Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2008, 10:56 Temat postu: |
|
|
aniapl napisa: | Lipc贸wka, a moje dwie znajome urodzi艂y jedna w pa藕dzierniku a druga w listopadzie i nic nie dosta艂y
Ciekawe o co w tym chodzi? |
Rzeczywiscie,to jest dziwne, poniewaz ulga na dziecko jest wyplacana automatycznie , w lutym , maju, sierpniu i listopadzie i to niezaleznie od daty narodzin,czyli wszystkie dzieci urodzone w 2007 do 18 roku zycia wlacznie dostaja ulge,ktora jest wyplacana rodzicom, pod warunkiem ze sa zarejstrowane na Islandii , oczywiscie. Wprzypadku malzenstw lub zarejstrowanej pary , ulga na dziecko wyplacana jest po polowie obojgu rodzicom, a w przypadku osoby samotnie wychowujacej dziecko, cala sume dostaje wlasnie ta osoba |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| fanka_franka
| Do潮czy: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2008, 11:32 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisa: | hej mamusie z duzymi brzuszkami. Mam pytanie czy kt贸ras z was mo偶 wie gdzie znajde sklep z odzie偶膮 dla kobiet cie偶arnych????// |
Hagkaup ma mini kolekcje ciazowa, Zara (ceny przystepniejsze niz w tym ciazowym kolo Smaralindu , mozesz tez popatrzec w niektorych sklepach dzieciecych, maja po klika sztuk dla mam, np w Exit, BabySam _________________ Zmieszana, nie wstrzasnieta! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2008, 18:19 Temat postu: |
|
|
hej mamusie! ja urodzilam u grudniu 2007 a na poczatku lutego przyslali pismo ze rodzinne przyznali w kwocie... lecz pieniedzy jeszcze niema. czy rodzinne przysylaja na kato, do domu badz trzeba samemu jechac odebrac???pozdrawiam _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2008, 18:28 Temat postu: |
|
|
malwina86 jesli masz konto w sprisjodurinie to na konto ci wysylaja.a jesli nie masz to czekiem do domu ci wysla.
pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 10 Lut 2008, 21:21 Temat postu: |
|
|
bardzo dziekuje elza i tak przy okazji w czerwcu wybieramy sie do polski i synek bedzie mial 6 mies juz lecz chcialabym wiedziec czy do samoltu mozna wziasc ze soba jakis deserek mleko w proszku do dziecka no i czy usze miec swuj fotelik czy w samolotach maja??? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 0:21 Temat postu: |
|
|
Ja mia艂am nawet bidon z sokiem i nikt nic nie m贸wi艂. Fotelik masz sw贸j a jak nie masz to trzymasz dzidziusia na kolanach. P贸艂roczne dziecko nie ma jeszcze swojego miejsca w samolocie, wi臋c nawet jak masz fotelik a samolot jest pe艂en to i tak trzymasz na kolanach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 0:25 Temat postu: |
|
|
malwina86 mozesz wziasc mleko ze soba w proszku i butelke na mleko.pozniej wystarczy poprosic o wode do mleka.w samolocie nie maja fotelikow.tylko dodatkowy pas dla dziecka.siadasz i przypinasz sie pasami i sadzasz dziecko na kolana i daja ci pas dodatkowy zebys przypiela dziecko do swojego pasa.popros o koc i poduszke dla malego.
pozdrowienia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Sever
| Do潮czy: 21 Lip 2007 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 8:06 Temat postu: |
|
|
Ponawiam swoje pytanie dotyczace poloznych poszukuje polskiej poloznej czy macie moze jakis kontakt do polskiej poloznej, albo gdzie to sie zalatwia gdzie musze sie udac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 10:22 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi sie, ze jesli zadzwonisz na oddzial polozniczy Landsspitali to skontaktuja Cie z Patrycja... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 13:18 Temat postu: |
|
|
ok bardzo dziekuje za pomoc elza podzrawiam _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2008, 20:14 Temat postu: |
|
|
hej laski mam pytanie odnosnie kursu dla przysz艂ych rodzic贸w(27, 28 luty) bo w艂asnie czyta艂am 偶e mam prawo starac sie o zwrot koszt贸w za jakie kolwiek pobierane kursy tylko nie wiem gdzie mam sie udac z tym. Moze ktoras z was wie???? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 12 Lut 2008, 18:05 Temat postu: |
|
|
czesc dziewczyny! chcialabym sie dowiedziec jakie szczepienia sa robione malym dzieciom na islandi.wkrotce ide z synkiem do lekarza i chcialabym wiedziec na co bedzie zaszczepione to bedzie jego 1 szczepiene no i jesli wiece to kolejne szczepienia tez mnie interesuja pozdrawiam _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
|
Wys砤ny: 12 Lut 2008, 18:13 Temat postu: |
|
|
malwina86 pierwsze szczepienie jest w 3 m-cu,ja szczepilam malego w 2,5 m-cu i to przed wyjazdem.nastepne o ile sie nie myle to chyba w 5 m-cu .lepiej spytaj sie poloznej.
pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 13 Lut 2008, 6:53 Temat postu: |
|
|
malwina86 pierwsze szczepienie w przychodni jest w 3 mies. kolejne w 5 mies, dalej 6 i 8 mies, a nastepne to juz w 12 mies.
jak ma na imie maluszek, ile wazyl, pochwal sie nam ?
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 13 Lut 2008, 10:21 Temat postu: |
|
|
dzieki dziewczyny a mozecie jeszcze powiedziec przeciw czemu sa te szczepionki??? synek ma na imie Kubu艣 po porodzie wazyl 3550 a teraz to juz chyba ze 5 kg bardzo szybko rosnie juz sobie zaczyna gadac po swojemy a jak mu sie cos nie podoba to strasznie glosno krzyczy hehe a jak tam wasze pociechy???  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 13 Lut 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
Szczepienia na Islandii
w 3 , 5 i 12 mcu krztusiec,blonnica ,tezec, posocznica i heine medina w jednej szczepionce,
w 6 i 8 mcu mieningokokki,
w 18 mcu na odre, swinke i rozyczke, a nastepne dopiero w wieku 5 lat.
Nie szczepi sie przeciw gruzlicy,czyli jezeli planujecie powrot do Polski to pewie lepiej zaszczepic dziecko i trzeba o to specjalnie poprosic. Nic nie kosztuje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 13 Lut 2008, 19:04 Temat postu: |
|
|
bardzo dziekuje marta luiza  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 20 Lut 2008, 15:36 Temat postu: |
|
|
Hejka. Moja ma艂a sko艅czy艂a 10 miesi臋cy, wykupi艂am dodatkow膮 szczepionk臋 od wzw typ B, oczywi艣cie za op艂at膮. Nie ma jej w kalendarzu szczepie艅 ale wola艂am j膮 od tego zaszczepi膰. Mam zamiar te偶 zaszczepi膰 j膮 od gruzlicy, ale to jak ju偶 b臋de w Polsce. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2008, 20:55 Temat postu: |
|
|
Hejka mamusie dawno temu znalaz艂am stronk臋 gdzie mo偶na za艂o偶y膰 sobie tzw kal臋darz ci膮偶y. Fajna rzecz bo mo偶na obserwowa膰 z tygodnia na tydzie艅 jak nasze male艅stwa si臋 rozwijaj膮 , polecam
pampers.pl |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| parys
| Do潮czy: 09 Lut 2008 | Posty: 3 | |
|
Wys砤ny: 27 Lut 2008, 16:48 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich serdecznie.Chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 czy kto艣 ju偶 z was chrzci艂 dziecko na Islandii? S艂ysza艂em,偶e w Reykjaviku s膮 polscy ksi臋偶a,ma kto艣 z was mo偶e numer telefonu do polskiego ksi臋dza lub adres e-mail.Prosz臋 o jak najszybsz膮 pomoc w tej sprawie.Pozdrawiam mamy i przysz艂e mamy  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|