Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Co sÄ
dzisz o lekarzach na Islandii |
Bardzo dobrzy |
|
14% |
[ 17 ] |
Dobrzy |
|
26% |
[ 31 ] |
PrzeciÄtni |
|
21% |
[ 25 ] |
SĹabi |
|
14% |
[ 17 ] |
Do niczego |
|
21% |
[ 25 ] |
|
Wszystkich Głosów : 115 |
|
Autor |
Wiadomość |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 22:01 Temat postu: |
|
|
Dobra wiec chce isc do lekarza, nie naleze jeszcze do islandzkiego funduszu zdrowia czyli ide jako osoba nieubezpieczona. Rozumie ze place podwojnie, jednak jezeli chce isc do specjalisty powiedzmy do dermatologa czy laryngologa to konieczna jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu, czy jak go tu zwa domowego. Jezeli jest konieczna to czy sa tu jakies rejony jak to bylo kiedys u nas, czy moge isc do pierwszego lepszego lekarza.
Jak to jest z wypisaniem recepty za to sie placi jakos dodatkowo bo cos mi sie tu na forum takiego obilo, czy place dopiero za leki. Bo jezeli place za recepte i za leki to juz nie halo jest.
A i jeszcze jedno pytanie odnosnie paczek z lekami, nie mozna wysla zadnych lekow?? glupiej witaminki czy zwyklego rutinoscorbinu, i tak nawiasem mowiac bo jeszcze nie mialem przyjemnosci do apteki zagladac jest tu cos takiego jak poczciwy rutinoscorbin??
Z gory dziekuje za odp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
|
Wysłany: 11 Wrz 2007, 22:15 Temat postu: |
|
|
zapomnialem sie o jeszcze jedna rzecz zapytac, a mianowicie o tlumacza.
Jest to ciekawy pomysl tylko jak to wyglada w praktyce, bo watpie zeby w kazdej przychodni znajdowala sie taka osoba. Trzeba sie jakos specjalnie na taka wizyte umawiac, jak dlugo sie czeka itp. Jezeli ktos byl u lekarza i korzystal z pomocy tlumacza to prosze o komentarz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 0:34 Temat postu: |
|
|
UmawiajÄ
c siÄ na wizytÄ w przychodni mĂłwisz, Ĺźe potrzebujesz tĹumacza i przychodnia go zamawia. Tylko z doĹwiadczenia wiem (nie tylko swojego), Ĺźe przychodnie lubiÄ
zapominaÄ, Ĺźeby zamĂłwiÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 1:12 Temat postu: |
|
|
wizyta u lekarza z recepta to ta sama kwota co bez recepty
normalnie sie placi 700 koron za wizyte w domowego lekarza
jako nieubezpieczony chyba 2100 isk o ile mnie pamiec nie myli
na stronie kanalu RUV czy jak tam , nie wazne - islandzka telegazeta - strona 148 jest po polsku , na dole jest podany nr tel, zadzwon i opisz swoj problem , oddzwonia , umowia tlumacza, podejrzewam ,ze umowia tak , ze jak bedziesz u lekarza wtedy lekarz zadzwoni do tlumacza i bedzie zaglerka sluchawka (kilka przypadkow tak slyszalem , wiec uogolniam)
ale dont worry, lekarz ma podrecznik gdzi enajwazniejsze slowa opisujace doliegliwosc sa napisane po polsku i naðprawde nawet na migi sie da porozumiec.
Mozesz wczesniej tez sobie przygotowac notke w jezyku ang. z pomoca translatora, lekarza napewno zaczai o co chodzi
masz pytania pytaj od tego jest forum
+
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 11:20 Temat postu: |
|
|
ansswis napisał: | Dobra wiec chce isc do lekarza, nie naleze jeszcze do islandzkiego funduszu zdrowia czyli ide jako osoba nieubezpieczona. Rozumie ze place podwojnie, jednak jezeli chce isc do specjalisty powiedzmy do dermatologa czy laryngologa to konieczna jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu, czy jak go tu zwa domowego. Jezeli jest konieczna to czy sa tu jakies rejony jak to bylo kiedys u nas, czy moge isc do pierwszego lepszego lekarza.
Jak to jest z wypisaniem recepty za to sie placi jakos dodatkowo bo cos mi sie tu na forum takiego obilo, czy place dopiero za leki. Bo jezeli place za recepte i za leki to juz nie halo jest.
A i jeszcze jedno pytanie odnosnie paczek z lekami, nie mozna wysla zadnych lekow?? glupiej witaminki czy zwyklego rutinoscorbinu, i tak nawiasem mowiac bo jeszcze nie mialem przyjemnosci do apteki zagladac jest tu cos takiego jak poczciwy rutinoscorbin??
Z gory dziekuje za odp. |
Zyzak mniej wiecej prawde napisal, 700 koron za wizyte od poniedzialku do piatku w godzinach 8-16, w innych godzinach bodajze 1700 koron. Te kwoty to jak masz ubezpieczenie. Do dermatologa normalnie sie rejestrujesz nie potrzeba isc do lekarza 1 kontaktu. Za wizyte u specjallisty zaplacisz jakies 3000 koron. Osobiscie mam jak najlepsze zdanie o lekarzach 1 kontaktu o tyle juz z tymi "specjalistami" najlepiej na Islandii nie jest, no ale to tylko moje zdanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wredna_mimi
 | Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 262 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 21:18 Temat postu: |
|
|
zyzak nie 2100 tylko 4100:)) wiem bo sama tyle pĹaciĹam za wizyte... _________________ ***ĹmIeCh JeSt LeKaRsTwEm, KtĂrE KaĹťdY MoĹťe SoBiE PrZePiSaÄ*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
|
Wysłany: 12 Wrz 2007, 21:54 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedzi, zarejestrowalismy sie na jutro do lekarza i co ciekawe najprawdopodobniej nie zaplace tak duzo ale to sie okaze jutro. I nie jestem pewien czy jednak tlumacz sie jutro w gabinecie nie zjawi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Lut 2008, 23:17 Temat postu: |
|
|
Bardzo proszÄ o adres lekarza pierwsego kontaktu w RVK, najlepiej w poblizu dzielnicy 105
Ps. byc moze juz padla odpowiedz tu na forum ale nie moge znaleĹşÄ albo mi siÄ nie chce , pomozcie prosze ,zalezy mi na szybkiej odp |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lut 2008, 0:35 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | Bardzo proszÄ o adres lekarza pierwsego kontaktu w RVK, najlepiej w poblizu dzielnicy 105
Ps. byc moze juz padla odpowiedz tu na forum ale nie moge znaleĹşÄ albo mi siÄ nie chce , pomozcie prosze ,zalezy mi na szybkiej odp |
no i padla juz odpowiedz na forum, pozwole ja Sobie powielic, co by potomni miÄli latwiej w odszukaniu info, w tym gÄszczu inforamcJI
LAEKNAVAKTIN EHF.
SMARATOG 1
201 KOPAVOGI
Simi: 544 4114 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agnes0860
| Dołączył: 17 Maj 2008 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 17 Maj 2008, 14:19 Temat postu: Re: Lekarze |
|
|
Witam serecznie!! Chciala bym sie dowieziec jakie sa najlepsze kosmetyki tutaj na Islandi w aptece na cere tradzikowa, kremy, zele, podklady otp. Mam z tym straszny problem!!! Prosze bardzo o odpowiedz pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Maj 2008, 17:09 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Mam z tym straszny problem!!! Prosze bardzo o odpowiedz pozdrawiam |
MyĹlÄ Ĺźe byĹo by lepiej siÄ wybraÄ do dermatologa i zaciÄ
gnÄ
Ä u niego porady _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 17 Maj 2008, 17:51 Temat postu: |
|
|
Moja cĂłrka tez miaĹa tu problem z cerÄ
. PomogĹa jej woda srebrna, moĹźna ja kupiÄ w Polsce _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agnes0860
| Dołączył: 17 Maj 2008 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 19 Maj 2008, 19:43 Temat postu: |
|
|
dziekuje bardzo za odpowiedz!! Ale ja bym tez chciala sie dowiedziec czy tutaj na Islandi w aptece cos jest takiego, jakies kosmetyki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Maj 2008, 21:00 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale ja bym tez chciala sie dowiedziec czy tutaj na Islandi w aptece cos jest takiego, jakies kosmetyki. |
A moĹźe zapytasz w aptece? _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 19 Maj 2008, 21:17 Temat postu: |
|
|
agnes0860 napisał: | dziekuje bardzo za odpowiedz!! Ale ja bym tez chciala sie dowiedziec czy tutaj na Islandi w aptece cos jest takiego, jakies kosmetyki. |
nawet prince polo i gumy do Ĺźucia sprzedajÄ
w niektĂłrych
grzebienie i szczotki do wĹosĂłw, itd...
powaĹźnie - co kraj to obyczaj
nie sprawdzaĹem jednak czy majÄ
okulary sĹoneczne i spodnie plaĹźowe:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 7:20 Temat postu: |
|
|
Na pewno sÄ
tu jakieĹ specyfiki. MoĹźesz iĹÄ do jakiejkolwiek apteki i napewno cos dostaniesz nawet bez recepty. Jednak ja bym proponowala Ci wodÄ koloidalnÄ
ze srebrem, Nie zatruwasz organizmu a efekt jest wyraĹźny a co najwaĹźniejsze problem siÄ ponownie nie pojawi ( moja cĂłrka od roku ma bardzo ĹadnÄ
cerÄ i nie ma Ĺźadnych nawrotĂłw choroby), a dermatolog w Polsce wypisaĹ bardzo silne antybiotyki od trÄ
dziku, caĹe szczÄĹcie , Ĺźe trafiĹam na tÄ wodÄ. Co prawda maĹa wychlopaĹa dwie i póŠbutelki. Ta woda moĹźe byÄ t takĹźe do smarowania twarzy jak i do piciia. Ma zastosowanie w wieli chorobach. Kosztuje okoĹo 50 zĹ za butelkÄ. Nie tanio!!! Ale jeĹli któŠz twoich znaojomych moĹźe wyslaÄ np. paczkÄ z Polski to moĹźesz sprĂłbowaÄ. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Anetta27
| Dołączył: 21 Kwi 2007 | Posty: 4 | Skąd: EĹk |
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 19:03 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
MoĹźe ktoĹ z Was orientuje siÄ, czy przy wizycie u specjalisty, pĹaci siÄ dodatkowo za tĹumacza? ZamĂłwiĹam wizytÄ u gastrologa i kobietka spytaĹa, czy potrzebujÄ tĹumacza. StwierdziĹam, Ĺźe siÄ przyda, ale zapomniaĹam spytaÄ, czy to dodatkowy koszt. BÄdzie to chyba wizyta prywatna, jeĹli coĹ takiego tu w ogĂłle istnieje...
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 20:25 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to tĹumacz u lekarza jest sponsorowany przez paĹstwo.
Ale wszystko siÄ zmienia i to teĹź mogĹo. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 21:46 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisał: | Zeby dostac prawo pobytu i prawo pracy,sprawdzaja czy ma sie gruzlice,aids ,najgorsze jest to ,ze sposob w jaki lekarz mnie badal byl bardzo przykry.Takie samo doswiadczenie ma moja przyjaciolka Chinka, i Czech .Ja tylko na koniec zapytalam sie dlaczego nie wysylaja nas na Hrisey i czy jak bede chora ,to rozwiada mnie z mezem. To o dziwo rozladowalo sytuacje i lekarz po raz pierwszy na mnie spojrzal jak na czlowieka |
jak ja przyjechalam to tez badali na gruzlice i na Aids. Byl jakis czas ze nei badali ale widocznie zaczeli ponownie po wjazdach zakazonych ludzi z gruzlica. Co ciekae to ze wschodniej czesci polski bylo sporo takich przypadkow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 20 Maj 2008, 21:59 Temat postu: |
|
|
Co do badania na gruzlice wlasnie moja polozna a wzmianke o tym ze bylam w szpitalu chciala mi zrobic test na obecnosc przeciwcial.
Dopiero jak jej wyjasnilam ze to nie bylo teraz to odpuscila.
No wychodzi na to ze jednak kwalifikujemy sie na kraje trzeciego swiata sadzac po jej reakcji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|