Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 10:43 Temat postu: Wyprowadzka z Islandii |
|
|
Pomyslalam, ze przyda sie taki watek, gdzie mozna porozmawiac o sprawach zwiazanych z wyjazdem z Islandii na stale.
Pare pytan:
1. Jakie dokumenty zabrac ze soba?
2. Co z islandzkim funduszem emerytalnym?
3. Czy trzeba samemu zawiadamiac islandzki urzad skarbowy?
4. Jak najlepiej przeslac meble do Polski? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dANIELolo
| Dołączył: 17 Kwi 2008 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 13:34 Temat postu: Re: Wyprowadzka z Islandii |
|
|
Basia napisał: | Pomyslalam, ze przyda sie taki watek, gdzie mozna porozmawiac o sprawach zwiazanych z wyjazdem z Islandii na stale.
Pare pytan:
1. Jakie dokumenty zabrac ze soba?
2. Co z islandzkim funduszem emerytalnym?
3. Czy trzeba samemu zawiadamiac islandzki urzad skarbowy?
4. Jak najlepiej przeslac meble do Polski? |
ad 1)
najlepiej wszystkie, ktore zgromadzilas do tej pory , dokumentow a raczej ich nadmiar nie brakuje
ad 2) + w odniesieniu do punktu 4 domniemywam ,ze zamierzasz uciec do Polski ??? jeĹli tak , to jest to kraj UE wiec , jesli osiagniesz wiek emerytalny Twoj obecny wĂłwczas fundusz emerytalny zwroci sie do funduszy w ktorych masz skladki o transfer tychze skladek , pamietaj o odpowiedzi na punkt 1
ad 3) najlepiej pisemnie
4) w kontenerze co by sie nieponiszczyĹy haha , pamietaj ze meble zazwyczaj sa rozkladane na czesci pierwsze, latwo je zdemontowac i pozniej zmontowac , ale dechy waza troche, wiec podejrzewam ,ze siÄ dowiesz gdzie najlepiej bÄdzie i jak je przetransportowac bo ja szczerze to niewiem at the moment.
P.S
To sÄ
Twoje rozwazania , czy temat "propagandowy" ???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 19:02 Temat postu: |
|
|
Tak sie sklada, ze wielu moich znajomych teraz wraca...
Temat przeprowadzki i spraw z tym zwiazanych przewija sie non stop... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
 | Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 20:31 Temat postu: |
|
|
Wielu moich znajomych teĹź chce wracaÄ. Normalny exodus. Jeszcze trochÄ i bÄdziemy szukaÄ ChiĹczykĂłw do pracy.
Ale wcale siÄ nie dziwiÄ. NiektĂłre firmy nie radzÄ
sobie z caĹym tym walutowym zamieszaniem. Codziennie sĹyszÄ, Ĺźe jedni zwalniajÄ
, inni zabierajÄ
nadgodziny, u innych ludzie nie wytrzymujÄ
i sami skĹadajÄ
wypowiedzenia.
W takim tempie, do jesieni ubÄdzie poĹowa PolakĂłw. Ale to chyba nie problem dla Islandii? WiÄkszoĹÄ z Was na pewno siÄ cieszy. A na pewno Viking  _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 22:40 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Wielu moich znajomych teĹź chce wracaÄ. Normalny exodus. Jeszcze trochÄ i bÄdziemy szukaÄ ChiĹczykĂłw do pracy. Very Happy
Ale wcale siÄ nie dziwiÄ. NiektĂłre firmy nie radzÄ
sobie z caĹym tym walutowym zamieszaniem. Codziennie sĹyszÄ, Ĺźe jedni zwalniajÄ
, inni zabierajÄ
nadgodziny, u innych ludzie nie wytrzymujÄ
i sami skĹadajÄ
wypowiedzenia.
W takim tempie, do jesieni ubÄdzie poĹowa PolakĂłw. Ale to chyba nie problem dla Islandii? WiÄkszoĹÄ z Was na pewno siÄ cieszy. A na pewno Viking Twisted Evil |
potwierdzam..
u mnie w firmie bardzo podobna sytuacja,wreczaja wypowiedzenia..ograniczaja nadgodziny,z pensji 200tys. teraz jak dostaje 170 to sie ciesze...mowia o nastepnych wypowiedzeniach,u nas w firmie wszyscy Polacy pracuja teraz x2 wiecej,szybciej,lepiej,Islandczycy dalej sie opierd***...za co? 170tys to niewiele powyzej 4tys zl..w Irl. mialem 8,tyle,ze z dwoch prac..do PL wracac nie zamierzam,jednak jak nie znajde nowej pracy,lepszej pracy to zaczne juz realnie myslec o sprobowaniu gdzies indziej:Dania,Norwegia,Szwecja.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| surtsey
 | Dołączył: 08 Sty 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 22:44 Temat postu: NIECH WRACAJÄ !! |
|
|
a ja chcialbym aby powracali ci przy ktorych sie wstydze ze jestem polakiem. Serdecznie mam dosc bo normalnie Z CĂRKÄ NIEMOGE CHODZIC PO KLEPACH BO SLYCHAC NASZ POLSKI JEZYK !! ALE TAKI : KORWA I KORWA I KORWA I INNE !! I ZACHOWANIE ICH !! JAKBY PANAMI SWIATA WSZYSCY BYLI !! CI O KTORYCH MOWIE.
ale siÄ zdenerwowaem, a mialem sobie zyc spokojnie ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 23:32 Temat postu: |
|
|
Ci nie wyjadÄ
tak szybko. WyjeĹźdzajÄ
dobrzy ludzie.
A dla tych, co nie mogÄ
znieĹÄ obecnoĹci "wrednych PolakĂłw" zawsze zostaje Zelandia. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| surtsey
 | Dołączył: 08 Sty 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 1 Maj 2008, 23:49 Temat postu: |
|
|
hmmm.... do zelandi ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 0:14 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: |
A dla tych, co nie mogÄ
znieĹÄ obecnoĹci "wrednych PolakĂłw" zawsze zostaje Zelandia. |
na zelandii calkiem duzo polakow mieszka, raczej wiecej niz tu, w koncu to tylko pareset kilometrow od polski i nie wydaje mi sie by sama elita tam przebywala, zarobki ponoc lepsze, no i mozna na weekendy do kraju zjezdzac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 0:57 Temat postu: |
|
|
stan napisał: | na zelandii calkiem duzo polakow mieszka, raczej wiecej niz tu, w koncu to tylko pareset kilometrow od polski i nie wydaje mi sie by sama elita tam przebywala, zarobki ponoc lepsze, no i mozna na weekendy do kraju zjezdzac. |
Czepiasz siÄ, Stan. Wiesz dobrze, Ĺźe miaĹam na myĹli NOWÄ ZelandiÄ. NiektĂłrzy sÄ
oczarowani. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 1:04 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: |
Czepiasz siÄ, Stan. Wiesz dobrze, Ĺźe miaĹam na myĹli NOWÄ ZelandiÄ. NiektĂłrzy sÄ
oczarowani. |
jednak wiecej osob wyprowadza sie stad na zelandie niz na nowa zelandie, jezyk podobny, a cywilizacji jakby wiecej (no i kasa)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 10:38 Temat postu: |
|
|
Przykre jest to, ze wsrod moich znajomych wyjezdzaja ludzie, ktorzy tak naprawde budowali pozytywny wizerunek Polakow.
Wielu islandzkich pracodawcow nie rozumie (na przyklad moj pracodawca, z ktorym mialam ostatnio dyskusje na ten temat), ze jesli inzynier dostanie 5 tys zlotych netto w PL (taka stawka dla inzyniera budowy nie jest niczym szczegolnym) to da mu to lepszy standard zycia niz 280 tys koron netto na ISL... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 18:26 Temat postu: Rekonkwista |
|
|
Jak ktos jest z porzadnej rodziny i obracal sie w srodowikach wyroslych na przedwojennej inteligencji to teskni do polski z tych idealow i podswiadomie chce sie przylaczyc do jej budowy, widac nawet zaczyn w postaci przyspieszenia wzrostu gospodarczego w polsce i ludzie pragna rekonkwisty kultury jezyka, dumy bycia u siebie, ja sie jednak obawiam ze ich poswiecenie pojdzie w gwizdek, gdyz nie widac nawet odrobiny zmiany ukaldu sil i kierunkow, rzadza tajemnicze ustalenia okraglotolowe miedzy rozowymi a razwietka . Przypomina to troche wiare powtancow gdzie realizacja natapila dopiero po pieciu pokoleniach i stala sie dzielem przypadku choc madrze wykorzytanego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 19:37 Temat postu: Re: Rekonkwista |
|
|
Kryspingdynia napisał: | Jak ktos jest z porzadnej rodziny i obracal sie w srodowikach wyroslych na przedwojennej inteligencji to teskni do polski z tych idealow i podswiadomie chce sie przylaczyc do jej budowy, widac nawet zaczyn w postaci przyspieszenia wzrostu gospodarczego w polsce i ludzie pragna rekonkwisty kultury jezyka, dumy bycia u siebie, ja sie jednak obawiam ze ich poswiecenie pojdzie w gwizdek, gdyz nie widac nawet odrobiny zmiany ukaldu sil i kierunkow, rzadza tajemnicze ustalenia okraglotolowe miedzy rozowymi a razwietka . Przypomina to troche wiare powtancow gdzie realizacja natapila dopiero po pieciu pokoleniach i stala sie dzielem przypadku choc madrze wykorzytanego. |
JesteĹ mistrzem w budowaniu zdaĹ wielokrotnie rozwiniÄtych. Tylko jak dochodzi siÄ do puenty, to moĹźna zapomnieÄ o co chodziĹo autorowi.
Prostszym jÄzykiem - ludzie chÄtni wrĂłciliby do ojczyzny, tylko pamiÄtajÄ
jak bardzo system ich wkurzaĹ. Jednak tÄsknota pozostaje...
A robiÄ w Islandii na jedzenie i opĹaty, to lepiej byÄ we wĹasnym domu, choÄby dziadem.
WyjeĹźdĹźa dwoje moich znajomych, dzisiaj siÄ zdecydowali  _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 2 Maj 2008, 22:04 Temat postu: Eimskip |
|
|
Eimskip to chyba rozwiÄ
zanie jeĹli chodzi o kontenerowy wywĂłz mebli czy samochodĂłw.
Jak juĹź pisano w wÄ
tku o przeprawach promowych, Eimskip daje moĹźliwoĹÄ kilku mijesc teĹź dla przewozĂłw pasaĹźerskich, wiÄc moĹźna pĹynÄ
Ä wraz ze swoim dobytkiem... _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Navijka
| Dołączył: 02 Wrz 2005 | Posty: 39 | Skąd: 110 Rvk |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 19:35 Temat postu: |
|
|
Witam!
A ja mam takie pytanko...czy z owego funduszu emerytalnego mozna jakos wyciagnac te skladki.
Cos mi sie o uszy obilo ze kiedys sie dalo....
Dzieki jesli ktos ma jakies info na tem temat, ewentualnie prosze o jakis link. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janik
| Dołączył: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skąd: KOPAVOGUR |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 23:09 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to przed wejĹciem do uni przy zjeĹşdzie do Polski mozna byĹo wybraÄ emerytalne, po wejĹciu do uni juz nie, dostaniesz dopiero po osiÄ
gniÄciu 65 lat, jakie formalnoĹci do tego trzeba zaĹatwic nie wiem i sam bym chÄtnie bym sie dowiedziaĹ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jabba
| Dołączył: 09 Mar 2006 | Posty: 194 | Skąd: NORGE/ISLAND |
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 23:32 Temat postu: |
|
|
Navijka napisał: | Witam!
A ja mam takie pytanko...czy z owego funduszu emerytalnego mozna jakos wyciagnac te skladki.
Cos mi sie o uszy obilo ze kiedys sie dalo....
Dzieki jesli ktos ma jakies info na tem temat, ewentualnie prosze o jakis link. |
nie pojdziesz ,nie dowiesz sie!! najlepiej to sprawdzic samemu!!
moj kolega wybieral emerytalne jakis czas temu ...  _________________ THE CHEFS LIVE |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jabba
| Dołączył: 09 Mar 2006 | Posty: 194 | Skąd: NORGE/ISLAND |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 16 Maj 2008, 13:17 Temat postu: |
|
|
Ja skladam podstawowa skladke emerytalna i skladke dodatkowa (4%). Skladka emerytalna podstawowa pozostaje na Islandii do momentu mojego przejscia na emeryture, wtedy wystapi o nia zaklad ubezpieczen z miejsca, gdzie sie bede ubiegac o emeryture. Skladka dodatkowa zostanie mi wyplacona jaka osiagne 60 - 65 lat.
Bede to jeszcze potwierdzac przed sama wyprowadzka z wyspy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|