myle.
sproboj w Borgarspitalin to tez z wieza i udaj sie na Slysadeild - Emergency. to wejscie z boku budynku.
poweidz o co chodzi i jest szansa ze tam ci si euda znalesc to co potrzebujesz. wizyta tam to koszt ok 3500 moze nawet wiecej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguska27
| Dołączył: 14 Sie 2007 | Posty: 85 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 1 Wrz 2007, 14:07 Temat postu: |
|
|
Hej
Ja znam jednego lekarza ginekologa ktory przyjmuje w Domus medica Karl Olafsoon. Wszystkie badania robi lacznie z USG cytologia itp. Niestety nie wiem czy przyjmuje w weekendy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 2 Wrz 2007, 10:53 Temat postu: |
|
|
Domus Medica to dobry adres - to sa prywatne gabinety lekarske i najszybciej tam cos znajdziesz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2007, 19:57 Temat postu: |
|
|
Jak siÄ okazuje droga do ginekologa na Islandii bywa krÄta. W sobotÄ dotarĹam do Laeknavaktin w Kopavogur - tam odesĹaĹa mnie islandzka znajoma. "Panienka z okienka" poinformowaĹa mnie, Ĺźe ginekologa nie majÄ
, ale jest femine doctor - cokolwiek to miaĹo znaczyÄ. PowiedziaĹam jej jaki jest problem, na co ona stwierdziĹa, Ĺźe na pewno pomoĹźe. OkazaĹo siÄ, Ĺźe jednak nie pomĂłgĹ a 1750 ISK poszĹo na spacer - bo to, ze po wizycie powiedziaĹ w koĹcu, Ĺźe muszÄ iĹÄ jednak do ginekologa to wiedziaĹam sama.
DziĹ od rana zasiÄgnÄĹam jÄzyka w pracy. I rozpoczÄĹo siÄ dzwonienie od 8 w poszukiwaniu lekarza.
Przy pierwszych 25-30 telefonach poinformowano nas (dzwoniĹa Islandka, gdyĹź uznaĹam, Ĺźe prÄdzej coĹ zaĹatwi), Ĺźe "nie przyjmujemy nowych pacjentĂłw", przy kilku kolejnych znowu nam odmawiano, ale dostawaĹyĹmy jakiĹ dalszy nr na zasadzie "zadzwoĹcie tam". O godzinie 9 udaĹo nam siÄ znaleĹşÄ kogoĹ kto owszem przyjmie mnie, ale najbliĹźszy wolny termin ma na 25 paĹşdziernika!!! I juĹź byĹam skĹonna kupowaÄ bilet do Polski, gdy jednak kogoĹ znalazĹyĹmy. Tylko 2 godziny szukania.
Na wizycie okazaĹo siÄ, Ĺźe przypuszczalna diagnoza postawiona w sobotÄ byĹa caĹkowicie bĹÄdna. DostaĹam receptÄ. Leki wykupiĹam i przezornie spytaĹam siÄ przemiĹego pana czy mogÄ do niego w przyszĹoĹci chodziÄ. Jakby co mam zaklepane na przyszĹoĹÄ.
Teraz tylko cierpliwoĹci dla tych co bÄdÄ
poszukiwaÄ lekarza dla siebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2007, 21:23 Temat postu: |
|
|
to straszne!! przeciez ten kraj jest taki rozwiniety a zeby nie mozna pojsc do ginekologa tak w 5 minut. a za przeproszeniem jak jakas grzybica czy cĂłs? przecicez to sie zadrapac mozna do pazdziernika.. oni naprawde maja baranie mozgi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2007, 22:45 Temat postu: |
|
|
Leki na grzybicÄ sÄ
dostÄpne w aptece bez recepty. Przynajmniej wiÄkszoĹÄ.
ChociaĹź tyle dobrze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Wrz 2007, 23:05 Temat postu: |
|
|
mi nie chodzilo konkretnie o grzybice ale o co kolwiek. tak drapac sie ze 2 mieisace to troche nie fajnie by bylo... moze jakas polska poradnie trzeba by otworzyc? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 19 Wrz 2007, 0:52 Temat postu: Re: Ginekolog |
|
|
yasminum napisał: | PotrzebujÄ na przedwczoraj namiary do dobrego ginekologa (chodzi o badanie, a nie ciÄ
ĹźÄ).
|
Co za róşnica czy badanie czy ciÄ
ĹźÄ
, ginekolog to ginekolog. Gratuluje znalezienia. Lekarz polecam znaleĹşÄ poprzez znajomych a nie na forum. _________________ "...wiÄc spleÄ palce z moimi palcami i chodĹş, i prowadĹş i daj siÄ prowadziÄ tam gdzie czeka nas czas dobry czas czas speĹnienia..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 15:54 Temat postu: Ginekolog mĂłwiacy po polsku... |
|
|
A czy moĹźe wie ktoĹ coĹ na temat czy gdziekolwiek przyjmuje lekarz ginekolog, ktĂłry mĂłwi po polsku? Bardzo mi na tym zaleĹźy, a boje sie ze po angielsku nie dogadam sie tak dobrze, wiem teĹź, Ĺźe nie wszyscy lekarze na Islandii mĂłwiÄ
po angielsku... Chodzi mi o okolice Keflaviku lub Reykjaviku... chociaĹź jeĹli bÄdzie trzeba to pofatyguje siÄ gdzieĹ dalej. Z gĂłry bardzo dziÄkuje za ewentualne odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 19:42 Temat postu: Re: Ginekolog mĂłwiacy po polsku... |
|
|
qwiatuszek napisał: | A czy moĹźe wie ktoĹ coĹ na temat czy gdziekolwiek przyjmuje lekarz ginekolog, ktĂłry mĂłwi po polsku? Bardzo mi na tym zaleĹźy, a boje sie ze po angielsku nie dogadam sie tak dobrze, wiem teĹź, Ĺźe nie wszyscy lekarze na Islandii mĂłwiÄ
po angielsku... |
Skoro z Keflaviku to chyba najprosciej byloby poleciec do Polski do ginekologa. Wydaja mi sie ze tam jeszcze kilku takich zostalo (mowiacych po polsku).
Albo moze w Londynie. Tam raczej wiekszosc mowi po angielsku a byc moze bedzie jakis mowiacy po polsku.
Wylot rano do L. wizyta i powrot do domu wieczorem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 20:33 Temat postu: |
|
|
kolejny madrala sie znalazl..cyt. "Skoro z Keflaviku to chyba najprosciej byloby poleciec do Polski do ginekologa. Wydaja mi sie ze tam jeszcze kilku takich zostalo (mowiacych po polsku)"
szkoda slow...na niektorych z was..ciekawe czy jesli chodzi o wasze zdrowie albo o zdrowie kogos z waszej rodziny macie podbne DOBRE (tzn. glupie ) RADY..
Byl chyba taki tekst w jednym z filmow:
Jesli nie wiesz co mowic, mow niewyraznie...
Ja proponuje:
Jesli nie masz co pisac ..MILCZ
swoja droga kobieta szuka lekarza na islandii..chyba ma ku temu powody..takie polecenie sobie do polski do lekarza to sa dosc spore koszty panie NIEZBYT MADRY..nie wspomne tez o tym ze dziewczyna moze nie dostac wolnego na 2 dni..bo w 1 dzien moze sie nie wyrobic z przylotem, dotarciem do lekarza..moze potrzebne sa jej jakeis specjalistyczne badania..ktorych nie da sie zrobic jednego dnia - (wiadomo terminy).
Ja osobiscie o polskim ginekologu tu nie slyszlam. _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 20:35 Temat postu: hej |
|
|
Chyba najlepiej wziac tlumacza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 21:19 Temat postu: Re: Ginekolog mĂłwiacy po polsku... |
|
|
Przepraszam ale bedzie offtopic.
Jednak skoro Owieczkowo zwrocilo mi uwage w sposob dosyc stanowczy, chcialbym moc jakos odpowiedziec.
qwiatuszek napisał: | Chodzi mi o okolice Keflaviku lub Reykjaviku... chociaĹź jeĹli bÄdzie trzeba to pofatyguje siÄ gdzieĹ dalej. |
W tym cytacie masz informacje ze Qwiatuszek jest gotowa pofatygowac sie gdzies dalej jesli bedzie trzeba. Skoro Ty osobiscie o polskim ginekologu tu nie slyszalas to zostaje jej rada ktorej udzielila Esmerka31 (tlumacz) badz w dalszym ciagu rada ktorej udzielilem ja (wyjazd do innego kraju).
W pytaniu nie ma nic o kosztach ani sytuacji zawodowej. Pozwalasz sobie na gdybanie wiec rowniez i ja zrobie cos takiego. Moze dziewczyna nie ma takiej presji finansowej jak byc moze Ty czy byc moze ja i moze sobie pozwolic na wizyte u lekarza specjalisty nawet w Polsce i moze sobie wziac tyle wolnego ile chce.
Skoro Qwiatuszek slyszala ze nie wszyscy lekarze na Islandii mowia po angielsku wydaje mi sie ze powinna poszukac jednak takiego, ktory dobrze mowi w tym jezyku.
Co do wycieczek osobowych to nawet mi sie nie chce pisac bo nie wiem czy ma to sens. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 21:30 Temat postu: |
|
|
po prostu w twoim poscie zabilo troche ironia..a tu na forum jest jej i tak juz za duzo
dziewczyna szuka lekarza TUTAJ, na wyspie - islandii..i moze sie pofatygowac dalej..ale ma na mysli obszar tego kraju...
bo ze do polski sie udac do lekarza moze..to chyba sobie sama zdaje z tego sprawe.. _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 22:53 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: | to straszne!! przeciez ten kraj jest taki rozwiniety a zeby nie mozna pojsc do ginekologa tak w 5 minut. a za przeproszeniem jak jakas grzybica czy cĂłs? przecicez to sie zadrapac mozna do pazdziernika.. oni naprawde maja baranie mozgi. |
Lovisa bardzo mi sie podobalo to okreslenie o tych mozgach....podpisuje sie pod tym obiema rekami .....a jak tam Twoja lodowka ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 23:10 Temat postu: |
|
|
To naprawdÄ niewiarygodne jak niektĂłrzy potrafiÄ
traktowaÄ bardzo powaĹźne sprawy niepowaĹźnie...
A propos tĹumacza: orientuje siÄ ktoĹ ile taka "usĹuga" moĹźe kosztowaÄ? NaprawdÄ zaleĹźy mi na tym i w miarÄ moĹźliwoĹci proszÄ o powaĹźne odpowiedzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 23:33 Temat postu: gineklog |
|
|
jesli chodzi o reykjanesbaer to sluze pomoca w kazdym momencie, jestem kobieta i rozmiem wsyuzstko |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 23:34 Temat postu: |
|
|
...i jeszcze jedno... sĹyszaĹam, Ĺźe tĹumacza sami powinni daÄ i to bezpĹatnie... ale jakoĹ nie chce mi siÄ w to wierzyÄ. MoĹźe ktoĹ koĹźystaĹ i sie orientuje czy to prawda? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
|
Wysłany: 1 Lut 2008, 23:39 Temat postu: Re: gineklog |
|
|
esmerka31 napisał: | jesli chodzi o reykjanesbaer to sluze pomoca w kazdym momencie, jestem kobieta i rozmiem wsyuzstko |
Tak dokĹadnie chodzi o Keflavik... a drogo siÄ cenisz...?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|