reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 24 Maj 2008, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jesli chodzi o pieluszki i chysteczki to przetestowalam wiele i wedlug mnie najlepsze sa PAMPERSA
Basia

Do潮czy: 24 Lis 2004
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 26 Maj 2008, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny, jak to jest jesli zachodzi sie w druga ciaze bedac na macierzynskim i pracuje tylko kilka miesiecy miedzy macierzynskimi (albo nawet wcale). Teoretycznie jest to mozliwe - jesli ma sie rok macierzynskiego mozna zakonczyc jeden urlop macierzynski i natychmiast rozpoczac kolejny... Moze ktoras z was wie jak jest wtedy z pieniedzmi?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 26 Maj 2008, 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia- moja znajoma byla po macierzynskim, zaszla w ciaze i zeby dostac wieksze drugie macierzynskie wrocila do pracy na 4 miesiace- pracowala do kiedy dala rade. U mnie brali pod uwage 2 lata poprzedzajace, czyli jak rodzilam w 2007 to brali 80 %wynagrodzenia z lat 2005-2006.
Moze dziewczyny napisza cos konkretniej, wiem, ze trzeba popracowac w ciazy zeby byly jakies pieniadze.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 26 Maj 2008, 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

By艂a dyskusja jaki艣 czas temu na ten temat, nie wiem jak si臋 sko艅czy艂a, ale pewnie zwi膮zki zawodowe dysponuj膮 tak膮 informacj膮.
Powr髏 do g髍y
MISIACZEK

Do潮czy: 17 Maj 2008
Sk眃: Hafnarfiordur 220
PostWys砤ny: 27 Maj 2008, 14:28    Temat postu: Witam na Islandii Odpowiedz z cytatem

Hej przysz艂e mamy i mamy chcia艂am sie zapyta膰 w jakich sklepach mozna kupic najtansze w贸zki dzieci臋ce jak byscie mnia艂y adresy internetowe by艂a bym wdzieczna za podanie ich.Z g贸ry dziekuje. Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
sylvana

Do潮czy: 28 Maj 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 28 Maj 2008, 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny!

Moze ktoras wie cos wiecej na temat cesarki na zyczenie?

Jak o tym porozmaiac z lekarzem i czy wogole jest taka mozliwosc, bo slyszalam ze tego tu nie robia. W Polsce to kosztuje jakies 5000 zl ale robia.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 28 Maj 2008, 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ja tez slyszalam ze tu niema czegos takiego jak cesarka na zyczenie.kiedy ja rodzilam i sie spytalam czy krocze nacinaja to polozna mi powiedziala ze w islandi porod musi przebiegac natyralnie wiec pewnie cesarke robia tylko wtedy gdy jest taka koniecznosc.
ale musze tez przyznac ze cesarke robia tu bardzo bardzo "fachowo" nie tak jak w polsce.moja znajoma ma 3 coreczki i z kazda miala cesarke a dzisiaj nie widac nic,na podbrzuszu ma tylko bardzo cieniutka blizne praktycznie nie widoczna.
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 28 Maj 2008, 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja znajoma wiedziala pare tygodni wczesniej kiedy bedzie miala cesarke. Czyli jest taka mozliwosc, moze to zalezy od szpitala i lekarza prowadzacego.
lipcowka

PostWys砤ny: 29 Maj 2008, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny jestesmy juz w Polsce. Na odprawie celnej nie sprawdzali i nie robili nikomu problemow z plynami- ja mialam ok. 300ml. Za to zdziwilo mnie, ze bagaz ponad 20 kg kazali wyjmowac- nawet jesli bylo 21kg Sad Nigdy wczesniej tego nie bylo, przynajmniej mi sie nie trafilo.
Maly bardzo dobrze zniosl lot, prawie 4 godz.
pozdrawiamy
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 29 Maj 2008, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to dobrze lipcowka ja mam nadzieje ze nam tez dopisze szczescie w niedziele i nie beda sie czepiac i ze maly przespi lot. udanego urlopu zycze i pozdrawiam Very Happy
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 30 Maj 2008, 15:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny nie wiem czy pami臋tacie jak pisa艂am o tym 偶e lekarze nie chcieli mi da膰 zwolnienia chorobowego. Ja zrobi艂am tak- moja firma napis艂a pisemko do Vinnumala Stofun (tam gdzie sk艂adamy dok na macie偶y艅skie) no i z tego powodu 偶e mam ci臋偶k膮 prac臋 dosta艂am 2 miesi膮ce wiecej urlopu. Pr贸bujcie mo偶e si臋 uda je艣li ci臋偶ko pracujecie- pozdrawiam papapa
Powr髏 do g髍y
khvila

Do潮czy: 03 Kwi 2007
PostWys砤ny: 4 Cze 2008, 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze ktoras z was bedzie wiedziec cos na temat macierzynskiego dla samotnych matek, czy jak ojciec dziecka nie bedzie bral macierzynskiego to matce przysluguje wiecej tego urlopu?
Powr髏 do g髍y
BodyX

Do潮czy: 18 Cze 2008
PostWys砤ny: 18 Cze 2008, 17:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamuski Smile no i tatusiow tez.
Chcialam zapytac jak zalatwia sie dodatek na dziecko. Urodzilam 4 miesiace temu coreczke i powiedziano mi ze nie musze nic zalatwiac. Maj juz minal a tu cisza. Gdzie mam uderzac?? Mieszkam w Hafnarfjordur. Dziekuje ze odpowiedz
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 18 Cze 2008, 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem w tym roku nic nie dostaniesz. Dopiero od nowego roku co kwarta艂 bie偶esz pieni膮偶ki.
Powr髏 do g髍y
mgj

Do潮czy: 25 Wrz 2007
Sk眃: Kopavogur
PostWys砤ny: 18 Cze 2008, 20:21    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

Dokladnie, dodatek na dziecko dostaje sie w nastepnym roku od urodzenia, czyli jak urodzilas w 2008 to pierwszy dodatek dostaniesz w lutym 2009.
Powr髏 do g髍y
martusia

Do潮czy: 27 Lut 2007
PostWys砤ny: 20 Cze 2008, 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak ju偶 jeste艣cie w tym temacie to mo偶e wie kto艣 jak jest z dzieckiem, k贸re ma status rezydenta od roku 2007, a w tym roku zosta艂o wpisane przy rozliczeniu podatkowym? Kiedy dodatek zostanie przyznany i czy trzeba sk艂ada膰 jakie艣 dokumenty? Je艣li tak to gdzie? z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedz.
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 21 Cze 2008, 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej mamusie. Za kilka dni mam nadzieje ze dzidzia zechce pojawi膰 si臋 no i chcia艂am sie Was- do艣wiadczonych co mam zabrac ze sob膮, chodzi mi o wszystko dla dzidzi i czy jakies kosmetyki te偶?? Wiem 偶e ten temat juz byl ale nie chce mi sie szukac. Smile
Powr髏 do g髍y
lipcowka

PostWys砤ny: 21 Cze 2008, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 nic nie bierzesz do szpitala poza szlafrokiem i klapkami. Wszystko jest dostepne w pokoju- podklady dla Ciebie, koszula, majtki jednorazowe. Dla malucha pieluszki, ubranka i waciki, gabeczki do mycia itp. Sa pelne szuflady tych rzeczy i bierzesz ile potrzeba. Powodzenia i lekkiego porodu !!!
Powr髏 do g髍y
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 24 Cze 2008, 10:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

termin si臋 zbli偶a i mam jeszcze jedno pytanie, czy mo偶ecie mi powiedzie膰 jak jest tu ze znieczuleniem?
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 24 Cze 2008, 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co si臋 dowiedzia艂am na kursie prowadzonyn przez polsk膮 po艂o偶n膮 to masz do wyboru:
- gaz rozweselaj膮cy
- petidyna tzn cos podobnego do morfiny
- znieczulenie do kr臋gos艂upa
- znieczulenie na krocze
Do tego masz do wyboru szereg rzeczy kt贸re ci pomog膮 np 膰wiczenia i masa偶e, ok艂ady, wodne b膮ble, akupunktura no i por贸d w wodzie.
Zycz臋 bezbolesnego i szybkiego porodu Smile A mo偶e si臋 spotkamy na porod贸wce Very Happy
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 43 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.