Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2008, 10:55 Temat postu: |
|
|
ja mialam tlumacza przy porodzie i naprawde bardzo sie przydal pomimo iz rozmawiamy po angielsku razem z chlopakiem _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2008, 13:28 Temat postu: |
|
|
Malwina, mam pytanko dotyczace tlumacza przy porodzie. Kiedy powinnam go juz zamowic i gdzie ? Niby mam wyznaczony termin porodu ale nigdy nie wiadomo kiedy dzidzia zechce sie pojawic ....  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2008, 14:47 Temat postu: |
|
|
Nina moja polozna odnotowala to w mojej karcie ciazy i kiedy zaczelam rodzic poprostu zadzwonili po tlumacza choc musze tez powiedziec ze kobieta ktora mi tlumaczyla byla bardzo nieprzyjemna i nie chcialabym spotkac ja poraz 2, ale tez bardzo pomogla _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2008, 16:49 Temat postu: |
|
|
Ja my艣l臋 o zapisaniu si臋 do szko艂y rodzenia, 偶eby sie przygotowa膰 do porodu odpowiednio, a t艂umacz przy porodzie hmmm.... dla mnie to zbyt intymna rzecz lekarze po艂o偶ne piel臋gniarki tak ale nie kto艣 taki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2008, 17:37 Temat postu: |
|
|
dlamnie tez bylo to krempujace ale wyobraz sobie ze lekarz chce ci cos bardzo waznego powiedziec a ty kompletnie nie rozumiesz o co mu chodzi (roznie w zyciu bywa)wiec jak dlamnie z tym tlumaczem jest to dobry pomysl no i oczywiscie tlumacz nie musi przebywac z toba na sali porodowej caly czas _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2008, 22:21 Temat postu: |
|
|
dzieki za odp. Malwinka no i zgadzam sie z Toba ... moze i jest to krepujace ale nie chcialabym sie dodatkowo stresowac tym , ze nie potrafie sie dokladnie wyslowic na temat np. znieczulenia czy innych typowo medycznych spraw |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Kwi 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny czy mo偶ecie napisa膰 jak si臋 przewozi w贸zek??czy wje偶d偶a si臋 z nim do samolotu,i czy kupuje si臋 na niego osobny bilet. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| FilipR79 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wys砤ny: 18 Kwi 2008, 18:30 Temat postu: |
|
|
Asica26 napisa: | Dziewczyny czy mo偶ecie napisa膰 jak si臋 przewozi w贸zek??czy wje偶d偶a si臋 z nim do samolotu,i czy kupuje si臋 na niego osobny bilet. |
Ja jako nie dziewczyna odpowiem. Nie kupuje sie biletu osobnego. Wozek oddajesz razem z bagazem. _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KA呕DY KILOGRAM OBYWATELA Z WY呕SZYM WYKSZTA艁CENIEM SZCZEG脫LNYM DOBREM NARODU |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 18 Kwi 2008, 20:28 Temat postu: |
|
|
dziecko w samolocie trzymasz na rekach chyba ze ma wiecej jak 2 latka to juz przysluguje mu miejsce siedzace _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 19 Kwi 2008, 20:47 Temat postu: pytanie |
|
|
hejka mamusie mam pytanko co do zwolnienia lekarskiego przed porodem. Czy na zwolnieniu mam 100% wynagrodzenia czy tez 80 i czy do tego jest jaki艣 limit czasowy czy co艣 takiego. Jak d艂ugo mog臋 by膰 na takim zwolnieniu?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 20 Kwi 2008, 23:58 Temat postu: |
|
|
Zuzula, zak艂ad pracy powinien Ci wyliczy膰 ile czasu mo偶esz by膰 na zwolnieniu. Zale偶y to od tego ile wykorzysta艂a艣 dni chorobowych. W ka偶dym miesi膮cu nale偶膮 Ci si臋 dwa dni chorobowe p艂atne, je艣li po roku pracy ich nie wykorzystasz to mo偶esz 艣mia艂o i艣膰 na 24-dniowy urlop chorobowy. Im d艂u偶ej pracujesz i mniej chorujesz tym masz wi臋cej zwolnienia przed porodem
Aha i zwolnienie jest p艂atne 100%. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 21 Kwi 2008, 11:19 Temat postu: |
|
|
dziwnie troche w tej islandii. a co jesli przyszla mama bardzo zle sie czuje i konieczne bedzie zwolnienie dluzsze niz 24 dni??? wtedy juz nie zaplaca?? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| livlilo
| Do潮czy: 03 Wrz 2007 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 21 Kwi 2008, 12:22 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, jakie polecacie w贸偶ki dla dzieci, czy kupi艂y艣cie tu czy w Polsce. Moze kto艣 poleci mi sprawdzony model i dobry sklep z w贸zkami.Pozdrawiam wszystkie mamusie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 21 Kwi 2008, 14:36 Temat postu: |
|
|
Oczywi艣cie, 偶e zap艂ac膮, tylko po dw贸ch miesi膮cach choroby to nie pracodawca p艂aci a tryggingamidstodin, i oczywi艣cie trzeba dostarczy膰 zwolnienie lekarskie.
Co do w贸zk贸w , ja kupi艂am w Olavia og Oliver, w贸zek Graco Vivo TSB kerra + Logico S unbarnab铆lst贸ll, i jestem bardzo zadowolona. Mia艂 torb臋 do spania i fotelik do samochodu a teraz jest bardzo wygodnym w贸zkiem spacerowym. 艁atwo si臋 te偶 sk艂ada. Mo偶esz wej艣膰 na stron臋 sklepu www.oo.is |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 21 Kwi 2008, 18:40 Temat postu: |
|
|
hej mam jeszcze jedno pytanie. Czy ma jakie艣 znaczenie na jak d艂ugo przed porodem odejd臋 na zwolnienie lekarskie z pracy. Czy ma to znaczenie na po藕niejsze macie偶y艅skie a raczej na jego wielko艣膰?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 21 Kwi 2008, 21:04 Temat postu: |
|
|
Je偶eli dostaniesz zwolnienia lekarskie to liczy si臋 to jak zwolnienie lekarskie, natomiast je偶eli nie dostaniesz zwolnienia bo lekarz uzna ,偶e jeste艣 zdolna do pracy to mo偶esz p贸j艣膰 miesi膮c wcze艣niej na macierzy艅skie. Ale d艂ugo艣膰 macierzy艅skiego nie ulega zmianie ,zawsze matka i ojciec dostaj膮 wsp贸lnie 9 mcy.Czyli 3 dla matki, 3 dla ojca i 3 dowolnie, przewa偶nie wykorzystuj膮 je kobiety
Zadzwo艅 najlepiej do urz臋du albo napisz mail, s膮 bardzo mili. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2008, 7:08 Temat postu: |
|
|
Asica26 co do w贸zka to wcale go nie oddajesz razem z baga偶em tylko idziesz z nim prosto do samolotu i zostawiasz tu偶 przed wej艣ciem, po l膮dowaniu wystawiaj膮 w贸zek przed samolot. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Kwi 2008, 8:48 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki Winia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| KO
 | Do潮czy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Sk眃: z piek艂a |
|
Wys砤ny: 25 Kwi 2008, 10:29 Temat postu: |
|
|
Hejko!
Jestem prawie pewny, 偶e to pytanie ju偶 by艂o zadane i pewnie odpowiedziane, ale nie mam czasu szuka膰 bo mi dzidziu艣 p艂acze
Mo偶e kto艣 si臋 szarpnie na lito艣膰 i mi w skr贸cie odpowie.
Urodzi艂 mi si臋 dzidziu艣, gdzie mus偶臋 puj艣膰 i co za艂atwi膰, 偶eby dzidziusia zarestorwa膰 i w Polandi i w Islandi?
Dzi臋ki _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 25 Kwi 2008, 10:51 Temat postu: |
|
|
w Islandi zarejestrujesz dziecko w Reykjaviku na ulicy Borgatuni 24 urzat ten nazywa sie Pjodskra czy jakos podobnie. tam tez wyrobisz akt urodzenia. a w polsze bedziesz musiala isc do urzedu miasta w swojej miejscowosci i nadac nr pesel dla dziecka. _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|