Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 24 Maj 2008, 22:01 Temat postu: |
|
|
a jesli chodzi o pieluszki i chysteczki to przetestowalam wiele i wedlug mnie najlepsze sa PAMPERSA _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 26 Maj 2008, 11:00 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, jak to jest jesli zachodzi sie w druga ciaze bedac na macierzynskim i pracuje tylko kilka miesiecy miedzy macierzynskimi (albo nawet wcale). Teoretycznie jest to mozliwe - jesli ma sie rok macierzynskiego mozna zakonczyc jeden urlop macierzynski i natychmiast rozpoczac kolejny... Moze ktoras z was wie jak jest wtedy z pieniedzmi? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 26 Maj 2008, 11:14 Temat postu: |
|
|
Basia- moja znajoma byla po macierzynskim, zaszla w ciaze i zeby dostac wieksze drugie macierzynskie wrocila do pracy na 4 miesiace- pracowala do kiedy dala rade. U mnie brali pod uwage 2 lata poprzedzajace, czyli jak rodzilam w 2007 to brali 80 %wynagrodzenia z lat 2005-2006.
Moze dziewczyny napisza cos konkretniej, wiem, ze trzeba popracowac w ciazy zeby byly jakies pieniadze. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 26 Maj 2008, 15:48 Temat postu: |
|
|
By艂a dyskusja jaki艣 czas temu na ten temat, nie wiem jak si臋 sko艅czy艂a, ale pewnie zwi膮zki zawodowe dysponuj膮 tak膮 informacj膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MISIACZEK
 | Do潮czy: 17 Maj 2008 | Posty: 52 | Sk眃: Hafnarfiordur 220 |
|
Wys砤ny: 27 Maj 2008, 14:28 Temat postu: Witam na Islandii |
|
|
Hej przysz艂e mamy i mamy chcia艂am sie zapyta膰 w jakich sklepach mozna kupic najtansze w贸zki dzieci臋ce jak byscie mnia艂y adresy internetowe by艂a bym wdzieczna za podanie ich.Z g贸ry dziekuje.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylvana
| Do潮czy: 28 Maj 2008 | Posty: 8 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2008, 12:19 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny!
Moze ktoras wie cos wiecej na temat cesarki na zyczenie?
Jak o tym porozmaiac z lekarzem i czy wogole jest taka mozliwosc, bo slyszalam ze tego tu nie robia. W Polsce to kosztuje jakies 5000 zl ale robia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 28 Maj 2008, 12:49 Temat postu: |
|
|
no ja tez slyszalam ze tu niema czegos takiego jak cesarka na zyczenie.kiedy ja rodzilam i sie spytalam czy krocze nacinaja to polozna mi powiedziala ze w islandi porod musi przebiegac natyralnie wiec pewnie cesarke robia tylko wtedy gdy jest taka koniecznosc.
ale musze tez przyznac ze cesarke robia tu bardzo bardzo "fachowo" nie tak jak w polsce.moja znajoma ma 3 coreczki i z kazda miala cesarke a dzisiaj nie widac nic,na podbrzuszu ma tylko bardzo cieniutka blizne praktycznie nie widoczna. _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2008, 17:57 Temat postu: |
|
|
Moja znajoma wiedziala pare tygodni wczesniej kiedy bedzie miala cesarke. Czyli jest taka mozliwosc, moze to zalezy od szpitala i lekarza prowadzacego. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
|
Wys砤ny: 29 Maj 2008, 15:27 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny jestesmy juz w Polsce. Na odprawie celnej nie sprawdzali i nie robili nikomu problemow z plynami- ja mialam ok. 300ml. Za to zdziwilo mnie, ze bagaz ponad 20 kg kazali wyjmowac- nawet jesli bylo 21kg Nigdy wczesniej tego nie bylo, przynajmniej mi sie nie trafilo.
Maly bardzo dobrze zniosl lot, prawie 4 godz.
pozdrawiamy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 29 Maj 2008, 21:52 Temat postu: |
|
|
no to dobrze lipcowka ja mam nadzieje ze nam tez dopisze szczescie w niedziele i nie beda sie czepiac i ze maly przespi lot. udanego urlopu zycze i pozdrawiam  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 30 Maj 2008, 15:17 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny nie wiem czy pami臋tacie jak pisa艂am o tym 偶e lekarze nie chcieli mi da膰 zwolnienia chorobowego. Ja zrobi艂am tak- moja firma napis艂a pisemko do Vinnumala Stofun (tam gdzie sk艂adamy dok na macie偶y艅skie) no i z tego powodu 偶e mam ci臋偶k膮 prac臋 dosta艂am 2 miesi膮ce wiecej urlopu. Pr贸bujcie mo偶e si臋 uda je艣li ci臋偶ko pracujecie- pozdrawiam papapa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| khvila
| Do潮czy: 03 Kwi 2007 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 4 Cze 2008, 22:54 Temat postu: |
|
|
moze ktoras z was bedzie wiedziec cos na temat macierzynskiego dla samotnych matek, czy jak ojciec dziecka nie bedzie bral macierzynskiego to matce przysluguje wiecej tego urlopu? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| BodyX
| Do潮czy: 18 Cze 2008 | Posty: 4 | |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2008, 17:14 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkie mamuski no i tatusiow tez.
Chcialam zapytac jak zalatwia sie dodatek na dziecko. Urodzilam 4 miesiace temu coreczke i powiedziano mi ze nie musze nic zalatwiac. Maj juz minal a tu cisza. Gdzie mam uderzac?? Mieszkam w Hafnarfjordur. Dziekuje ze odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 18 Cze 2008, 19:13 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem w tym roku nic nie dostaniesz. Dopiero od nowego roku co kwarta艂 bie偶esz pieni膮偶ki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2008, 20:21 Temat postu: .... |
|
|
Dokladnie, dodatek na dziecko dostaje sie w nastepnym roku od urodzenia, czyli jak urodzilas w 2008 to pierwszy dodatek dostaniesz w lutym 2009. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| martusia
| Do潮czy: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wys砤ny: 20 Cze 2008, 19:25 Temat postu: |
|
|
Jak ju偶 jeste艣cie w tym temacie to mo偶e wie kto艣 jak jest z dzieckiem, k贸re ma status rezydenta od roku 2007, a w tym roku zosta艂o wpisane przy rozliczeniu podatkowym? Kiedy dodatek zostanie przyznany i czy trzeba sk艂ada膰 jakie艣 dokumenty? Je艣li tak to gdzie? z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 21 Cze 2008, 13:08 Temat postu: |
|
|
Hej mamusie. Za kilka dni mam nadzieje ze dzidzia zechce pojawi膰 si臋 no i chcia艂am sie Was- do艣wiadczonych co mam zabrac ze sob膮, chodzi mi o wszystko dla dzidzi i czy jakies kosmetyki te偶?? Wiem 偶e ten temat juz byl ale nie chce mi sie szukac.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
|
Wys砤ny: 21 Cze 2008, 17:22 Temat postu: |
|
|
zuzula666 nic nie bierzesz do szpitala poza szlafrokiem i klapkami. Wszystko jest dostepne w pokoju- podklady dla Ciebie, koszula, majtki jednorazowe. Dla malucha pieluszki, ubranka i waciki, gabeczki do mycia itp. Sa pelne szuflady tych rzeczy i bierzesz ile potrzeba. Powodzenia i lekkiego porodu !!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 10:07 Temat postu: |
|
|
termin si臋 zbli偶a i mam jeszcze jedno pytanie, czy mo偶ecie mi powiedzie膰 jak jest tu ze znieczuleniem? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 12:09 Temat postu: |
|
|
Z tego co si臋 dowiedzia艂am na kursie prowadzonyn przez polsk膮 po艂o偶n膮 to masz do wyboru:
- gaz rozweselaj膮cy
- petidyna tzn cos podobnego do morfiny
- znieczulenie do kr臋gos艂upa
- znieczulenie na krocze
Do tego masz do wyboru szereg rzeczy kt贸re ci pomog膮 np 膰wiczenia i masa偶e, ok艂ady, wodne b膮ble, akupunktura no i por贸d w wodzie.
Zycz臋 bezbolesnego i szybkiego porodu A mo偶e si臋 spotkamy na porod贸wce  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|