Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 11 Gru 2004, 14:12 Temat postu: Czy ktoĹ w Krakowie umie bÄ
dĹş uczy siÄ gdzieĹ islandzkiego? |
|
|
Bardzo chciaĹbym zaczÄ
Ä uczyÄ siÄ wreszcie tego jÄzyka i wszelka pomoc byĹaby naprawdÄ czymĹ wspaniaĹym... jeĹli juĹź coĹ umiecie, albo gdzieĹ siÄ uczycie to odpowiedzcie proszÄ na ten post.. pozdrawiam serdecznie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 11 Gru 2004, 16:08 Temat postu: |
|
|
Witaj KrakĂłw
Odpowiadam na post, choÄ niestety tego co robiÄ w zakresie islandzkiego nie moĹźna nazwaÄ uczeniem siÄ (to raczej przyswajanie sobie podstawowych zwrotĂłw). Poszperaj po forum, byĹy tam róşne linki do stron na ten temat, moze Ci wpadnie teĹź w oko ktoĹ "od nas" czyli z piÄknego stoĹecznego (hehe) Krakowa.
pzdr, _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Gru 2004, 18:59 Temat postu: DuĹźo jest linkĂłw... |
|
|
ale np. kurs oferowany przez HI jest dysyÄ trudny (nagrane rozmĂłwki wypowiadane sÄ
zbyt szybko jak dla kogoĹ kto nie ma pojÄcia o islandzkim systemie fonetycznym) i ciÄĹźko siÄ uczy jÄzykĂłw przez net. Ale dziÄki za odpowiedĹş, miĹo wiedzieÄ, Ĺźe w Krakowie sÄ
ludzie zakochani w Islandii...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 14 Gru 2004, 9:40 Temat postu: Re: DuĹźo jest linkĂłw... |
|
|
Stalker napisał: | miĹo wiedzieÄ, Ĺźe w Krakowie sÄ
ludzie zakochani w Islandii...  |
Nie tylko w stoĹecznym mieĹcie KrakĂłw, ale wszÄdzie!!!
Nie od rzeczy by byĹo zajrzeÄ na wspaniaĹy Uniwersytet JagieloĹski i poszukaÄ. W takim miejscu wielkim moĹźe siÄ ktoĹ schowaĹ kto islandzki zna... PowywieszaÄ ogĹoszenia, Ĺźe siÄ szuka i czekaÄ. I oczywiĹcie w miÄdzyczasie czerpaÄ informacje z iceland.pl :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Gru 2004, 22:55 Temat postu: |
|
|
Tak,szukajcie , a znajdziecie. niedawno dostalem odpowiedz na pytanie o tlumaczenia islandzkie - przyszla po 1,5 roku(!), ale za to z prywatnym nr tel i emailem prof. Bartoszka i zony(!) z poleceniem powoĹania sie na...
ps. widze, ze Krakow coraz mocniej reprezentowany na forum:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 16 Gru 2004, 12:53 Temat postu: |
|
|
No to czapki z gĹĂłw przed listem od samego mistrza Bartoszka 8)
wed napisał: | z poleceniem powoĹania sie na... |
JakieĹ tajemnice siÄ pojawiajÄ
nam na forum. Tajemnicze "na...", tajemniczy festiwal... Co jest? :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
 | Dołączył: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 16 Gru 2004, 14:34 Temat postu: |
|
|
zartowaĹem ;> _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza
Ostatnio zmieniony przez Jean Valjean dnia 25 Sty 2005, 23:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 16 Gru 2004, 18:21 Temat postu: |
|
|
Zaczynam siÄ baÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
|
Wysłany: 16 Gru 2004, 21:13 Temat postu: |
|
|
einar napisał: | Zaczynam siÄ baÄ... |
znaczy sie jest cos na rzeczy :> _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 16 Gru 2004, 22:39 Temat postu: |
|
|
Nikt nie spodziewa siÄ HiszpaĹskiej Inkwizycji. NaszÄ
gĹĂłwnÄ
broniÄ
jest zaskoczenie ...zaskoczenie i strach...strach i zaskoczenie...Naszymi dwoma broniami sÄ
strach i zaskoczenie ...i bezlitosna skutecznoĹÄ. Naszymi trzema broniami jest strach, zaskoczenie, bezlitosna skutecznoĹÄ i fanatyczne oddanie papieĹźowi. Naszymi czterema... Nie wĹrĂłd naszych gĹĂłwnych broni mam takie elementy jak zaskoczenie, strach... _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 17 Gru 2004, 8:45 Temat postu: |
|
|
A najwaĹźniejsze sÄ
"Ĺadne czerwone mundurki"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sty 2005, 22:15 Temat postu: |
|
|
Mam ten sam problem. ZapaĹ miaĹem wielki, ale po rozeznaniu sytuacji straciĹem chÄci na naukÄ tego jÄzyka. Zbyt leniwy jestem, aby siÄ uczyÄ z netu i bez dobrych materiaĹĂłw
Ale gdyby siÄ tylko pojawiĹ jakiĹ sensowny podrÄcznik, czy coĹ takiego, to od razu chÄci wrĂłcÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
|
Wysłany: 25 Sty 2005, 23:08 Temat postu: |
|
|
bujac to my, panowie szlachta ;> _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2005, 13:04 Temat postu: |
|
|
Hej, chlopaki, bez przesady! Nie wiem, czy mowimy o tym samym Stanislawie Janie Bartoszku, ale adres i telefon tego, ktorego ja znam, jest ogolnie dostepny:-) Bardzo mily pan sprawnie i szybko dokonal nam wlasnie tlumaczenia niezbednego dokumentu.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Sty 2005, 19:35 Temat postu: |
|
|
Z jÄzykiem islandzkim jest jeden problem - ne da siÄ go chyba nauczyÄ z ksiÄ
Ĺźek, musi byÄ ktoĹ, kto powie jak siÄ wymawia poprawnie te wszystkie dziwne literki... niby siÄ czyta jak sie powinno wymawiaÄ, no ale ja sobie nie potrafiÄ wyobraziÄ dĹşwiÄku jeĹli jest on tylko opisany... no a poza tym, uczÄ
c siÄ samemu, dojdÄ najwyĹźej do mojego poziomu z Ĺaciny albo greki... trzeba mieÄ kogoĹ z kim moĹźna pogadaÄ...
Cholera, nie mogĹem siÄ zakochaÄ w innym kraju??? chociaĹźby w takiej Szwecji - przynajmniej jÄzyka bym siÄ mĂłgĹ uczyÄ w normalnych warunkach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2005, 6:17 Temat postu: |
|
|
Stalker napisał: | musi byÄ ktoĹ, kto powie jak siÄ wymawia poprawnie te wszystkie dziwne literki... |
SÄ
kasety, pĹyty - to jest duĹźa pomoc. Moim zdaniem nie jest tak Ĺşle z nauczeniem siÄ samej wymowy. Generalnie wszystko prosto siÄ wymawia, sÄ
okreĹlone reguĹy (tu akurat Ĺatwiej jest niĹź w angielskim, gdzie z wymowÄ
w róşnych wyrazach róşnych liter jest inaczej i dlatego slowniki musza podawac wymowÄ przy kaĹźdym sĹĂłwku. W islandzkim sĹowniku wymowy nie ma bo sÄ
konkretne reguĹy). A te parÄ literek, trochÄ dla nas dziwnych, Ĺatwo siÄ nauczyÄ wymawiaÄ, a dĹşwiÄki wyobraziÄ, bo sÄ
podobne do odpowiednikĂłw w innych jÄzykach - gĹĂłwnie w angielskim (mamy wiÄc sposĂłb na ich naukÄ, jeĹli mamy kontakt z tym jÄzykiem).
Moim zdaniem duĹźo gorzej jest z gramatykÄ
islandzkÄ
- wszystko przez wszystko siÄ odmienia, a wyjÄ
tek wyjÄ
tkiem pogania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hans
| Dołączył: 30 Wrz 2005 | Posty: 10 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 30 Wrz 2005, 9:09 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi siÄ Ĺźe jeĹźeli chodzi o wymowe to najlepiej posĹuchaÄ jakiegoĹ islandzkiego radia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 30 Wrz 2005, 12:06 Temat postu: |
|
|
A to oczywiscie. SĹuchaÄ trzeba caĹy czas, ja tak robiÄ, tylko ze dopoki nie zna sie jezyka choc troche to nie wiadomo co mowiÄ
Ja napisalam, ze zeby sie nauczyc wymawiac konkretne sĹĂłwka, to trzeba je miec napisane przed oczami i sluchac z kasety ich wymowy.
Ale sĹuchanie radia, czy kasety na okrÄ
gĹo, nawet jak sie nie wie co mĂłwiÄ
i jak siÄ nawet czĹowiek nie wsĹuchuje tylko robi swoje przez caĹy dzieĹ, to pomaga. ZapamiÄtuje siÄ podĹwiadomie i jak przychodzi do przeczytania jakiegoĹ tekstu, to wielokrotnie jakoĹ nie pasuje uĹźyÄ zĹej wymowy jakichs zlepek literowych. CzĹowiek, to skomplikowana i ciekawa maszyna  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hans
| Dołączył: 30 Wrz 2005 | Posty: 10 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 9:54 Temat postu: |
|
|
DokĹadnie ja caĹy czas sĹucham X-id 97,7 ĹÄ
czÄ
c przyjemne z poĹźytecznym odpowiadajÄ
cy mi rodzaj muzyki plus nauka jÄzyka. Wiem juĹź na przykĹad jak jest 9 i 7 :-) . OczywiĹcie nie tylko , wydaje mi siÄ nawet Ĺźe mam jakiĹ talent do jÄzykĂłw. Cztery na raz (2 w szkole). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 1 Paź 2005, 11:34 Temat postu: |
|
|
Ja sĹucham takich, gdzie duzo gadajÄ
Kiedys sĹuchalam Ras1 i Ras2 ale przerzuciĹam siÄ na SagÄ bo tam to juz w ogole non stop nawijajÄ
. Jedna piosenka na dzieĹ leci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|