Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 12:02 Temat postu: |
|
|
A wszystko zaleĹźy od tego , gdzie kto pracuje i gdzie mieszka i jaki ma kontakt z rodakami. A po za tym niech ktoĹ z Was mi udowodni,Ĺźe w 100% mĂłwi poprawnie po polsku, kiedy nawet w telewizji polskiej zle mĂłwiÄ
przewaĹźnie np. w wiadomoĹciach. KiedyĹ byĹ program prowadzony przez Miodka, ktĂłry chyba jako jeden z nielicznych mĂłwiĹ poprawnÄ
polszczyznÄ
. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 12:21 Temat postu: |
|
|
nigel napisał: |
ZgodziĹbym siÄ, jakby to byĹa wycieczka na Marsa. Ale na Islandii? DostÄp do polskich mediĂłw jest, dostatek ludzi mĂłwiÄ
cych po polsku - takĹźe. Trzeba bardzo chcieÄ w tym wypadku aby mieÄ wiÄksze problemy z jÄzykiem polskim, a w przypadku tĹumacza - chyba popeĹniÄ zawodowy faux pas. |
Nie mam w domu polskiej telewizji. Z zaĹoĹźenia. Nie miaĹam w Polsce z wyboru wiÄc tym bardziej nie widzÄ powodu, Ĺźeby mieÄ tutaj.
Stron internetowych z wiadomoĹciami nie przeglÄ
dam bo mnie to nie interesuje. Na temat tego co dzieje siÄ na Ĺwiecie wiem tyle co powie mi mÄ
Ĺź.
Liczba osĂłb polskojÄzycznych, ktĂłre znam osobiĹcie na Islandii mieĹci siÄ na palcach 2 rÄ
k (przed chwilÄ
zadaĹam sobie fatygÄ i policzyĹam).
Zamiast biegaÄ po pubach, kawiarniach, dyskotekach czy urzÄ
dzaÄ sobie imprezki w domu wolÄ iĹÄ na spacer, basen, czy zrobiÄ wycieczkÄ za miasto. A w chwilach kiedy zostaje w domu poczytaÄ ksiÄ
ĹźkÄ.
W jednym tylko miejscu pracy pracowaĹam z Polakami i byĹo to dawno. W pozostaĹych miejscach pracy mĂłwiĹam tylko po angielsku lub islandzku.
Tak wiÄc jedynymi osobami z ktĂłrymi tak naprawdÄ rozmawiam po polsku sÄ
mÄ
Ĺź i ojciec (z ktĂłrym zresztÄ
widujÄ siÄ sporadycznie).
lovisa napisał: |
ciezko teraz nie byc w towarzystwie polakow. kiedys to bylo naet mozliwe. teraz polacy sa wszedzie i zawsze sie kogos spotka zeby pogadac. |
A gdzie mam tych PolakĂłw spotykaÄ? ZaczepiaÄ w sklepie jak sĹyszÄ gdy rozmawiajÄ
podchodziÄ i pytaÄ "Ej sorki, jestem z Polski. Pogadamy??"? Nie potrzebujÄ tego. Nie wspominajÄ
c o tym, Ĺźe niestety najczÄĹciej sĹychaÄ tych z ktĂłrymi zdecydowanie odĹźegnujÄ siÄ od jakichkolwiek kontaktĂłw.
lovisa napisał: | Po 2 latach nie mozna zapomniec polskiego ani innego jezyka. no chyba ze jest sie juz "islandczykiem" |
Nie napisalam, ze nie wiem jak mowic:
yasminum napisał: |
sama lapie sie na tym, ze mam problem ze skladnia lub zastanawiam sie nad pisownia - niekiedy nawet trywialnych slow |
Powyzsza wypowiedz w zadnej mierze nie swiadczy o zaniku mowy ojczystej.
Jak myslicie, czy czytanie ze zrozumieniem tez mozna jako brak jezykowy podciagnac?
lovisa napisał: |
ja jestem tu jeszcze dluzej i tez nie mam problemow z j.polskim. |
aniapl napisał: |
no ja jestem ponad 7 lat i Ĺźadnych takich brakĂłw nie zauwaĹźyĹam |
Prawdziwosc tych slow kazdy moze sprawdzic robiÄ
c przeglÄ
d waszych postĂłw ;-)
A przykladow niepoprawnosci jezykowej i stylistycznej (tak - jezyk ojczysty to nie tylko ortografie, ale tez skladnia i stylistyka) moglabym mnozyc z zycia codziennego bez liku. Tylko po co? Wystarczy ze juz na tym forum ich nie brakuje.
KO napisał: |
Skoro wiÄc da siÄ u dziecka w rok zauwaĹźyÄ delikatnÄ
zmianÄ, to jestem skĹonny uwierzyÄ, Ĺźe komuĹ na prawdÄ moĹźe siÄ troszkÄ merdaÄ po dwĂłch latach w ciÄ
gu ktĂłrych na przykĹad pracowaĹ z samymi islandczykami, nie ma polskiej telewizji, nie spotyka siÄ z polakami, a jedyny kontakt z jÄzykiem ma w internecie(oczywiĹcie nie mĂłwiÄ, Ĺźe tak jest w przypadku jaĹmin) |
Przypadkowo trafiles.
Szukalam konca swiata i go znalazlam. I jest mi z tym dobrze.
A tak ogolnie przypominam, ze rozmawiamy nie o szarym Kowalskim z firmy X tylko o tlumaczu, ktorego badz co badz troche wiecej od zwyklego czlowieka obowiazuje.
PAX |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 13:21 Temat postu: |
|
|
Do Yasminum:
moich postach nie ma nic osobistego szczegolnie do Ciebie. Ja wypowiadam sie ogolnie dlatego ze widze rozniece poprzez te szsytkie lata na Islandii.
Szczerze to moja polski jest taki wsiowy jakis bo nie jezdze do PL nawet nawakacje i moj polski jest tu z Islandii. Nie musisz wiec sie przejmowac.
Kiedys polacy to nawet wlasnei w sklepie sie zaczepiali w stylu o ty tez z polski jestes albo po prostu sie znali z widzenia i czasem pogadali trochce w bonusie podczas czawrtkowych zakupow.
Ja jestem zadowowlona ze jest taka osoba ktora tlumaczy nam wiadomosci i naprawde nie rozbi mi roznicy czy napisze miecze czy noze bo i tak wiadomo o co chodzi.
A ty jesli masz okazje nie przebywac wsrod polako to tylko sie cieszyc mozesz ze nie jestes w mlynie jaki sie wytorzyl.
Ja to bym sie chcetnie tak zamienila i wlasnei pojechala tylko tam gdzie sa sami islandczycy. moze bym sie przestala wstydzic i sie odblokowala i zaczela w kokncu uzyac islandzki.
Mowie to zalezy gdzie co i jak. Mysle ze nie musisz sie stresowac ze tu tak piszemy ale kazdy chyba napisal jak to widzi ze swojej strony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 13:23 Temat postu: |
|
|
no widzisz nawet nie ladnie mi sie to wszystko napisalo bo mam zepsuta klawiature i niektore litery mi nie wchodza |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 14:23 Temat postu: |
|
|
aniapl napisał: |
no ja jestem ponad 7 lat i Ĺźadnych takich brakĂłw nie zauwaĹźyĹam |
Cytat: | Prawdziwosc tych slow kazdy moze sprawdzic robiÄ
c przeglÄ
d waszych postĂłw ;-) |
Bardzo bym chciaĹa aby ktoĹ to sprawdziĹ, bo prawdÄ mĂłwiÄ
c nie mam czasu na przeglÄ
danie swoich postĂłw a bardzo mnie to ciekawi. MoĹźe ja tych bĹÄdĂłw nie widzÄ?
Czytam za to w Twoim poĹcie, Ĺźe jednak rozmawiasz codziennie po polsku skoro masz mÄĹźa Polaka. Nie jest to wiÄc sporadyczne zetkniÄcie z ojczystym jÄzykiem, wiÄc tym bardziej nie rozumiem jak moĹźna go zapomnieÄ?
A co do dziecka, to inna sprawa. Dziecko dopiero uczy siÄ jÄzyka i ma prawo po 2 latach niektĂłrych sĹĂłw nie znaÄ w j. polskim (jeĹli np. nie uĹźywaĹo danego sĹowa w Polsce a poznaĹo je dopiero na Islandii) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skąd: Z nie nacka |
|
Wysłany: 14 Maj 2008, 23:51 Temat postu: |
|
|
JeĹli ma sie ochotÄ to szklankÄ
mleka moĹźna siÄ upiÄ, odrobina wyobraĹşni poĹÄ
czona z siĹÄ
auto sugestii czyni cuda.
Bardzo byĹ bym rad mogÄ
c wiÄcej wiadomoĹci przeczytaÄ po polsku.
BĹÄdy nie raĹźÄ
, przeszkadza mi Ĺźe nie ktĂłre wiadomoĹci sÄ
wyrwane z szerszego kontekstu. OdnoszÄ
siÄ do innych wczeĹniejszych wiadomoĹci nie przetĹumaczonych na polski  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 22 Maj 2008, 16:00 Temat postu: |
|
|
problemem jest brak edycji tekstu ,te newsy sa tlumaczone tak jak brzmia po islandzku slowo w slowo, bez zastanowienia .Nikt tego potem nie czyta ,nie poprawia.Dlatego wychodza takie dziwaczne zdania,wyrwane z kontekstu ,za dlugie ,czesto uzyte sa zle slowa( malo eleganckie ,wrecz prostackie patrz news o sikaniu z tylu samochodu).Np w jezyku polskim nie ma slowa muslimi.sa muzuĹmanie..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 22 Maj 2008, 16:33 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | w jezyku polskim nie ma slowa muslimi.sa muzuĹmanie..... |
to samo zauwaĹźyĹem przy tym artykule,
ale mnie osobiĹcie najbardziej irytujÄ
bĹÄdy fleksyjne, w stylu:
"Policja na terenie stolicy ewakuowaĹa teren wokóŠFurugrund w KĂłpavogi"
...chyba raczej "w Kopavogur"
"Nasz zwiÄ
zek nie ma absolutnie nic wspĂłlnego z atakami skierowanymi przeciwko tej osobie (Viðari)"
...chyba raczej "(Vidarowi)"
itd... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | Dołączył: 16 Kwi 2006 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 22 Maj 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
a nie przepuszczono tego przez jakiĹ translator? (o ile taki istnieje z islandzkiego) one przewaĹźnie tĹumaczÄ
w tak uroczy sposĂłb |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Maj 2008, 22:41 Temat postu: |
|
|
szkoda ze tego artykulu nie przetlumaczono:
:http://visir.is/article/20080522/FRETTIR01/562168653 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 23 Maj 2008, 23:06 Temat postu: |
|
|
juz widze to oczami wyobrazni...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 13 Cze 2008, 10:18 Temat postu: |
|
|
Cytat: | We ostatni wtorek zatrzymano Holenderczyka |
 _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 13 Cze 2008, 10:28 Temat postu: |
|
|
Cytat: | W chwili obecnej dziewczyna jest w wieku szkoĹy Ĺredniej, a zdjÄcie zostaĹo zrobione jej imprezie |
hehehe  _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 14 Cze 2008, 5:31 Temat postu: |
|
|
Pieknie napisane
Cytat: | Policja w Akranes zakoĹczyĹa przesĹuchanie kierowcy , ktĂłrego po poszukiwaniach znaleziono w dniu wczorajszym i aresztowano i zwolniĹa go dzisiaj do domu. WedĹug informacji uzyskanych od posterunkowego w Akranes, mÄĹźczyzna wiele razy juĹź miaĹ negatywne kontakty z PolicjÄ
za przekraczanie prawa i przepisĂłw drogowych.
Wiele razy podczas aresztowania mÄĹźczyzna byĹ uzbrojony i dlatego podjÄto decyzjÄ wezwania jednostki specjanej Policji. Podczas prĂłby zatrzymania samochodu, ktĂłry podejrzany prowadziĹ, wyrzuciĹ on przez szybÄ 10 gram narkotykĂłw, ktĂłre znalazĹ pracownik jednego ze sklepĂłw na drodze poĹcigu, ktĂłre nastÄpnie przekazaĹ w rÄce Policji.
RitstjĂłrn - ritstjorn@dv.is
|
_________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 23:06 Temat postu: |
|
|
widzieliscie wiaodmosci w isl tv,news o przewroconym tirze w hafnafjordur...ja go dzisaj ladowalem niby to nie moja wina,juz takie cos sie zdarzalo,nikt nie mial do mnie pretensji no ale...zobaczymy jak bedzie w nast. dniach gdy bede zaladowywal...dobrze,ze sie nikomu nic nie stalo... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Cze 2008, 23:50 Temat postu: |
|
|
Cytat: | o przewroconym tirze w hafnafjordur... |
To nie byĹo w Hafnarfjordur. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Cze 2008, 0:10 Temat postu: |
|
|
no ale z hafnafjordur on wyjechal ,nie wiem gdzie on dokladnie sie wywrocil... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Cze 2008, 22:43 Temat postu: |
|
|
Rozmawialem z szefem dzisaj,zapewnil mnie,ze to nie moja wina,ze tam jakies wyboje sa,a kierowca jechal za szybko,dzisaj kazali ladowac mniej,a tak to po staremu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|