reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Gwałtowny wzrost kursu euro (EUR)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 62, 63, 64  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
lili67

Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Hafnarfjördur/Keflavik
PostWysany: 23 Mar 2008, 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

epic_rulezzz napisa:
no nie popisał się...
ale ta pani też ma duuuuuuuuuuuuuużą wyobraźnię...

no i z tym podwajaniem kapitału to było nawet zabawne... a jestem z wykształcenia ekonomistą... MA DZIEWCZYNA TALENT JEŚLI MÓWI PRAWDĘ!!

Czasem zastanawiam się, czy niektórymi mężczyznami kieruje wyłącznie szowinizm, popędy, testosteron czy zwykła zazdrosc.

Jeśli przedstawiłabym się jako 45-letni biznesmen, mówiący finansową nowomową, wyrażający się lekceważąco o kobietach i wtedy pochwaliłabym się sukcesami na rynku inwestycyjnym - nie byłoby sprawy. Faceci jak to faceci, zazdrościliby ale trochę wstyd byłoby im to okazac.

A tak, proszę. Ale laska ma wyobraźnię!! - to najłagodniejsze z określeń.

Nie było moim celem chwalenie się ani wywyższanie ponad przeciętnych. Jedna z moich przyjaciółek pytała mnie - Lili jak Ty to robisz? Powiedziałam jej, tak jak powiedziałam tu na forum. Nie ma nic złego ani nienormalnego w zarabianiu pieniędzy i nie jest to umiejętnosc zarezerwowana wyłącznie dla facetów. Niektórzy tworzą wokół inwestowania nimb tajemniczości i niedostępności dla zwykłego śmiertelnika (czyt. śmiertelniczki). Może nie jest to "piece of cake", ale każdy średnio inteligentny człowiek może odnosic sukcesy. Wystrczy trochę odwagi i trochę pieniędzy.

A już naprawdę nie rozumiem tych okrzyków niedowierzania. Co to za wyczyn podwoic kapitał w ciągu roku? Zrobic z 10.000$ - 20.000$? W ciągu 365 dni?

Gdybym miała zmysł do handlu, to przeszłabym na emeryturę nie w wieku 40 lat jak planuję, ale dobre 3 lata wcześniej.

Pozdrawiam wszystkich ekonomistów.
Grazyna

Doczy: 06 Gru 2005
Skd: Islandia
PostWysany: 23 Mar 2008, 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba najlepiej zapytać wachadełka, czy szybko kupować Euro, czy przetrzymać. Bo teraz to chyba nikt nic nie wie, i możemy tylkko przypuszczać. Znajomi Islandczycy kupują teraz różne rzeczy za gotowkę ,żeby nie trzymać pieniędzy ani w skarpecie, ani na żadnej lokacie. Kiedyś podobna sytuacja była w Polsce, ale było o tyle gorzej,że w sklepach nic nie było konkretnego do kupienia. Ludzie stali w kolejkach po byle co, byle tylko nie trzymać pieniędzy. Mam nadzieję,że do takich absurdalnych sytuacji nie dojdzie tutaj, bo nie tylko obcokrajowcy uciekną z Islandii, ale i Islandczycy też. Kiedyś ponoć już była podobna sytuacja tutaj.
Kryspingdynia
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 22 Lip 2007
PostWysany: 23 Mar 2008, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

soley napisa:
Kryspingdynia napisa:
Teraz najlepszym sposobem chyba jest otworzyc konto oszczednosciowe w euro i obserwowac .

Nie bardzo w euro policz % w euro masz 4.5% w koronie 13.5% pozostaje 9% roznicy mielimy juz wzrosty na euro i wystarczy ryzykujesz teraz mniej majac korone na lokacie gdyz nawet jak euro poszloby na 130 koron to masz to oddane w wyzszym oprocentowaniu i podobnie w dluzszym terminie a traciz podwojnie jak euro spadnie na kursie i oprocentowaniu.[/list]

No tak , racja, nie pomyslalam. To jak? Kupic euro w gotowce i tzymac w skarpecie? Ale znowu jak sie kupuje papierki wtedy kurs jest drozszy...

Smile w skarpecie jeszcze gorzej bo tracisz na inflacji(rosnacej) i nie zykujesz zadnego oprocentowania, jak zostajez dluzej na wypie to trzymaj w koronach na terminowej lokacie, teraz widzialem 13.5% jak masz troche smykalki do spekulacji kup certyfikaty na zloto gdzyz je mozez sprzedac szybciej niz sztabki (to jest bardzo wazne-szybka tranzakcja aby wyjsc z inwestycji jak rynek robi zwrot kierunkow) jest jeszcze forex gdzie masz obok towarow dodatkowo waluty ale na nim trzeba miec dowiadczenie-jest to ostra jazda w porownaniu z gielda to jak przesiadka z buick-a czy fiata na ferrari
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
Kryspingdynia
PostWysany: 23 Mar 2008, 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa:
Chyba najlepiej zapytać wachadełka, czy szybko kupować Euro, czy przetrzymać. Bo teraz to chyba nikt nic nie wie, i możemy tylkko przypuszczać. Znajomi Islandczycy kupują teraz różne rzeczy za gotowkę ,żeby nie trzymać pieniędzy ani w skarpecie, ani na żadnej lokacie. Kiedyś podobna sytuacja była w Polsce, ale było o tyle gorzej,że w sklepach nic nie było konkretnego do kupienia. Ludzie stali w kolejkach po byle co, byle tylko nie trzymać pieniędzy. Mam nadzieję,że do takich absurdalnych sytuacji nie dojdzie tutaj, bo nie tylko obcokrajowcy uciekną z Islandii, ale i Islandczycy też. Kiedyś ponoć już była podobna sytuacja tutaj.

Euro teraz rosnie, gdyz rynki panicznie szukaja rownowagi i bezpiecznych przystani dla kapitalu, ale nie oznacza to wcale wyzszoci euro nad innymi walutami zachodnimi (ani nawet swiatowymi) Trzeba zrozumiec istote pieniadza, ktorym jest papier z gwarancja okrelonej wartosci, wydanego przez rzadu. Obecnie wszedzie na zachodzie rzadza socjalici a ja nie wierze tym k...m jak psom i radze to wszytkim. Roznia sie oni troche metodami podobnie jak przestepcy zawodowi jeden kradnie w nocy drugi falszuje, trzeci rabuje, socjalici robia to samo tylko elegancko pod krawatem i inaczej to nazywaja emituja pieniadza bez pokrycia, nakladanie podatkow, deficyt budzetowy itd. Generalnie ekonomia wychodzi na tym gorzej niz w przypadku przetepcow a szczegolnie zle ma sie pokrycie pieniadza.
Oczywicie po kilku kryzysach nauczyli sie okradania ludzi w bardziej wyrafinowany sposob zyjac z nimi jak z dawcami (zywicielami) saczac wolniej i rowniej aby nie usmiercic bo bez dawcy wiadomo pasozyt ginie rowniez, socjalizm mial sie dobrze, jednak po dlugiej sielance przychodzi okresowe oslabienie a nawet i wtsrzas wyrazone inflacja i pozniej kryzysem na ktorym wiekszosc straci ale sie nie przewroci. Okolo 100 lat temu zaczal sie proces odchodzenia od parytetu zlota i srebra w pokryciu pieniadza otatecznie w latach 70-tych zrezygnowano z tego calkowicie.
Najrozadniejsze jest kupowanie trwalej wartosci, nie jet to jednak takie proste i nie chodzi o konsumowanie w potaci kupna samochodu ktory sie zestarzeje czy zywnoci ktora sie zepsuje.
Powrt do gry
Kryspingdynia
PostWysany: 23 Mar 2008, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lili ja znam dokonale przyklady kobiet zajmujacych sie ekonomia i jej pochodnymi np. moja babcia byla bardzo przedsiebiocza i przwyzszala tym dziadka, z bardziej znanych kobiet bedzie nia Margaret Hilda Thatcher, ktora po przeczytaniu "Droga do niewolnictwa" Fryderyka Augusta von Hayeka stala sie glowna kontrewolucjonistka w europie opanowanej przez Keynesizm podobnie jak Ronald Wilson Reagan w usa gangrene socjalizmu keynesistowkiego na 30 lat, obecnie mamy do podnozenia sie dawnego demona niszczacego gospodarki.
Mezczyzna jest jednak patrzac przecietnie lepiej przygotowany i wyspecjalizowany przez ewolucje do dzialania w tym obszaze, decydowac powinna konkurencja jak w danym miejscu znajdzie sie lepsza kobieta to ona tym sie tam powinna zajmowac, nie widze problemu.
Powrt do gry
lili67

PostWysany: 23 Mar 2008, 23:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kryspingdynia napisa:

Mezczyzna jest jednak patrzac przecietnie lepiej przygotowany i wyspecjalizowany przez ewolucje do dzialania w tym obszaze...

Mój drogi Kryspinie,
nie jestem jakąś feministką, jednak jak czytam coś takiego, chce mi się śmiac. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? I jakie to ewolucyjne przygotowanie masz na myśli? Owłosienie na klatce piersiowej? Wiem, wiem, koronnym męskim argumentem jest przeciętna, większa waga mózgu.

Niemniej myślałam, że inteligentni ludzie przestali się posługiwac takimi argumentami.

Pozdrawiam ewolucyjnie lepiej wyspecjalizowanego ekonomistę.
epic_rulezzz

Doczy: 20 Mar 2008
Skd: Poznań
PostWysany: 24 Mar 2008, 0:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lili67 napisa:
Kryspingdynia napisa:

Mezczyzna jest jednak patrzac przecietnie lepiej przygotowany i wyspecjalizowany przez ewolucje do dzialania w tym obszaze...

Mój drogi Kryspinie,
nie jestem jakąś feministką, jednak jak czytam coś takiego, chce mi się śmiac. Naprawdę wierzysz w to co piszesz? I jakie to ewolucyjne przygotowanie masz na myśli? Owłosienie na klatce piersiowej? Wiem, wiem, koronnym męskim argumentem jest przeciętna, większa waga mózgu.

Niemniej myślałam, że inteligentni ludzie przestali się posługiwac takimi argumentami.

od ekonomistów to wara.. język
dobrze wiesz, że ściemniasz i po co ta gadka była... moderatorko przyszła... Smile
głupio ci?? nieeeeeeeeee??
A POWINNOOOO
Powrt do gry
lili67

PostWysany: 24 Mar 2008, 1:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

epic_rulezzz napisa:

od ekonomistów to wara.. język
dobrze wiesz, że ściemniasz i po co ta gadka była... moderatorko przyszła... Smile
głupio ci?? nieeeeeeeeee??
A POWINNOOOO

Wystarczy. Nie będę dalej dyskutowac z nastolatkami.
Jeśli brak arumentów, zawsze pozostają wyzwiska.

Życzę dalszego dobrego samopoczucia.
thomase

Doczy: 22 Lis 2006
Skd: Reykjavik
PostWysany: 24 Mar 2008, 1:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja np nie jestem nastolatkiem, no i tak przygladam sie tej konwersacji i po pierwsze, przyszla moderatorko zrobilas wielkego off topa Smile a po drugie zadnych wyzwisk nie ma.. poki co Wink a najlepiej bedzie jesli wrocimy do tematu oslabiajacej sie islandzkiej korony Smile))
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
Highlander
Go
PostWysany: 24 Mar 2008, 2:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

epic_rulezzz
Jestes "ekonomista"? Ciekawe jak dobrym skoro musiales za chlebem przyjechac na Islandie, nie mowiac o handlowaniu plytkami CD/DVD (zapewne przemyconymi, bo nic gorszego mi przez mysl nie przechodzi).
10 płyt DVD+R kosztuje w Polsce ok. 10-12zł. Ty tutaj tą ilość sprzedajesz za 1000ISK, wiec jakies 28-29zł. Inwestujac 500zł, masz ok 1400zł. Czyż to nie jest prawie potrojenie kapitału? No niemozliwe! Twoje teorie zostały obalone...przez ciebie samego!
Wiec panie "e-konomisto", póki co ucz sie od Lili, byc moze kiedys pohandlujesz złotem-na dzień dzisiejszy zajmuj sie płytkami.
Pozdrawiam z cieplego łóżka.
Powrt do gry
epic_rulezzz

PostWysany: 24 Mar 2008, 9:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Highlander napisa:
epic_rulezzz
Jestes "ekonomista"? Ciekawe jak dobrym skoro musiales za chlebem przyjechac na Islandie, nie mowiac o handlowaniu plytkami CD/DVD (zapewne przemyconymi, bo nic gorszego mi przez mysl nie przechodzi).
10 płyt DVD+R kosztuje w Polsce ok. 10-12zł. Ty tutaj tą ilość sprzedajesz za 1000ISK, wiec jakies 28-29zł. Inwestujac 500zł, masz ok 1400zł. Czyż to nie jest prawie potrojenie kapitału? No niemozliwe! Twoje teorie zostały obalone...przez ciebie samego!
Wiec panie "e-konomisto", póki co ucz sie od Lili, byc moze kiedys pohandlujesz złotem-na dzień dzisiejszy zajmuj sie płytkami.
Pozdrawiam z cieplego łóżka.

jak byłem ostatnio na Islandi zobaczyłem że tutaj są ostro drogie płyty, dlatego wzięłem ze sobą trochę, żeby mi się zwróciła podróż z Poznania do Berlina, ot wielka inwestycja...
Lili przecież ma sztabki złota!! buahahahahahahahahahahaha
tak na marginesie złoto leci na łeb na szyję więc radzę sprzedawać... język
jeśli je oczywiście masz....

i jestem na tyle świadomym ekonomistą, że wracając do głównego tematu, euro powinno spaść w stosunku do korony w okolicach wakacji, przynajmniej tak było w latach poprzednich... ale strach pomyśleć jaki pułap do tego czasu osiągnie!!!
Powrt do gry
Grazyna

Doczy: 06 Gru 2005
Skd: Islandia
PostWysany: 24 Mar 2008, 9:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JA także mam sposoby na spadającą koronę, ale według mnie kązdy powinen dopasować plan działania do swoich planów życiowych i od swoich umięjętności przedwszystkim. Ja od dawna obserwowałam to co dzieję się na Islandii i nasze pieniądze po prostu cały czas inwetsowałam , oczywiście wtedy gdy korona była wysoko. Teraz nasze pieniążki same procentują w postaci naszego majatku. Oczywiście kupowanie samochodów to dla mnie żadna inwestycja, ale w pewnych wypadkach może stac się np. furtką ku możliwości wiekszej inwestycji. Trzeba teraz trzeba być szybkim , ale rozważnym. W mojej rodzinie w takich szalonych czasach doszło do tragedii. Moja babcia ( była już wdową) dostała propozycję za bardzo dużą kwotę kupna jej pięknego drewnianego dworku. Po paru dniach po tranzakcji okazało się ,że te wszystkie pieniądze staciły swoją pierwotną wartość. A ona została na lodzie z czwórką małych dzieci. Dlatego też dwa razy się zastanówcie zanim raz coś zrobicie. Jeśli macie duże zasoby to czekajcie na odpowiedni kurs. i Sprecyzujcie swoje potrzeby i plany. i do tego dopasujcie plan działania.
epic_rulezzz

PostWysany: 24 Mar 2008, 9:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobrą akcją było kupienie euro powiedzmy pod konic zeszłego roku i teraz sprzedaż... wielki RESPECT dla tego kto tak zrobił.. Smile

swoją drogą to dziwne że tutejszy rząd pozwala na SPEKULACJE walutą...

LUDZIE TO OK. 30% ZYSKU W CIĄGU 3 MIESIĘCY.... Twisted Evil
Powrt do gry
mislaid

Doczy: 09 Mar 2008
Skd: Poznań/Rkv
PostWysany: 24 Mar 2008, 9:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lili ................. buahhaaaahhhaaa . B/k

Wszystkim obchodzącym Świeta ..... Wesołych życzę Smile
Powrt do gry
Kryspingdynia
PostWysany: 24 Mar 2008, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lili67 napisa:
Kryspingdynia napisa:

Mój drogi Kryspinie,

Ewolucja to nie tylko wielkosc czy ilosc ale takze cechy, gdzie w takich zawodach licza sie cechy meskie, oczywicie jest maly procent kobiet z cechami meskimi, ale wiekszosc lepiej sie sprawdza przy zczegolach niz przy szerzych horyzontach np. wychowujac male dziecko potrafi lepiej sie skupic na szczegolach i potrzebach malca niz mezczyzna.
Takim przykladem na istnienie ewolucyjnie nabytych cech jest brydz czy szachy, gdzie nie bylo kobiet mistrzyn, ale lili to pewnie zmieni Smile
Powrt do gry
Highlander
Go
PostWysany: 24 Mar 2008, 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drżyjcie rodacy...i nie tylko.

http://dv.is/wiadomosci/lesa/6522
Powrt do gry
Highlander
Go
PostWysany: 25 Mar 2008, 15:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba cos sie zaczelo dziac na korzysc. Dzis po poludniu euro spadlo ponize 118 ISK. Very Happy
Powrt do gry
kriz_dux

Doczy: 21 Wrz 2007
Skd: Toruń
PostWysany: 25 Mar 2008, 16:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Highlander napisa:
Chyba cos sie zaczelo dziac na korzysc. Dzis po poludniu euro spadlo ponize 118 ISK. Very Happy

bank islandzki podniósł stopy procentowe
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
Kryspingdynia
PostWysany: 25 Mar 2008, 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisalem ze koniec na razie spadkow korony w srode teraz bedzie zabawa czyli w dol 105 i w gore 120 az w koncu ustabilizuje sie na 95
Powrt do gry
gumb

Doczy: 23 Gru 2007
PostWysany: 26 Mar 2008, 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widze, ze wszyscy koledzy z polscy to ekonomisci (szkoda, ze wiekszosc na budowach pracuje Very Happy ) nikt nie wie do jakiego poziomu spadnie wartosc euro moze do 95, a moze do 110 tego nie wiedza nawet najstarsi gorale.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 62, 63, 64  Nastpny
Strona 7 z 64

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.