Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Marian Solialk
| Dołączył: 04 Mar 2007 | Posty: 2 | Skąd: Lubaczow ,Polen |
|
Wysłany: 14 Mar 2007, 21:36 Temat postu: Urlop |
|
|
DziÄki za odpowiedz mariusx ale niewiem czy siÄ zrozumieliĹmy, ja pytam o urlop dla ojca dziecka, ktĂłrego Ĺźona jest w Polsce i tam bÄdzie rodziÄ, a ojciec (to ja) pracuje na Islandii.Chodzi mi o 3-miesiÄczny urlop-czy mi on przysĹuguje.Wszystko co wyczytaĹem w linku dotyczy zasilku rodzinnego przyznawanego na dziecko.Jesli coĹ przeoczyĹem to proszÄ o podpowieÄ.
Jeszcze raz dziÄki za wszelkie informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 16:43 Temat postu: |
|
|
a czy przypadkiem dziecko nie musi sie urodzic na islandii? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 16:58 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a czy przypadkiem dziecko nie musi sie urodzic na islandii? |
Musi. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 20:28 Temat postu: |
|
|
Faktycznie, cos mi sie po...................mylilo, nizej masz odpowiedz:
Urlop macierzyĹski
Ĺwiadczenie macierzyĹskie/ojcowskie (undirfyrirsĂśgn)
Osoby, ktĂłre pracowaĹy na islandzkim rynku pracy, przez co najmniej szeĹÄ miesiÄcy bezpoĹrednio poprzedzajÄ
cych pierwszy dzieĹ urlopu macierzyĹskiego/ojcowskiego, sÄ
uprawnione do pĹatnoĹci z tytuĹu narodzin dziecka z Funduszu urlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich, a takĹźe do urlopu z pracy na ustalony okres czasu.
Ma to zastosowanie zarĂłwno do kobiet, jak i do mÄĹźczyzn. Kwota takich pĹatnoĹci stanowi okreĹlony uĹamek pĹac danej osoby.
Fundusz UrlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich jest finansowany ze skĹadek ubezpieczeniowych pobieranych od pracodawcĂłw. Osoby, ktĂłre nie pracowaĹy na Islandii, lecz niezaleĹźnie od tego, zamieszkiwaĹy w tym kraju przez 12 kolejnych miesiÄcy, sÄ
takĹźe uprawnione do pĹatnoĹci minimalnych, zwanych zasiĹkami macierzyĹskimi/ojcowskimi ze skarbu paĹstwa z tytuĹu narodzin dziecka.
PaĹstwowy Instytut UbezpieczeĹ SpoĹecznych administruje wypĹatÄ
zasiĹkĂłw macierzyĹskich/ojcowskich ze skarbu paĹstwa, a takĹźe wypĹatami z Funduszu UrlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich.
JeĹźeli pracujesz na Islandii, przez co najmniej miesiÄ
c przed urodzeniem i przenosisz prawa do Ĺwiadczenia macierzyĹskiego z innego paĹstwa UE, EOG (na mocy dokumentĂłw z serii E), otrzymasz Ĺwiadczenie macierzyĹskie wynoszÄ
ce, co do zasady 80% twojego dochodu w ciÄ
gu ostatnich 6 miesiÄcy.
PĹatny urlop macierzyĹski moĹźe trwaÄ maksymalnie 6 miesiÄcy.
Wymagane dokumenty:
- akt zawarcia maĹĹźeĹstwa
- zaĹwiadczenie od lekarza o terminie urodzenia dziecka albo akt urodzenia
- paski z wypĹat za ostatnie 2 miesiÄ
ce
- kopia paszportu
- kiedy pracownik „zjedzie” do polski na urlop pracodawca powinien dostarczyÄ zwiÄ
zkom zawodowym oryginaĹ karty podatkowej pracownika.
UWAGA!
O zamiarze skorzystania z urlopu macierzyĹskiego naleĹźy powiadomiÄ zakĹad pracy najpóźniej 8 tygodni przed planowanym poczÄ
tkiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 20:32 Temat postu: |
|
|
Viking napisaĹ -
Mysle ze odpowiedz jest pelna i wyczerpujaca. Znam ok 15 osob ktore skorzystaly, lub korzystaja z urlopu "tacierzynskiego" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 23:23 Temat postu: |
|
|
Chlopaki, to ja juz mam cos z glowa. Mariusx wkleil dobry tekst, ale tam nie ma nic o dziecku, ktore urodzilo sie poza Islandia... Viking mowi, ze musi sie urodzic na Islandii.
Czyli?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Mar 2007, 23:40 Temat postu: |
|
|
DZIECKO NIE MUSI URODZIC SIE NA ISLANDII, WAZNE JEST ABY OSOBA STARAJACA SIE O URLOP "MACIERZYNSKI" PRACOWALA CO NAJMNIEJ 6 ( LUB MIESZKALA CO NAJMNIEJ 12) MIESIECY NA WYSPIE PRZED URODZENIEM SIE DZIECKA, I TYLE.
DZIECKO NIE MUSI ROWNIEZ PRZEBYWAC NA IS - PRZYKLAD;
OJCIEC PRACUJACY NA ISLANDI BIERZE URLOP "MACERZYNSKI" NA DZIECKO URODZONE W POLSCE, KTORE NIGDY NIE BYLO NA IS(MATKA ROWNIEZ).
Mam czasami kontakt z Polakami przebywajacymi na Islandii od paru lat, i niestety wiekszosc z nich nie ma pojecia o przyslugujacych im PRAWACH, a zauwazylem ze islandzcy urzednicy maja podobny sposob do stosowanego w niemczech - "przeciez sie nie pytales", ale jak mozna sie zapytac o cos, o czym sie po prostu nie wie.
Poza tym po wejsciu polski do UE sytuacja Polakow na IS zmienila sie diametralnie, na korzysc - niektorzy jakos tego nie zauwazaja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 23 Kwi 2008, 21:17 Temat postu: Podsumowanie |
|
|
Z tego wymika ze misiak ktory pracowal powyzej 12mcy idzie na pelny zalilek (70-80% jego sredniej z ostatnich 6 mcy) a ze wolny czas na zasilku sprzyja rozmnazaniu, wiec strzela gola, gdzie wygrana jest jego zywa kopia tyle ze w stanie dzidzi, co pozwala mu dostac lepsze srodki z tytulu urlopu maciezynskiego (ciekawy jestem w jakiej wysokosci) na 3 mce po czym przechodzi na szasilek powtaza sytuacje kilka razy i zaczyna pobierac na kazde dziecko (zalozmy 4 dzieci) tyle ze calosc stanowi porownywalna kwote do sredniej krajowe na islandii. Czy gdzies sie pomylilem w mojej symulacji? Jak tak to prosze o korekte. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 23 Kwi 2008, 21:24 Temat postu: Re: Podsumowanie |
|
|
Kryspingdynia napisał: | Z tego wymika ze misiak ktory pracowal powyzej 12mcy idzie na pelny zalilek (70-80% jego sredniej z ostatnich 6 mcy). |
70-80% tylko przez pierwsze 3 miechy pobierania zasilku pozniej zasilek jest juz o wiele mniejszy.... _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 3:02 Temat postu: |
|
|
Podlacze sie.
Znalazlem nowa ,lepsza prace,mam zaczac od przyszlego tygodnia.W aktutalnej pracuje od wrzesnia czyli 9 miesiac.Nie bralem nigdy urlopu,nie bylem w Polsce,mam ciaglosc pracy.Pare razy wzielem veikura.I teraz mam pytanie,kiedy bede sie zwalnial akutalna firma powinna mi zaplacic za niewykorzystany urlop? Naliczane sa 2 dni za kazdy miesiac,tak? Kolejna kwestia czy veikur kasuje dzien urlopowy i czy gdy mam orlof wliczany do pensji to to jest moje urlopowe,i nie mam zadnych dodadkowych platnych urlopowych dni co miesiac < 2? > |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 9:55 Temat postu: |
|
|
Veikur nie kasuje dni urlopowych. Jesli masz urlop wliczany do pensji to nie masz juz zadnych dodatkowych platnych dni wolnych.
Natomiast jesli faktycznie masz niewykorzystane dni wolne - firma powinna ci za nie zaplacic przed rozwiazaniem umowy o prace. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 12:07 Temat postu: |
|
|
Dziekuje,ale wlasnie co do tego orlofa,mam go wliczanego do pensji,niektorzy maja go na osobnym koncie,nieopodatkowany i dostaja jeszcze wiecej pieniedzy,ktore sa wyplacane raz do roku w maju.I teraz nie rozumiem,czy wlasnie ten orlof to moje urlopowe.Czy Ci co go maja na osobnym koncie,maja nalezne jeszcze dni urlopowe naliczane 2 co miesiac,a mi juz one nie przysluguja? Gdyby faktycznie tak bylo to poplenilem spory blad nie przerzucajac orlofa na osobne konto. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bodzio7
| Dołączył: 21 Sty 2008 | Posty: 85 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Maj 2008, 14:47 Temat postu: orlof |
|
|
niektorzy maja go na osobnym koncie,nieopodatkowany i dostaja jeszcze wiecej pieniedzy,ktore sa wyplacane raz do roku w maju
Czy jest na prawdÄ tak jak mĂłwi RafaĹ, Ĺźe orlof na oddzielnym koncie nie jest opodatkowany ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 8 Maj 2008, 0:43 Temat postu: |
|
|
MĂłj jest opodatkowany a jest na oddzielnym koncie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 8 Maj 2008, 0:46 Temat postu: |
|
|
RafaĹ, bez róşnicy jest to czy masz orlof do wypĹaty czy na osobnym koncie. To sÄ
Twoje wakacyjne pieniÄ
dze i juĹź Ĺźaden pĹatny urlop Ci nie przysĹuguje. Przynajmniej tak zawsze byĹo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2008, 10:55 Temat postu: |
|
|
Sa firmy, ktore nie placa orlofa w postaci dodatku do pensji ani w formie przelewu na specjalne konto, lecz normalnie wyplacaja pensje gdy czlowiek idzie na urlop. Jest tak w 2 firmach w ktorych bylam zatrudniona. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2008, 20:10 Temat postu: URLOP |
|
|
MAM URLOP PLATNY A MOJA FIRMA OGLOSILA ZE JEDEN DZIAL FIRMY ZOSTAJE ZAMKNIETY Z PRZYCZYN EKONOMICZNYCH I DOSTALEM WYPOWIEDZENIE JESLI NIE WYKORZYSTAM URLOPU CZY NA SAM KONIEC PRACODAWCA MA PRAWO DO ZAPLACENIA MI ZA NIEWYKORZYSTANY URLOP JAK TO JEST |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 8 Maj 2008, 21:55 Temat postu: |
|
|
W Twojej sytuacji pracodawca ma obowiazek, a nie prawo do wyplacenia ekwiwalentu za zalegly urlop. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| asia19829
| Dołączył: 16 Maj 2009 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2010, 15:55 Temat postu: urlop wychowawczy |
|
|
WITAM PROSZE O PODPOWIEDZ KONCZY MI SIE URLOP MACIERZYNSKI A DO PRACY NIE MOGE WROCIC PONIEWAZ NIE MAM Z KIM ZOSTAWIC DZIECKA. PRZEDSZKOLA U NAS W MIESCIE BIORA DZIECI POWYZEJ 2 LAT A MOJ SZKRAB SKONCZY ROK WE WRZESNIU. CZY W TAKIM RAZIE MOGE PRZEJSC NA URLOP WYCHOWAWCZY A JESLI TAK TO CO MAM PRZEDSTAWIC PRACODAWCY JAKIE DOKUMENTY I JESLI TO MOZLIWE PROSZE O WZOR ALBO LINK DO STRONY PROSZE O POMOC DZIEKUJE |
|
Powrót do góry |
|
 |
| asia19829
| Dołączył: 16 Maj 2009 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2010, 15:55 Temat postu: urlop wychowawczy |
|
|
WITAM PROSZE O PODPOWIEDZ KONCZY MI SIE URLOP MACIERZYNSKI A DO PRACY NIE MOGE WROCIC PONIEWAZ NIE MAM Z KIM ZOSTAWIC DZIECKA. PRZEDSZKOLA U NAS W MIESCIE BIORA DZIECI POWYZEJ 2 LAT A MOJ SZKRAB SKONCZY ROK WE WRZESNIU. CZY W TAKIM RAZIE MOGE PRZEJSC NA URLOP WYCHOWAWCZY A JESLI TAK TO CO MAM PRZEDSTAWIC PRACODAWCY JAKIE DOKUMENTY I JESLI TO MOZLIWE PROSZE O WZOR ALBO LINK DO STRONY PROSZE O POMOC DZIEKUJE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|