Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Ĺukasz
| Dołączył: 27 Lis 2007 | Posty: 46 | Skąd: PoznaĹ Hfj |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 15:22 Temat postu: Boom budowlany - koniec czy poczÄ
tek? |
|
|
banki odmawiaja kredytow dla firm ten BUM budowlany powoli staje.w mojej firmie gdzie pracuje 14 Polakow zaczynaja sie zwolnienia poniewaz niema pracy!kiedys musi sie to skonczyc moim zdaniem ten czas nadszedĹ.Co sadzicie na ten temat??? _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 15:36 Temat postu: |
|
|
Ja teĹź coĹ slyszaĹam w tym temacie, nie ciekawie siÄ zapowiada przyszĹoĹÄ budowcictwa. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 16:12 Temat postu: |
|
|
Nieciekawie zapowiada sie przyszĹoĹÄ tego kraju w caĹoĹci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 16:24 Temat postu: Re: Praca na budowach powoli sie konczy!? |
|
|
Ĺukasz napisał: | banki odmawiaja kredytow dla firm ten BUM budowlany powoli staje.w mojej firmie gdzie pracuje 14 Polakow zaczynaja sie zwolnienia poniewaz niema pracy!kiedys musi sie to skonczyc moim zdaniem ten czas nadsedĹ.Co sadzicie na ten temat??? |
trzeba sie pakowac nasze godziny na wyspie sa policzone |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 16:57 Temat postu: |
|
|
To co narodowy odwrĂłt z ziemi Islandzkiej do Polskiej? _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺukasz
| Dołączył: 27 Lis 2007 | Posty: 46 | Skąd: PoznaĹ Hfj |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 17:01 Temat postu: |
|
|
wiesz zalezy czesc ludzi tu cos trzyma maja samochody lub mieszkania pokupywane w kredytach ale teraz nawet ze sprzedaza jest problem ludzie ktorzy sa typowo na zarobku tylko wezma torbe i pojada do domu _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 18:38 Temat postu: |
|
|
Powiedzcie to tym misiakom ktorzy protestowali przeciwko budowie hut na wyspie, nawet na tym forum czytalem idiotyczne obawy o srodowiko Islandii ekologow oderwanych od rzreczywitoci, jedno miejce pracy w hucie generuje ok 7 miejc pracy w calym kraju, nie mowiac o juz szczycie inwestycji i o dodatkowych uzupelniajacych inwestycjach w domy, drogi i infratrukture. Konczy sie rowniez boom mieszkaniowy na zachodzie wywolany tanimi kredytami i ronacymi za tym spekulacyjnie cenami a w usa przeklada sie to na kryzys, ktory ogarnia kolejno kraje europejkie. Jezcze nie czytalem dane za 2007 rok ale myle, ze przyjechalo do pracy kilka tysiecy ludzi i rynek jest juz przepelniony, schlodzenie miezkaniowki juz widoczne, czekac tylko jak spadna ceny a po tym masowe zwolnienia na budowach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gorecko
| Dołączył: 08 Lut 2008 | Posty: 3 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 18:46 Temat postu: |
|
|
witam, jeĹli coĹ Ĺşle to przepraszam, bo pierwszy raz zabieram gĹos.... mĂłj mÄ
Ĺź musiaĹ wrĂłciÄ do Polski po miesiÄ
cu, bo nie mĂłgĹ znaleĹşÄ pracy, razem z nim wrĂłciĹo okoĹo 10 osĂłb, z kontaktĂłw z ludĹşmi z firmy, ktĂłrzy zostali - wracajÄ
na poczÄ
tku kwietnia, bo nie ma alternatywy. nawet jesli angielski majÄ
opanowany, to poprostu nie ma tyle pracy, mÄ
z pracowaĹ dla firmy odnajmujÄ
cej pracownikĂłw - wniosek braĹ od firmy ponad 2000 koron za godz. pracownika, a wtym samym czasie przychodzili do firmy polacy, ktĂłrzy wykonywali ta samÄ
pracÄ za 650 koron..... wiadomo kogo firma wybraĹa ... zastanawia mnie tylko jak Ci Polacy Ĺźyli jeĹli brali po 650 - 700 koron/godz. Mnie jest strasznie szkoda, bo miaĹam nadziejÄ, Ĺźe uda nam sie osiÄ
ĹÄ caĹÄ
rodzinÄ
, ale przy dzisiejszym kursie poprostu sie nie opĹaca. mniej wiecej 130 000 to 1000 euro co daje na zĹotĂłwki 3500 zĹ (+-) a koszty zycia sÄ
duzo droĹźze niz w Polsce  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gorecko
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 18:47 Temat postu: |
|
|
* wniosek szef mÄĹźa braĹ 2000 koron za pracownika * |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rzuraf
| Dołączył: 21 Sty 2008 | Posty: 8 | Skąd: Przeworsk |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 22:09 Temat postu: |
|
|
[quote="gorecko"] zastanawia mnie tylko jak Ci Polacy Ĺźyli jeĹli brali po 650 - 700 koron/godz. Cytat: | Ja nie narzekaĹem.
A propos budowlanki to mnie to nie rusza bo tam nigdy nie robiĹem i mam nadzieje Ĺźe robiĹ nie bÄde, a wiÄkszoĹc ludzi tam pracujÄ
cych i tak zbyt dĹugo by tu nie zostaĹo. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| rzuraf
| Dołączył: 21 Sty 2008 | Posty: 8 | Skąd: Przeworsk |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 22:10 Temat postu: |
|
|
Ale poprzestawiaĹem, nawet cytatu wkleic nie umie :Dchyba wiadomo o co chodzi ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 22:41 Temat postu: |
|
|
[quote="rzuraf"] gorecko napisał: | zastanawia mnie tylko jak Ci Polacy Ĺźyli jeĹli brali po 650 - 700 koron/godz. Cytat: | Ja nie narzekaĹem.
A propos budowlanki to mnie to nie rusza bo tam nigdy nie robiĹem i mam nadzieje Ĺźe robiĹ nie bÄde, a wiÄkszoĹc ludzi tam pracujÄ
cych i tak zbyt dĹugo by tu nie zostaĹo. |
|
Jestes w bledzie, wiekszoc ludzi z tego forum nie pracuje w budownictwie, ale problem bedzie dotyczyl wszytkich branz, gdyz budownictwo jest barometrem rozwoju i najszybciej widac kryzys obserwujac jego puls, w rybach juz od dluzszego czasu jest skracanie polowow i migracja ludzi do miast, teraz budownictwo zwalnia obroty a jutro przerozne uslugi spauzuja gopodarka to naczynia polaczone jeden zywi drugiego jak ich symbioza zostanie zerwana a nie powtanie szybko jej substytut np. hutnictwo to bedzie bieda |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Mar 2008, 23:09 Temat postu: |
|
|
Wielu polakow pracujacych na budowach jedzie gdzie indziej, kurs korony jest tragiczny - juz to spowoduje kryzys w budownictwie, brak rak do pracy. Jakos nie widze islandczykow montujacych zbrojenie w deszczu i sniegu 12h dziennie.
Poza tym ceny mieszkan sa strasznie wywindowane, kiedys ta "banka " peknie, kredyty na mieszkania sa udzielane w walutach "twardych" - odsetki do splaty rosna w zatraszajacym tepie. Znajomemu w ciagu ostatnich 2 mscy z 50 tys euro, "zrobilo" sie ponad 60 tys !!!!!
Islandie czeka b.zimy prysznic
Odnosnie hut, to jak myslicie dla amerykanskich firm proukujacych aluminium na IS na reke jest wysoka wartosc korony, czy niska?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 0:23 Temat postu: |
|
|
gdyby tylko koszty wytwazania na wyspie byly tylko w koronach to oczywicie nizsza wartosc korony bylaby lepsza dla alcoa, ale wiekszoc kosztow tj. energia elektryczna jest prawdopodobnie umowa za 1KWh ustalona w $ i to w zaleznoci od swiatowych cen aluminium ok 2-3 centy za 1KWh tak wiec wytwarza sie kilka zaleznosci jednoczenie gdzie teoretycznie kursy kilku walut bioracych w procesie oraz ceny aluminium moga sie tak rozjechac, ze teoretycznie moze powstac dowolny wariant oplacalnoci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 1:03 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jakos nie widze islandczykow montujacych zbrojenie w deszczu i sniegu 12h dziennie. |
Zanim przyjechali Polacy i inni to oni to robili.
MyĹlisz Ĺźe krasnale?
Cytat: | Nieciekawie zapowiada sie przyszĹoĹÄ tego kraju w caĹoĹci. |
Ostatnimi czasu duĹźo rozmawiaĹem z Islandczykami o sytuacji.
JakoĹ maĹo siÄ tym przejmujÄ
, mĂłwiÄ
Ĺźe róşnie bywaĹo na wyspie ale zawsze przetrwali i tym razem dadzÄ
rady.
NajwiÄcej sie przejmujÄ
Ci ktĂłrzy przyjechali dorobiÄ bo tracÄ
najbardziej. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KrzynioPL
| Dołączył: 14 Kwi 2007 | Posty: 104 | |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 7:51 Temat postu: |
|
|
tak jest zgadzam sie z kolega - moze wielu osobom tylek odmiekl bo za niego polak robil ale prawda jest taka, ze bez nas tez dadza sobie rade ... jakos przed wstapieniem Polski do Unii Europejskiej inne kraje dawaly sobie rade bez polskich pracownikow
 _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 9:52 Temat postu: |
|
|
I znowu potwierdza siÄ powiedzenie " Punkt widzenia zaleĹźy od punktu siedzenia" . Dla PolakĂłw, ktĂłrzy przyjechali tu z myĹlÄ
szybkiego zarobku i powrotu na Ĺono rodziny czekajÄ
cej w Polsce obecna sytuacja to kres ich marzeĹ. A takich jest prawdopodonie tutaj wiÄkszoĹÄ. Ale dla tych co tu zamierzajÄ
mieszkaÄ na staĹe ze swoimi rodzinami, moĹźe sytuacja nie jest najlepsza ale na pewno nie oznacza koĹca Ĺwiata. Dla tych co przybyli tutaj z dwa lata temu Islandia byĹa rajem w porĂłwnaniu np. z zarobkami w Polsce. Ale wszsytko co dobre nie trwa wiecznie. PrzewaĹźnie Polacy pracowali po kilkanaĹcie godzin na dobÄ i liczyli kaĹźdÄ
koronÄ,Ĺźeby jak najwiÄcej przesĹaÄ rodzinie. Ale czy tak wyglÄ
da normalne Ĺźycie? Normalna Islandzka rodzina nie haruje caĹymi dniami ,Ĺźeby jak najwiÄcej zarobiÄ. I nie wszyscy co roku jeĹźdzÄ
za granicÄ odpoczÄ
Ä. ĹťyjÄ
po swojemu nie zamartwiajÄ
c siÄ , jak to majÄ
w zwyczaju Polacy. JeĹźeli komuĹ tu nie pasuje nikt go na siĹÄ nie trzyma, trudno passa nie trwa wiecznie. Czemu nikt nie potrafi siÄ cieszyÄ tym,Ĺźe mĂłgĹ przez ten czas co tu pracowaĹ odĹoĹźyÄ trochÄ grosza i teraz moĹźe spokojnie jechaÄ do Polski. Chyba nie pazernoĹÄ daje tak znaÄ o sobie. Teraz gdy caĹy Ĺwiat praktycznie stoi przed Plakami otworem chyba znajdzie siÄ inna alternatywa, dla tych co im za maĹo wiecznie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 10:33 Temat postu: |
|
|
Chyba byĹam znowu zĹoĹliwa. JeĹli komuĹ dokuczyĹam to przepraszam.Islandia ma swoje lepsze i gorsze czasy tak jak zycie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gorecko
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 10:44 Temat postu: |
|
|
ja siÄ z tym wszystkim zgadzam, ale zdaje mi siÄ Ĺźe kaĹźdy z Polakow przyleciaĹ na Islandie, zeby lepiej zyc czy lepiej zarabiac. My z mezem planowalismy osiasc w Islandii na dluzej, ale przy jego 140 000 tysiacach bo tak mniej wiecej zarobil, nie bylo mowy o odlozeniu, poprostu zabraklo czasu. Z tych pieniedzy musial zaplacic mieszkanie, odliczony zostal bilet, zycie i nie wiele zostalo Mysle, ze te klopoty gospodarski odczuja wszscy nawet Islandczycy, ktorzy zdaja sie tym nie przejmowac. jak czytalam na jednej ze stron po swietach planowane sa porzadne podwyzki cen. mniej wiecej o tyle ile stracila korona..... takze zycze wam cierpliwosci i stabilizacji, ja ososbiscie licze na ta stabilizacje, bo moze wtedy bedzie prosciej zebrac rodzine i dolaczyc do was  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 10:56 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: | jedno miejce pracy w hucie generuje ok 7 miejc pracy w calym kraju, nie mowiac o juz szczycie inwestycji |
Przepraszam Kryspingdynia ale moglbys podac skad masz takie dane.
Wydaja sie mi troche zawyzone.
A co do glownego watku dyskusji ja mam pytanie kiedy wy wszyscy przestaniecie narzekac na Islandie ze sie wam tak nie podoba a kiedy po prostu stad wyjedziecie? Nikt was tu nie trzyma na sile czy za kare. Droga byla wolna by przyjechac na Islandie, droga jest wolna by wyjechac. _________________ prawie regulamin forum
1. Forum nie powstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach pracy na Islandii.
PowstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach Islandii, skupionych wokóŠICELAND.PL |
|
Powrót do góry |
|
 |
|