reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

podatek
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 61, 62, 63  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
aniapl
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 30 Kwi 2006
Skd: był Reykjavik - teraz Polska
PostWysany: 20 Mar 2008, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wejść na framtal 2008. Pit na stronie już jest wypełniony, chyba że ktoś ma coś do dodania.
Ja po przejrzeniu wszystkiego kliknęłam "senda framtal" (czy jakoś tak), wpisałam drugi kod i poszło.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
lipcowka

Doczy: 12 Cze 2007
Skd: REYKJAVIK
PostWysany: 20 Mar 2008, 19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezeli wchodzisz na framtal 2008 i nie pokazuje sie jeszcze pit, to musisz wpisac w pierwszym wolnym polu swojego maila i zaznaczyc, czy chcesz potwierdzenie, dalej juz jest rozliczenie.
Powrt do gry
esmerka31

Doczy: 19 Lut 2007
PostWysany: 20 Mar 2008, 20:30    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

a zaznaczacie ubezpieczenie...
Powrt do gry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Doczy: 16 Sty 2008
Skd: Keflavik
PostWysany: 25 Mar 2008, 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak ktos ma tylko jeden kod?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email Numer GG
owieczka.23

Doczy: 02 Cze 2007
Skd: Kraków --> Reykjavik
PostWysany: 3 Kwi 2008, 2:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak to się ma z tym przeniesieniem tego ośrodka interesów? trzy trzeba jakieś zaświadczenie składać w Urzędzie Skarbowym ?
Ja jestem na Islandii jakiś rok, ale nadal jestem zameldowany w Polsce!
Jak to zinterpretuje Urząd skarbowy ?
Czy ktoś mimo pracy na Islandii rozlicza się z Polskim US ?
kriz_dux

Doczy: 21 Wrz 2007
Skd: Toruń
PostWysany: 3 Kwi 2008, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owieczka.23 napisa:
A jak to się ma z tym przeniesieniem tego ośrodka interesów? trzy trzeba jakieś zaświadczenie składać w Urzędzie Skarbowym ?

Urząd skarbowy zinterpretuje to jak zechce, tzn. urzędnicy mają duże pole do uznaniowości hehe...
Ja zrobiłem tak: pod koniec zeszłego roku złożyłem NIP-3 (aktualizacja danych: miejsce zamieszkania w RVK, itd) wraz z pismem, że przenoszę swoje CIŻ (centrum interesów życiowych) na Islandię i wyznaczam mojego ojca jako pełnomocnika we wszelkich sprawach dotyczących kontaktu z US.
Nie wymeldowywałem się - może powinieniem, może nie, ale rozmawiałem z różnymi ludźmi (też urzędnikami) i miałem różne informacje.
Nigdzie nie znalazłem informacji, że muszę być wymeldowany, aby przenieść CIŻ, ale mogę się mylić.
Najważniejszą rzeczą z punktu widzenia podwójnego opadatkowania, było to, żeby nie mieć dochodów w Polsce, jeśli pracuje się za granicą.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
kriz_dux

PostWysany: 3 Kwi 2008, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

btw. znalazłem taki artykuł:
http://wiadomosci.onet.pl/1236132,2677,kioskart.html

Cytat:
Ponieważ kryterium decydującym o tym, czy rozliczać się należy jest stałe miejsce zamieszkania (nie mylić z zameldowaniem) rozumiane jako położenie ośrodka interesów życiowych, z fiskusem rozliczać się nie będą musiały osoby, które wraz z wyjazdem za granicę przenoszą tam swoje centrum interesów życiowych. W praktyce oznacza to tych, którzy będą mieć ściślejsze powiązania osobiste (rodzina, dzieci) i gospodarcze (praca, mieszkanie, własna firma) z zagranicą niż z krajem. Nie musi to jednak być równoznaczne z wymeldowaniem się w Polsce, zmianą obywatelstwa czy też sprzedażą samochodu czy domu. To czy urząd skarbowy uzna, że dana osoba przeniosła swoją rezydencję za granicę zależeć będzie od wielu czynników.
Powrt do gry
ansswis

Doczy: 11 Wrz 2007
PostWysany: 3 Kwi 2008, 20:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kriz_dux napisa:
owieczka.23 napisa:

Urząd skarbowy zinterpretuje to jak zechce, tzn. urzędnicy mają duże pole do uznaniowości hehe...
Ja zrobiłem tak: pod koniec zeszłego roku złożyłem NIP-3 (aktualizacja danych: miejsce zamieszkania w RVK, itd) wraz z pismem, że przenoszę swoje CIŻ (centrum interesów życiowych) na Islandię i wyznaczam mojego ojca jako pełnomocnika we wszelkich sprawach dotyczących kontaktu z US.
Nie wymeldowywałem się - może powinieniem, może nie, ale rozmawiałem z różnymi ludźmi (też urzędnikami) i miałem różne informacje.
Nigdzie nie znalazłem informacji, że muszę być wymeldowany, aby przenieść CIŻ, ale mogę się mylić.
Najważniejszą rzeczą z punktu widzenia podwójnego opadatkowania, było to, żeby nie mieć dochodów w Polsce, jeśli pracuje się za granicą.

male pytanka:

1 dostales jakies potwierdzenie z US o tym ze CIZ zostalo przeniesione na Islandie, czy tylko zlozyles to.

2 czy musiales przedstawiac w US cos jeszcze, pozwolenie na pobyt, prace, jakies zaswiadczenia z pracy, jakis dowod ze przebywasz wiecej niz 183 dni poza Polska.

3 jezeli ci przeniesli to Centrum Interesow Zyciowych na Islandie to ile to trwalo, i czy NIP-3 i to pismo trzeba osobiscie skladac w US
Powrt do gry
kriz_dux

PostWysany: 3 Kwi 2008, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ansswis napisa:

male pytanka:

1 dostales jakies potwierdzenie z US o tym ze CIZ zostalo przeniesione na Islandie, czy tylko zlozyles to.

Nie dostałem potwierdzenia, ale wiem że zaktualizowali dane, bo dostałem na islandzki adres list z mojego US, w którym prosili mnie uregulowanie jakiś niby niezłożonych dokumentów. Przedzwoniłem do US i wyjaśniłem, ale to nie dotyczyło CIŻ.

ansswis napisa:

2 czy musiales przedstawiac w US cos jeszcze, pozwolenie na pobyt, prace, jakies zaswiadczenia z pracy, jakis dowod ze przebywasz wiecej niz 183 dni poza Polska.

Najzwyczajniej wysłałem listem poleconym do US NIP-3 i to oświadczenie.
Bardzo często wysyłam pisma listami poleconymi, bo mam awersję do urzędnikówWink - korespondencja z urzędami to podstawa funkcjonowania w Polsce heh:)
Nic więcej nie robiłem. Uznałem, że nie żyję w opresyjnym państwie (a może hehe) i to im powinno wystarczyć.
Napisałem im, że swoje CIŻ przenoszę z dniem 3 stycznia 2008.
Jeśli dobrze rozumiem, 183 dni dotyczy tego jeśli nie złożyłeś informacji o CIŻ i chcesz to udowodnić.
Kto wie - może będą chcieli to sprawdzić czy istotnie mieszkam na Islandii.
Ponadto nie zamierzam mieć w Polsce dochodów, więc na mój chłopski rozum nie będą mieli się do czego przyczepić.

ansswis napisa:
3 jezeli ci przeniesli to Centrum Interesow Zyciowych na Islandie to ile to trwalo, i czy NIP-3 i to pismo trzeba osobiscie skladac w US

Wysłałem dokładnie 24 grudnia 2007, a list dostałem na Islandię w 2 tygodniu stycznia 2008.
Może się mylę, ale z reguły urzędy mają 14 dni na rozpatrzenie jakiśtam pism.

PS. Mimo że mam już wieloletnie doświadczenie z urzędami w Polsce, to nie jestem jestem ekspertem, więc dobrze zaczerpnąć też innego źródła.
Powrt do gry
kriz_dux

PostWysany: 3 Kwi 2008, 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

być może to o czym dyskutujemy nie będzie mieć znaczenia...
ale na razie tylko o tym mówią - chyba jeszcze nie ma konkretnego projektu...
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5084162.html

Cytat:
"Ci, którzy w latach 2002-2007 pracowali za granicą (np. w Anglii) i pracując płacili podatek na miejscu, będą mogli wrócić do kraju i nie będą musieli płacić podatku za ten czas w Polsce"

Cytat:
"Podatnicy, którzy zgodnie z obowiązującym prawem zapłacili należny podatek od dochodów z zagranicy w Polsce, będą mogli otrzymać zwrot zapłaconego podatku, poprzez złożenie odpowiedniego wniosku i dokumentacji do urzędu skarbowego"
Powrt do gry
ansswis

Doczy: 11 Wrz 2007
PostWysany: 3 Kwi 2008, 22:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za odpowiedz, kazda informacja sie przyda
Powrt do gry
DJ

Doczy: 11 Lis 2006
Skd: Reykjavik
PostWysany: 6 Kwi 2008, 19:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Pozwolicie że ponowię pytanie jakie przewinęło się na początku dyskusji rok temu - wydaje mi się (chyba że przeoczyłem jakiś post - w końcu errare humanum est) że padła tylko jedna jednoznaczna odpowiedź na nie, a wolałbym się upewnić zanim walnę byka w polskim zeznaniu podatkowym.
Esmerka31 - może ty będziesz wiedzieć? Wyglądasz na zorientowaną w temacie;) Chodzi mi o indywidualną ulgę podatkową tu na Islandii. W Polsce jej nie ma, więc powstaje pytanie co tak naprawdę na potrzeby zeznania podatkowego w Polsce przyjąć jako podatek odprowadzony fiskusowi w Islandii: czy te trzydzieści kilka procent jakie RSK nalicza Ci wyjściowo od twojego wynagrodzenia? Czy może tyle ile faktycznie odprowadziłeś podatku z uwzględnieniem indywidualnej ulgi podatkowej? Przy takiej umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania jaką mamy jest to bardzo istotne zwłaszcza przy niskich dochodach na Islandii, na który próg w Polsce się trafi i ile podatku się już odprowadziło za granicą.
Jak robiłem rozliczenie za 2006 rok to przyjąłem jako podatek odprowadzony do RSK te trzydzieści kilka procent podatku należnego. Pani w US była bardziej zaaferowana moimi błędami formalnymi (dane osobowe) i faktem zaginięcia mojego zeznania u siebie w Urzędzie niż jakimikolwiek liczbami, więc tak naprawdę nie wiem czy miałem rację czy nie....
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
esmerka31

PostWysany: 6 Kwi 2008, 22:57    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

masz na privie
Powrt do gry
darus

Doczy: 02 Sie 2006
Skd: Akureyri
PostWysany: 17 Maj 2008, 10:56    Temat postu: Re: podatek Odpowiedz z cytatem

Kto wie , czy mozna odzyskac podatek z Islandii??
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
lipcowka

Doczy: 12 Cze 2007
Skd: REYKJAVIK
PostWysany: 23 Maj 2008, 19:24    Temat postu: Re: podatek Odpowiedz z cytatem

darus napisa:
Kto wie , czy mozna odzyskac podatek z Islandii??

Dostaniesz zwrot jesli zaplacisz za duzo. Wink To dziala tak samo jak w Polsce. Duzo mowi sie o zwrocie podatku w Anglii a tam najnizsza stawka jast 0% jesli zarobi sie ponizej 5035 GBP. Pracujacy sezonowo dostaja po prostu duzy zwrot z tego co potracil im pracodawca ( przewaznie 20%).
Powrt do gry
Tely

Doczy: 07 Mar 2004
Skd: Polska
PostWysany: 18 Lip 2008, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedy islandzki Urząd Podatkowy rozpoczyna wypłatę zwrotów nadpłaconego podatku.
Byłem tylko 4 miesiące w 2007 r. i mam nadzieję na zwrot. Kolega złożył mi rozliczenie na IS.
Jak to się odbywa technicznie. Przychodzi jakaś decyzja czy tylko zwrot na konto z adnotacją za co (konta jeszcze nie zamknąłem i nie wymeldowałem się z IS)???
Mam nadzieję że nie przyjdzie jakiś domiar - ale gdyby przyszedł płacić czy mieć to gdzieś. Na IS raczej się nie wybieram.
Powrt do gry
esmerka31

PostWysany: 18 Lip 2008, 11:27    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

ostatniego dnia lipca powinny byc pieniadze na koncie o ile kolega podal twoje konto i o ile bedzie jakis zwrot.
Jesli nie to przychodzi czek i rozliczenie.
Powrt do gry
kobieta77

Doczy: 05 Maj 2008
PostWysany: 24 Lip 2008, 18:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM
esmerka mam pytanie czy urząd nie przysyła zadnych zawiadomien, czy mamy dopłacić czy moze zwrot. ja do tej pory nic nie wiem, to tak jakby stawiali ludzi przed faktem koniec lipca a tu nagle sie okazuje ze musisz cos zapłacić jak to jest?
Powrt do gry
esmerka31

PostWysany: 24 Lip 2008, 20:10    Temat postu: kobieta Odpowiedz z cytatem

Urzad przysyla powiadomienia ostatniego dnia lipca.Jesli jest do zaplaty to rozklada do na miesieczne raty do grudnia, jesli zwortot to przysyla czek o ile nie bylo podanego numeru konta.Jesli ktos rozlicza sie juz przynajmiej drugi raz, sam moze sobie sprawdzic jak wyszlo mu wyliczenie.Zreszta osobom ktore sie juz rozliczaly przynajmiej raz, ja podaje przyblizona wartosc rozliczenia.
Jeszcze pare dni i bedzie wiadomo:))
Powrt do gry
KO

Doczy: 10 Maj 2006
Skd: z piekła
PostWysany: 25 Lip 2008, 0:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka!
Ja dziś byłem w "urzędzie skarbowym" żeby się dowiedzieć czy płacę czy biorę(nie wiedzieć czemu nie wiedziałem tego przy rozliczeniu, chociaż większość ludzi wie od razu) i bardzo miła pani dała mi wydruk z którego wynika, że dostanę trochę kaski teraz pierwszego a trochę pierwszego novembra, czy to możliwe czy ja coś źle interpretuje?

Pozdrówa
O
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 61, 62, 63  Nastpny
Strona 13 z 63

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.