Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 11:22 Temat postu: |
|
|
Zgoda, ale kaĹźdy mam prawo speĹniaÄ swoje marzenia na swĂłj sposĂłb. Nawet Islandczycy jezdzili kilkadziesiÄ
t lat temu za granicÄ ,Ĺźeby lepiej zarabiaÄ i nikt nie robi z tego tajemnicy. ChÄÄ polepszenia Ĺźycia poprzez lepsze zarobki nie jest tylko specjalnoĹciÄ
polskÄ
. KaĹźdy orze jak moĹźe. Ale te ciÄ
gĹe narzekania i brak radoĹci z tego co siÄ ma to juĹź nasza polska specjalizacja. Co ma byÄ to bÄdzie i przestaĹcie ciÄ
gle krakaÄ bo to do niczego nie prowadzi. Rozumiem ludzi, ktĂłrzy teraz dopiero dotarli na wyspÄ i rozczarowujÄ
siÄ na kaĹźdym kroku, ale reszta. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 16:43 Temat postu: |
|
|
dokladnie Grazynko... jeczenie nic nie da, bo wplywu jakos na to nie mamy zadnego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 16:46 Temat postu: |
|
|
PamiÄtam jak jakieĹ dwa lata temu podobne dyskusje prowadzono na tym forum, bo sytuacja byĹa zĹa. WiÄkszoĹÄ PolakĂłw narzekaĹo, a jednak Islandia przetrwaĹa. Ja po prostu myĹlÄ Ĺźe tutejsi politycy wiÄcej robiÄ
a mniej wystÄpujÄ
w TV i siÄ kĹĂłcÄ
.
MoĹźe wskutek obecnego kryzysu powstanie jeszcze jedna klasa spoĹeczna "Mini" i zaczniemy na ulicy widywaÄ mniej zamoĹźnych ludzi, tak jak to jest w innych krajach Europejskich. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 19:17 Temat postu: |
|
|
Duzo racji w tym co mowisz Viking. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 21:33 Temat postu: |
|
|
unregistered napisał: | Kryspingdynia napisał: | jedno miejce pracy w hucie generuje ok 7 miejc pracy w calym kraju, nie mowiac o juz szczycie inwestycji |
Przepraszam Kryspingdynia ale moglbys podac skad masz takie dane.
Wydaja sie mi troche zawyzone.
A co do glownego watku dyskusji ja mam pytanie kiedy wy wszyscy przestaniecie narzekac na Islandie ze sie wam tak nie podoba a kiedy po prostu stad wyjedziecie? Nikt was tu nie trzyma na sile czy za kare. Droga byla wolna by przyjechac na Islandie, droga jest wolna by wyjechac. |
Moje informcje znam ze studiow a materialy zotawilem w kraju, gdyz mam je w glowie, zawyzone nie sa, mozesz jak masz czas i ochote poserfowac w internecie to cos znajdziesz lub zrob sobie mala kalkulacje natepujacegos typu; huta ma kooperantow z wlasnym zapleczem pracownikow, natepnie powtaja dziedziny przetwarzajace wytop huty od polproduktow po produkcje sprzedana, transport morski i drogowy, jeden pracownik huty utrzymujacy rodzine 2+2 czyli cztery osoby trzeba wyzywic, ubrac, oferowac przerozne ulugi medyczne, edukacyjne, pielegnacyjne, administracyjne, wyprodukowac i przedac tysiace produktow przy ktorych uwijaja sie setki ludzi.
Nie wiem do kogo kierujesz slowa wyjedziecie, przyjechac, wyjechac? Mamy tu do czynienia z opiniami na temat przyszloci miejsca ktore tworzymy pracujac w ramach systemu, ktory sie z tego rowniez utrzymuje i jest czesciowo otwarty na potencjal ludzi naplywowych z ich pomyslami innowacyjnoscia i dynamika, to nie jest oboz pracy ze sloganem pracowac nie gadac, mozna tu mieszkac majac swoje zdanie i poglady na przyszloc tego kraju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Mar 2008, 23:01 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: |
Moje informcje znam ze studiow a materialy zotawilem w kraju, gdyz mam je w glowie, zawyzone nie sa, mozesz jak masz czas i ochote poserfowac w internecie to cos znajdziesz lub zrob sobie mala kalkulacje natepujacegos typu; huta ma kooperantow z wlasnym zapleczem pracownikow, natepnie powtaja dziedziny przetwarzajace wytop huty od polproduktow po produkcje sprzedana, transport morski i drogowy, jeden pracownik huty utrzymujacy rodzine 2+2 czyli cztery osoby trzeba wyzywic, ubrac, oferowac przerozne ulugi medyczne, edukacyjne, pielegnacyjne, administracyjne, wyprodukowac i przedac tysiace produktow przy ktorych uwijaja sie setki ludzi.
|
Na Is jest chyba niestety inaczej, takie przynajmniej odnosze wrazenie - kazda huta ma swoj "osobisty" port, alumina przyplywa statkiem, aluminium odplywa, producentow nie widac:(, kooperanci pojawiaja sie przy obsludze huty(utrzymanie ruchu, remonty, sprzatanie) - zatrudnieni sa przez podwykonawcow czyli niskie stawki(w wiekszosci pracuja w tych firmach nasi rodacy).
Wydaje mi sie ze na Islandii zapomniano o pracownikach potrafiacych obsluzyc te wszystkie huty i budowy, z tej przyczyny zatrudniani sa obcokrajowcy - a ich praca uzalezniona jest od wartosci korony, kolko sie zamyka.
Co bedzie zobaczymy, ale nie piszcze ze islandczycy nie przejmuja sie ta sytuacja,oni nie zdaja sobie sprawy co oznacza tak drastyczny spadek wartosci korony(no pewnie na "gorze" wiedza co sie swieci) - zobaczycie jak zaczna wyjezdzac na wakacje. Zauwazyliscie ze na krotko przed poczatkiem tego kryzysu probowano rozpoczac spoleczna debate na temat wprowadzenia euro na wyspie? - przypadek?
Moze i dawniej Islandczycy przezywali gorsze trudnosci gospodarcze, ale pewnie nigdy wczesniej nie byli tak uzaleznieni od "swiata zewnetrznego", samochody, elektronika, agd, warzywa, owoce, mat. budowlane - wszystko poza malymi wyjatkami jest SPROWADZANE za EURO i DOLARY. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KrzynioPL
| Dołączył: 14 Kwi 2007 | Posty: 104 | |
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 7:53 Temat postu: |
|
|
tak jest zgadzam sie, ja sam dzis lece po euro do cinkciarza pod bank  _________________ dajcie mi czĹowieka a znajdÄ na niego paragraf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 9:10 Temat postu: |
|
|
Wiele lat temu Islandia byĹa bardzo biednÄ
i zacofanÄ
wyspÄ
i tutejsi ludzie jakoĹ przeĹźyli. A Islalndia zawsze byĹa uzaleĹźniona od innych krajĂłw. Nawet jak bedzie Ĺźle nie bÄdÄ
jÄczeÄ jak my Polacy, ktĂłrzy tu czÄsto sÄ
tylko chwilowo. Ja osobiĹcie wolÄ zyÄ nawet skromniej, ale wĹrĂłd IslandczykĂłw, niĹź sĹuchaÄ ciÄ
gĹego czarnowidztwa. Polska wszsytkich nieszczÄĹnikĂłw przyjmie spowrotem i ukoi ich Ĺźal. Ja teĹź trochÄ siÄ martwiÄ, ale to co teraz siÄ dzieje ma siÄ nijak do tego co kiedyĹ przeĹźyĹam w Polsce z czasach kryzysu Oj ale jestem stara. JeĹli tak siÄ stanie jednak to powiem ,Ĺźe mam naprawdÄ pecha. KiedyĹ najgorsze przekleĹstwo byĹo. : ĹťebyĹ ĹźyĹ w ciekawych czasach. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 10:43 Temat postu: |
|
|
Ĺťyc wszystkie lata wsrod tych rasistow i niedorozwojow umyslowych?? Nigdy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 10:53 Temat postu: |
|
|
Moje informcje znam ze studiow a materialy zotawilem, gdyz mam je w glowie, zawyzone nie sa, mozesz jak masz czas i ochote poserfowac w internecie to cos znajdziesz ..... i dalsza czesc
|
Dziekuje za odpowiedz. Jest czesciowo niepowazna (poserfuj w internecie = ja sam mam znajdowac argumenty na potwierdzenia Twojej opinii. ta czesc jest niepowazna i tylko ta) ale skoro Jest to wiedza ze studiow przyjme ze naprawde sa takie dane. Osobiscie mam klopot wlasnie z tym wyliczeniem ile dodatkowych miejsc pracy tworzy nowy zaklad pracy gdyz jest to wyliczenie teoretyczne a rzeczywistosc jak to rzeczywistosc chadza sobie wlasnymi sciezkami (jak to mniej wiecej opisal mariusx).
Co powiesz na temat takiej symulacji? W hucie zatrudnionych jest manager i 6 kierownikow zmian. Wszystkie pozostale prace w hucie wykonuja kooperanci zewnetrznie (produkcja, jakikolwiek transport, remonty, sprzatanie, bezpieczenstwo itp.). Ile wtedy huta tworzy dodatkowych miejsc pracy oprocz tych siedmiu osob zatrudnionych? Mi wychodzi ze bedzie znacznie wiecej niz 7, moze nawet 20 lub wiecej. Mam racje czy popelnilem gdzies blad?
Nie wiem do kogo kierujesz slowa wyjedziecie, przyjechac, wyjechac? Mamy tu do czynienia z opiniami .... i dalej |
Rzeczywiscie druga czesc nie dotycza tej czesci dyskusji ktora Ty prowadzisz. Niechcacy w moim poscie polaczylem pytanie do Ciebie z narzekaniem niektorych Polakow na sytuacje na Islandii czy wrecz Islandie (masz tego przyklad w poscie ktory napisal przede mna patryk23l). Ta czesc dotyczyla tej grupy.
Przepraszam za niezmierzone balaganiarstwo. _________________ prawie regulamin forum
1. Forum nie powstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach pracy na Islandii.
PowstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach Islandii, skupionych wokóŠICELAND.PL |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 22:38 Temat postu: |
|
|
Oczywicie unregistered masz racje, generowaliby dzieiatki, setki, a nawet tysiace miejc pracy, ale w ten sposob mozna przeciez powiedziec ze te wszystkie miejca powtaja dzieki prezesowi alcoa a po przemysleniu oddano by pierszentwo farbie drukarskiej w mennicy
Grupa kierownikow jest tylko czescia przedsiebiortwa tu omawianego tyle ze formalnie w innej strukturze operacyjnej, ale my nazywamy huta caloksztalt przedsiewziecia i ono jest baza analityczna do takich symulacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Mar 2008, 22:55 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie mariusx innoscia wyspy szczegolnie widoczny jest brak komplementarnoci branzy, ale ta wyjatkowoc ma tez swoje zalety w postaci taniej energii ktorej wszedzie zaczyna brakowac co moze przyciagnac na wyspe przetworcow aluminium, tych bardziej energochlonnych, gdzyz jak na razie jedyna alternatywa energetyczna wydaje sie synteza atomow na ktora przyjdzie jednak dlugo czekac zwlaszcza po tym jak na swiatowe centrum badan wybrano Francje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 3:32 Temat postu: |
|
|
Cytat: | yc wszystkie lata wsrod tych rasistow i niedorozwojow umyslowych?? Nigdy! |
Ale to Ty przyjeĹźdĹźasz do tych niedorozwojĂłw dorobiÄ, to Ci niedorozwoje wedĹug raportu ONZ sÄ
na pierwszym miejscu. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 9:12 Temat postu: |
|
|
Ta osoba albo prowokuje, albo przedstawia sobÄ
osobnika raczej ĹźaĹosnego, W obu wypadkach lepiej go olaÄ. Siedzi tu i pracuje a dodatkowo obraĹźa ludzi. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 11:01 Temat postu: |
|
|
Nikt nikogo nie obraza,to sa poprostu fakty. Raport ONZ odnosi sie do czegos innego jakbys nie wiedzial. A z inteligencja Islandczykow naprawde nie jest dobrze i wiekszosc osob przyzna mi racje!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 11:32 Temat postu: |
|
|
Nie osÄ
dzaj, bo sam moĹźesz byÄ osÄ
dzony. Ja akurat znam IslandczykĂłw intelgentych, zdolnych i obytych w Ĺwiecie.I sĹyszaĹam o Polakach ( czytaj np. wÄ
tek. mafia) za ktorych mi wstyd. Jak pewien nastolatek zaczÄ
Ĺ w internecie obraĹźaÄ PolakĂłw to ci durni islandczycy zaraz zareagowali. A jak jakiĹ pacan mĂłwi ,Ĺźe Islandczycy sÄ
tÄpawi to drugi potwierdza. I tym siÄ róşnicie od IslandczykĂłw. Jak jeden z drugim takie geniusze to co robicie wĹrĂłd tych gĹupszych? Ale te moje pisanie chyba niczemu nie sĹuĹźy ," bo mÄ
drej gĹowie doĹÄ po sĹowie ", a wam to trzeba by wykĹad zrobiÄ conajmniej. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Searcher
| Dołączył: 01 Mar 2008 | Posty: 97 | |
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 12:50 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Nikt nikogo nie obraza,to sa poprostu fakty. Raport ONZ odnosi sie do czegos innego jakbys nie wiedzial. A z inteligencja Islandczykow naprawde nie jest dobrze i wiekszosc osob przyzna mi racje!! |
Obserwujac rodakow, odnosze wrazenie, ze to z polska inteligencjÄ
naprawde nie jest dobrze. A jak sadzicie? Dlaczego mamy opinie taka a nie inna?
Osoby, ktore maja takie zdanie o Islandczykach jak Ty Patryku, najczesciej chca wyĹźyÄ siÄ za niepowodzenia i dyskryminacje w pracy, swoim srodowisku itp. Tak to jest, uwazaja nas za idiotow na podstawie odpowiedzialnosci zbiorowej, a Ty Patryku w ten sam sposob oceniasz ich. Nie dziw sie wiec ze w tym kraju zawsze bedziesz idiota dla miejscowych.
PodsumowujÄ
c, dobrym pomyslem dla Ciebie bylby powrot do kraju, do Twojego inteligenckiego Ĺrodowiska, bo tu sie po prostu marnujesz z "tymi niedorozwojami".
Pozdrawiam serdecznie & fly safe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 13:43 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ĺťyc wszystkie lata wsrod tych rasistow i niedorozwojow umyslowych?? Nigdy! |
od razu powialo kultura i wyzynami umyslowymi..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bufetowy1980
| Dołączył: 01 Paź 2006 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 27 Mar 2008, 21:27 Temat postu: normalka |
|
|
czego sie dziwicie patrykowi pewnie pracuje na takim stanowisku ze najglupszy islandczyk to robi bo inny nie chce i tylko z takimi ma do czynienia wiec dla niego wszyscy sa tacy.
a z wlasnego doswiadczenia to tzn. baranstwa i chamstwa ze strony rodakow zaznalem tutaj przez 2 lata wiecej niz w polsce przez 20lat i byli to ludzie z wyzszym wyksztalceniem przynajmniej tak twierdzili.
jezeli odbieglem od tematu to przepraszam
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|