Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 6 Cze 2007, 13:41 Temat postu: |
|
|
Filip juz Cie lubie. A masz inne propozycje?  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 6 Cze 2007, 13:55 Temat postu: |
|
|
Wiesz, nie znam (niestety) dziewczyny Twojego syna wiec co ja moge poradzic. Wybor kierunku studiow to Jej decyzja i my jako forumowicze nie mamy prawa sie wtracac. Jakbys napisala co chce studiowac, lub ewentualnie jakie ma zainteresowanie byloby latwiej. Z Twojego postu nie wynika gdzie ona obecnie mieszka..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 7 Cze 2007, 8:09 Temat postu: |
|
|
To jest tak. Ona nie bardzo widzi moĹźliwoĹc studiĂłw na Islandii, czytaj bariera jÄzykowa. TrochÄ siÄ dowiadywaĹa i nic z tego nie wyszĹo. Ja chciaĹam tylko siÄ dowiedzieÄ, czy wedĹug Was istnieje realna moĹźliwoĹÄ podjÄcia tu studiĂłw z podstawowÄ
znajomoĹciÄ
islandzkiego i dobrÄ
angielskiego. Natomiast kierunek studiĂłw to wyĹÄ
cznie jej ewentualna decyzja. Ja chcem tylko wiedziec jakie ma dziewczyna teraz szanse teraz i tu.
A przy okazji mogÄ siÄ znowu pochwaliÄ( baaaaaaaaaaaardzo to lubiÄ), Ĺźe moja cĂłrka najlepiej w szkole zdaĹa testy w dziesiÄ
tej klasie. I byĹa jedynym obcokrajowcem w niej. Jak moĹźecie siÄ domyslaÄ to szkoĹa nie naleĹźy do najwiÄkszych, jednak ma dosyÄ wysoki poziom jak na islandzkie warunki. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysłany: 7 Cze 2007, 8:13 Temat postu: |
|
|
MoĹźna wiedzieÄ jakie byĹo przykĹadowych pare pytaĹ z tego testu? Gdyby pani mogĹa cĂłrki zapytaÄ?? I wogĂłle jaki to test? 10 klasa to koniec szkoĹy i teraz idzie do liceum? Czyli 10 klasa to tak jakby koniec naszego gimnazjum? _________________ Ăg er ĂþrĂłttaĂĄlfur... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 7 Cze 2007, 10:34 Temat postu: |
|
|
Dzieci koĹczÄ
c szkoĹÄ podstawowÄ
decydujÄ
razem z rodzicami z jakich przedmiotĂłw chcÄ
pisaÄ testy. IloĹÄ testow jest dowolna. Po napisaniu testĂłw na poczÄ
tku maja trzeba czekaÄ aĹź do poczÄ
tku czerwca na wyniki.Dziecko wtedy ma mniejwiÄcej pojÄcie w jakiĹ przedmiotach jest dobre obiektywnie i na tej podstawie wybiera nastepnÄ
szkoĹÄ.
Dzieci na Islandi idÄ
wczeĹniej o rok do szkoĹy podstawowej niĹź w Polsce i uczÄ
siÄ 10 lat, by potem kontynuowaÄ naukÄ w wybranej przez siebie szkole. Natomiast czy szkoĹa przyjmie dane dziecko odpowiada przez internet.Dziecko jeĹli jest nadal chÄtne do tej szkoĹy pisze po prostu TAK _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
|
Wysłany: 7 Cze 2007, 14:14 Temat postu: |
|
|
A jakieĹ przykĹÄ
dowe zadania z testĂłw ktĂłre pisaĹa pani cĂłrka? _________________ Ăg er ĂþrĂłttaĂĄlfur... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skąd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysłany: 8 Cze 2007, 11:25 Temat postu: |
|
|
ja sie jeszcze wypowiem co do studiow - na pewno moglaby isc studiowac islandzki dla obcokrajowcow na HI i filologie angielska na HI. Oba sa prowadzone po angielsku. Mysle, ze japonistyke tez moglaby isc studiowac, bo CHYBA jest glownie prowadzona przez obcokrajowcow, wiec tez beda zajecia po angielsku na poczatku.
wszelkie egzotyczne filologie beda ok, mysle... no i np francuska, jesli zna francuski, niemiecka jesli niemiecki itd.
co tam jeszcze... psychologia jest cala po islandzku, wiec moglaby miec problemy...
wszystkie scisle nie powinny byc chyba az tak bardzo problematyczne, jesli jest dobra z tego typu rzeczy...
nic wiecej na ten temat nie wiem :)
chyba, ze zdecyduje sie na islandzki, to mozna mnie pytac i chyba, ze zdecyduje sie na angielski, to moge dac kontakt do kumpla, ktory skonczyl... o.
pozdrawiam :)
i jeszcze bym prosila, zeby nie robic off topow... jesli chcecie rozmawiac o testach kompetencji, czy jak je zwal, tak je zwal, to prosze do tematu zwiazanego ze szkolami, tutaj ma byc o studiach wyzszych. :) _________________ og ef þĂş vilt þĂĄ skal ĂŠg ljĂşga að þĂŠr... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| berglind
| Dołączył: 25 Gru 2007 | Posty: 1 | Skąd: bydgoszcz |
|
Wysłany: 26 Gru 2007, 15:32 Temat postu: |
|
|
A ja jestem ciekawa jak wyglÄ
dajÄ
studia artystyczne na Islandii. SkoĹczyĹam liceum plastyczne w Polsce i teraz studiuje kulturoznawstwo.
Czy muszÄ dobrze znaÄ jÄzyk islandzki i czy wogĂłle sÄ
takowe uczelnie i jakie majÄ
kierunki. MoĹźe ktoĹ z was siÄ orientuje jak to wszystko wyglÄ
da  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
 | Dołączył: 19 Kwi 2006 | Posty: 59 | |
|
Wysłany: 18 Mar 2008, 22:00 Temat postu: |
|
|
Witam!
Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki ale korzystam z komputera w bibliotece za granica i niema polskiej czcionki.
Mam pytanie odnosnie studiow na Islandii.
Czy jest mozliwosc studiowania i pracowania na Islandii jednoczesnie?
Jesli pojde na studia dzienne w Islandii to raczej bedzie mi sie trudno utrzymac nawet jak bede sobie dorabial po godzinach roznoszeniem gazet itp.
Bardziej by mi pasowalo studiowac zaocznie i miec stala prace ale niewiem czy jest taka mozliwosc w Islandii i czy jakies uczelnie oferuja taki rodzaj nauczania.
I czy jak zrobie licencjata w polsce to uznaja go na Islandii i bede mogl od razu zaczac tam studia magisterskie?
I czy sa na Islandii jakies kierunki gdzie mozna studiowac tylko po angielsku chociaz na pierwszym roku bo na drugim juz zakladam ze bede mowic po Islandzku , a glupio byloby przyjechac i przez rok czasu tylko pracowac i uczyc sie jezyka i miec rok przerwy w edukacji
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc i wskazowki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| elko
| Dołączył: 21 Lis 2007 | Posty: 107 | Skąd: reykjvik |
|
Wysłany: 19 Mar 2008, 0:10 Temat postu: |
|
|
Chciec to moc a moc to chciec , pytanie do ciebie ?
,,kandydat 65,, _________________ ,,Vilja er allt sem þarft,, |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
|
Wysłany: 19 Mar 2008, 22:39 Temat postu: |
|
|
OK , nie bylo tematu.
Sorry za kretynskie pytanie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 20:10 Temat postu: Medycyna na Islandii |
|
|
Witam,
Czy orientuje siÄ ktoĹ jak wyglÄ
dajÄ
studia medyczne na Islandii - czy sa prowadzone system boloĹskim czy tak jak w Polsce tylko magisterka? Czy istnieje coĹ takiego jak staĹź, rezydentura i jak wyglada to wsyztsko w praktyce (gĹĂłwnie chodzi mi o jezyk). I czy Islandia respektuje polski dyplom, wyniki LEP-u oraz wynik egzaminu specjalizacyjnego (Unia Europejska wiem, Ĺźe tak, ale nie wiem czy Islandia siÄ zalicza do grona takich paĹstw). Istnieje jaka kolwiek moĹźliwoĹÄ kontynuacji studiĂłw rozpoczÄtych w Polsce. Ewentualnie jak wyglÄ
da rekrutacja na studia w jÄzyku angielskim (o ile takie istniejÄ
). PoniewaĹź jestem studentem medycyny i ciÄ
gnie mnie na Islandie interesujÄ siÄ tÄ
kwestiÄ
jednak bojÄ siÄ, Ĺźe jÄzyk stanie mi na przeszkodzie. Jeden koleĹ u mnie z uczelni byĹ w tym roku praktykach miesiÄcznych w Reykjaviku - postaram siÄ zorientowaÄ jak to zalatwiĹ (z tym, Ĺźe to byĹy chirirgiczne to dopiero po 3 roku bede mĂłgĹ sie o to staraÄ - a do tego dĹuga droga najpierw muszÄ siÄ pouĹźeraÄ w polsich szpitalach z lekarzami), a tym czasem liczÄ na jakÄ
kolwiek przydatne informacje. JeĹźeli to nie wypali to wezmÄ dziekankÄ i pojadÄ na rok do pracy na IslandiÄ i bede kontynowaj je w Polsce - bÄdÄ siÄ musiaĹ obejĹÄ smakiem. BÄdÄ naprawdÄ wdziÄczny jezeli ktoĹ przybliĹźy mi jakieĹ szczegĂłĹy. Pozdrawiam! _________________ Ăg er ĂþrĂłttaĂĄlfur... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
|
Wysłany: 3 Wrz 2008, 20:13 Temat postu: |
|
|
*systemem
*jakie kolwiek
JuĹź uprzedzam uwagi dotyczÄ
ce Islandii i Unii Europejskiej - wiem, Ĺźe nie jest w UE. ChodziĹo mi o to czy zalicza siÄ do paĹstw respektujÄ
cych polskie "dyplomy medyczne".
SwojÄ
drogÄ
szkoda, Ĺźe usuniÄto moĹźliwoĹÄ edytownia wĹasnych postĂłw. _________________ Ăg er ĂþrĂłttaĂĄlfur... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
|
Wysłany: 26 Paź 2008, 17:32 Temat postu: |
|
|
HallĂł!
Tu znowu ja!
W przyszĹym roku koĹczÄ licencjackie studia i mam pytanie do Ĺźyczliwych ludzi.
Czy jest moĹźliwoĹÄ zrobienia magistra w Islandii poukoĹczeniu studiĂłww polsce?
KoĹczÄ wydziaĹ ekonomiczny a mĂłj kierunek to hotelarstwo i obsĹuga ruchu turystycznego.
ZaliczyĹem teĹź 1 semestr na Ĺotwie po angielsku wiÄc moĹźe siÄ przyda przy rekrutacji.
Jakie kierunki mogÄ studiowaÄ na Islandii??? bez biegĹej znajomoĹci Islandzkiego?
UczÄ siÄ codziennie Islandzkiego ale na studia to chyba za maĹo.
Czy jest moĹźliwoĹÄ zaliczenie pierszego roku studiĂłw 2 stopnia po angielsku a potem drugiego po Islandzku?
Czy w Islandii zaliczÄ
mi mĂłj licencjat z polski i wezmÄ
mnie na magisterskie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
|
Wysłany: 26 Paź 2008, 17:38 Temat postu: |
|
|
Sorry ale nie mogÄ wyedytowac wiÄc dopiszÄ.
KoĹcze studia zaocznie ,czy to nie kĹopot?
ChciaĹbym studiowac GeografiÄ szczegĂłlnie Islandii , dziennikarstwo lub IslandologiÄ czy to moĹźliwe? , czy bÄdÄ
jakieĹ kĹopoty z tej racji Ĺźe koĹczÄ ekonomie?
Z gĂłry dziÄkuje za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ja_to_ja
| Dołączył: 01 Sty 2008 | Posty: 18 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 0:22 Temat postu: |
|
|
kandydat65 napisał: | HallĂł!
Tu znowu ja!
W przyszĹym roku koĹczÄ licencjackie studia i mam pytanie do Ĺźyczliwych ludzi.
Czy jest moĹźliwoĹÄ zrobienia magistra w Islandii poukoĹczeniu studiĂłww polsce?
KoĹczÄ wydziaĹ ekonomiczny a mĂłj kierunek to hotelarstwo i obsĹuga ruchu turystycznego.
ZaliczyĹem teĹź 1 semestr na Ĺotwie po angielsku wiÄc moĹźe siÄ przyda przy rekrutacji.
Jakie kierunki mogÄ studiowaÄ na Islandii??? bez biegĹej znajomoĹci Islandzkiego?
UczÄ siÄ codziennie Islandzkiego ale na studia to chyba za maĹo.
Czy jest moĹźliwoĹÄ zaliczenie pierszego roku studiĂłw 2 stopnia po angielsku a potem drugiego po Islandzku?
Czy w Islandii zaliczÄ
mi mĂłj licencjat z polski i wezmÄ
mnie na magisterskie? |
wiesz, nie wyzĹoĹliwiam siÄ, ale moim zdaniem kierujesz pytanie w próşniÄ - na tym forum nie bywa za wielu reykjavickich studentĂłw i odpowiedzi na swoje pytanie raczej nie uzyskasz, ode mnie zresztÄ
teĹź nie. ale za to sugestiÄ: http://www.hi.is/en - to angielskojÄzyczna strona uniwersytetu w reykjaviku. powinieneĹ tam znaleĹşÄ wiele uĹźytecznych informacji, a jeĹli nie, to nie wahaj siÄ do nich zadzwoniÄ. zapewnim ciÄ Ĺźe wszyscy tam biegle mĂłwiÄ
po angielsku, sÄ
przyzwyczajeni do zaĹatwiania wszystkiego telefonicznie oraz peĹni ĹźyczliwoĹci POWODZENIA! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariusz40
| Dołączył: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skąd: Grenlandia |
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 22:25 Temat postu: |
|
|
kandydat65 napisał: | Sorry ale nie mogÄ wyedytowac wiÄc dopiszÄ.
KoĹcze studia zaocznie ,czy to nie kĹopot?
ChciaĹbym studiowac GeografiÄ szczegĂłlnie Islandii , dziennikarstwo lub IslandologiÄ czy to moĹźliwe? , czy bÄdÄ
jakieĹ kĹopoty z tej racji Ĺźe koĹczÄ ekonomie?
Z gĂłry dziÄkuje za pomoc. |
O geografii i dziennikarstwie nie mam zielonego pojecia, natomiast jesli przez islandologie rozumiesz filologie islandzka to moze sprobuj wstepnie skontaktowac sie z Margret Jonsdottir, docentem na HI, e-mail: mjons@hi.is; tel. +354 525 4439 (to jej oficjalne dane kontaktowe w pracy, wiec nie musze wysylac na priv). Powodzenia! _________________ Margr verdr af aurum api. (HĂĄvamĂĄl) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kandydat65
|
Wysłany: 29 Paź 2008, 12:19 Temat postu: |
|
|
Wielki dziÄki za pomoc!
NapisaĹem e-maila w ktĂłrym wszystko objasniĹem i zobaczymy co bÄdzie
Jeszcze raz dziÄki
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| danielm.77d
| Dołączył: 21 Wrz 2008 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 6 Lis 2008, 23:38 Temat postu: szkola srednia |
|
|
witam: mam pytanie: czy jest mozliwos rozpoczecia nauki w szkole sredniej w obecnej chwili??? :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gregi146
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 19:55 Temat postu: powazny problem |
|
|
czy ktos zna strone zwiazana z uzytkowaniem rusztwan w jezyku islandskim badz anielskim? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|