Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Maj 2008, 11:41 Temat postu: |
|
|
prosze przeczytaj uwaznie a dowiesz sie wszystkiego z postow tych ale lepiej od poczatku poczytac ,milego czytania a dowiesz sie wszystkiego  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 7 Maj 2008, 20:06 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuj臋 wam wszystkim przeczytam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| livlilo
| Do潮czy: 03 Wrz 2007 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 7 Maj 2008, 21:49 Temat postu: USG 3D |
|
|
Witam!
Mo偶e kto艣 wie czy w Reykjaviku jest mozliwo艣c wykonania USG 3D lub 4D, je艣li tak to prosz臋 o podanie adresu i tel. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 8 Maj 2008, 8:57 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 dziewczyny!!ratujcie!!w lipcu wyje偶d偶am z 10 miesi臋czn膮 c贸reczk膮 na Islandi臋 do m臋偶a na rok dwa!!!mam pytanie jak jest z biletem lotniczym czy ma艂a ma wliczony sw贸j baga偶!!!acha ma atopowe zapalenie sk贸ry jest alergikiem i ma lekarstwa na recept臋 typu ma艣ci sterydowe zyrtec czy to dostan臋 na islandii i czy dam rad臋 to wywie藕膰 tam!!!mo偶e kt贸ra艣 z Was ma jakie艣 rzeczy do odsprzedania typu krzese艂ko do karmienia mo偶e by膰 te偶 przewijak jakie艣 ubranka na dziewczynk臋 rozm. 80!!!acha i czy kt贸ra艣 z Was mieszka w Eskifjordur????przepraszam za stos pyta艅 ale naprawd臋 nie wiem co mam zabra膰??pom贸偶cie _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 8 Maj 2008, 10:59 Temat postu: |
|
|
Je偶eli ma艂a nie ma wykupionego biletu to nie ma te偶 prawa do baga偶u, mo偶na jednak zabra膰 w贸zek za darmo. Mo偶esz wykupi膰 jej bilet , wtedy na pewno masz fotel dla niej i prawo do baga偶u.
Islandzkie dzieci te偶 cierpi膮 na atopowe zapalenie sk贸ry, wystarczy 偶e po przyje藕dzie p贸jdziesz z ma艂膮 do lekarza i dostaniesz recept臋. I tak powinna艣 p贸j艣膰 i j膮 pokaza膰 i koniecznie zabierz ksi膮偶eczk臋 szczepie艅.
M贸j syn te偶 ma prawie 10 mcy i przyznam 偶e ju偶 od dawna nie u偶ywam przewijaka, tak si臋 wierci i ucieka. \Przewijak ju偶 wyda艂am. co do krzese艂ka ,kup w ikea, tani i lekki, 艂atwo zabra膰 do miejscowego samolotu nawet. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 8 Maj 2008, 12:53 Temat postu: |
|
|
kupuj膮c bilet dla siebie trzeba by艂o zaznaczy膰 ze lecisz z dzieckiem poni偶ej 2go roku 偶ycia wtedy nie p艂aci si臋 za bilet tylko za jakie艣 ubezpieczenie dla dziecka czy co艣 w tym stylu i wtedy mo偶na wzi膮膰 dodatkowy baga偶 dla dzidziusia, ja mog艂am wzi膮膰 na c贸rk臋 10 kg dodatkowo. pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 8 Maj 2008, 20:26 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki!!!ju偶 wiem na czym stoje mniej wi臋cej!!a jak to jest z moimi wizytami u lekarza bo wiecie jak przylec臋 to co mam i艣膰 do niego tak bez niczego nie mam tam ubezpieczenia tylko m膮偶 ja nie pracowa艂am tam wi臋c nie mam prawa z tego co si臋 orientuje!!!boj臋 si臋 偶e wiecie o dziecko 偶e zostanie bez opieki medycznej jak to wygl膮da???? _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
|
Wys砤ny: 15 Maj 2008, 20:17 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰!!!czy ma kto艣 do sprzedania 艂贸偶eczko dla niemowlaka drewniane stabilne!!!!mia艂am zamiar wys艂a膰 z Polski bo wyje偶d偶am z dzieckiem na Islandie ale chyba zrezygnuje to jest ci臋偶kie wi臋c mo偶e kto艣 ma na zbyciu 艂贸偶eczko!!!!!!!!!!!! _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| JOLKA
| Do潮czy: 08 Sty 2005 | Posty: 53 | Sk眃: REYKJAV脥K |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2008, 20:55 Temat postu: |
|
|
Witaj.
艁贸偶eczko za ma艂e pieni膮偶ki mo偶esz kupi膰 w sklepie Ikea,niedrogie i niezle si臋 prezentuj膮  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2008, 21:05 Temat postu: |
|
|
Mo偶esz te偶 spr贸bowa膰 znale藕膰 co艣 dla dzidzi w sklepie z u偶ywanymi rzeczami niedaleko Skejfanu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2008, 23:51 Temat postu: |
|
|
Lipaza666 napisa: | dzi臋ki!!!ju偶 wiem na czym stoje mniej wi臋cej!!a jak to jest z moimi wizytami u lekarza bo wiecie jak przylec臋 to co mam i艣膰 do niego tak bez niczego nie mam tam ubezpieczenia tylko m膮偶 ja nie pracowa艂am tam wi臋c nie mam prawa z tego co si臋 orientuje!!!boj臋 si臋 偶e wiecie o dziecko 偶e zostanie bez opieki medycznej jak to wygl膮da???? |
Z czystej ciekawo艣ci? A czy Tw贸j m膮偶 nie mo偶e tego wszystkiego poza艂atwia膰, popyta膰 si臋, itp?
Zakupy w IKEA mo偶na zrobi膰 kart膮 kredytow膮, wy艣l膮 Wam wszystko pod podany adres....
Tu wszystko mo偶na samemu - wystarczy chcie膰....
Tig |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 11:27 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny chcialabym wam przekazac ze w Polsce przysluguje wam 1000 z艂 BECIKOWEGO jezeli urodzilyscie poza granicami Polski. pisalo o tym w polskiej gazecie i jest to juz informacja sprawdzona  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 13:03 Temat postu: |
|
|
Ale chyba musimy byc w Polsce zameldowane? I czy przysluguje nawet wtedy, kiedy zadne z rodzicow nie pracuje w PL? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 13:04 Temat postu: |
|
|
Ja juz pisalam na ten temat i spieralam sie z Asica26- ona twierdzila, ze zasilek nam nie przysluguje- ja, ze przysluguje.
Obie bylysmy w Polsce i zalatwialysmy dokumenty potrzebne do becikowego, jej odmowiono, a ja dostalam powiadomienie, ze powinnam dolaczyc wiecej dokumentow np. zaswiadczenie o zarobkach na Islandii (nie pamietam juz dokladnie, ale mam jeszcze czas do lipca i chcialabym to jednak zalatwic )
Malwina86 jak twoj maluch ?
Moj skonczyl 10 miesiecy, ma tylko 2 zeby, chodzi trzymajac sie wszystkiego i gaworzy duzo, ale nie mowi jeszcze mama lobuziak mi rosnie.
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 13:26 Temat postu: |
|
|
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Becikowe-rowniez-dla-urodzonych-za-granica,wid,9715846,wiadomosc.html?ticaid=15e5e
Wynika z tego tyle, ze zeby otrzymac becikowe musze byc zameldowana w Polsce chociaz przez pewien czas w ciagu 12 miesiecy po urodzeniu dziecka, czyli jesli dziecko urodzi sie na Islandii, a potem ja wroce do Polski i zamelduje sie w konkretnej gminie to mam szanse na becikowe. W innym przypadku (mieszkanie na Islandii, dziecko urodzone na Islandii) nic mi nie przysluguje. Lipcowka, jestes zameldowana w PL? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 13:33 Temat postu: |
|
|
Mialam wam doniesc jak wyglada kwestia pobierania krwi pepowinowej. Otoz prawdopodobnie sie uda (jeszcze nie mam oficjalnej opinii ze szpitala, ale wyglada to dobrze, poki co). Z Polski przyjechal juz zestaw do pobierania krwi, ktory zabiore ze soba do szpitala. W czasie porodu polozna pobierze krew (mam nawet dla niej instrukcje po angielsku:), zabezpieczy probke. Szpital wystawi tez specjalne zaswiadczenie o zawartosci przesylki i to zaswiadczenie trzeba bedzie przedstawic celnikom. Ktos z bliskich poleci pierwszym z mozliwych samolotow do Warszawy i zawiezie probke (ma na to 36h). Krew zostanie zdeponowana w banku w Warszawie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 14:58 Temat postu: |
|
|
ta wiadomosc pochodzi z tego tygodnia, moja mama w polsce osobiscie sie dowiadywala po przeczytaniu artykulu w gazecie i becikowe sie nalezy. ja jestem zameldowana w polsce tak samo jak i moj chlopak po przyjezdzie tylko musze najpier udac sie do urzedu miasta nadac nr pesel dla dziecka i je zameldowac i wtedy udaje sie do danego urzedu po becikowe (musze miec orginal aktu urodzenia dziecka)  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 15:06 Temat postu: |
|
|
i jeszcze chcialam dodac ze pomimo iz dziecko urodzilo sie na Islandii to i tak jest obywatelem Polski wiec dlaczego by nie mialo przyslugiwac becikowe???
LIPCOWKA moj maluszek za tydzien bedzie mial 5 mies.sam jeszcze nie siedzi,tylko gdy ma podyszki po bokach. czekamy z niecierpliwoscia na pierwszy zabek, juz go czuc ale jeszcze nie widac hehe duzo krzyczy smieje sie i gada po swojemu.az nie moge uwiezyc jak ten czas szybko leci! pozdrawiam _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 15:07 Temat postu: |
|
|
Ja przylecia艂am do Polski w 6 miesiacu ciazy,bylam tu zameldowana,tu urodzilam a becikowego nie dostalam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 15:54 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ja jestem zameldowana w Polsce, maz i dziecko tez. Zalatwialam wszystkie dokumenty, o ktorych wspomina malwina, a mimo to nie przyznano mi becikowego. Nie wiem jak to jest dokladnie, bo kazdy mowi inaczej- u nas urzedniczka mowila, ze jak maly ma obywatelstwo polskie to przysluguje. Teraz chca jeszcze kilka innych dokumentow do rozpatrzenia mojego wniosku. Pisalam oswiadczenie, ze nie pobralismy tutaj becikowego, ile zarabiamy, gdzie mieszkamy itp- mieli to wszystko sprawdzic i dac odpowiedz... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|