Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| lili67
 | Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 11 Cze 2008, 20:55 Temat postu: |
|
|
emka napisał: | mam pytanko, czy potrzebny jest paszport do pracy w Islandii? bo podobno spisuje sie jakis numer z niego?Prosze o szybka odpowiedz
Dzieki |
A ja mam pytanko, czy potrafisz czytaÄ? CaĹy ten wÄ
tek jest o tym wĹaĹnie. I nie trzeba. Wystarczy nowy (plastikowo-róşowy) dowĂłd osobisty Rzeczypospolitej Polskiej. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 10:41 Temat postu: |
|
|
moj tata kiedy lecial na islandie przez kopenhage w sierpniu zeszlego roku nie mial paszportu. ani u nas ani w kopenhadze nie mial zadnych problemow,nawet jk wracal na swieta do Polski.I ajk spowrotem jechal tez zero problemow. Fakt paszport przydaje sie do wyrabiania kenitali ale i takmu wyrobili. Dluzej to trwalo bo musieli zalatwiac to przez konsulat, jakies pisma wysylali do polski. a babeczka w urzedzie mowila ze to jest pierwszy przypadek ze ktos wjechal bez paszporty. wiiec cuda sie zdazaja,ehhehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 12 Cze 2008, 23:38 Temat postu: |
|
|
ZaĹatwiaĹam dla ludzi wszystkie niezbÄdne do pracy i pobytu dokumenty tylko na podstawie polskiego dowodu osobistego kilkanaĹcie razy. Nikt mi nigdy nie mĂłwiĹ, Ĺźe to wyjÄ
tkowa sytuacja ani Ĺźe to pierwszy raz, ani Ĺźe do Polski trzeba coĹ wysyĹaÄ. Islandia honoruje polski dowĂłd osobisty jako zamiennik paszportu bez Ĺźadnych ograniczeĹ. Ostatni raz to piszÄ, bo juĹź mi siÄ nie chce w kĂłĹko powtarzaÄ. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| SebastianZ
| Dołączył: 17 Mar 2008 | Posty: 38 | Skąd: eh/reykjavik |
|
Wysłany: 13 Cze 2008, 0:03 Temat postu: |
|
|
lili a czy potrzebuje paszport by wyrobic kenitale??
zartuje oczywiscie  _________________ szary czĹowiek pomiedzy tysiÄ
cem masek
2 good 2 know U |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Cze 2008, 6:10 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: | ZaĹatwiaĹam dla ludzi wszystkie niezbÄdne do pracy i pobytu dokumenty tylko na podstawie polskiego dowodu osobistego kilkanaĹcie razy. Nikt mi nigdy nie mĂłwiĹ, Ĺźe to wyjÄ
tkowa sytuacja ani Ĺźe to pierwszy raz, ani Ĺźe do Polski trzeba coĹ wysyĹaÄ. Islandia honoruje polski dowĂłd osobisty jako zamiennik paszportu bez Ĺźadnych ograniczeĹ. Ostatni raz to piszÄ, bo juĹź mi siÄ nie chce w kĂłĹko powtarzaÄ. |
nie wiem.moze i tak! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Aga
| Dołączył: 12 Lip 2007 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 15 Cze 2008, 1:55 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: | ZaĹatwiaĹam dla ludzi wszystkie niezbÄdne do pracy i pobytu dokumenty tylko na podstawie polskiego dowodu osobistego kilkanaĹcie razy. Nikt mi nigdy nie mĂłwiĹ, Ĺźe to wyjÄ
tkowa sytuacja ani Ĺźe to pierwszy raz, ani Ĺźe do Polski trzeba coĹ wysyĹaÄ. Islandia honoruje polski dowĂłd osobisty jako zamiennik paszportu bez Ĺźadnych ograniczeĹ. Ostatni raz to piszÄ, bo juĹź mi siÄ nie chce w kĂłĹko powtarzaÄ. | ................ktos tu obrasta w piorka i zaczyna byc niemily a jesli Ci sie nie chce odpowiadac o nie odpowiadaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Cze 2008, 6:13 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie. a tak poza tym to dziwne ze sprawy gdzie potrzebny jest dowod i paszport zalatwiasz za kogos!!
chyba ze jestes z ta osoba,bo dziwne byloby jakbys miala paszport jakiegos chlopaka!i zalatwiala np kenitalia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 16 Cze 2008, 16:57 Temat postu: |
|
|
Przyznaje sie bez bicia ze nie wiem czy juz ktos o to pytal.Nie chce mi sie szukac ,sorki brak czasu....wiec jesli ktos juz o tym pisal lub czytal prosze o link.Probuje sie dodzwonic do Konsulatu w Oslo aby dowiedziec sie jak mozna wyrobic sobie paszport bez stawiennictwa osobiscie.Bo teraz od czasu paszportow z chipem trzeba osobiscie skladac papiery.Chodzi mi o polski paszport,bo narazie nie wybieram sie do kraju a stary mi sie skonczyl.Cos mi sie przypomina ze jakis konsul przyjezdza do Ahusa i zbiera wnisoki paszportowe -czy to prawda.Do Ahusa tez nie moge sie dodzwonic.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 17 Cze 2008, 2:30 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | Przyznaje sie bez bicia ze nie wiem czy juz ktos o to pytal.Nie chce mi sie szukac ,sorki brak czasu....wiec jesli ktos juz o tym pisal lub czytal prosze o link.Probuje sie dodzwonic do Konsulatu w Oslo aby dowiedziec sie jak mozna wyrobic sobie paszport bez stawiennictwa osobiscie.Bo teraz od czasu paszportow z chipem trzeba osobiscie skladac papiery.Chodzi mi o polski paszport,bo narazie nie wybieram sie do kraju a stary mi sie skonczyl.Cos mi sie przypomina ze jakis konsul przyjezdza do Ahusa i zbiera wnisoki paszportowe -czy to prawda.Do Ahusa tez nie moge sie dodzwonic.  |
Drobiazg, Milka podawaĹa link, to Ĺatwo znalazĹam
http://www.reykjavik.polemb.net/ _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 17 Cze 2008, 12:19 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | zgadzam sie. a tak poza tym to dziwne ze sprawy gdzie potrzebny jest dowod i paszport zalatwiasz za kogos!!
chyba ze jestes z ta osoba,bo dziwne byloby jakbys miala paszport jakiegos chlopaka!i zalatwiala np kenitalia |
Aby wyrobic kenitale w cudzym imieniu nalezy byc blisko spokrewnionym (pokrewienstwi 1 stopnia), przebywac w zalegalizowanym zwiazku lub wystepowac jako pracodawca osoby ubiegajacej sie o nr ewidencyjny. Posrednikiem moze byc tez biuro pracy.
Innych mozliwosci nie ma - a przynajmniej nie bylo jeszcze rok temu. I nie sadze aby cos sie zmienilo skoro tyle osob biega do Eures po pieczatke na wniosku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 17 Cze 2008, 15:32 Temat postu: |
|
|
JeĹźeli ktoĹ mieszka daleko od Reykjaviku takie sprawy zaĹatwia za niego pracodawca, dana osoba jedynie wypeĹnia odpowiednie formularze w miejscu pracy. WiÄc praktycznie moĹźna to zaĹatwiac nieosobiĹcie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| justynaa
| Dołączył: 25 Cze 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 24 Lip 2008, 19:27 Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ chciaĹam siÄ zapytaÄ jak to jest mojemu mÄĹźowi koĹczy sie paszport w lipcu 2009 , czy tutaj moĹźna przedĹuĹźyÄ paszport o jakieĹ 3/4 miesiÄ
ce ? dziÄki za odpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ĺukasz
| Dołączył: 27 Lis 2007 | Posty: 46 | Skąd: PoznaĹ Hfj |
|
Wysłany: 24 Lip 2008, 22:29 Temat postu: |
|
|
takie rzeczy to trzeba do konsula mysle ze nie bedzie problemu _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
| justynaa
| Dołączył: 25 Cze 2008 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 25 Lip 2008, 11:12 Temat postu: |
|
|
dziÄki , a wiesz moĹźe gdzie znajduje siÄ konsul w centrum prawdo podobnie ale nie jestem pewna dziÄki za podpowiedz .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|