Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| AGNIECHA25
| Do潮czy: 09 Lip 2008 | Posty: 46 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 18 Sie 2008, 16:51 Temat postu: |
|
|
DZIEKI KOBIETKI ZA SZYBKA ODPOWIEDZ  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 18 Sie 2008, 16:57 Temat postu: |
|
|
Nie ma za co! Po to tu jeste艣my Zjednoczenie mamusiek hihi i troch臋 nas ju偶 si臋 nazbiera艂o A teraz pytanie ode mnie: o jakiego rodzaju znieczulenia mo偶na prosi膰 przy porodzie? Bo nie wiem czy co艣 si臋 zmieni艂o. I jeszcze jedno czy to prawda 偶e maj膮c tatua偶 na karku nie mo偶na prosi膰 o znieczulenie w kr臋gos艂up?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kathyn
| Do潮czy: 06 Mar 2006 | Posty: 44 | Sk眃: Mosfellsbaer |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 18 Sie 2008, 22:58 Temat postu: |
|
|
Z tego co si臋 dowiedzia艂am na kursie prowadzonyn przez polsk膮 po艂o偶n膮 to masz do wyboru:
- gaz rozweselaj膮cy
- petidyna tzn cos podobnego do morfiny
- znieczulenie do kr臋gos艂upa
- znieczulenie na krocze
Do tego masz do wyboru szereg rzeczy kt贸re ci pomog膮 np 膰wiczenia i masa偶e, ok艂ady, wodne b膮ble, akupunktura no i por贸d w wodzie.
O tatua偶ach nic nie s艂ysza艂am 偶eby by艂 problemem przy znieczuleniu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 5:30 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie, czy ktoras z was miala sytuacje ze nie mogla pracowac w czasie ciazy. W jaki sposob zalatwia sie wszelkie formalnosci, czy jest to urlop platny do porodu czy nie? Czy w tym czasie musze przebywac w Islandii czy moge wrocic do Polski i jesli tam urodze to czy moge liczyc na islandzki macierzynski? Pracuje tu ponad rok i nie chcialabym stracic wszelkich swiadczen.
Dziekuje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 7:43 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisa: | Z tego co si臋 dowiedzia艂am na kursie prowadzonyn przez polsk膮 po艂o偶n膮 to masz do wyboru:
- gaz rozweselaj膮cy
- petidyna tzn cos podobnego do morfiny
- znieczulenie do kr臋gos艂upa
- znieczulenie na krocze
Do tego masz do wyboru szereg rzeczy kt贸re ci pomog膮 np 膰wiczenia i masa偶e, ok艂ady, wodne b膮ble, akupunktura no i por贸d w wodzie.
O tatua偶ach nic nie s艂ysza艂am 偶eby by艂 problemem przy znieczuleniu. |
to troche tego jest, ale sk膮d mam wiedziec co jest dla mnie najlepsze?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 8:54 Temat postu: |
|
|
Z tego co mi wiadono to tracisz wszelkie swiadczenia b臋d膮c w Polsce na d艂u偶ej ni偶 dwa miesi膮ce przed porodem a tw贸j m膮偶 na miesi膮c przed porodem. Mysle ze jesli lekarz wyda ci stosowne dokumenty o twojej niezdolno艣ci do pracy i zaniesiesz je do tego biura gdzie sie za艂atwia macierzynski wezma to pod uwage. Ja juz by艂am za macie偶ynskim b臋d膮c w 7 miesi膮cu ci膮偶y. 呕ycz臋 powodzenia.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 12:38 Temat postu: |
|
|
Mysle iz nie koniecznie trzeba isc w przyspieszonym tempie na macierzynski . Bedac w 8 miesiacu ciazy strasznie popuchly mi nogi , nie moglam ustac (a praca byla stojca ) . Ginekolog wypisal zwolnienie do czasu porodu i cierpliwie czekalam w domu . Praca placila 80% lub 90% wyplaty (dokladniej nie pamietam). Moja kolezanka pracowala polowe dnia , w zaleznosci jak sie czula . Czasem przychodzila na rano a czasem na popoludnie , wyplate miala 100% . Kwestia tez miejsca pracy , jesli sa wporzadku to zgadzaja sie na takie rozwiazania . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 12:40 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzi臋ki za odpowied藕. Pracuj臋 noc膮 a jestem dopiero w 4 miesi膮cu ci膮偶y, jednak m臋cz臋 si臋 strasznie i 藕le si臋 czuj臋. Je偶eli lekarz da mi zwolnienie to nie znios臋 siedzenia tu i czekania. Z drugiej strony boj臋 si臋 straci膰 wszystko na co pracowa艂am rok czasu i wr贸ci膰 do Polski gdzie zostan臋 bez grosza. Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 13:39 Temat postu: |
|
|
Lew Alez bardzo prosze , badz dzielna . Poczatki ciazy sa czesto cieszkie (czasem dla kobiet z pierwsza ciaza) . Obecnie jestem w 5 miesiacu ( 2 ciaza) i juz czuje sie lepiej . Malenstwo ( tym razem chyba chlopak) kopie czasem dosc silnie , jeszcze nie widocznie na zewnatrz . Mialam mala przerwe , miesiac wakacji. Ide do pracy za kilka dni a odpoczne przy dziecku ( tak mam nadzieje hihihihi )
Pomysl co jest dobre dla Ciebie i dziecka . Czasem mozna podjac impulsywna decyzje o nie odwracalnym koncu . Osobiscie bym chciala zebys nie wyjezdzala ,bo faktycznie wszystko mozesz stracic . Szkoda by bylo . Pozdrawiam . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 17:26 Temat postu: |
|
|
Lew, wydaje mi sie, ze lepiej jesli zostaniesz na islandii, nawet na zwolnieniu. Mozesz cos robic w domu, pracowac na ile mozesz, ale ograniczysz sobie stresow zwiazanych z przelotami, organizacja wszystkiego od nowa, no wiesz, w Polsce czekaloby cie pewnie poszukiwanie ginekologa, szpitala i dodatkowe koszty z tym zwiazane... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 17:48 Temat postu: |
|
|
Lew, ja znawca islandzkiego prawa pracy nei jestem, ale z tego co mi wiadomo to zgodnie z ich przepisami kobieta ciezarna nie moze pracowac w nocy (no chyba ze sama sie na to godzi).
Ja zmienialam pracodawce w 7 miesiacu ciazy i choc inne osoby pracuja rowniez od 10 do 19, lub zostaja na nocki t5o w moim przypadku nie bylo mowy o innym rozwiazaniu niz praca 8-16, badz 9-17. Nawet gdybym chciala pracowac na bakvacht chociazby po to by wiecej zarobic to nikt by sie na to nie zgodzil. Bo jestem w ciazy i ich prawo tego nei zezwala (tak mi powiedziano), a ze pracuje w instytucji panstwowej to akurat prawa pracy sie u nas przestrzega. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 18:22 Temat postu: |
|
|
A tak z innej bajki. Czy waszym zdaniem 3,5 kg masa urodzeniowa dziecka to jest malo??
Bo wlasnie taki komentarz uslyszalam i chyba komus wra偶e ostre narzedzie w intymne zakatki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 18:35 Temat postu: |
|
|
yasminum co Ty niepowa偶na jeste艣? jak moja Niunia si臋 urodzi艂a to wa偶y艂a 3.800 i lekarze m贸wili 偶e kawa艂 baby bedzie. teraz ma ju偶 2 latka i jest normalna. 3.5 kg to tak w sam raz moje gratulacje nie s艂uchaj g艂upot jakich艣 kretyn贸w  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 18:49 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki Wam wszystkim za odpowied藕. Mo偶e tak okropnie si臋 tu czuj臋 bo czuj臋 si臋 sama i jest to moja pierwsza ci膮偶a. Nie wiem co robi膰 a moja po艂o偶na nie nale偶y do najmilszych islandek. Jedyne pytania jakie mi zadawa艂a to czy mam ubezpieczenie, czy jestem pewna 偶e jestem tu rok itp. 偶adnych bada艅 pr贸cz krwi mi nie zrobiono i troch臋 si臋 denerwuj臋 bo wiem 偶e w Polsc臋 robi si臋 sporo bada艅 od momentu gdy si臋 dowiesz 偶e jeste艣 w ci膮偶y. Tu pomagam sobie internetem by cokolwiek wiedzie膰 co dzieje si臋 ze mn膮 i dzieckiem. Kolejna wizyt臋 mam dopiero 24 wrze艣nia i mam nadziej臋 偶e wreszcie co艣 zaczn膮 robi膰. # wrze艣nia mam planowane USG, b臋dzie to koniec 16 tyg. i mam nadziej臋 偶e zdradz膮 mi p艂e膰 dziecka i 偶e wszystko z min jest dobrze. Jak jest z prac膮, musz臋 dok艂adnie popyta膰 odno艣nie prawa pracy i czy s膮 w stanie gdzie艣 mnie przenie艣膰...Jeszcze raz dzi臋kuj臋, dobrze jest z kim艣 pogada膰, mimo 偶e was nie znam mam kogo艣 kogo mo偶na o wszystko pyta膰. Dzi臋kuj臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 18:49 Temat postu: |
|
|
A taki jeden mi sie tu pod bokiem udziela.
Ale juz sobie wygooglalam:
http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,4473.html?print=1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Noworodek
Tylko ze co mi cisnienie poszlo do gory to moje. I jak mi sie spac chcialo to jak reka odjal przeszlo...
A te 3,5 to bardziej statystycznie mi sie wydaje, bo taki pomiar wyszedl przy dzisiejszym badaniu na sonarze - dzidzia jeszcze w brzuszku. Mamy ciagle kilka dni.
Nie no. Normalnie zamkne sie w domu, odlacze telefon i do czasu rozwiazania niech wij膮 wianki i rzucaj膮 je na faluj膮c膮 wod臋. Beda mnie denerwowac i co jeden to wiekszy znawca i specjalista.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 18:54 Temat postu: |
|
|
lew napisa: | (...)moja po艂o偶na nie nale偶y do najmilszych islandek. (...) |
Po艂o偶n膮 mo偶na zmieni膰.
Nawet po porodzie jesli w szpitalu nie pasuje Ci ta ktora sie toba opiekuje idziesz do przelozonych poloznych i prosisz o kogos innego. (wiem bo mi moja polozna mowila - ze jak cos mi ne przypasuje w szpitalu to mam od razu zglosic do ich przelozonej).
Swoja droga to gdzie mieszkasz? Bo moja polozna jest poprostu super. Smialo mozna powiedziec ze sie zaprzyjaznilismy (mam nawet jej prywatny nr i adres emailowy) wiec mysle ze ona ewentualnie moze Ci polecic jakas ze swoich kolezanke bo moze zna kogos w miejscu pod ktore podlegasz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 19:31 Temat postu: |
|
|
yasminum napisa: | A taki jeden mi sie tu pod bokiem udziela.
Ale juz sobie wygooglalam:
http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,4473.html?print=1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Noworodek
Tylko ze co mi cisnienie poszlo do gory to moje. I jak mi sie spac chcialo to jak reka odjal przeszlo...
A te 3,5 to bardziej statystycznie mi sie wydaje, bo taki pomiar wyszedl przy dzisiejszym badaniu na sonarze - dzidzia jeszcze w brzuszku. Mamy ciagle kilka dni.
Nie no. Normalnie zamkne sie w domu, odlacze telefon i do czasu rozwiazania niech wij膮 wianki i rzucaj膮 je na faluj膮c膮 wod臋. Beda mnie denerwowac i co jeden to wiekszy znawca i specjalista.  |
heheh widzisz m贸wi艂am Ci, nie s艂uchaj takich ludzi.. Powodzenia 偶ycze przy porodzie i kiedy tylko b臋dziesz mog艂膮 (ale nie 艣piesz si臋) napisz co i jak. Bu艣ka  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 21:44 Temat postu: |
|
|
a moja Niu艅ka wa偶y艂a 4200 kg a teraz maj膮c prawie 2 latka jest bardzo szczuplutka. nie ma regu艂y  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 21:44 Temat postu: |
|
|
sorki 4,2 kg  |
|