reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO� CI� OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI� SPROWOKOWA�, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
malwina86

Do潮czy�: 07 Pa� 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny ale moze warto podzwonic i sie popytac. mozliwe ze cos sie teraz zmienilo i juz przyznaja normalnie becikowe bez zadnych problemow:)

ASICA nie rozumiem dokladnie. gdzie by艂as zameldowana i gdzie urodzilas??w polsce czy w islandii??
Basia

Do潮czy�: 24 Lis 2004
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nie jestem zameldowana w PL, wiec nawet nie mam sie gdzie ubiegac - nie mam adresu:-)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵
Asica26

Do潮czy�: 21 Maj 2007
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 17:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przylecia艂am do Polski urodzi膰 i w Polsce jestem zameldowana
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak pisalam wczesniej ta wiadomosc pochodzi z tego tygodnia wiec moze teraz juz sie wszystko zmienilo i daja bez problemow becikowe warto sie podowiadywac
Ewcia

Do潮czy�: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 22:03    Temat postu: Lipcowka Odpowiedz z cytatem

Lipcowka... jesli wydali tobie decyzje odmowna to napewno jest tam napisane, 偶e mo偶esz si臋 odwo艂a膰... z艂贸偶 odwo艂anie do wy偶szej instancji (w pi艣mie masz napisane do kogo musisz je z艂o偶y膰). I w decyzji urz臋du napewno podali przyczyny, wykorzystaj te argumenty w odwo艂aniu...
Powr髏 do g髍y
aniapl
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy�: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 0:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo偶e i ta wiadomo艣膰 jest z tego tygodnia, ale brzmi tak samo jak i p贸艂 roku temu. W grudniu by艂am w pl, ju偶 mia艂am przygotowane papiery do z艂o偶enia, ale okaza艂o si臋 偶e przynajmniej jeden rodzic musi mieszka膰 w pl co najmniej rok przed urodzeniem dziecka (teraz wychodzi na to, 偶e rok w czasie kiedy przys艂uguje to becikowe) ale mimo wszystko jest to rok.
Najpierw my艣la艂am, 偶e mo偶e nikt si臋 nie dopatrzy, ale potem dosz艂am do wniosku, 偶e z aktu ur. sprawdz膮, 偶e dziecko urodzone poza granicami i b臋d膮 sprawdza膰 dalej a na k艂amanie nie mia艂am ochoty.
Zreszt膮 mieszkaj膮c tutaj i tutaj rodz膮c dziecko nie uwa偶am, 偶e becikowe mi si臋 nale偶y. Skoro przez rok czasu z dzieckiem nie mieszkam w pl to dlaczego maj膮 mi p艂aci膰?
Powr髏 do g髍y
khvila

Do潮czy�: 03 Kwi 2007
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 15:22    Temat postu: podr贸偶 samolotem Odpowiedz z cytatem

Ja mam takie ma艂e pytanie, czy kt贸ra艣 z was mo偶e podr贸偶owa艂a samolotem po porodzie. Ja mam taki zamiar i chcia艂am sie dowiedzie膰 jak to wygl膮da, w kt贸rym tyg dziecko mo偶e lecie膰, czy s膮 jakie艣 specjalne foteliki dla dziecka itp. z g贸ry dziekuj臋 za odpowiedz.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KHVILA ja pytalam mojego lekarza to powiedzial mi ze dziecko moze latac juz od pierwszych dni zycia a skoro planujesz z takim maluszkiem podroz to wiadomo ze musisz miec fotelik, niestety niewiem czy w samolotach sa czy trzeba miec swuj Very Happy
khvila

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 16:01    Temat postu: podr贸偶 samolotem Odpowiedz z cytatem

no ja wyczytalam ze niektore linie nie maja miejsc osobnych dla niemowlakow, ze dziecko podruje na kolanach mamy... ale to przeciez duze obciazenie i dla dziecka i dla mamy tak mi sie wydaje, a nawet jak bede z fotelikiem to co z nim zrobie?! moze ktos wie cos wiecej na ten temat
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak na dziecko do 2 lat nie kupuje sie biletu wiec i miejsce w samolocie nie przysluguje ale przewaznie w samolotach sa miejsca wolne wiec fotelik mozna postawic a jezeli samolot jest pelen no to niestety trzeba trzymac dziecko na kolanach
Marta Luiza

Do潮czy�: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt ci nie zabrania kupic biletu dla niemowlaka i wtedy masz pewnosc ze masz miejsce dla dziecka w foteliku. Uzywasz swojego fotelika samochodowego na siedzeniu od okna. Jezeli nie kupisz biletu , mozesz wniesc dziecko w foteliku na poklad ale musisz liczyc sie z tym ze jezeli wszystkie miejsca beda zajete albo miejsca obok twojego beda zajete i te osoby nie zechca sie przesiasc , fotelik zostanie zabrany i mozesz go odebrac wraz z glownym bagazem . Chyba ze stewardzi (-sy) beda tak mili , ze przechowaja fotelik u siebie. Wtedy dostaniesz pasy dla dziecka do przypiecia do swoich pasow. Poecam rowniez karmienie niemowlaka w czasie startu i zwlaszcza ladowania a takze przeciazen na przyklad w czasie turbulencji. Nie jest najzdrowiej leciec z takim malenstwem ze wzgledu na wdychane powietrze, czyli jak ktos bedzie przeziebiony w samolocie , mozesz byc pewna ze te zarazki ty rowniez bedziesz wdychac i tak samo dziecko.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MARTA LUIZA chcialam zapytac dlaczego polecasz karmienie dziecka w czasie startu i ladowania??dziecko jakos lepiej znosi te momenty??
zuzula666

Do潮czy�: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja b臋d膮c jeszcze w Polsce pyta艂am si臋 lekarza o podr贸偶owanie z niemowlaczkiem. Powiedzia艂 mi 偶e lepiej jest poczeka膰 jaki艣 czas od porodu bo male艅stwo jest jeszcze bardzo s艂abe a ci艣nienie w samolocie jest olbrzymie, a wiadomo 偶e kostki w czaszce maluszka s膮 jeszcze nie zro艣ni臋te i bardzo mi臋ciutkie.
Powr髏 do g髍y
khvila

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez czytalam o tym, ze najlepiej karmic dziecko podczas startu i ladowania, ze w pewnym sensie to oglusza dziecko czy jakos tak i zatykac uszka.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

Do潮czy�: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo cz臋sto dochodzi przy l膮dowaniu i turbulencjach do zatkania uszu, co mo偶e by膰 brdzo bolesne, zw艂aszcza przy katarze i mo偶e doj艣膰 do uszkodzenia b臋benka. My mo偶emy prze艂kn膮膰 艣lin臋 gdy co艣 takiego si臋 zdarzy albo ziewa膰 , strszym dzieciom mo偶na da膰 gum臋 do 偶ucia a maluchom picie, wtedy nie ma si艂y , musz膮 prze艂kn膮膰 Very Happy
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok dzieki MARTA LUIZA nawet nic nie wiedzialam na ten temat.tylko ze z 2 strony umnie moze byc problem z karmieniem podczas lotu. ja nie karmie piersia i nie wiem czy nie zabiora mi mleka dla dziecka na lotnisku Sad
elza74

Do潮czy�: 22 Sty 2006
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 19:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie zabiora mleka nie zabiora.ja lecialam rok temu z 3 m-cznym synkiem i nnie robili tu problemow.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jednak mam obawy troche moja znajoma teraz leciala z corka i pozwolili jej wniesc na poklad tylko 100 ml. picia, a co to jest 100 ml picia na 3,5 godz lotu Sad
lipcowka

Do潮czy�: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 8:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Malwina nie maja prawa zabrac mleka dla dziecka ! Ja lecie za tydzien, maly jest juz na butli i potrzebuje mleko i soczek, wniose i najwyzej sie wykloce, ale dzieciak nie bedzie przez prawie 4 godz jadl tylko banana.
Powr髏 do g髍y
Winia

Do潮czy�: 05 Mar 2007
Sk眃: keflavik
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 11:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja lecia艂am z dw贸jk膮. Zostawili mi tylko to co mia艂am w butelce, reszte zabrali, czyli wode w butelce, dla dziecka i 2 soczki ze s艂omk膮. Te偶 si臋 k艂贸ci艂am i to ostro ale niestety to nic nie da艂o. Kupi艂am potem soki i wode ju偶 po kontroli, w sklepie.
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 39 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa� nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada� w tematach
Nie mo縠sz zmienia� swoich post體
Nie mo縠sz usuwa� swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa� w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.