Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wiking
| Dołączył: 29 Wrz 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 29 Wrz 2006, 22:22 Temat postu: Bilet w 1 stronÄ, kilka pytaĹ w temacie... |
|
|
Serwus wszystkim
Mam kilka pytaĹ odnoĹnie wyjazdu, a raczej wylotu do Islandii, a konkretnie; wylot British Airways, bilet zakupiony w jedna stronÄ przez Getwik do Keflaviku, i w tym temacie mam kilka pytaĹ:
- czy celnicy stwarzajÄ
jakieĹ problemy?, bilet w jedna stronÄ moĹźe powodowaÄ szereg pytaĹ typu po co siÄ jedzie?, kiedy chce siÄ wracaÄ?, itp.?, tym bardziej Ĺźe wyjazd bez jakichkolwiek dokumentĂłw, oczywiĹcie poza paszportem,
- czy wymiary bagaĹźu 56x45x25 sÄ
restrykcyjnie przestrzegane przez BA ? (pytam bo jeĹli wymiar ten powiedzmy wyniesie 65x50x20 czy bÄdÄ
z tego tytuĹu jakieĹ problemy, a raczej dopĹaty, jeĹli tak to jakie?)
- czy pogoda od listopada na Islandii wymaga zaopatrzenia siÄ w przesadne zimowe ciuchy?, pytam bo sĹyszaĹem róşne opinie, a raczej z tego co teĹź sĹyszaĹem to zimy nie sÄ
tam takie mroĹşne jak u nas, a zresztÄ
ogranicza rĂłwnieĹź w/w wymiar bagaĹźu w przesadne zatowarowanie siÄ w sweterki czy tam inne zimowe ciuchy
jeĹli macie jakieĹ wskazĂłwki czy rady, bÄdÄ wdziÄczny, i z gĂłry za nie dziÄkuje
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Wrz 2006, 22:34 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak jest z bagazem w BA, ale jesli waga sie zagdaza i suma rozmiarow nie przekracza tych z regulaminu to nie powinienes miec problemow. W koncu BA to nie jest linia low-fare.
Przy sprawdzaniu paszportow standardowe pytanie to: Jak dlugo chcesz byc na wyspie? Ale nie ma znaczenia co powiesz.
Celnicy maja niesamowity instynkt do wylapywania Polakow. Jesli moge cos radzic to nie rozmawiac po polsku przed kontrola celna, wygladac na dobrze ubranego, miec markowe walizki, nie nosic reklamowek i najlepiej isc z grupa Islandczykow. Jesli jedziecie w kilka osob, rozdzielic sie.
Jesli juz cie capna, to badz pewien ze beda szukac paierowsow i zywnosci. Jedno i drugie jest zabronione w nadmiarze, wedliny i mieso na pewno zabiora i kaza zaplacic kare. Uwaga na sprzet elektroniczny, moga oclic.
Co do pogody w listopadzie to niech stali bywalcy sie odezwa, ja nie wiem.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wiking
| Dołączył: 29 Wrz 2006 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 29 Wrz 2006, 22:49 Temat postu: |
|
|
police55 napisał: |
Jesli juz cie capna, to badz pewien ze beda szukac paierowsow i zywnosci. Jedno i drugie jest zabronione w nadmiarze, wedliny i mieso na pewno zabiora i kaza zaplacic kare. Uwaga na sprzet elektroniczny, moga oclic.
|
Ze sprzÄtu elektronicznego to zabieram laptop, aparat i dyskmena, nĂłwki to one nie sÄ
, sÄ
dzisz Ĺźe mogÄ
mi to oclic ? w jakiej kasie mogĹo by siÄ to zamknÄ
Ä? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
| Dołączył: 27 Lip 2006 | Posty: 226 | Skąd: Down Town czyli z Miasta DaunĂłw |
|
Wysłany: 29 Wrz 2006, 23:02 Temat postu: |
|
|
Celnicy maja niesamowity instynkt do wylapywania Polakow. Jesli moge cos radzic to nie rozmawiac po polsku przed kontrola celna, wygladac na dobrze ubranego, miec markowe walizki, nie nosic reklamowek i najlepiej isc z grupa Islandczykow. Jesli jedziecie w kilka osob, rozdzielic sie. |
Po prostu nie naleĹźy wyglÄ
daÄ na chama z prowincji! NajĹatwiej wpadajÄ
"Polaczkowie" z gĹupimi reklamĂłwkami jeszcze z kraju (majÄ
c w nich kanapki i awaryjny sweter).
Kolejna grupka, ktĂłra zwyczajowo wpada, to Ci co juĹź dzwoniÄ
i wrzeszczÄ
(wiadomo sÄ
daleko, poza krajem, trzeba gĹoĹno mĂłwiÄ) "Tak kochanie, juĹź jestem!", itp...
A najgorsze sÄ
czapki! Nasza kochana "Utlanda" (z isl. "obcy") uwielbia wysiadaÄ na lotnisku w szerokiej maĹci czapkach z napisami "Warka", "Ĺťywiec", "Kocham PoznaĹ" lub po prostu "Polska"........
To dodatkowe do rad Police55, ja przylatywaĹem na ISL parÄ razy, nigdy nie bÄdÄ
c kontrolowanym - mam pewien patent, ale Ĺatwo go nie sprzedam
Co do clenia sprzÄtu - to racja, pod warunkiem, Ĺźe nowy i jak niektĂłrzy gĹupcy robiÄ
,jeszcze w oryginalnytch kartonach.....
JeĹli coĹ uĹźywane - moga CiÄ w d.... pocaĹowaÄ.....
Co do pogody w listopadzie to niech stali bywalcy sie odezwa, ja nie wiem. |
Hehe, to zobaczymy w tym listopadzie, jaka bÄdzie pogoda
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mazury ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 08 Wrz 2006 | Posty: 116 | |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 0:02 Temat postu: |
|
|
ja ze swojego doswiadczenia moge napisac tylko tyle ze po sprawdzeniu mojego paszortu celnik nie pytal sie o nic, nie zagladali mi do walizek, mialem pod pacha futeral z laptopem , poprostu czytso fajnie i przyjemnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 0:13 Temat postu: |
|
|
mazury napisał: | ja ze swojego doswiadczenia moge napisac tylko tyle ze po sprawdzeniu mojego paszortu celnik nie pytal sie o nic, nie zagladali mi do walizek, mialem pod pacha futeral z laptopem , poprostu czytso fajnie i przyjemnie. |
Przyklad jednorazowy to nie przykĹad - wiÄc szkoda czasu na takie porady....
Mimo wszystko dziÄkujemy
OS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 0:15 Temat postu: |
|
|
Mialem to samo na mysli co OldStar , ale nie chcialem byc taki doslowny
A paszportow celnicy nie sprawdzaja, tylko straz graniczna.
Moich towarzyszy podrozy pytali (wlasnie straz graniczna, oczywiscie po angielsku) jak dlugo chca pozostac na wyspie, ale oni ani me ani be, to postali tak chwile, powzruszali ramionami i co mial chlop zrobic. Oddal paszport i machnal reka.
Potem ich pytam, o co ich pytali, a oni - o nic, a co pytali sie cos?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 16:43 Temat postu: |
|
|
zimy nie sa mrozne jak w Polsce ,czasmi spadnie do minus 20 .Przewqznie oscyluje kolo minus 3 do minus 10 ,zalezy od regionu.Prawdziwa zima zaczyna sie w styczniu ...ALE TU ZAWSZE WIEJE.Dlatego cieple ubrania i nieprzemakalne trzeba miec.Czesto przy minus 5 jest zimno jak przy minus 25. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 19:25 Temat postu: |
|
|
"Przyklad jednorazowy to nie przykĹad - wiÄc szkoda czasu na takie porady.... "
wcale nie szkoda czasu, bo oprocz mnie z samolotu wysiadlo 8 polakow typowych roboli i nikt nikomu nie zagladal do toreb walizek i po okazaniu paszportu nikt nikogo o nic sie nie pytal |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 21:44 Temat postu: |
|
|
mazury napisał: | "Przyklad jednorazowy to nie przykĹad - wiÄc szkoda czasu na takie porady.... "
wcale nie szkoda czasu, bo oprocz mnie z samolotu wysiadlo 8 polakow typowych roboli i nikt nikomu nie zagladal do toreb walizek i po okazaniu paszportu nikt nikogo o nic sie nie pytal |
Niemniej to dalej przyklad jednorazowy. Moze celnikom sie nie chcialo w ten dzien...
Mowiono mi ze jest taka ruda kobietka co lubi szperac u Polakow po torbach...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 22:03 Temat postu: |
|
|
moĹźe wy jakoĹ przypaĹowo wygladacie Ĺźe was trzepia?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Wrz 2006, 22:34 Temat postu: |
|
|
mazury napisał: | moĹźe wy jakoĹ przypaĹowo wygladacie Ĺźe was trzepia?  |
A moze odwrotnie?
Nie ma co, to loteria chyba jest...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| fanka_franka
| Dołączył: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 2 Paź 2006, 11:08 Temat postu: |
|
|
hej, ja wlasnie lecialam tym, polaczeniem przedwczoraj i nie bylo zadnych problemow!!! Pytali mnie na ile jade (mialam bilet w 1 strone) odpowiedzialam ,ze nie wiem, bo odwiedzam znajomych i nie wiem, kiedy beda mieli mnie dosc, pan sie rozesmial i zyczyl mi milego pobytu bagaz waza zawsze, nie wiem czy mozna miec wiecej, poniewaz udalo mi sie trafic i mialam 22.7 kg chyba wygladalam ok, bo mnie nikt nie zatrzymywal, ale wzieli na rewizje faceta przede mna, bo mial 3 male walizki i 2 reklamowki. I faktycznize nie wygladal zbyt dobrze. Wiec mysle, ze tak jak ktos napisal wyzej, porzadna walizka, schludne ubranie i pewnosc siebie.
Pieknie tu...
pozdrawiwam z Hafnarfjordur
ania |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Yazhubal
 | Dołączył: 16 Sie 2006 | Posty: 88 | Skąd: Katmandu |
|
Wysłany: 22 Paź 2006, 14:16 Temat postu: |
|
|
Ja nie miaĹem problemĂłw chiÄ siÄ uhahaĹem trochÄ, zona wczeĹniej przyleciaĹa na IslandiÄ i wysĹaĹa mi koszulkÄ z islandzkimi napisami.
ZarĂłwno w samolocie jak i na lotnisku Islandczycy z peĹnym uĹmiechem do mnie zagadujÄ
c w rodzimym jÄzyku , nic mi nie sprawdzali, przewiozĹem laptopa, troche elektroniki, 2 kilo pierogĂłw i innych ciekawych gratĂłw.
MoĹźe to jest metoda koszukla np Sigur Ros  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Old Star
|
Wysłany: 26 Paź 2006, 22:26 Temat postu: |
|
|
Yazhubal napisał: | przewiozĹem laptopa, troche elektroniki, 2 kilo pierogĂłw i innych ciekawych gratĂłw.
|
JeĹźeli laptop byĹ nowy, ale rozpakowany lub uzywany to nie ma siÄ czym podniecaÄ, co do elektroniki to samo......
Pierogi - sÄ
do kupienia w Hafnarfjordur w Stokrotce lub po prostu do zrobienia (idzie zima, duĹźo wolnego czasu) - trzeba byĹo lepiej wziÄ
ĹÄ jakieĹ wÄdliny w cenie 3000 koron/kg na Islandii......
Graty nie podlegajÄ
ocleniu
MoĹźe lepiej juĹź skoĹczyÄ, co kto przywiĂłzĹ na IslandiÄ, bo wyczerpiemy moĹźliwoĹci serwera iceland.pl
O.S. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| zielony82
| Dołączył: 03 Lut 2008 | Posty: 1 | Skąd: lublin |
|
Wysłany: 3 Lut 2008, 21:26 Temat postu: Berlin - Reykjavik |
|
|
Czy ktos z was wie ile trwa podróş z berlina do reykjaviku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
 | Dołączył: 09 Sty 2008 | Posty: 251 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 3 Lut 2008, 23:25 Temat postu: |
|
|
pierwszy raz leciaĹem tu z berlina z lotniska schoenefeld to byĹo chyba 3 godz., byĹo to w maju, aby wysiÄ
Ĺc czekaliĹmy godzinÄ bo drzwi siÄ zablokowaĹy, gdy "niechcÄ
cy" gĹoĹno powiedziaĹem Ĺźe nas porwano jakaĹ niemka wpadĹa w panikÄ i zaczÄĹa dzwoniÄ do mÄĹźa hahaha, ani razu nikt mnie nie kontrolowaĹ nie zadawaĹ mi Ĺźadnych pytaĹ, czy to leciaĹem z berlina czy z kopenhagi, raz poĹamali mi futeraĹ od gitary, kupiĹem tu nowy- pieniÄ
Ĺźki ICELAND EXPRESS wpĹaciĹo mi na konto... nigdy nie miaĹem problemĂłw ani w kopenhadze ani w keflaviku ...ale napewno to nie reguĹa, wiadomo wystarczy popatrzeÄ na pysk....hahaha |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|