Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 8 Lis 2006, 22:27 Temat postu: |
|
|
...i idz do innej piaskownicy bo ta juz zajeta! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | Dołączył: 20 Kwi 2005 | Posty: 277 | Skąd: nibylandia |
|
Wysłany: 8 Lis 2006, 22:47 Temat postu: |
|
|
troszke mi przykro ze zawartosc postĂłw zaledwie lizneĹa temat, ze niektĂłrzy z geby zrobili xxxxÄ.. i mam dwie prosby, a mianowicie..
1. jezeli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w tym temacie., powstrzymaj sie i nie pisz.. wiem ze to trudne..
2. bardzo chciaĹbym zeby mi ktoĹ wytĹumaczyĹ jedno zagadnienie..
"NIEZLE" - to ile to isk ?? bo pojawiĹo sie takie zdanie.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Lis 2006, 23:43 Temat postu: |
|
|
no widzisz, taki poziom forum jacy ludzie na nim wypowiadajacy sie. poziom jak widac do najwyzszych nie nalezy. chec udzielenia bezinteresownej pomocy to przeciez cecha narodowa polakuf ;]
'niezle' w mniemaniu frustrata to zawsze za malo, bo gdzies tam na blizej nieokreslonej ziemi obiecanej, gdzie kolega nic nie robi a jest milionerem, zawsze kilka $ za te sama prace dostac moze. a jesli pieniadze nie sa dla ciebie celem a srodkiem to 'niezle' porownujac do polskich realii ekonomicznych = bardzo duzo. zdecydowanie wiecej niz gdybys wykonywal te prace w polsce, w dodatku w przyjazniejszej i bardziej ludzkiej atmosferze gdzie przelozony raczej kumplem jest a nie twoim panem losu, ktory za drobne przewinienie/blad gotow premie zabrac, nie dac na zlosc urlopu czy nawet wyjebac cie z pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FaragoZoltan ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 159 | Skąd: przedmieĹcia Akranesi |
|
Wysłany: 9 Lis 2006, 21:32 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | a jesli pieniadze nie sa dla ciebie celem a srodkiem to 'niezle' porownujac do polskich realii ekonomicznych = bardzo duzo. zdecydowanie wiecej niz gdybys wykonywal te prace w polsce, w dodatku w przyjazniejszej i bardziej ludzkiej atmosferze gdzie przelozony raczej kumplem jest a nie twoim panem losu, ktory za drobne przewinienie/blad gotow premie zabrac, nie dac na zlosc urlopu czy nawet wyjebac cie z pracy. |
Namawiasz do tego by po prostu przyjÄ
Ä "dar od cudnej Islandii" w postaci pracy na szlifierkach, frezarkach, piĹach itd za te islandzkie "nieĹşle" ktĂłre jest niezĹe jesli porĂłwnasz do polskich realiĂłw. Bo niestety nie jest niezĹe porĂłwnujÄ
c do europejskich standardĂłw CiÄĹźko Wam przeĹknÄ
Ä fakt, Ĺźe taka Islandia, ktĂłrÄ
wielbicie ponad wszystko, w porĂłwnaniu z "oklepanÄ
" AngliÄ
wypada cienko. Jesli chodzi o zarobki takich pracownikĂłw.
A jeĹli czyjĹ kumpel zarabia "nieĹşle" pracujÄ
c przy tym, to ja powiem tak:
ja mam kumpla, ktĂłry sprzedaje buĹki w Moskwie i zarabia lepiej niĹź niejeden Polaczek w cudnej Islandii.
Pytanie brzmi:
JeĹli ktoĹ miaĹby posĹuchaÄ Twojej rady zacytowanej powyĹźej i przyjechaÄ tu, by pracowaÄ za te "nieĹşle w porĂłwnaniu do polskich realiĂłw", to po co miaĹby to robiÄ jeĹźeli w Anglii zarobi przy tym wiÄcej, wyda na Ĺźycie mniej, do domu bedzie mĂłgĹ teoretycznie przyjeĹźdzaÄ co tydzieĹ,
pogoda mimo, Ĺźe teĹź nienajlepsza, to nie taka wkurzajÄ
ca jak tu, po angielsku mĂłwiÄ
WSZYSCY itd. itd. _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
- "Towarzysz Napoleon ma zawsze racjÄ." George Orwell |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Lis 2006, 22:33 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Bo niestety nie jest niezĹe porĂłwnujÄ
" AngliÄ
wypada cienko. |
A Ty tutaj jesteĹ zakare. Wyrokiem SÄ
du masz tutaj siedzieÄ i pracowaÄ do koĹca ktĂłrego roku?
Przez 24 h pilnuje CiÄ pluton uzbrojonych policjantĂłw zabranjajÄ
cych Ci wyjechaÄ do "oklepanej" Anglii.
ĹťaĹosny jesteĹ, jak dzisiejsza pogoda za oknem. Nie, nie jak pogoda, jak Polski rzÄ
d... _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 0:30 Temat postu: |
|
|
nie no nie wytrzymam...
viking sam jestes zalosny... _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 1:00 Temat postu: |
|
|
dokĹadnie!
viking?
nie bardzo rozumiem co komentujesz, lub o czym ty czĹowieku mĂłwisz?
WyrwaĹeĹ siÄ ze swoim tekstem jak franek, ktĂłry wbiega do koĹcioĹa w poĹowie mszy z okrzykiem viva la france.
Czy w mojej wypowiedzi zauwaĹźyĹeĹ jakÄ
Ĺ wzmiankÄ o tym, Ĺźe mi siÄ tu nie podoba? gdybym chciaĹ wyjechaÄ, dawno bym to zrobiĹ.
jestem ĹźaĹosny, bo co? bo w Anglii wiecej pĹacÄ
dla operatorĂłw maszyn cnc?
chĹopie najpierw pomyĹl a potem napisz! _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 15:31 Temat postu: |
|
|
zadziwiajace jest jak wiele uczestnikow tego forum nie posiada umiejetnosci czytania ze zrozumieniem
FaragoZoltan napisał: | Namawiasz do tego by po prostu przyjÄ
Ä "dar od cudnej Islandii" w postaci pracy na szlifierkach, frezarkach, piĹach itd za te islandzkie "nieĹşle" ktĂłre jest niezĹe jesli porĂłwnasz do polskich realiĂłw. Bo niestety nie jest niezĹe porĂłwnujÄ
" AngliÄ
wypada cienko. Jesli chodzi o zarobki takich pracownikĂłw. |
namawiam? w ktorym miejscu? mowie/pisze po prostu jak tu jest, w moim odczuciu oczywiscie. czy zyjesz po to by zarabiac pieniadze czy po to by byc szczesliwym & realizowac marzenia? jesli 1szy punkt to wspolczuje... tutaj, na islandii, drugi punkt jest latwiejszy do zrealizowania niz w pl... pomijam fakt, ze zawsze chcialem tu zamieszkac gdyz bardzo odpowiada/podoba mi sie to miejsce...
warunki ekonomiczne w calej zachodniej europie sa na tyle lepsze, ze po odjeciu kasy na utrzymanie i zostaniu z 4-5k pln na dodatkowe wydatki, jesli nie jestes chciwy, naprawde nie ma roznicy czy zarabiasz 1 czy 2k wiecej bo i tak stac cie na wszystko co chcialbys kupic...
FaragoZoltan napisał: | A jeĹli czyjĹ kumpel zarabia "nieĹşle" pracujÄ
c przy tym, to ja powiem tak: ja mam kumpla, ktĂłry sprzedaje buĹki w Moskwie i zarabia lepiej niĹź niejeden Polaczek w cudnej Islandii. |
a ja mam kumpla ktory myje szyby w autach na stacji pod szczecinem i zarabia gorzej niz niejeden ukrainiec pracujacy w polsce.
i co z tego?
FaragoZoltan napisał: | Pytanie brzmi:
JeĹli ktoĹ miaĹby posĹuchaÄ Twojej rady |
rady?
FaragoZoltan napisał: | zacytowanej powyĹźej i przyjechaÄ tu, by pracowaÄ za te "nieĹşle w porĂłwnaniu do polskich realiĂłw", to po co miaĹby to robiÄ jeĹźeli w Anglii zarobi przy tym wiÄcej, wyda na Ĺźycie mniej, do domu bedzie mĂłgĹ teoretycznie przyjeĹźdzaÄ co tydzieĹ, pogoda mimo, Ĺźe teĹź nienajlepsza, to nie taka wkurzajÄ
ca jak tu, po angielsku mĂłwiÄ
WSZYSCY itd. itd. |
piniondze to nie fszysko. dla ciebie widac tak. kazdy ma swoje priorytety.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 19:01 Temat postu: |
|
|
Cytat: | piniondze to nie fszysko. dla ciebie widac tak. kazdy ma swoje priorytety. |
autor postu pytaĹ czy na Islandii operator maszyn cnc zarabi tyle co w anglii, skoro pytaĹ o to, tzn. Ĺźe chodziĹo mu o "piniondze". Jesli jest specjalista w tych dziedzinach, to podejrzewam, Ĺźe chciaĹby mieÄ "piniondze" najlepsze. Nic wbrew logice.
A ju mu odpowiedziaĹem zgodnie z prawdÄ
na jego pytanie, Ĺźe w Anglii doceniajÄ
takich pracownikĂłw bardziej i zarabia siÄ wiÄcej!
I Ĺźaden pieniacz tego nie zmieni.
Cytat: | zy zyjesz po to by zarabiac pieniadze czy po to by byc szczÄĹliwym & realizowac marzenia? |
nie speĹnisz marzeĹ, jak na nie nie zarobisz. JeĹli twoim marzeniem jest kupno szpanerskiego roweru, to nie musisz w zasadzie niegdzie wyjeĹźdĹźaÄ do pracy. A moĹźe autor marzy o zrobieniu sobie kursu pilota samolotowego?! to logiczne jest, Ĺźe wolaĹby zarabiaÄ wiÄcej w anglii ?! nie sÄ
dzisz?
Cytat: | a ja mam kumpla ktory myje szyby w autach na stacji pod szczecinem i zarabia gorzej niz niejeden ukrainiec pracujacy w polsce.
|
nie czytaĹo sie za mĹodu ksiÄ
Ĺźeczki, to na staroĹÄ myje siÄ szybeczki....
kaĹźdy jest kowalem swojego losu.
Cytat: | zadziwiajace jest jak wiele uczestnikĂłw tego forum nie posiada umiejetnosci czytania ze zrozumieniem |
chyba mĂłwisz o sobie?
powtarzam, ze autor pytaĹ o konkretnÄ
sprawÄ i o konkretne kalkulacje. Finansowe! _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... uĹźytkownik zostanie zbanowany..."
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lis 2006, 19:33 Temat postu: |
|
|
moj post, ktory wczesniej zacytowales, nie odnosil sie stricte do postu zalozyciela watku, a do twojej pozniejszej odpowiedzi/wypowiedzi. z twojej odpowiedzi na moj post widac, ze chyba nie bardzo zalapales o co mi chodzilo. niewazne. ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| iloveauto0
| Dołączył: 29 Lis 2006 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 29 Lis 2006, 13:25 Temat postu: |
|
|
Urodzony_13_w_piatek napisał: | spotkaliscie sie zeby na wyspie byĹy (duĹźe - choc niekoniecznie) firmy w ktĂłrych uzywa sie obrabiare... | And you who? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 29 Lis 2006, 14:33 Temat postu: |
|
|
iloveauto0 napisał: | And you who? |
Q: How do you do?
A: Do Do hau hau
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
|
Wysłany: 15 Gru 2006, 0:31 Temat postu: |
|
|
hmm.. tak jak mĂłwilisle/pisaliscie...
zero ofert z islandi.. natomiast na 2 wysĹane do angli 2 odpowiedi... i propozycje.. na poczÄ
tek 8 funtĂłw + mieszkanie - cembrige i 8 funtĂłw = pierwszy miesiÄ
c mieszkanie i wyrzywienie..
co do 1 propozycji praca od zaraz wylot 8 stycznia.. - gdyby to byĹa spokojna islandia to bym sie nie zastanawiaĹ - a tu anglia :-( blee raczej jestem na nie.. gdyby wam cos gdzies przemkneĹo przed oczami - przypomnijcie sobie o tym poscie i napiscie..
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 8:02 Temat postu: |
|
|
nic sie nie zmieniĹo w temacie ?? emag 400 simens sinumerick 810 840 roboty kuka.. w tydzieĹ siÄ spakuje hahaha  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| oset
| Dołączył: 17 Sie 2007 | Posty: 11 | Skąd: reykjavik-hafnarfjordur |
|
Wysłany: 19 Sie 2007, 3:02 Temat postu: |
|
|
przez jakis czas szukalem pracy na wypalarkach gazowych do metalu cnc firmy kioke albo besab.niestety. za to bardzo poszukiwani sa operatorzy cnc wlasinie na obrabiarki-tokarki przewaznie 4 wrzecionowe- osobiscie mialem 3 oferty pracy- musialem odmowic bo nie znam sie na ich programowaniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 2 Paź 2007, 20:06 Temat postu: |
|
|
Ja zupelnie z innej beczki bo nawet zielonego pojecia nie mam co to jest to cnc. Mam pytanko slyszalem ze gdzies w Reykjaviku kurs na wozeczki widlowe po polsku mozna zrobic. mam juz nagrany po angielsku wiec problemu nie ma, ale gdyby ktos slyszal gdzie po polsku mozna zrobic bede wdzieczny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| giovanni
| Dołączył: 03 Lut 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 4 Lut 2008, 12:33 Temat postu: |
|
|
Podobnie jak PiÄ
tek 13 zadam pytanie:
nic sie nie zmieniĹo w temacie ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
|
Wysłany: 4 Lut 2008, 19:48 Temat postu: |
|
|
giovanni miaĹem kontakt na pania Ewe ALE NIE WIEM CZY ZNAJDE.. stolica , zaraz poszukam miaĹa dla mnie oferte kiedys ale nawet nie odpisaĹem no bo w sumie sie troche zadomowiĹem..
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| giovanni
| Dołączył: 03 Lut 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 4 Lut 2008, 21:14 Temat postu: |
|
|
DziÄki, czekam wtedy na info od Ciebie!