Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| ewamare
| Dołączył: 12 Lis 2004 | Posty: 38 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 21 Sty 2005, 15:08 Temat postu: komputer |
|
|
Wiem, Ĺźe tu i Ăłwdzie siÄ przewija temat komputera. Ale moĹźe ktoĹ z Was odpowie konkretnie czy kupiÄ laptopa tu czy w Islandii - jeszcze nie bardzo siÄ orientujÄ co i jak siÄ opĹaca, poza ogĂłlnÄ
wiedzÄ
, Ĺźe Islandia to drogi kraj . Czy ewentualnie laptopa moĹźna wysĹaÄ na IsandiÄ jako sprzÄt do uĹźytku osobistego i nie pĹaciÄ cĹa. pozdrawiam Ewa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Qortes
 | Dołączył: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 21 Sty 2005, 15:14 Temat postu: Re: komputer |
|
|
ewamare napisał: | Czy ewentualnie laptopa moĹźna wysĹaÄ na IsandiÄ jako sprzÄt do uĹźytku osobistego i nie pĹaciÄ cĹa. |
To na pewno. Nie wyobrazam sobie, zeby trzeba bylo placic clo za telefon komorkowy, zegarek, czy walkmana:)
Wracajac do laptopow. Ceny nowych w naszym kraju wolaja o pomste do nieba. Sa horendalnie wysokie! Najlepiej trafic na zrodlo (legalne oczywiscie), ktore sprowadza sprzet z USA. Zreszta juz nawet na allegro przebitka wzgledem ceny salonowej siega nieraz kilka tysiecy. Warto poszukac okazji, bo mozesz slono przeplacic. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 22 Sty 2005, 23:34 Temat postu: |
|
|
hmmmm... na Allegro baĹabym siÄ kupowaÄ cokolwiek - za duĹźo sĹyszy siÄ o oszustwach. Jeszcze posprawdzam jak z cĹem. Tylu ludzi to siedzi na kompach w Islandii i w Polsce i nikt inny jeszcze nie ma doĹwiadczeĹ w tej kwestii ? dziÄki za sugestie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sty 2005, 1:59 Temat postu: Re: komputer |
|
|
Qortes napisał: | To na pewno. Nie wyobrazam sobie, zeby trzeba bylo placic clo za telefon komorkowy, zegarek, czy walkmana:) |
ObyĹcie siÄ nie zdziwili. Na tej wyspie wszystko jest moĹźliwe. Znam przypadki, Ĺźe islandzkie sĹuĹźby celne kaĹźÄ
sobie pĹaciÄ za tuner pewnej polskiej platformy cyfrowej i to nie maĹo. Telefon komĂłrkowy, czemu nie, chcesz to musisz zapĹaciÄ cĹo i nie waĹźne, Ĺźe to prezent lub twoje mienie z kraju. Chyba, Ĺźe nosi oznaki uĹźywania, to co innego. Paczki sÄ
przeĹwietlane i maĹo co siÄ tutaj daruje. Do tego, jeĹli coĹ jest w oryginalnym pudeĹku to juĹź jest wystarczajÄ
cy powĂłd do naliczenia cĹa. Ĺťeby byĹo smieszniej, czasem bywa tak, Ĺźe ceny tych produktĂłw nie grajÄ
roli, bo UrzÄ
d ma swĂłj wĹasny, czytajcie kosmiczny cennik. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 23 Sty 2005, 10:55 Temat postu: |
|
|
CzytaĹam tutaj na forum to i owo i stÄ
d moje obawy, czy to nie aby takie proste z tÄ
deklaracjÄ
, Ĺźe to rzeczy osobiste tym bardziej, Ĺźe ja to ewentualnie musiaĹabym wysyĹaÄ z Polski a wiÄc nie wiem jak to zostanie potraktowane przez urzÄ
d celny Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 23 Sty 2005, 10:58 Temat postu: |
|
|
kurcze Qortes te pingwiny sÄ
niesamowite - zawsze tylko widziaĹam, jak pingwinek sobie szedĹ ale , Ĺźe tak siÄ to koĹczy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 23 Sty 2005, 11:00 Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze wyslac jest gorzej ,chyba jednak zabrac ze soba i w razie czego probowac wytlumaczyc ze jest to narzedzie pracy lub nauki.Gdzies na Forum Dcr pisal o clach ,,,moze poszukaj ,Mi udalo sie przemknac niezauwazona z dekoderem ,ale znajoma zaplacila 13 tys kr....paczki sprawdzaja dokladnie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 27 Sty 2005, 20:22 Temat postu: |
|
|
PrzejrzaĹem. Jest droĹźej niĹź w Polsce ale nie tak bardzo jak mogĹem siÄ spodziewaÄ. Nikt nie twierdzi, Ĺźe Islandia to tani kraj, wrÄcz przeciwnie. Ale jak juĹź ktoĹ mieszka to jest chyba w stanie sobie nabyÄ komputer. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 27 Sty 2005, 21:04 Temat postu: |
|
|
Bez komputera jest naprawdÄ ciÄĹźko. Wszystkie pĹatnoĹci przez komputer ,zakupy biletĂłw lotniczych i na promy przez komputer, rejestracja nowo zakupionego auta przez komputer. ZresztÄ
w wiÄkszoĹci wypeĹnianych dokumentĂłw z danymi personalnymi jest rubryka E-mail.
No chyba ,Ĺźe ktoĹ dla sportu lubi biegaÄ po bankach i urzÄdach.
p.s. bilety autobusowe teĹź moĹźna kupiÄ przez internet:
https://www.bus.is/Gjaldskra/KaupaMida |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 27 Sty 2005, 21:06 Temat postu: |
|
|
To, Ĺźe wszystko mozna zaĹatwiÄ przez komputer Ĺwiadczy chyba dobrze o Islandii... 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 27 Sty 2005, 21:08 Temat postu: |
|
|
Upraszcza ,Ĺźycie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Sty 2005, 21:10 Temat postu: |
|
|
ja wszystko zaĹatwiam przez komputer. OpracowaĹem nawet autopilota i od nastÄpnego miesiÄ
ca bÄdÄ go testowaĹ. Po co wychodziÄ z domu jak moĹźna autobus prowadziÄ przez komputer.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 12:04 Temat postu: |
|
|
serdeczne dziÄki za Wasze uwagi i strony www pozdrawiam Ewa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 12:36 Temat postu: |
|
|
einar napisał: | Ale jak juĹź ktoĹ mieszka to jest chyba w stanie sobie nabyÄ komputer. |
Einer dziÄki za uwagi ale ta powyĹźej byĹa zbyteczna.
Pozdrawiam Ewa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 13:05 Temat postu: |
|
|
ewamare napisał: | einar napisał: | Ale jak juĹź ktoĹ mieszka to jest chyba w stanie sobie nabyÄ komputer. |
Einer dziÄki za uwagi ale ta powyĹźej byĹa zbyteczna.
Pozdrawiam Ewa  |
Droga Ewamare wyjatkowo muszÄ broniÄ Einara. Bo wiem ,Ĺźe to nie byĹa zĹoĹliwa uwaga ale stwierdzenie faktu. Bo jeĹźeli ktoĹ chce ,to nie ma problemu z nabyciem dobrego i nowego komputera po paru miesiÄ
cach pracy(czasami jest to mniej niĹź 1 miesiÄ
c pracy). Lub za niewielkie pieniÄ
dze za komputer z drugiej rÄki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 13:33 Temat postu: |
|
|
Ludziki miĹe - Einar i Dcr - ale ja proszÄ tylko o informacje bÄ
dĹş uwagi dot. pytania a nie kogo i na ile staÄ . Róşni ludzie wyjeĹźdĹźajÄ
i majÄ
róşne finansowe zobowiÄ
zania, a wyjazd na IslandiÄ nie kosztuje grosze i nie Wasza sprawa wchodzenie w to uwagami bardziej lub mniej zĹoĹliwymi. Chcecie to odpowiecie - nie to nie - trudno. Ja zawsze bÄdÄ wdziÄczna za konkretne uwagi czy odpowiedzi. Zadaje pytania i proszÄ o informacje w tematach, ktĂłre mnie interesujÄ
. Albo one znajdujÄ
zainteresowanie i jest odzew albo nie. Albo chcecie siÄ podzieliÄ swoimi informacjami albo nie. Róşni ludzie wyjeĹźdĹźajÄ
na IslandiÄ i majÄ
róşne doĹwiadczenia Ĺźyciowe i sÄ
bardziej lub mniej obrotni czy zapobiegliwi. I zdajÄ sobie sprawÄ, Ĺźe niektĂłre moje problemy dla Was sÄ
Ĺmieszne ale dla kogoĹ innego nie muszÄ
i sÄ
naprawdÄ problemami, ktĂłre muszÄ
pokonywaÄ sami.
Pozdrawiam Ewa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 13:44 Temat postu: |
|
|
Nie to miaĹem na myĹli...
ChodziĹo mi o to, Ĺźe moĹźe zamiast bawiÄ siÄ w kupowanie sprzÄtu w Polsce, wysyĹanie go ileĹ tysiÄcy kilometrĂłw, bawienie siÄ z celnikami w kwestie opĹat - moĹźe proĹciej pjest kupiÄ go na miejscu. WidziaĹem dzisiaj reklamÄ we Fréttablaðið kompuetrĂłw i ceny naprawdÄ nie odbiegaĹy drastycznie od polskich. Na tyle cena byĹa atrakcyjna, Ĺźe zwrĂłciĹem na to uwagÄ i przypomniaĹem sobie o tym temacie na forum.
Nikogo nie chciaĹem obraziÄ piszÄ
c, Ĺźe na Islandii da siÄ kupiÄ komputer czy cokolwiek innego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 14:03 Temat postu: |
|
|
Nie miaĹem zamiaru nikogo oceniaÄ ani obraĹźaÄ. StwierdziĹem tylko ,Ĺźe duĹźo Ĺatwiej zakupiÄ na Islandii bo przy prawie porĂłwnywalnych cenach zarobki sÄ
tu jednak znacznie wyĹźsze. Popieram Einara ,Ĺźe nie caĹkiem celowe jest przwoĹźenie komputera z Polski. Wiem ,Ĺźe rodacy przywoĹźÄ
jakieĹ dziwne skĹadaki z ktĂłrymi sÄ
potem problemy z uruchomieniem.
ZresztÄ
kaĹźdy ma indywidualne preferencje i decyzja naleĹźy do niego.
Ja jedynie w miarÄ moich skromnych moĹźliwoĹci postaram siÄ odpowiedzieÄ na pytania o lokalny rynek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ewamare
|
Wysłany: 30 Sty 2005, 15:40 Temat postu: |
|
|
jeszcze raz dziÄkujÄ za Wasze sugestie - pytajÄ
c prawie wprost czy warto kupiÄ komputer na Islandii czy w Polsce (wĹaĹciwie to chodzi o laptopa, ale nie wiem czy ma to znaczenie ) miaĹam nadziejÄ, Ĺźe odpowiem sobie na to pytanie biorÄ
c pod uwagÄ Wasze sugestie.
I myĹlÄ, Ĺźe zainteresowany rĂłwnieĹź , gdyĹź bÄdzie miaĹ moĹźliwoĹÄ przejrzenia Waszych opinii. Jeszcze raz dziÄkujÄ i przyjmujÄ Wasze wyjaĹnienia co do niefortunnego sformuĹowania myĹli. pozdr Ewa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|